Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Mukomeze

Mukomeze in Rwanda

Op 28 januari 2012 was het dan zover: het bestuur van Mukomeze stond aan het begin van een 10-daagse reis naar Rwanda. Voor Pinar, Annemarie en Eefje was het de eerste keer dat zij Rwanda, partnerorganisatie Solace Ministries, de vrouwen en de projecten gingen bezoeken.

Het eerste wat in het oog sprong bij aankomst, was dat Kigali een relatief moderne stad is. Het is bewonderenswaardig hoe de hoofdstad, die 18 jaar geleden nog het toneel was van een gruwelijke genocide, in de afgelopen jaren zo’n ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het is groen, schoon, mooi aangelegd en bovenal veilig. Het contrast tussen de mooie natuur van het land en haar bijzondere mensen en de gebeurtenissen van 1994 is een tweestrijd die zich vaak in onze hoofden afspeelt tijdens die tien dagen. De gruwelijkheden van de genocide kenden we al wel via de verhalen, films, boeken en documentaires die we gezien, gelezen en gehoord hadden. Maar oog in oog staan met de gevolgen van deze alles verwoestende genocide is toch echt een hele andere ervaring. Geen boek kan het gevoel teweeg brengen dat praten met vrouwen die al hun kinderen, familieleden, vrienden, kennissen en bezittingen zijn kwijtgeraakt en daarnaast ook nog op brute wijze zijn verkracht en/of verminkt, doet.
Meer...

Impact boek 'De mannen die mij hebben vermoord'

Tijdens ons bezoek aan Rwanda hebben we een bijeenkomst georganiseerd voor alle personen die in het boek ‘De mannen die mij hebben vermoord’ staan. Zij hebben nu allen een sponsorschap via Mukomeze. Tijdens deze bijeenkomst heeft Anne-Marie (co-redacteur van het boek) hen kunnen vertellen over de wereldwijde impact van het boek. Naast veel te zijn gelezen, heeft het boek ook geïnspireerd tot andere vormen van vertelling en beschouwing, waaronder een theatervoorstelling en een universitaire cursus (beide in Canada), alsmede een CD met Gregoriaanse muziek en teksten (Nederland). De Nederlandse uitgever, Wolf Legal Publishers, heeft de opbrengsten van het boek (€ 2500) aan Stichting Mukomeze gedoneerd; met dit geld zal een fruitgaard worden gerealiseerd voor een gemeenschap in Rusatira (in het zuiden van Rwanda). De overlevenden in het boek waren zeer blij te horen dat hun verhalen veel mensen bereiken en dat de impact van hun verhalen zo groot is. Dat is namelijk precies de reden waarom ze destijds hadden besloten om hun getuigenis te geven: om de wereld te informeren over het geweld dat hen en hun naasten is aangedaan om op die manier duidelijk te maken dat dit soort misdrijven nooit meer mag plaatsvinden. Voor meer informatie over de ontwikkelingen rondom het boek en de mensen wiens getuigenissen hierin staan, zie de website www.menwhokilledme.com. Hierop is tevens een in februari gemaakte videoboodschap van de overlevenden te zien.

Presentatie Soroptimistclub

Op 11 januari heeft Mukomeze een lezing gegeven bij Soroptimistclub Bommelerwaard over het werk dat wij doen voor Rwandese overlevenden van seksueel geweld. Soroptimistclub Bommelerwaard heeft besloten om geld te gaan inzamelen voor Stichting Mukomeze, ten behoeve van een project voor vrouwen in Rwanda. Het geld dat gedurende dit jaar, 2012, ingezameld wordt, zal gebruikt worden om een duplex-woning in Ntarama te bouwen voor weduwen en wezen. Op 21 april was Mukomeze met een standje aanwezig tijdens de Kledingruilbeurs van de Soroptimisten in Gameren. Wij bedanken Soroptimistclub Bommelerwaard voor de gezellige ontvangst en voor haar steun aan Rwandese overlevenden van seksueel geweld. Voor meer informatie over de Soroptimistclub, klik hier.
Wij bedanken Soroptimistclub Bommelerwaard voor de gezellige ontvangst en interesse in Stichting Mukomeze.

Foto-expositie en presentatie CCMaasmechelen, België

De foto-expositie 'De mannen die mij hebben vermoord' was van 4 april t/m 16 april te zien in Cultuurcentrum Maasmechelen (België). De expositie werd geopend door de wethouder van Maasmechelen, Rik Linkens. Op de openingsavond heeft Stichting Mukomeze een lezing gegeven over het werk dat wij doen. Het was een hele mooie avond, met tientallen aanwezigen die een enorme betrokkenheid toonden voor overlevenden van de Rwandese genocide. De foto-expositie viel samen met de 18e herdenking van de Rwandese genocide. Voor meer informatie, klik hier.

Column voor WO=MEN

De secretaris van stichting Mukomeze heeft een column geschreven over haar ervaringen van het werkbezoek in Rwanda afgelopen februari. Deze column is geplaatst op de website van WO=MEN, een platform waar meer dan 120 organisaties (waaronder Mukomeze) die zich inzetten voor ‘gender justice’ wereldwijd, zich hebben aangesloten. De column is hier te lezen.

