Ontbreken er beelden of teksten van deze e-mail op uw scherm? Klik dan hier

Coronavirus: de Brailleliga blijft aan je zijde

De Brailleliga volgt de maatregelen van de Federale overheid. De lokalen van de Brailleliga zijn gesloten maar de dienstverlening blijft overeind! De diensten zijn allemaal vanop afstand bereikbaar om zo iedereen, leden, vrijwilligers en personeelsleden te beschermen.
Tijdens de eerste fase van de quarantaine heeft de Brailleliga hard gewerkt aan een reeks initiatieven om de leden te kunnen blijven begeleiden, ondersteunen en om het isolement te doorbreken. Door de Veiligheidsraad van 15 april zijn deze initiatieven behouden en verlengd.
In deze nieuwbrief vind je een overzicht van alle verschillende initiatieven per dienst. Alle leden kunnen een beroep op ons blijven doen in functie van hun noden.

Verhalen aan de lijn.

Op 6 april lanceren we het nieuwe project ‘Verhaal aan de lijn’. Vrijwilligers lezen korte fragmenten uit romans voor aan geïnteresseerde leden. Een ontspannende combinatie om het dagelijks leven van personen met een visuele handicap wat op te fleuren in tijden van quarantaine. Meer informatie over dit initiatief vind je terug op onze website of kan je lezen in een volgende nieuwsbrief.

Een luisterend oor.

De Sociale dienst biedt een luisterend oor aan alle leden die er nood aan hebben. De dienst is telefonisch en via e-mail bereikbaar.

 • Provincie Antwerpen:
  Regio Antwerpen Lynn Demesmaeker (lynn.demesmaeker@braille.be) Telefonisch: woensdag en vrijdag tussen 9 uur en 12 uur via 03 213 27 88.
 • Regio Geel
  Anouk Plessers (anouk.plessers@braille.be) Telefonisch: woensdag en vrijdag tussen 9 uur en 12 uur via 014 58 50 68.
 • Brussels hoofdstedelijk gewest:
  Antoon Janssens (antoon.janssens@braille.be) Telefonisch: woensdag en vrijdag tussen 9 uur en 12 uur via 02 533 32 11.
 • Provincie Limburg:
  Karolien Albergs (karolien.albergs@braille.be) Telefonisch: maandag en vrijdag tussen 9 uur en 12 uur via 011 21 58 88.
 • Provincie Oost-Vlaanderen:
  - Regio Gent, Zuid Oost-Vlaanderen
  Nadja De Craecker (nadja.de.craecker@braille.be) Telefonisch: maandag en vrijdag tussen 9 uur en 12 uur via 09 220 58 78
  - Regio Meetjesland, Oost Oost-Vlaanderen
  Anneleen Collier (anneleen.collier@braille.be) Telefonisch: woensdag en vrijdag tussen 9 uur en 12 uur via 09 220 58 78
 • Provincie Vlaams-Brabant:
  - Noord
  Esther Cortens (esther.cortens@braille.be) Telefonisch: woensdag en vrijdag van 9 uur tot 12 uur op het nummer 016 20 37 97
  - Centrum
  Ineke Godts (ineke.godts@braille.be) Telefonisch: woensdag en vrijdag van 9 uur tot 12 uur op het nummer 02 533 32 38
  - Zuid
  Antoon Janssens (antoon.janssens@braille.be) Telefonisch: woensdag en vrijdag van 9 uur tot 12 uur op het nummer 02 533 32 39
 • Provincie West-Vlaanderen:
  Ethel De Laere (ethel.de.laere@braille.be) Telefonisch: woensdag en vrijdag van 9 uur tot 12 uur op het nummer 056 20 64 60

Begeleiding en ondersteuning.

De dienst Begeleiding en hulp in het dagelijks leven neemt actief contact op met leden om te horen hoe het met hen gaat. De therapeuten bereiken de leden via telefoon, mail, Whatsapp of Facetime. Dit resulteert in aangename gesprekken. Vooral de leden die alleen wonen en dus weinig sociaal contact hebben, worden nauwer opgevolgd.

In de mate van het mogelijke worden bepaalde lessen voortgezet via telefoon, e-mail of Whatsapp. De dienst probeert vanop afstand vragen op te lossen of problemen te verhelpen zodat de leden ook verder kunnen met het gebruik van hun sociale media. Deze vormt van contact is nu heel belangrijk om contacten te kunnen hebben met de buitenwereld.

Tewerkstellingsdiensten staan ter beschikking.

De tewerkstellingsdiensten blijven bereikbaar voor alle mogelijke vragen via het algemeen telefoonnummer, via het persoonlijke werk e-mailadres en via werk@braille.be.

Een van onze leden die in het verleden een opleiding volgde bij het GOB, heeft bijvoorbeeld vorige week een gesprek gehad via WhatsApp met twee van onze jobcoaches om haar coaching opnieuw op te starten. Een primeur voor alle partijen! Het gesprek liep heel vlot, was heel positief en mondde uit in een volwaardig coachingsplan dat kan opgestart worden.

Brailleshop geeft advies op maat.

De Brailleshop mag dan wel fysiek gesloten zijn, ze blijven klaarstaan om vragen over hulpmiddelen te beantwoorden of om problemen op te lossen. Je kan de Brailleshop bereiken via brailleshop@braille.be of op 02 533 33 30 (van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 16 uur).

Vrijetijdsactiviteiten.

Van de Dienst vrijetijdsbesteding werden volgende activiteiten tot nader order geannuleerd:

In alle regio’s:

 • BrailleClubs
 • Regio-activiteiten
 • Regio-uitstappen
 • De meerdaagse reis naar Londen
 • Het muzikale paaskamp

Ook deze dienst staat via e-mail en telefonisch in contact met de leden. Tijdens het gesprek wordt er gepeild hoe het gaat met de persoon zelf en zijn/haar naaste omgeving, familie en vrienden.

Ze vragen ook hoe de leden momenteel hun tijd doorbrengen. Indien ze aanvoelen dat er een activiteitentekort is, denken ze mee om extra activiteiten toe te voegen.

Er werden ook chatgroepjes opgericht via Whatsapp en Messenger voor sommige BrailleClubs. Hier kunnen leden en ook de vrijwilligers dagelijks hun ei kwijt in een vertrouwde, gekende groep. Ze praten elkaar een beetje moed in, geven elkaar culinaire inspiratie, vertellen eens een mopje en nog veel meer.

De kinderen die mee zouden gaan op het paaskamp werden via de ouders reeds verwittigd dat we het kampje zeker nog zullen laten doorgaan op een later tijdstip… onder het motto: uitstel is geen afstel!

We merken ook dat bepaalde leden en vrijwilligers zelf contact met ons zoeken, hetzij via sms, telefoon of e-mail. Ze vertellen iets over zichzelf en vragen oprecht ook hoe het met ons gaat, dat doet ons ook veel deugd!

Aarzel niet om contact met ons op te nemen, wij zijn er voor u! Samen met het volledige team, alle leden en alle vrijwilligers slaan we ons door deze moeilijke periode, we gaan er samen voor!

Zorg goed voor uzelf en al wie u lief is.

Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Steun ons

Door een gift over te maken, helpt u ons om onze diensten gratis aan te bieden aan blinde of slechtziende personen.

Online een gift overmaken
/www.mailchimp.com/email-referral/?utm_source=freemium_newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=referral_marketing&aid=15fade3eaee8cd6f042cb5d25&afl=1">Email Marketing Powered by Mailchimp" title="" style="color:#0655ad;text-decoration:underline;border:none;">