Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Mukomeze

Ga met Stichting Mukomeze mee naar Rwanda!

In het kader van ons eerste lustrum (op 8 mei 2013) zijn wij voornemens om in juni 2013, voor iedereen die daarin is geїnteresseerd, een geheel verzorgde 10-daagse reis naar Rwanda te organiseren. Het doel van de reis is om u kennis te laten maken met het land en de mensen, maar vooral ook met de vrouwen en projecten die door Stichting Mukomeze i.s.m. onze partnerorganisatie Solace Ministries in Rwanda worden gesteund resp. gerealiseerd. Indien u interesse heeft laat het ons dan weten vóór 31 december 2012.

Nieuw bestuurslid

Sinds juli 2012 is Lela Saou het nieuwe bestuurlid bij Stichting Mukomeze. Lela rondt momenteel haar HBO rechtenstudie af aan de Juridische Hogeschool te Tilburg. Hier heeft ze een scriptie geschreven met betrekking tot het aanbestedingsrecht. In februari 2013 is zij  voornemens om te starten met de Master Internationaal en Europees Recht aan Tilburg University. Lela heeft verschillende stages gelopen waaronder een stage bij een zorginstelling waar zij na haar stage een tijd lang als gezondheidsrecht jurist is blijven werken. Sinds kort heeft zij haar eigen advies kantoor opgericht.

Als bestuurder bij Mukomeze is ze onder andere verantwoordelijk voor de PR en de sponsorschappen. Over haar motivatie om zich op te geven als bestuurslid bij Stichting Mukomeze, zegt ze het volgende: “Toen ik de kans kreeg om toe te treden tot het bestuur van Mukomeze ben ik direct gaan lezen over Mukomeze en hetgeen waarvoor zij zich inzetten. Wat ik las raakte mij diep. Door toe te treden tot het bestuur van Mukomeze is het voor mij mogelijk geworden om iets te betekenen voor de overlevenden van de genocide.”

Koeienproject: De Milleniumregeling van Gemeente Breda/Impulsis/COS Brabant

Recentelijk heeft Stichting Mukomeze groen licht gekregen voor het realiseren van een nieuw project, te weten het ‘koeienproject’. In het kader van de Millenniumregeling heeft de gemeente Breda, in samenwerking met Impulsis en COS Brabant, ingestemd om twee derde van de kosten van het project beschikbaar te stellen, onder voorwaarde dat Stichting Mukomeze op haar beurt het overgebleven gedeelte ophaalt en daarmee direct bekendheid geeft aan het project en in het algemeen het werk van goede doelen binnen de gemeente Breda.

In het koeienproject zullen, afhankelijk van de actuele kostprijs, zo’n 14 (liefst drachtige) koeien worden gekocht en verspreid onder evenzoveel vrouwen. Het houden van koeien is namelijk een van de meest effectieve manieren gebleken om de economische positie en onafhankelijkheid van vrouwen te vergroten. Deze vrouwen krijgen de koe niet zomaar; ze dienen een cursus te volgen, zelf een koeienstal te bouwen en voor de voedergewassen te zorgen. Om de duurzaamheid van het project te bevorderen, zullen de vrouwen daarnaast het eerste vrouwelijke kalf afstaan aan een andere vrouw. Door het doorgeefsysteem zal een (steeds) groter aantal vrouwen kunnen worden geholpen. In geval van een eerste stierkalf is afgesproken dat de vrouwen 10% van de verkoopopbrengst afstaan ten gunste van een fonds voor de gemeenschap. Uit dit fonds kunnen leden van de gemeenschap een (micro)krediet krijgen, wat de zelfredzaamheid van de gemeenschap vergroot.
 
We gaan als Stichting Mukomeze nu druk in de weer om leuke, interessante en toepasselijke activiteiten op te zetten. Mocht u willen doneren, willen helpen en/of een goed idee hebben om aandacht voor dit project te genereren, neem dan contact met ons op. Ieder initiatief om ons hierin te ondersteunen is van harte welkom!

18e Herdenking Rwandese Genocide, Tilburg University

Op 8 mei 2012 nam Stichting Mukomeze in het stilte centrum van Tilburg University deel aan de 18e herdenking van de Rwandese genocide. Dit jaar was de organisatie van de herdenking in handen van Alphonse Muleefu en Felix Ndahinda, in samenwerking met Academic Forum. Een intieme groep van belangstellenden woonden de bijeenkomst bij. De middag kende een mooie balans. Eerst werd door dr. Roelof Haveman en Liesbeth Hoeven stil gestaan bij de juridische en sociale uitdagingen waar de Rwandese samenleving 18 jaar na de genocide nog voor staat. In de presentatie van Stichting Mukomeze werd de nadruk gelegd op de kracht en moed van Rwandese overlevenden van seksueel geweld hun leven weer op te pakken. In de afsluitende presentatie van de Rwandese Ambassadrice Immaculeé Uwanyirigira werd ingegaan op de positieve ontwikkelingen die Rwanda sinds de genocide heeft doorgemaakt. Het aansteken van de kaarsen en een moment van stilte tussen de twee delen van het programma symboliseerden daarin een mooie overgang. De middag werd afgesloten met een diner op de campus.

