Is this email not displaying correctly? View it in your browser.

Terugblik op 2e helft 2015

Nu de eerste weken van 2016 alweer voorbij zijn, willen we iedereen nog een gelukkig, gezond en inspirerend nieuw jaar wensen! Mukomeze heeft een succesvol jaar achter de rug. Zo is het boek van Mama Lambert gelanceerd, is er opvolging gegeven aan het koeienproject en hebben we er een nieuw bestuurslid bij. Via deze nieuwsbrief presenteren we jullie de hoogtepunten van de tweede helft van 2015. Een extra lange nieuwsbrief dus, veel plezier met lezen! 
 

Boeklancering Mama Lambert’s boek ‘Voor wie niet in wonderen gelooft’

Op 7 december vond tijdens het symposium ‘Gerechtigheid, vergeving en verzoening’ de boeklancering van Mama Lambert’s boek ‘Voor wie niet in wonderen gelooft’ plaats op Tilburg University. Het door Hans Dekkers opgetekende levensverhaal van Mama Lambert, die zelf ook aanwezig was en sprak, trok veel bekijks en is zeer positief ontvangen.

Het symposium vond plaats tegen de achtergrond van 16 dagen wereldwijd activisme tegen geweld tegen vrouwen dat jaarlijks plaats vindt tussen 25 november en 10 december. Behalve Mama Lambert en Hans Dekkers spraken op het symposium ook wetenschappers en medewerkers van internationale NGO’s, onder wie Lieve Troch, Ted Strop - von Meijenfeldt, Rianne Letschert en Anne-Marie de Brouwer. Herbert Ndahiro, eerste secretaris van de Rwandese Ambassade was verantwoordelijk voor het slotwoord en bedankte Mama Lambert voor haar moed en kracht na de genocide en was haar erkentelijk voor het uitbrengen van haar verhaal, dat hij als voorbeeld zag voor ons allemaal.

Zoals niet ongebruikelijk bij Rwandese ceremonieën, werd er ook tijdens het symposium spontaan een muzikale performance ingezet do
or MamaLambert en twee Rwandese vriendinnen, Sophie Umuhire 
en Denise Uwimana, waar de hele zaal aan mee deed. Hiermee wisselde de middag af tussen emotionele verhalen en uitingen van vreugde.

De uitstekende organisatie was in handen van Platform Vrouwen & Duurzame Vrede, Stichting Mukomeze, Wolf Legal Publishers met steun van INTERVICT / Tilburg University en Stichting Religieuzen tegen Vrouwenhandel. Wij willen ieder van hen dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet, evenals vrijwilligers Christine van Noort en Anita Diopne die op de dag zelf hebben meegeholpen om alles soepel te laten verlopen.
 
‘Voor wie niet in wonderen gelooft’ kost €20 en is te koop bij de uitgever Wolf Legal Publishers (www.wolfpublishers.com) of via bol.com of amazon.com. Het boek is tevens in de Engelse taal uitgegeven onder de titel ‘For those who do not believe in miracles’ (€27,99).
 

Publiciteit rondom boeklancering

Het verhaal van Mama Lambert is door vele media opgepikt en gepubliceerd. Om de interviews met Mama Lambert terug te lezen, zie hier, hier, hier en hier. Kijk ook op onze facebook pagina voor meer updates. 
 

Bezoek aan het Europees Parlement

Zowel op wereld mensenrechtendag (10 december) als de dag ervoor was Mukomeze, samen met Mama Lambert, bij het Europees Parlement in Brussel om handwerken van genocide overlevenden te ve
rkopen. Een van onze sponsoren heeft deze unieke kans mogelijk gemaakt, om aandacht te vragen voor onze doelgroep onder de werknemers van een van de belangrijkste organen van de Europese Unie. Naast de handwerken heeft Mama Lambert ook haar boek ‘Voor wie niet in wonderen gelooft’ onder de aandacht kunnen brengen.
 

Maranatha kerk

Tevens waren we op donderdagavond 10 december aanwezig in de Maranatha studentenkerk in Tilburg. Mama Lambert was uitgenodigd om daar te spreken voor een groep jonge mensen. Het was een bijzondere avond. Na een gezamenlijk diner, sprak Mama Lambert een groep van ongeveer 25 jongeren toe en was er tijd voor het stellen van vragen.
 

Koeienproject - de ceremonie

Tijdens een officiële ceremonie in de Mugina gemeenschap zijn op 18 september jl. 8 koeien aan evenzoveel vrouwen in het Mukomeze programma geschonken. Het was een bijzondere dag met veel vieringen en Anne-Marie en Freek van Mukomeze waren hierbij aanwezig. In totaal zijn er in dit project 20 koeien geschonken. Dit project is mogelijk gemaakt door Impulsis, De Leestafel, Gemeente Breda en stichting Loosco Fonds. We zijn hen dan ook zeer erkentelijk voor hun contributie aan dit succesvolle project.
 

Solace Ministries 20 jaar

In de week van 13-19 September was Mukomeze in Kigali voor het 20-jarig bestaan van Solace Ministries, onze partner organisatiein Rwanda. Een aantal impressies van deze week zijn in foto’s hieronder weergegeven.

Lezing Beatrix College
Op dinsdag 20 Oktober heeft Mukomeze een gastcollege gegeven over de genocide en het daarmee gepaard gaande seksueel geweld in Rwanda voor een groep van 100 leerlingen VWO 5 van het Beatrix
College in Tilburg. De lezing was onderdeel van een projectweek over de VN, mensenrechten en kinderrechten. Het gastcollege werd opgevolgd door een film over de genocide, waarna de leerlingen zich in groepjes hebben gebogen over de vraag hoe zo’n verschrikkelijke gebeurtenis heeft kunnen gebeuren. 
 

Nieuw bestuurslid Anke

Even voorstellen, mijn naam is Anke Vroomen. Enkele jaren geleden bezocht ik met mijn partner de nachtuniversiteit op Tilburg University. Tijdens dit evenement in de avond (en nachtelijke uurtjes) werden allerhande evenementen, lezingen, optredens e.d. georganiseerd om aandacht te vragen en geld op te halen voor een goed doel.
Een van de activiteiten was een fototentoonstelling en een lezing door Anne-Marie over het werk van Solace. Zo kwamen wij in contact met Mukomeze en zijn wij een sponsorschap aangegaan. 
 
Het bezoek aan de nachtuniversiteit was niet geheel toevallig. Mijn partner werkt bij TiU en zelf was ik –op latere leeftijd- alsnog aan een studie begonnen. Na mijn afstuderen in 2014 ging ik op zoek naar (vrijwilligers-)werk. Tijdens de masteropleiding victimology had ik een college over international recht gehad van Anne-Marie, maar ik kende haar ook van de informatie over Mukomeze. Ik realiseerde me hoe actief ze was en vroeg me af of ze misschien wat hulp kon gebruiken. En zie... sinds enkele maanden doe ik het secretariaat van Mukomeze.
 
Daarnaast ben ik taalcoach voor een vluchteling uit Nepal, ondersteun ik mijn partner in ons eigen bedrijf en probeer ik een teckel op te voeden (onmogelijke opgave, veel te eigenwijs).

 


Mukomeze

Stichting Mukomeze verbetert de levensomstandigheden van vrouwen en meisjes die allerlei vormen van seksueel geweld tijdens de genocide van 1994 in Rwanda hebben overleefd.

Contactgegevens
info@mukomeze.nl 
www.mukomeze.nl 
bankrek.nr. NL 95 RABO 0143558927
Vragen of opmerkingen? Mail naar info@mukomeze.nl
Als u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@mukomeze.nl