Copy
The Homesick
Begin deze maand verscheen met The Big Exercise het tweede album van The Homesick, uit Dokkum, Friesland. En dat ging niet onopgemerkt. “Deze plaat is gemaakt in de geest van de beste post-punk: weerbarstig, dwars, hoppend van genre naar genre, van referentie naar referentie,” schreef de Volkskrant. Een “grensoverschrijdend” album noemde de NRC het, en vergeleek hun “slimme popmuziek en meerstemmige zang” met dat van een band als The Shins, om vervolgens de ¨hoekige new wave” liedjes naast het werk van de invloedrijke 80’s band  XTC te leggen.

Uitgebracht op het vermaarde Amerikaanse label Sub Pop, werd het album wereldwijd opgemerkt. Zo hoort website Popmatters ook XTC, en merkt het in haar lovende review op dat veel liedjes een “overactive Sufjan Stevens "Chicago"-style vibe” hebben. Ondertussen prijst de Britse website The Line of Best Fit de Friezen voor hun “unwillingness to compromise” en noemt ze “highly commended”

Afgelopen november, een paar uur voor hun optreden op het Explore The North Festival, filmden we een 2 Meter Sessie met The Homesick. Opnamelocatie was OBE, een podium voor literatuur, kunst en taal op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. We kregen drie liedjes van het toen nog aankomende debuutalbum: ‘I Celebrate My Fantasy’, ‘Kain’ en Focus on The Beach’. 

Deze gehele sessie (15 minuten) kun je nu bekijken op ons Youtube-kanaal.
De volgende drie releases zijn deze week toegevoegd in streamingdiensten als Spotify, Deezer en Tidal:

Eleven - 2 Meter Sessie #288
Alain Johannes  - 2 Meter Sessie #1696

De lijst aan muzikanten met wie Alain Johannes heeft samengewerkt leest als een encyclopedie van de Californische rock geschiedenis. Het begon al op de middelbare school waar Alain Johannes in bands zat met een groep vrienden die later Red Hot Chili Peppers vormden. Alain Johannes koos voor een andere band, namelijk Eleven samen met Natasha Shneider en Jack Irons. Ze gingen op tour met Pearl Jam, Soundgarden en Queens of the Stone Age.

De wapenfeiten van Alain Johannes zijn gerust indrukwekkend te noemen. Hij werkte aan platen van o.a. Chris Cornell, No Doubt, Mark Lanegan, Jimmy Eat World, Queens of the Stone Age en Arctic Monkeys. Hij ging op tour in de band van PJ Harvey en zat met Dave Grohl, Josh Homme en John Paul Jones in Them Crooked Vultures.

Alain Johannes was tweemaal te gast bij 2 Meter Sessies. In 1992 met z'n band Eleven (minus Jack Irons) en vorig jaar september als solo artiest. Beide sessies zijn nu te beluisteren in de streamingdiensten.

Klik hier voor de sessie van Eleven
Klik hier voor de sessie van Alain Johannes

De sessie van Alain Johannes is ook gefilmd en die kun je hier helemaal bekijken.
Extra tip: Alain Johannes speelt op 10 mei in Paradiso, Amsterdam.


SJAKO! - 2 Meter Sessie #511
Het door Wouter Planteijdt in Haarlem opgerichte Sjako! wordt gezien als een van de meest invloedrijke bands uit de Nederlandse pop-rock scene. In 1995 waren ze te gast bij 2 Meter Sessies, waarvan later een succesvolle CD  werd uitgebracht met maar liefst 12 liedjes. Nu dan eindelijk ook in de streamingdiensten!

Klik hier voor de sessie van Sjako!

==========================
Spotify-gebruikers kunnen zich ook abonneren op deze playlist met álle te streamen 2 Meter Sessies opnames (meer dan 20 uur inmiddels).
James Taylor - 2 Meter Sessions
Afgelopen najaar was 2 Meter Sessies dagelijks te zien op NPO 2 Extra. Van die 24 afleveringen zijn er sinds deze week de eerste 9 terug te kijken op NPO Start. Klik hier om de sessies van oa James Taylor, INXS, Beth Hart, Suzanne Vega en Beth Hart gratis te bekijken. De andere 15 afleveringen, waaronder archiefopnames van Heather Nova, Lamb, Venice en The Scene, volgen spoedig.
Nieuwe uploads deze week:

BUCKSHOT LEFONQUE - ANOTHER DAY
De Amerikaanse jazz- en klassieke saxofonist Branford Marsalis speelde in de bigband van Art Blakey, toerde met Miles Davis en werd geroemd om z'n rol in de begeleidingsband van Sting. In 1990 begon hij Buckshot LeFonque, een zeer interessant project met als doel jazz te combineren met rhythm and blues, hiphop, en rock-'n-roll. Ze brachten twee platen uit, waarvan de laatste (Music Evolution, 1997) vooral een succes werd. Dat kwam mede door het prachtige liedje 'Another Day', gezongen door Frank McComb. Ze speelden 'm ook tijdens hun 2 Meter Sessie in 1997, en die video is nu te bekijken op ons Youtube-kanaal.

TRACY BONHAM - MOTHER MOTHER
De klassieke geschoolde muzikante uit Amerika had in 1996 een grote hit met haar post-grunge liedje 'Mother Mother'. Ze speelde 'm ook in haar 2 Meter Sessie op 22 augustus van datzelfde jaar, en die video is nu te bekijken op ons Youtube-kanaal.

Nooit een upload missen? Abonneer je dan op ons Youtube-kanaal.
Volg 2 Meter Sessies op:
Twitter
Facebook
YouTube
Instagram
Spotify
Copyright © 2020 2 Meter Sessies / Double 2 Mediaproducties, All rights reserved.