Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
 

Meld je vóór 15 februari 2016 aan voor onze Rwanda reis!

Zoals jullie weten, is Mukomeze in de zomer van 2014 samen met zeven sponsoren en vrienden van Mukomeze naar Rwanda vertrokken voor een tiendaagse reis door het land. Daar hebben ze met hun eigen ogen kunnen zien wat Mukomeze in Rwanda doet en wat de impact van de sponsorschappen op de vrouwen is.

Deze reis is zo positief ontvangen, door zowel de sponsoren/vrienden, als de bestuursleden van Mukomeze en medewerkers van Solace Ministries, dat we hebben besloten er aankomend najaar, in 2016, weer naar toe te gaan! En ook jij kan mee!

De precieze datum staat nog niet vast; dit ligt aan het aantal aanmeldingen en aan wanneer de meesten kunnen. Wel is al bekend dat de reis in september/oktober 2016 zal plaatsvinden en de kosten zullen ongeveer €1950,- bedragen.
Dus, mocht je al besloten hebben om volgend jaar (weer) met ons mee te gaan naar Rwanda, maar heb je een voorkeur voor een bepaalde datum, laat dit dan even weten door een mailtje te sturen - vóór 15 februari 2016-  naar info@mukomeze.nl, met in de header 'Rwanda reis 2016'.  Ook voor andere reisgerelateerde vragen kan je hier naar mailen natuurlijk.

Om jullie alvast in de stemming te laten komen, zijn hier onder een drietal verhalen opgetekend van drie sponsoren die in 2014 mee waren.
 

Verhalen over de Rwanda reis in 2014

Sara: In juni 2014 ben ik met Mukomeze naar Rwanda geweest. Ik heb de afgelopen jaren 2 vrouwen gesponsord, Julienne en Harriette, en ik wilde hen graag ontmoeten en meer te weten te komen over het land en de vreselijke genocide die daar heeft plaats gevonden. Ik heb geen moment spijt gehad van deze reis! De eerste dagen hebben we vooral veel achtergrondinformatie gekregen (Nederlandse ambassade in Kigali, slachtofferhulp, overheidsinstantie die zich voor de verzoening inzet). Vervolgens zijn we naar het zuiden van het land gegaan en hebben daar veel vrouwen ontmoet. Dat was prachtig en bijzonder! De vrouwen hebben stuk voor stuk traumatische ervaringen beleefd en vertellen daar ook geemotioneerd over, maar hebben tegelijkertijd een bewonderenswaardig positieve blik op de toekomst en lachen en zingen en dansen samen. Vooraf was ik een beetje bang dat het een te "zware" reis zou kunnen worden, maar dit was niet het geval. Ik vond het contact met deze vrouwen heel mooi en heb me voorgenomen binnen nu en 3 jaar weer terug te gaan.'

Hans: Op deze bijzonder indrukwekkende reis maakten we – mijn vrouw Ria en ik – in relatief korte tijd op vele manieren kennis met het Afrikaanse land Rwanda zoals het mooie landschap met zijn groene heuvels en de langzame verbetering van de levensomstandigheden. Op uitnodiging van bijeenkomst bij het CNLG, een regeringsdepartement dat zich bezighoudt met de afhandeling van zaken m.b.t. de genocide, hoorden we hoe de Rwandese regering twintig jaar na de genocide nog bezig is de naweeën van die genocide in het land te verwerken.
Dan werden we ook bijzonder
getroffen door het warme welkom van de gesponsorde vrouwen met wie we kennismaakten, met hun gezinnen, hun woonomstandigheden en de manier waarop ze - gesteund door Mukomeze in samenwerking met Solace Ministries - in hun bestaan kunnen voorzien. We ontmoetten vrouwen die op uitbundige wijze hun dankbaarheid toonden voor ons, sponsors, maar waren ook getuige van hun gezamenlijke sessies waaruit bleek dat de verschrikkelijke genocide nog voortleeft in vele hoofden...

Om meer te lezen over Hans en Ria's ervaringen, klik hier.


Marianne: Een reis waarin je kennis maakt met een land dat wil herstellen van een afschuwelijk verleden. De ontmoetingen met de sponsorvrouwen waren onvergetelijk en laten zien hoeveel kracht zij hebben. Naast het delen van de verhalen over het verleden was het ook geweldig om samen met de vrouwen te lachen, dansen en eten.  Ook de ontmoetingen met de mensen die zich enorm inzetten om anderen te helpen waren heel waardevol. Mukomeze heeft de reis perfect georganiseerd, er was een flink programma maar toch was er genoeg vrije tijd om alle indrukken te laten bezinken of om bijvoorbeeld Kigali te bezoeken.

 

 


Mukomeze

Stichting Mukomeze heeft ten doel de levensomstandigheden te verbeteren van vrouwen en meisjes die verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tijdens de genocide van 1994 in Rwanda hebben overleefd.

Contactgegevens
info@mukomeze.nl 
www.mukomeze.nl 
bankrek.nr. NL 95 RABO 0143558927
Vragen of opmerkingen? Mail naar info@mukomeze.nl
Als u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@mukomeze.nl