Sponsorupdate

Sponsoren ontvingen tot nog toe één keer per jaar (in augustus/september) een sponsorschaprapport, waarin zij kunnen lezen hoe het met de vrouw die zij sponsoren gaat en waar zij het sponsorgeld aan (heeft) besteed(t), plus een recente foto van de vrouw. Tijdens ons werkbezoek in Rwanda in januari/februari, hebben wij samen met onze partnerorganisatie Solace Ministries besloten dat sponsoren in de toekomst, naast dit jaarlijkse sponsorschaprapport, tevens jaarlijks een persoonlijke brief van de vrouw zullen ontvangen (in februari/maart). De eerste brieven zijn reeds naar alle sponsoren gestuurd.

Bestuurslid gezocht

Stichting Mukomeze is op zoek naar een enthousiast bestuurslid voor enerzijds het coördineren van de sponsorschappen, in nauwe samenwerking met onze partnerorganisatie in Rwanda, en die anderzijds PR en activiteiten voor zijn of haar rekening neemt. Redelijke beheersing van de Engelse taal is een vereiste. Indien u interesse heeft, kunt u contact met ons opnemen via info@mukomeze.nl

Volledig verslag van Mukomeze in Rwanda

Op 28 januari 2012 was het dan zover: het bestuur van Mukomeze stond aan het begin van een 10-daagse reis naar Rwanda. Voor Pinar, Annemarie en Eefje was het de eerste keer, dat zij Rwanda, partnerorganisatie Solace Ministries, de vrouwen en de projecten gingen bezoeken.

Het eerste wat in het oog sprong bij aankomst, was dat Kigali een relatief moderne stad is. Het is bewonderenswaardig hoe de hoofdstad, die 18 jaar geleden nog het toneel was van een gruwelijke genocide, in de afgelopen jaren zo’n ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het is groen, schoon, mooi aangelegd en bovenal veilig. Het contrast tussen de mooie natuur van het land en haar bijzondere mensen en de gebeurtenissen van 1994 is een tweestrijd die zich vaak in onze hoofden afspeelt tijdens die tien dagen. De gruwelijkheden van de genocide kenden we al wel via de verhalen, films, boeken en documentaires die we gezien, gelezen en gehoord hadden. Maar oog in oog staan met de gevolgen van deze alles verwoestende genocide is toch echt een hele andere ervaring. Geen boek kan het gevoel teweeg brengen dat praten met vrouwen die al hun kinderen, familieleden, vrienden, kennissen en bezittingen zijn kwijtgeraakt en daarnaast ook nog op brute wijze zijn verkracht en/of verminkt, doet.
 
We verbleven in het guesthouse van Solace Ministries in Kigali, een mooi voorbeeld van hoe Solace Ministries probeert een deel van haar inkomsten zelf te genereren om personeel en projecten te kunnen betalen en daarmee minder afhankelijk te zijn van externe financiers. Het guesthouse staat op het terrein van het ‘hoofdkantoor’ van Solace Ministries, zodat we tijdens ons verblijf van dichtbij hebben kunnen zien wat de dagelijkse werkzaamheden van de medewerkers zijn. Jean Gakwandi, genocide overlevende, oprichter en directeur van Solace Ministries, is een prachtig mens, die leeft voor zijn organisatie en de weduwen en wezen die zij ondersteunt. Gedurende de tien dagen hebben we hem alleen maar in de weer gezien. Hij ademt Solace Ministries. En dan Mama Lambert, de counselor van Solace Ministries, die sommigen van jullie ook hebben ontmoet tijdens haar bezoek aan Nederland, afgelopen zomer. Een vrouw die vele van haar kinderen en haar man verloor tijdens de genocide, zwaar getraumatiseerd was en nu een ware rots in de branding is voor alle mensen die Solace Ministries onder haar hoede heeft. Ze kent ze één voor één persoonlijk, hun verhalen, hun leed en hun behoeften. Mensen staan, als het moet, de hele dag in de rij om met haar te kunnen praten. Jean en Mama Lambert, de vader en moeder van Solace Ministries. Samen met de rest van het team, die allemaal werken met hart voor de overlevenden, maken zij het voor Mukomeze mogelijk om overlevenden van seksueel geweld te ondersteunen.

De huisbezoeken aan verschillende begunstigden van Mukomeze, zoals Beatrice, Pascasie, Faustin, Marie-Therese, Marie-Louise en Ernestine, waren bijzondere momenten. De tijd samen gaf ruimte voor een verhaal, een lach en een traan. Allemaal willen ze graag laten zien hoe het met hen gaat en ons persoonlijk in hun huis ontvangen. De steun die uitgaat van een bezoek, als een teken naar de rest van de gemeenschap dat zij ook mensen hebben die met hun lot begaan zijn – als een familie – is groot. De bezoeken aan de gemeenschappen waren een waar feest. Of we nu in Rusatira, Kigali, Nyanza of Muyira aankwamen, overal werden we ontvangen met zoveel vreugde en gezelligheid. De dankbaarheid van de gemeenschappen voor het verschil wat Mukomeze voor hen heeft kunnen maken, was ongekend. Het laat des te meer zien dat alle kleine beetjes ook écht helpen.
 
