Copy

A Magyar Művészeti Akadémia Hírei

2022. február 28.
Kattintson ide, ha az e-mail nem megfelelõen jelenik meg!

Harminchat pályázó az Építészet Ligete tervpályázaton

Eredményt hirdetett a Magyar Művészeti Akadémia az új építészeti múzeumra kiírt versengésen. A beérkezett pályaművek számos értékes megoldást tartalmaztak, azonban a Bírálóbizottság összességében nem tudott olyan pályaművet találni, amely alkalmas volna a közbeszerzési eljárás lefolytatása utáni továbbtervezésre. Bővebben...

A táncházmozgalom itthon és a határokon túl

Az MMA Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp elnevezésű kerekasztal-beszélgetéseit március 1-én A hangszeres népzene feltámadása, április 12-én A magyar táncház kezdetei, míg május 17-én Határon túli táncházak címmel rendezi meg az MMA irodaházában Sebő Ferenc vezetésével. 
Bővebben...

Kinek a pokla ma Dante Pokla?

Képzőművészek emlékező kiállítása a Pesti Vigadóban
Az eredetileg Dante halálának hétszázadik évfordulójáról megemlékező kiállítás az MMA négy művészétől válogat olyan munkákat, amelyek a legnagyobb olasz költő leghíresebb művével erős szellemi-művészi rokonságot mutatnak. 
Bővebben...

„Legszebb perceink…”

Jubileumi kiállításán a hetvenöt éves Kósa Klára, az MMA levelező tagja és ötvenöt művésztársa munkáit tekintheti meg a látogató a Pesti Vigadóban, többek közt kerámiákat, textil és üveg munkákat, szobrokat, grafikákat és művészi igénnyel készült könyveket. Bővebben...

Művészek a kamera fókuszában

A Műcsarnok magyar fotósok és filmesek fényképeiből összeállított különleges anyaga március 4. és április 14. között tekinthető meg Rómában. Tavaly volt látható a Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak | Filmesek fotói című tárlat, ezekből az anyagokból válogattak a Római Magyar Akadémia kiállítására. 
Bővebben...

Iparművészek könyveinek bemutatója a Vigadóban

Az MMA Kiadó és az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozata tartott könyvbemutatót a Pesti Vigadóban, ahol az elmúlt időszak iparművészeti témájú könyveit vitték az érdeklődők elé, 10 kiadványt ismerhettek meg közelebbről az MMA székházába látogatók. Bővebben...

Még lehet pályázni a hároméves ösztöndíjra

Ismét meghirdette művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát az MMA. A nyertesek három évre szóló, havi bruttó 200 000 forint összegű művészeti ösztöndíjra lesznek jogosultak. Jelentkezni március 21-ig lehet. Bővebben...

Ajánlatunk az MMA TV kínálatából:

Sirdak – kirgiz szabott-vart nemeztakaró

A közép ázsiai nemeztakarók között különleges helyet foglal el a sirdak, melyet csak a kazakok és a kirgizek készítenek és használnak. A Népművészet Mestere díjjal kitüntetett Vidák István és Nagy Mari 2002 és 2019 között minden évben kutatóúton vettek részt Kirgizisztánban. Filmjükben az Isszik-köl tó környékének szépségeit, a szabott-varrt takarók sokféleségét mutatják be. A felvételeket Dénes Zoltán készítette 2019-ben Kirgiziában és Fekete Péter Pál Magyarországon.
Programok, újdonságok
 • 2022. február 28. | 17:00 – Persona Incognita – Gaál József KIÁLLÍTÁSA
  Gaál József festőművész, az MMA rendes tagja kiállítása nyílik meg az Országút Galériában. Megnyitja: Sturcz János művészettörténész, az MMA rendes tagja, az MKE egyetemi tanára. Helyszín: Országút Galéria (1035 Budapest, Miklós tér 1.)
   
 • 2022. március 1. | 18:00 – Keddi kaleidoszkóp | A táncházmozgalom Magyarországon és a határokon túl 1.
  A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata ebben az évben is folytatja immár hetedik éve megrendezett pódiumbeszélgetés-sorozatát, a Keddi kaleidoszkópot. A 2022. tavaszi félév három kerekasztal-beszélgetésének közös témája az 50 éves magyarországi táncházmozgalom. A BESZÉLGETÉSEKET Sebő Ferenc akadémikus, a nemzet művésze vezeti.
   
 • 2022. március 2. | 10:00 – Az utolsó garabonciások II – A magyar ellenkultúra (1958 – 1996) Az MMA MMKI RENDEZVÉNYÉNEK helyszíne a Pesti Vigadó.
   
 • 2022. március 3. 18:00 – Tesztoszteronépítészet III. – Fókuszban a vidék – U. Nagy Gábor
  Márciusban folytatódik az MMA MMKI Tesztoszteronépítészet III. – Fókuszban a vidék című online építészeti BESZÉLGETÉSSOROZATA Wesselényi-Garay Andorral, az MMA MMKI tudományos főmunkatársával, akinek aktuális vendége ezúttal U. Nagy Gábor építész, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense és a Design Tanszék tanszékvezetője lesz március 3-án a Hild-villában, az MMA MMKI székházában.
   
 • 2022. március 4. – május 8. – STIMULUS | Az MMA Művészeti Ösztöndíj Program 2018–2021. évi iparművészeti ösztöndíjasainak KIÁLLÍTÁSA
  Az itt bemutatott anyag az első évfolyam iparművészet és tervezőművészet szekciójában tevékenykedő ösztöndíjasainak záró kiállítása. Helyszín: Pesti Vigadó (1051 Budapest, Vigadó tér 2.) VI. szinti kiállítótér. Megnyitó időpontja: 2022. március 3. (csütörtök) 17:00

  -----------------------------------------------------------------------
Még látogatható kiállítások
 • 2022. február 16. – április 30. – „Legszebb perceink…" – Kósa Klára jubileumi KIÁLLÍTÁSA
  Helyszín: Vigadó Galéria (Pesti Vigadó, 1051 Budapest, Vigadó tér 2.), földszinti és alagsori kiállítóterek
  Megnyitó: 2022. február 15. 17:00
   
 • 2022. február 22. – április 24. – Kinek a pokla ma Dante Pokla? | KIÁLLÍTÁS
  Baksai József, Gaál József, Szurcsik József festményei és Lovas Ilona videómunkája. Kurátor: Sulyok Miklós, helyszín: Pesti Vigadó, megnyitó: 2022. február 21. 17:00.

Folyamatosan frissülő rendezvényajánlónkat ide kattintva követheti!

Korábbi hírleveleink…

© 2020 MMA