Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote huhtikuu I 2014

Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

 

Tapahtumat

 • Oletko jo ilmoittanut teatterisi osallistujat STEFI:n vuosikokoukseen 23.-24.4.?

 • Hallintojohtajien ajankohtaispäivä ja Teatterikesän seminaarit

 • Kansainvälinen Pearle* -kokous toukokuussa Helsingissä

Koulutukset

 • Balentor järjestää JET-koulutusta teatterinjohtajille

 • Koulutus taide- ja kulttuurialan järjestökentälle: Lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittäminen

Uutiset

 • Tanssi kiertää 2014 -hanke toukokuussa Jyväskylässä ja Seinäjoella

 • Uudet tutkimukset ja julkaisut STEFI:n sivuilla

 • Teatteritekstitysten välityspalvelu –hanke valmistuu kevään aikana

 • Täyttöohje museoiden, teattereiden ja orkesterien ilmoitukseen 2013 käyttökustannuksista 

Teatterialan uutisia

 • OKM julkisti tietoa kehyspäätösten vaikutuksesta kulttuurin rahoitukseen vuosina 2015-2018

 • TEKIJÄ 2 -esiselvityshanke kartoittaa teattereiden halukkuutta yhteistuotantoihin, haastateltavat haussa!

 • KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojekti

 • Vaba Lava Tallinnassa etsii myytävää teatteritekniikkaa ja –varusteita

 
Tapahtumat

 

Oletko jo ilmoittanut teatterisi osallistujat STEFI:n vuosikokoukseen 23.-24.4.?
 

Ilmoittautumiset STEFI:n vuosikokoukseen on toivottu 10.4. mennessä. Mikäli et ole muistanut täyttää sähköistä lomaketta, sen voi vielä täyttää perjantaihin 11.4. klo 13.00 mennessä.

Savonlinnan hotellit ovat täyttyneet nopeasti. Mikäli majoitusta ei ole vielä varattu, kannattaa asiassa toimia ripeästi.

Varsinaisten kokousosallistujien valtakirjoja voi toimittaa 15.4. saakka järjestösihteerille tai tuoda ne kokoukseen paikan päälle.

Vuosikokouksen ohjelma (pdf 85 kt)

Lisätietoja:
Järjestösihteeri Taija Lähdetie
p. 09 2511 2150
taija.lahdetie@suomenteatterit.fi

 
 

Hallintojohtajien ajankohtaispäivä ja Teatterikesän seminaarit

 
Merkitse kalenteriisi tulevat seminaarit ja ajankohtaispäivät! Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan myöhemmin.
 
Hallintojohtajien ajankohtaispäivä
Tiistai 3.6. klo 9.00-15.30, Teatterikulman Komedia-sali, Meritullinkatu 33, Helsinki
 
Päivän aikana käsitellään mm. uusia työehtosopimuksia, tulevaa kannustinjärjestelmää, Teoston ja musiikkikustantajien uusia sopimuskäytäntöjä ja muita ajankohtaisia teatterialan aiheita. Ajankohtaispäivä on suunnattu teattereiden johdolle sekä muulle hallintohenkilökunnalle. Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan huhtikuun aikana. 
 
Teatterikesän yleisöseminaari
Perjantai 8.8. Klo 10-13, Tampereen pääkirjasto Metso, Pietilä-sali
 
Perinteinen yleisöseminaari toteutetaan yhteistyössä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton kanssa. Ohjelma julkaistaan toukokuun alussa. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, ei ennakkoilmoittautumista.
 
Teatterikesän puheenjohtajaseminaari
Lauantai 9.8. klo 9.15-14.00, Tampereen Työväen Teatteri
 
Puheenjohtajaseminaarissa käsitellään ajankohtaisia teatterialan ja järjestön aiheita. Päivä on suunnattu teattereiden hallitusten puheenjohtajille, johdolle sekä muulle hallintohenkilökunnalle. Ohjelma julkaistaan toukokuun alussa. Ennakkoilmoittautuminen.
 
