Is this email not displaying correctly? View it in your browser.
Mukomeze

Mama Lambert weer in Nederland!

Mama Lambert, trauma-counselor bij onze partnerorganisatie Solace Ministries in Rwanda, is na twee jaar sinds haar eerste bezoek, weer in Nederland. De hele maand juni is ze hier om haar levensverhaal op te schrijven, wat uiteindelijk als boek gepubliceerd zal worden.

Mama Lambert, wiens echte naam Beata Mukarubuga is, is zelf een overlevende van de genocide in Rwanda en werkt inmiddels al vele jaren als trauma-counselor bij Solace Ministries. Naast het optekenen van haar verhaal, zal ze ook verscheidene activiteiten bijwonen waarbij ze zal vertellen over haar ervaringen en het werk dat ze doet. Om u op de hoogte te houden van de activiteiten, waar we u ook graag voor uit willen nodigen, is deze nieuwsbrief opgesteld.
 
16 juni 2013: Een gezongen monument voor vrouwen ‘The Martyred Virgins’

De ‘Martyred Virgins’ (Maagd-Martelaressen) is een zeer bijzondere uitvoering van de Schola Karolus Magnus uit Nijmegen met een doorlopende afwisseling van Gregoriaanse gezangen en gesproken teksten, waarin de tijdloze problematiek van vrouwenmisbruik wordt gememoreerd. Het project ‘The Martyred Virgins’ begon rond de heilige martelares Agnes en alle andere martelaressen die door de katholieke kerk geheiligd zijn, maar heeft later zijn beslag gekregen in een gezongen monument waarin het geweld tegen alle vrouwen, over de gehele wereld, herdacht wordt.

Door een brug te slaan met het verleden en heden, laat het Gregoriaanse koor zien dat geweld tegen vrouwen nog altijd een groot probleem is. Het is het eerste monument in Nederland voor vrouwen. Het initiatief om het Gregoriaanse koor uit Nijmegen naar Ulvenhout te halen ligt bij de Laurentiusparochie in Ulvenhout en stichting Mukomeze uit Breda.
Het gregoriaanse koor Schola Karolus Magnus heeft enkele teksten uit het boek 'De mannen die mij hebben vermoord' voor hun gezongen monument gebruikt. Door het koor in de Sint-Laurentiuskerk in Ulvenhout te laten zingen, willen wij – net als het koor – de kracht van deze vrouwen eren. Wij hopen dat er veel mensen zullen komen, zodat we samen stil kunnen staan bij wat dit geweld inhoudt en de gevolgen er van zijn op een mensenleven, een heel leven lang.
 
De uitvoering van het gezongen monument zal voorafgegaan worden door de wekelijkse zondagviering om 11:00 uur met Dini Peters en Pastor Piet van Gorp, met bijdragen van het Gregoriaans koor Ulvenhout. Deze viering zal ook in het teken staan van geweld tegen vrouwen, in het bijzonder het geweld tegen vrouwen dat plaatshad in Rwanda tijdens de genocide van 1994. Mama Lambert zal bij deze viering aanwezig zijn. Zij zal vertellen over wat er in 1994 in Rwanda plaatshad, wat zij zelf heeft meegemaakt, en hoe zij nu – samen met andere Rwandezen – er voor zorgt dat mensen hun leven weer oppakken, ondanks alle verschrikkingen die zij hebben meegemaakt. Haar verhaal is een ongelooflijk mooi verhaal van hoop, mede-menselijkheid, kracht en verzoening. 
 
De zondagsviering (met de getuigenis van Mama Lambert) vindt plaats in de Sint-Laurentiuskerk te Ulvenhout (Dorpsstraat 42, 4851 CM, Ulvenhout) van 11:00-11:55 uur; de uitvoering van het Gregoriaans koor Schola Karolus Magnus volgt vrijwel aansluitend daarop van 12:00-13:00 uur, met mogelijkheid tot napraten en koffie (tot uiterlijk 14:00 uur). De toegang tot de uitvoering ‘The Martyred Virgins’ is vrij. De gesproken teksten in het gezongen monument zullen in het Nederlands worden uitgesproken door Anne-Mieke van Loon (met teksten op papier in het Engels voor Engelstaligen).

Voor meer informatie, zie www.karolus-magnus.nl, www.mukomeze.nl, www.parochieulvenhout.nl

20 juni 2013: Interview met Mama Lambert & herdenking van de Rwandese genocide
Op donderdagavond 20 juni zal Mama Lambert geinterviewd worden over hoe ze de genocide heeft overleefd en hoe ze omgaat met het verlies van vele dierbaren. Tijdens de genocide verloor ze haar man en vijf van haar acht kinderen, alsmede nog vele andere familieleden. Ondanks alles wat zij heeft meegemaakt, vond zij de kracht om door te gaan met leven nadat zij zich aansloot bij de door genocide overlevenden gerunde organisatie, Solace Ministries. Bovendien is ze in staat geweest om de moordenaars van haar familie te vergeven. Na het interview met Mama Lambert zal de genocide herdenkt worden met een ceremonie en een toespraak door een vertegenwoordiger van de Rwandese ambassade in Nederland. Het interview en de herdenking zullen plaatsvinden in de Synagoge Tilburg (Willem II straat 20, 5038) in Tilburg van 19:30-21:00 (met drankjes na afloop tot 22:00). De organisatie is in handen van Academic Forum Tilburg University, Mukomeze Foundation, INTERVICT Tilburg University, INTERACT/Magister JFT en AwakeInternational en ziet er als volgt uit: 
 
Programma:
19:00  Welkom
19:30  Interview met Mama Lambert door Bert van Roermund
20:00  Vragen van het publiek
20:30  Herdenking van de Rwandese genocide
20:45  Afsluiting door een vertegenwoordiger van de Rwandese ambassade
20:55  Afsluiting officieel programma
21:00  Borrel en gelegenheid tot meer vragen
22:00  Einde programma
 
U bent allen van harte welkom om deze gelegenheden bij te wonen (entree is gratis).

Upcoming events:

16 juni 2013:
Een gezongen monument voor vrouwen ‘The Martyred Virgins’, Sint-Laurentiuskerk, Ulvenhout
20 juni 2013:
Interview met Mama Lambert  & herdenking van de genocide, Synagoge Tilburg, Tilburg


Mukomeze

Stichting Mukomeze heeft ten doel de levensomstandigheden te verbeteren van vrouwen en meisjes die verkrachting en andere vormen van seksueel geweld tijdens de genocide van 1994 in Rwanda hebben overleefd. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 2 à 3 keer per jaar.

Contactgegevens
info@mukomeze.nl 
www.mukomeze.nl 
bankrek.nr. 1435.58.927
Vragen of opmerkingen? Mail naar info@mukomeze.nl
Als u de nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@mukomeze.nl