Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
 

Rwanda reis 2014

Op 1 juni 2014 vertrokken 7 sponsoren van Mukomeze, samen met bestuursleden Anne-Marie de Brouwer en Eefje de Volder, naar Rwanda voor een tiendaagse reis door het land, opdat ze met eigen ogen konden zien wat Mukomeze in Rwanda doet. Marianne Scholing, een van de deelnemers aan deze reis, vertelt in haar eigen woorden hoe zij de reis heeft ervaren:
 
Vanwege haar vijfjarig jublieum in 2013 heeft Mukomeze een reis naar Rwanda georganiseerd voor sponsoren en andere betrokkenen. De groep verbleef in het guesthouse van Solace Ministries - de partnerorganisatie van Mukomeze in Rwanda - in de hoofdstad Kigali. De mensen bij Solace zijn erg vriendelijk en hartelijk, het guesthouse voelde als een thuis. We kregen de kans om veel medewerkers van Solace te ontmoeten en kennis te maken met hun werk. Jean Gakwandi (directeur) en Mama Lambert (counselor) hebben ons regelmatig vergezeld bij allerlei bezoeken en ook ’s avonds waren ze vaak bij ons. De eerste twee dagen bezochten we diverse organisaties die zich met overlevenden van de genocide bezighouden en de Gisozi Memorial site. Het was erg interessant om meer te leren over de genocide en de gevolgen daarvan voor het Rwandese volk. Toch blijft het wat afstandelijk, je observeert vooral. Dat veranderde snel toen we op pad gingen naar het zuiden van Rwanda..

Om meer te lezen over Marianne's ervaringen, klik hier.

 

20 jaar genocide

Kwibuka20 in Den Haag
Op 4 april 2014 organiseerden de Institute of Social Studies (ISS), African Studies Centre (ASC) en de Rwandese Ambassade in Nederland een conferentie bij het ISS in Den Haag in het teken van de 20e herdenking van de Genocide in Rwanda. De onderwerpen die besproken werden hadden betrekking op ‘remember’, ‘unite’ en ‘renew’, de thema’s van Kwibuka20. Bijdragen aan de conferentie werden geleverd door o.a. H.E. Jean Pierre Karabaranga (Rwandese Ambassade), Prof. Salih (ISS), Alphonse Muleefu (TiU), Felix Ndahinda (TiU), Prof. Jan Pronk (ISS), Anne-Marie de Brouwer (TiU/Mukomeze) en Mama Lambert (Solace Ministries/Mukomeze). Mama Lambert, de counselor bij onze partnerorganisatie in Rwanda, was speciaal voor deze bijeenkomst door de organisatie uitgenodigd. Mama Lambert, die momenteel haar verhaal optekent in een boek, kon op de conferentie haar getuigenis geven en uitleggen hoe zij in haar werk andere genocide-overlevenden bij elkaar brengt en hen helpt om hun leven weer zin te geven.

Herdenking in de Synagoge in Tilburg
Op zondag 25 mei 2014 was Mukomeze aanwezig bij de 20e herdenking van de Rwandese genocide. De herdenking vond plaats in de Synagoge in het centrum van Tilburg en werd georganiseerd door de Rwandese gemeenschap in Tilburg, Intervict, Wereldpodium, Academic Forum en Mukomeze. Het programma bevatte een korte uiteenzetting door Felix Ndahinda (TiU) over het ontstaan van de rassenscheiding in Rwanda, welke de basis voor de genocide vormde. Overlevende Christine Safari van den Boogerd gaf vervolgens op indrukwekkende wijze haar getuigenis. De herdenking werd officieel afgesloten met accordeonspel van Oleg Fateev en een speech van de Rwandese ambassadeur Jean Pierre Karabaranga. Na afloop was er nog een informele borrel waarbij de aanwezigen nog lang zijn gebleven. Wij kijken terug op een mooie, ingetogen herdenking, waarbij veel positieve aandacht voor ons als stichting was.

 

3 geslaagde Mukomeze studenten!

Dankzij fondsen die we van Stichting Westeinde ontvingen, hadden 5 studenten in 2010 de mogelijkheid om te studeren aan de universiteit. Vier van deze studenten waren wees geworden als gevolg van de genocide, waarbij hun moeders seksueel geweld hadden meegemaakt; een student was zelf een overlevende van verkrachting. Vorig jaar hebben we u geïnformeerd over het afstuderen van twee van hen. Nu we zijn erg blij om aan te kondigen dat de andere drie studenten zijn afgestudeerd. Na vier jaar studie en het met succes verdedigen van hun scripties, hebben ze met verve hun bachelor in Accounting behaald.