We hebben ook verschillende projecten bezocht: het naai- en breimachine project en het fruitboomproject in Nyanza, het pinda-project in Rusatira en de verschillende kleine individuele projecten gefinancierd uit het ‘community development fund’ van de Kimoronko gemeenschap in Kigali. Daarnaast heeft Solace Ministries sinds kort een kliniek in Kabuga. Hevig onderbemand en met oude apparatuur hebben ze daar van de Rwandese overheid de zorg toegewezen gekregen voor 20.000 mensen in de nabijgelegen gemeenschap. Ook al kan Solace Ministries de mensen niet veel betalen en hebben ze moeite het hoofd boven water te houden, het optimisme en de gedrevenheid van het personeel laten zien dat het welzijn van de medemens als eerste prioriteit wordt beschouwd.
 
De bezoeken aan verschillende herdenkingsmonumenten waren stuk voor stuk indrukwekkend en emotioneel zwaar. We bezochten twee kerken in Ntarama en Nyamata, waar mensen hun toevlucht zochten omdat ze dachten in het huis van God veilig te zijn. De kleding en persoonlijke bezittingen van degenen die daar de dood vonden, liggen opgestapeld in de kerken, om enigszins te kunnen visualiseren om hoeveel mensen het werkelijk ging. Want hoe kun je zoveel dode mensen voorstellen? Ook is er aandacht voor het seksuele geweld dat daar plaats had. In Ntarama staat een speer tentoongesteld die tijdens de genocide gebruikt werd om vrouwen te verminken en doden door deze speer in hun vagina te steken. In Nyamata ligt een doodskist met daarin een vrouw; zij symboliseert de vele vrouwen in Rwanda die seksueel geweld moesten ondergaan. Het meest zwaar was Murambi: een school waar binnen een tijdsbestek van één dag 50.000 mensen zijn vermoord. Wat deze plek anders maakt dan de voorgaande, is dat de overheid hier op een hele bijzondere manier de gruwelijkheid van de tragedie heeft willen laten zien: 2.000 lichamen zijn geconserveerd en neergelegd in de kleine klaslokalen om een indruk te geven van wat er zich daar moet hebben afgespeeld. Lokaal na lokaal liggen de lichamen, groot en klein. Soms heel klein. Verbrijzelde schedels, gebroken botten, houdingen die er op wijzen dat ze nog hebben geprobeerd de aanval af te weren… Het is een indrukwekkende weergave van de traumatische gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld tijdens de genocide, herinneringen waar de vrouwen die wij steunen nog dagelijks mee moeten leven. Het geeft inzicht in de omvang van hun trauma, maar ook in hun kracht. De kracht om, ondanks dit alles, elke dag gewoon weer tegemoet te zien.
 
Een hoogtepunt van het bezoek was de dag waarop alle begunstigden van Mukomeze bij Solace Ministries bijeenkwamen. Om de groep zo bij elkaar te zien was erg bijzonder. Voor vele van de begunstigden zijn andere overlevenden van de genocide die bij Solace Ministries komen, hun nieuwe familie, omdat ze hun eigen familie zijn kwijtgeraakt. De persoonlijke aanpak van Mukomeze maakt het bovendien mogelijk om deze familie grensoverschrijdend te maken; hun en onze familie is nu uitgebreid met sponsoren en donoren vanuit heel de wereld. De stralende gezichten op die dag hebben eens te meer bewezen dat onze aanpak het gewenste resultaat bereikt: overlevenden van seksueel geweld weer een toekomst geven.

De reis is kortom een geweldige ervaring geweest. Het bestuur van Mukomeze zit weer boordevol inspiratie voor het nieuwe jaar!
 
Voor een persoonlijk verhaal van een van de bestuursleden over de reis naar Rwanda, klik hier

Upcoming events:
8 mei:
18e herdenking Genocide Rwanda, Zwijsen Building, Tilburg University
11 mei:
Vrouwen Ontmoeten Vrouwen (VOV) bijeenkomst, Foyer Schouwburg, Tilburg
20-25 mei:
Foto-expositie ‘TMWKM’, World Forum, Den Haag


Mukomeze

Stichting Mukomeze heeft ten doel de levensomstandigheden te verbeteren van vrouwen en meisjes die verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tijdens de genocide van 1994 in Rwanda hebben overleefd. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 2 à 3 keer per jaar.

Contactgegevens
Stichting Mukomeze (secretariaat)
info@mukomeze.nl 
www.mukomeze.nl 
bankrek.nr. 1435.58.927
Vragen of opmerkingen? Mail naar info@mukomeze.nl
Als u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@mukomeze.nl