Copy

Ontdek mee met ontdekkingsschrijver Michiel van Straten
Nieuwsbrief #17, mei 2013
‘Een week van tien dagen, zou dat niet veel logischer zijn?'


 
Michiel van StratenVorige maand ben ik vijftig geworden. Vijf keer tien, zeg ik liever, want het getal tien werd door Pythagoras bestempeld als het perfecte getal. Tja, wie ben ik dan om dat tegen te spreken? Vijf keer het perfecte getal dus, zo oud ben ik nu.
Wat ik daar mee moet? Geen idee. Of toch wel: een blik werpen op dat getal tien. Waarom niet op het getal vijftig? Nou, wie met cijfers aan de slag gaat mag enige fantasie gebruiken, zo laat de geschiedenis wel zien. Te beginnen bij Pythagoras.


Michiel van Straten10!


Vijf keer tien:


Het perfectie getal 10
Het leven zat volgens Pythagoras vrij eenvoudig in elkaar, afgaande op zijn stelling dat de eerste vier cijfers alle voorkomende objecten in de wereld vertegenwoordigen. En omdat de som van de cijfers 1, 2, 3 en 4 het totaal van 10 geeft, was 10 volgens Pythagoras het perfecte getal.

De sekte van Pythagoras
De oude Griek Pythagoras was een fervent bespeler van de lier. Dat zou je misschien niet verwachten bij een radicale getallenevangelist die niet alleen een klinkende wiskundige stelling heeft voortgebracht, maar er niet voor terugdeinsde om tegenstanders van zijn cijfergeloof uit de weg te ruimen.

Op zoek naar Fibonacci
Pisa is bekend van de toren, maar is van nog veel groter betekenis geweest. In het Pisa van de 13de eeuw zijn onze tien cijfers geïntroduceerd door Leonardo Pisano, ook wel bekend als Fibonacci. Ik zocht hem op, in Pisa.

Tien verwijderde dagen
In maart 1582 was de lente al anderhalve week bezig, terwijl de mensen binnen op hun kalender nog naar de winter zaten te kijken. Oorzaak: een verschil tussen een kalenderjaar en een tropisch jaar. Gregorius verwijderde tien dagen uit de Juliaanse kalender om dat probleem op te lossen.

Een week van tien dagen
Een dag van tien uur en een week van tien dagen, zou dat niet veel logischer zijn? Ja. En wenselijk? Nee. Tenminste, dat laat de geschiedenis zien. De metrieke kalender heeft werkelijk bestaan. Heel even maar. Totdat men erachter kwam dat die kalender tijd kostte. Vrije tijd.

01/06
Schrijfreis
Ik vaar met de hernieuwde Stad Amsterdam mee naar Frankrijk, voor het maken van verhalen over deze driemaster en haar kapitein.05/06
Stad Amsterdam
... en hopelijk levert Stad Amsterdam mij keurig af in bestemming Le Havre.20/06
Nemo
Opening van de tentoonstelling De Uitvindfabriek in Nemo, Amsterdam.
Delen


Wil je dit delen met iemand die je kent? Stuur deze nieuwsbrief door, met een persoonlijke boodschap.Contact


Twitter: @MichielvStraten
Web: www.ontdekkingsschrijver.nl
Mail: ontdekkingsschrijver@kpnmail.nl