Is this email not displaying correctly? View it in your browser.

Mama Lambert in Nederland

Mama Lambert (trauma therapeut bij onze partnerorganisatie Solace Ministries en overlevende van de genocide in Rwanda) is door Veritas Forum en Academic Forum (Tilburg University) uitgenodigd om te komen praten tijdens een door hen georganiseerd symposium over ‘Onrechtvaardigheid en Vergeving’ op woensdag 29 april 2015 om 19:30 uur (GZ101, campus Tilburg University). 

Veritas Forum is een platform van verscheidene (christelijke) studentenverenigingen en medewerkers van Tilburg University. Academic Forum is dé plaats voor uitwisseling en verdieping van actuele zaken die er in wetenschap, samenleving en mensenlevens toe doen. Op hun website staat het volgende aangekondigd (Engels):
Mama Lambert, a survivor of the Rwanda genocide against the Tutsi, will share on how she dealt with the fact that almost her entire family was murdered. She lost her husband, five out of eight children and other family members. Since the genocide, she walks through life as ‘Mama Lambert’, the mother of Lambert. Carrying the one-year old Lambert on her back, she survived the genocide. She has been capable of forgiving the murderers. Mama Lambert is a trauma counselor with Solace Ministries in Rwanda, an organisation that supports thousands of genocide survivors. The Dutch organisation Mukomeze ("Empower her") works with Solace Ministries in Rwanda.
How is it possible to forgive people who take everything from you? How can we deal with injustice? Is forgiveness helpful? These questions will be the focus of the forum.

Meer informatie over het event staat hier.
 

Aankondiging boek ‘Voor wie niet in wonderen gelooft’

In 2013 kwam Mama Lambert naar Nederland om haar levensverhaal op te laten tekenen in samenwerking met Birgit Marres (vertaler/tolk) en Hans Dekkers (schrijver). Samen met Hans Dekkers schreef ze vervolgens het boek ‘Voor wie niet in wonderen gelooft’. Het boek zal dit jaar worden gepubliceerd bij Wolf Legal Publishers.
 
Mama Lambert’s levensverhaal gaat over wonderen die het mogelijk maakten dat ze de genocide overleefde en die er voor zorgden dat ze ook na de genocide een weg vond om door te gaan met leven. ‘Voor wie niet in wonderen gelooft’ wil met de lezer delen dat er in het leven dingen gebeuren die het menselijk bevattingsvermogen te boven gaan. Het boek toont de wonderlijke kracht van een mens om, neergeslagen door de gruwelijkste ellende, de veerkracht te vinden weer op te staan en opnieuw aan het leven deel te nemen, in hoop en vertrouwen, om zich weer een toekomst te schenken. Mama Lambert is een inspiratie voor ons allemaal; zij zet zich eindeloos in voor de medemens en de impact daarvan op hun leven is immens en van levensgroot belang.


Foto-expositie in De Ring, Epe

Van 4 november 2014 t/m 6 januari 2015 heeft de expositie ‘De mannen die mij hebben vermoord: de kracht van genocide overlevenden’ van Samer Muscati in de expositieruimte van stichting De Ring, te Epe gestaan.
 
Tijdens de openingsavond hebben Annelies van Huffelen (voorzitter Stichting de Ring), Jan Aalbers (wethouder Kunst en Cultuur van gemeente Epe) en Pinar Okur (bestuur Stichting Mukomeze) presentaties gegeven. Er was een goede opkomst en de vrijwillige bijdragen van enthousiaste Epenaars hebben tot een mooi bedrag voor ons koeienproject geleid. Daarnaast vielen de handgemaakte producten van ‘onze’ vrouwen in Rwanda in de smaak bij het publiek. 
 
Bedankt Stichting de Ring voor het huisvesten van onze expositie!


Presentatie in ‘t Hazzo, Waalre

Op 6 november 2014 hebben we in ‘t Hazzo in Waalre een presentatie gegeven over seksueel geweld. De presentatie stond in het licht van het thema van 3FM Serious Request/Rode Kruis over vrouwen en meisjes die seksueel geweld in conflictsituaties hebben meegemaakt.
Naast Anne-Marie de Brouwer en Annemarie Middelburg (bestuur Stichting Mukomeze) heeft ook Riette Kantelberg (iniatiefneemsters van de activiteiten voor serious request in Waalre), gesproken over seksueel misbruik dat ze zelf meemaakte. Het was een mooie en memorabele avond.
 

Presentatie bij de NES, Epe

Op 17 December 2014 heeft Anne-Marie de Brouwer een presentatie gehouden bij de NES (Nieuwe Eper Sociëteit) in Epe over het ontstaan en het werk van Stichting Mukomeze.
Voor meer informatie over de bijeenkomst, klik hier.
 

Presentatie bij het Beatrix College

Op 22 januari 2015 heeft Anne-Marie de Brouwer een presentatie gehouden bij het Beatrix College in Tilburg. De studenten (15-17 jaar) hadden getuigenissen uit het boek ‘De mannen die mij hebben vermoord’ gelezen. Er werd gepraat over het leven van deze overlevenden van seksueel geweld en de studenten wilden er graag meer over weten. Het was een zeer inspirerende bijeenkomst.
 

Update Rwanda-reis 2015

Vanwege het te lage aantal aanmeldingen voor de Rwanda reis gepland in 2015, is besloten de reis dit jaar niet door te laten gaan en te verplaatsen naar 2016. Bij interesse in de reis in 2016, laat het ons weten!
 

Publicaties


Upcoming events:

29 april 2015: Symposium 'It's not fair' met Mama Lambert, Veritas Forum, Tilburg University, 19:30. Klik hier voor meer informatie.


Mukomeze

Stichting Mukomeze verbetert de levensomstandigheden van vrouwen en meisjes die allerlei vormen van seksueel geweld tijdens de genocide van 1994 in Rwanda hebben overleefd.

Contactgegevens
info@mukomeze.nl 
www.mukomeze.nl 
bankrek.nr. NL 95 RABO 0143558927
Vragen of opmerkingen? Mail naar info@mukomeze.nl
Als u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@mukomeze.nl