Lisätietoja:
Järjestösihteeri Taija Lähdetie
p. 09 2511 2150
taija.lahdetie@suomenteatterit.fi
 

 

Kansainvälinen Pearle* -kokous toukokuussa Helsingissä

 
Suomen Teatterit ry isännöi yhdessä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kanssa kansainvälisen esittävän taiteen työnantajien kattojärjestön Pearle*:n (Performing Arts Employers Associations League Europe) kokousta Helsingissä 23.-24.5. Tapaamiseen saapuu yli 40 teatteri- ja orkesterialan työnantajajärjestöjen edustajaa eri Euroopan maista. Kokouksessa käsitellään työnantajajärjestöjä koskevaa EU-politiikkaa ja –lainsäädäntöä sekä muita kulttuurialan ajankohtaisia aiheita.
 
Suomen Kansallisteatterissa järjestettävässä tapahtumassa puhuvat mm. Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg, Tampere filharmonian intendentti Helena Hiilivirta, Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sekä Veikkaus Oy:n toimitusjohtajan pääneuvonantaja André Noël Chaker.
 
Lisätietoja:
Suomen Teatterit ry
Toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
Puh. 09 2511 2151
tommi.saarikivi@suomenteatterit.fi
www.suomenteatterit.fi 
 
Suomen Sinfoniaorkesterit ry
Toiminnanjohtaja Aila Sauramo
Puh. 09 2709 1414
aila.sauramo@sinfoniaorkesterit.fi
www.sinfoniaorkesterit.fi 
 

 


Koulutukset

 

Balentor järjestää JET-koulutusta teatterinjohtajille

 
Ensimmäiseen teatterialan JET-koulutukseen haetaan osallistujia. Koulutukseen, jonka alkaa 19.5.2014 ja joka jatkuu syksyyn 2015 saakka, voivat ilmoittautua ammattiteattereissa työskentelevät johtajat.
 
Alustavat ilmoittautumiset tehdään Balentorille, joka selvittää osallistujan mahdollisuuden saada oppisopimustukea koulutuksen kustannuksiin.
 
Teatterinjohtajakoulutuksen kehittämisestä on käyty keskusteluja pitkään. JET eli johtamisen erikoisammattitutkinto teatterin johdolle tarkoittaa monipuolista koulutuskokonaisuutta, joka työssä olevilla teatterijohtajilla on mahdollisuus suorittaa näyttötutkintona työnsä ohessa noin puolentoista vuoden mittaisen valmennusohjelman aikana. Ohjelma sisältää muutaman kuukauden välein järjestettäviä eri johtamisen osa-alueisiin keskittyviä valmennuskokoontumisia, johtamisarviointeja sekä pääosin kirjallisista näytöistä koostuvan näyttötutkinnon suorittamisen.
 
Kaikkien koulutuksesta kiinnostuneita pyydetään olemaan pian yhteydessä koulutuksen järjestäjään Balentoriin, jotta mahdollisuudet oppisopimuspaikkoihin saadaan selvitettyä hyvissä ajoin. Paikkakuntakohtaiset oppisopimuspaikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
 
Lue lisää STEFI:n sivuilta
 
Lisätietoja:
Balentor Oy
Anne Mero
Palvelupäällikkö
Puh. 040 417 4247
anne.mero@balentor.fi

 
 

Koulutus taide- ja kulttuurialan järjestökentälle: Lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittäminen

 
Allianssi, SOSTE, Valo ja Taike järjestävät 9.5.2014 klo 8.30–12 koulutuksen toukokuun alusta voimaan astuvasta laista lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä. Koulutus järjestetään Valo-talossa Helsingissä (Radiokatu 20, 2. krs, salit 1-3).
 
Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät lasten ja nuorten parissa tapahtuvassa järjestö- ja vapaaehtoistoiminnassa. Koulutus on maksuton.
 
Laki lasten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostaustan selvittämisestä antaa toiminnan järjestäjälle tietyin edellytyksin mahdollisuuden vapaaehtoisen rikostaustan tarkistamiseen. Koulutuksessa käsitellään uutta lakia, avataan sen merkitystä järjestöille ja annetaan vastauksia siihen, miten selvitys tehdään.
 
Rikostaustan selvittäminen on yksi keino muiden joukossa edistää lasten turvallisuutta. Järjestöt ovat laatineet yhteistyössä toimintaohjeen, jossa kuvataan muita turvallisuutta edistäviä toimintatapoja ja kuvataan ne vapaaehtoistehtävät, joiden osalta rikostaustan tarkistaminen on tarpeellista. Ohjeessa käsitellään myös rikostaustaotteen hakemiseen ja käsittelemiseen liittyviä asioita. Koulutuksen osallistujille jaetaan toimintaohje ja sen sisältöjä avataan koulutuksen aikana.
 