Om meer te lezen over de 3 studenten, klik hier.
 

Een gemeenschapsontwikkelingsfonds voor de Rusatira gemeenschap

Voor twee achtereenvolgende jaren (2012-2013) heeft Soroptimistclub Bommelerwaard door middel van verschillende activiteiten geld ingezameld voor Stichting Mukomeze. Deze inspanning leidde tot een waardevolle cheque van € 3600, die op 16 mei 2014 werd overhandigd aan Mukomeze. Terwijl aanvankelijk een woonproject was gepland, was het opgehaalde bedrag beter geschikt voor een bijdrage aan een gemeenschapsontwikkelingsfonds.

Lees hier meer over het gemeenschapsontwikkelingsfonds in Rusatira. 
 

Wil Resing rent voor Mukomeze

Op zondag 18 mei 2014 liep een van onze sponsoren, Wil Resing, - in een Mukomeze t-shirt - de ‘20 kilometer van Brussel’. Hij heeft geld opgehaald voor zijn hardloop prestatie en net als vorig jaar schonk hij de opbrengst aan stichting Mukomeze. Heel veel dank Wil!
 


Mukomeze in de media

Twintig jaar na de genocide zijn sponsorschappen voor overlevenden van seksueel geweld nog steeds erg noodzakelijk. Het recente overlijden van Françoise Mukeshimana – een van de vrouwen die Mukomeze steunde via het sponsorschapsprogramma – is hier een verdrietig voorbeeld van. Ondanks haar wilskracht kon zij niet opboksen tegen de ziektes die zij opliep als gevolg van de genocide. Mukomeze is de afgelopen periode vaak in het nieuws geweest om bekendheid te geven aan de noodzaak Rwandese genocide overlevenden van seksueel geweld te steunen. Meer informatie hierover – inclusief interviews met een bestuurslid van Mukomeze, een lid van de Internationale Adviesraad, onze Ambassadeur en de counselor bij onze partnerorganisatie in Rwanda – is te lezen via de volgende links:

• Quest Psychologie, Levenslang: Seks als wapen (interview met Anne-Marie de Brouwer), Berry Overvelde (juli 2014) (deel 1, deel 2, deel 3).
Brabants Dagblad, ‘Seksueel geweld is te lang gezien als een bijproduct van oorlog’ (interview met Anne-Marie de Brouwer), Joop van der Pol (13 mei 2014).
Supersanne, Pijn & hoop: Twintig jaar na de genocide in Rwanda, Sanne Meijer (4 mei 2014).
AD, ‘Ik heb het de moordenaars vergeven’ (interview met Beata Mukarabuga), Karlijn van Houwelingen (7 april 2014).
BN De Stem, Van de toren: Foto, Edine Wijnands (5 april 2014).
VN Forum, Forgiving the unforgivable? 19 years after the Rwandan genocide (interview met Mama Lambert), Eefje de Volder (15 maart 2014).
VN Forum, Seksueel geweld moet in de kiem gesmoord (interview met Patrick Cammaert), Adriënne Schillemans (14 maart 2014).
UN Women, Media Release: Lauren Jackson joins call for gender equality – Announced as Champion for UN Women NC Australia (26 februari 2014).
 

Periodieke giften nu nog makkelijker

Sinds 1 januari 2014 is het niet langer noodzakelijk om een periodieke gift (voor minimaal 5 jaar) vast te laten leggen bij de notaris. Dit betekent dat u deze periodieke gift direct met ons en daarmee kosteloos kunt vastleggen. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Interessant dus als u interesse heeft in het aangaan van een meerjarig sponsorschap van een Rwandese vrouw!
 

 

Upcoming events:

27 september 2014:
Reünie Rwanda-reis 2014 (besloten bijeenkomst)

5 november 2014 t/m 5 januari 2015: Foto-tentoonstelling in De Ring, Epe.

6 november 2014: Presentatie in Waalre in het kader van 3FM Serious Request over seksueel geweld.


Mukomeze

Stichting Mukomeze heeft ten doel de levensomstandigheden te verbeteren van vrouwen en meisjes die verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tijdens de genocide van 1994 in Rwanda hebben overleefd.

Contactgegevens
info@mukomeze.nl 
www.mukomeze.nl 
bankrek.nr. NL 95 RABO 0143558927
Vragen of opmerkingen? Mail naar info@mukomeze.nl
Als u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@mukomeze.nl