'Rwanda Dutch Friendship Day'

Op zondag 24 juni 2012 vond de ‘Vrienden van Rwanda dag’ plaats in Wageningen; Stichting Mukomeze was hier ook bij aanwezig. De bijeenkomst werd georganiseerd door ‘Friends of Rwanda’ met als doel Nederlandse organisaties die in Rwanda werken bijeen te brengen. Elke organisatie (er waren er maar liefst 19!) gaf een korte presentatie over haar activiteiten en daarna vond een brainstormsessie plaats over hoe de kennis van alle stichtingen gebundeld zou kunnen worden. Medewerkers van de Rwandese Ambassade in Nederland waren ook aanwezig. De bijeenkomst was een mooie gelegenheid om elkaar en elkaars werk beter te leren kennen. Naar aanleiding van deze bijeenkomst heeft Stichting Mukomeze zich aangemeld als ‘Vriend van Rwanda’ op de website www.inshuti-zu-rwanda.com. Op deze website kunt u zien wie er zich in Nederland nog meer inzetten voor goede doelen in Rwanda.

Soroptimistclub Bommelerwaard

Zoals u wellicht al eerder heeft gehoord, heeft Soroptimistclub Bommelerwaard Stichting Mukomeze uitgekozen om te steunen als goed doel in 2012 én hebben zij er tevens voor gekozen dit ook voor het jaar 2013 te blijven doen. Deze steun heeft zich in het afgelopen jaar reeds vertaald in een aantal bijeenkomsten en acties, waarbij de Soroptimisten zich hard hebben ingezet om geld in te zamelen voor Stichting Mukomeze. Het geld dat gedurende deze twee jaar ingezameld wordt, zal gebruikt worden om in Rwanda een duplex-woning voor weduwen en wezen te bouwen te bouwen. Het gaat om de volgende activiteiten waarbij Soroptimisten aanwezig waren en/of die ze zelf organiseerden: een kledingruilbeurs in Gameren (21 april), een kunstmarkt in Heerewaarden (10 juni), en een braderie in Zaltbommel (6 september). Geld werd opgehaald via entreegelden en de verkoop van tweedehands sieraden, kleding en loten. Stichting Mukomeze was bij de bijeenkomsten in Gameren en Zaltbommel tevens aanwezig om te vertellen over ons werk en om handwerkproducten van de vrouwen uit Rwanda (zoal tassen en sieraden) te verkopen.
 
Wij willen middels deze weg Soroptimistclub Bommelerwaard nogmaals bedanken voor hun inzet en hopen in 2013 wederom een bijzonder jaar met mooie acties tegemoet te gaan!

VOV bijeenkomst 'Pak de koffers!

Op vrijdag 11 mei was Stichting Mukomeze één van de sprekers bij de Vrouwen Ontmoeten Vrouwenmeeting die 6x per jaar wordt gehouden in de foyer van Theaters Tilburg. Dit vrouwennetwerk had als thema 'Mensen helpen veraf of dichtbij'. Door de ruimte heen stonden diverse doeken uit onze expositie 'De mannen die mij hebben vermoord', die op ezels waren neergezet. Mukomeze vertelde over het werk dat we voor vrouwen in Rwanda doen middels onze lokale partner Solace Ministries. Tussen de inleidingen van diverse NGO's door werd een lunch geserveerd en genetwerkt.Er was een goede opkomst van 60 vrouwen en Mukomeze kreeg veel positieve reacties op verhaal en op de aanwezige expositiedoeken. Ook werd de Mukomeze stand met handicrafts druk bezocht. Het was een mooie en gezellige bijeenkomst om onze werkzaamheden uit te dragen.

Voor foto's hiervan verwijzen wij naar: http://www.vrouwenontmoetenvrouwen.nl/meetings/vrijdag_11_mei_2012 (klik op ‘start slideshow’).


Vernieuwde website

De website van Stichting Mukomeze is in een nieuw jasje gestoken! Met ingang van december zal de vernieuwde website www.mukomeze.nl live gaan. De website is aangevuld met allerlei nieuwe informatie en is (nog) makkelijker in gebruik. Wij zijn in ieder geval trots op het resultaat en zijn erg benieuwd naar uw mening hierover. Neem gerust een kijkje en laat ons weten wat u er van vindt (reageren kan via de site).
 

Jaarverslag

Stichting Mukomeze heeft dit jaar voor het eerst een officieel jaarverslag gemaakt. Met gepaste trots bieden wij dit jaarverslag via onze website aan u aan. In dit eerste jaarverslag blikken we niet alleen terug op het jaar 2011, maar op alle ontwikkelingen sinds de oprichting in mei 2008. Met de introductie van een jaarverslag hopen we ons beleid (nog) transparanter te maken voor alle geïnteresseerden in het werk van onze stichting.
 

Kerstkaarten

Bestel nu uw bijzondere kerstkaarten met illustraties gemaakt van bananenbladeren! Deze kaarten zijn door Rwandese vrouwen gemaakt en de opbrengst gaat dan uiteraard ook naar deze, door onze stichting ondersteunde overlevenden van de genocide. Een setje van 5 kaarten kost € 10. Bent u geїnteresseerd, stuur een e-mail naar info@mukomeze.nl.

Upcoming events:

21 november:
Media & Fondsenwervingsdag, Impulsis, Utrecht
22 november:
Workshop Samenwerken met Wilde Ganzen, Den Haag”.
15 december:
Winterfair Rotary Club Breda-West, Breda
4-17 maart 2013:
Foto-expositie ‘The Men Who Killed Me’, De Poorterij, Zaltbommel
8 mei 2013:
Lustrum Stichting Mukomeze


Mukomeze

Stichting Mukomeze heeft ten doel de levensomstandigheden te verbeteren van vrouwen en meisjes die verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tijdens de genocide van 1994 in Rwanda hebben overleefd. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 2 à 3 keer per jaar.

Contactgegevens
info@mukomeze.nl 
www.mukomeze.nl 
bankrek.nr. 1435.58.927
Vragen of opmerkingen? Mail naar info@mukomeze.nl
Als u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@mukomeze.nl