Voit ilmoittautua oheisen linkin kautta 25.4. asti tai tilan täyttymiseen asti: 

Koulutuksen ohjelma ja tiedot koulutuksesta löytyvät Taiken nettisivuilta:
www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/413370
  
Lisätietojen antaja: 
Tiina Kuoppa, suunnittelupäällikkö
Taiteen edistämiskeskus | Uusimaa
tel: +358 29533 0801
tiina.kuoppa@minedu.fi
www.taike.fi
 

 
 

Uutiset

 

Tanssi kiertää 2014 -hanke toukokuussa Jyväskylässä ja Seinäjoella

 
Suomen Teatterit ry ja sen tanssiteatterineuvottelukunta ovat olleet mukana valmistelemassa ja tukemassa Tanssin talo ry:n Tanssi kiertää 2014 -hanketta. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa tanssin vetovoimaisuutta Suomessa, edistää tanssiryhmien vakituista kiertuetoimintaa ja tukea alueellisia tanssitoimijoita. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee hanketta.
 
Hankkeen myötä järjestetään keväällä 2014 Jyväskylän kaupunginteatterissa Alwar Urban –tanssifestivaali 22.-24.5. ja Seinäjoen kaupunginteattereissa Tanssin aalto -festivaali 22.-23.5. Kummatkin festivaalit järjestetään yhteistyössä Tanssin talo ry:n, paikallisten aluekeskusten sekä muiden alueiden tanssitoimijoiden kanssa.
 
Tapahtumien ohjelmassa on paikkakuntakohtaisesti esimerkiksi seminaareja, paneelikeskusteluja, työpajoja, tanssijamit ja open stage. Lisäksi alueen tanssitoimijat pääsevät esittelemään toimintaansa yleisölle tapahtumamessuilla. Vierailuteoksena festivaaleilla nähdään Kinetic Orchestran Wolfpack (kor. Jarkko Mandelin) ja Jyväskylässä lisäksi Joona Halosen Straight. Lisäksi festivaalien aikana nähdään paikallisten ryhmien esityksiä.
 
Lisätietoja tapahtumista:
 
Alwar Urban –tanssifestivaali, Jyväskylä
 
Tanssin aalto –festivaali, Seinäjoki
Tanssin aalto ohjelma (pdf 598 kt)
Tanssin aalto tanssimessut (pdf 726 kt)
 
Lisätietoja hankkeesta:  
Tanssin Talo ry
Projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki
p. 044 5131069
hanna-mari.peltomaki@tanssintalo.fi

 

Uudet tutkimukset ja julkaisut STEFI:n sivuilla

 
Taiteilijan asema 2010 Taiteilijakunnan rakenne, työ ja tulonmuodostus (pdf 2,6 Mt)
Kaisa Rensujeff, Taiteen edistämiskeskus, 2014
 
Taiteen edistämiskeskus on julkaissut tutkimuksen taitelijoiden asemasta ja toimeentulosta. Tutkimus sisältää vertailua mm. eri taiteen alojen ammattiryhmien välillä.
 
Tanssiryhmien ja -tuotantokeskusten valtionosuuslisäys 2008 – 2010: vaikutus talouteen ja toimintaan (pdf 1,5 Mt)
Hilppa Sorjonen, Cuporen verkkojulkaisuja 21/2013
 
Cupore on julkaissut jatkoselvityksen tanssiryhmien ja –tuotantokeskusten valtionosuuslisäyksen 2008-2010 vaikutuksista niiden talouteen ja toimintaan.
 
Oheiset selvitykset löytyvät myös STEFI:n Tutkimukset ja julkaisut –sivulta, josta löytyy monia muitakin teatterialan ajankohtaisia selvityksiä, oppaita ja tutkimuksia: www.suomenteatterit.fi/jasenpalvelut/tutkimukset-ja-julkaisut.
 
 

Teatteritekstitysten välityspalvelu –hanke valmistuu kevään aikana

 
Suomen Teatterit ry viimeistelee parhaillaan yhteistyössä Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n ja Kuuloliiton kanssa Teatteritekstitysten välityspalvelu –hanketta, joka julkaistaan kevään 2014 aikana.
 
Hankkeen myötä Näytelmät.fi -tietokannan yhteyteen on lisätty mahdollisuus teatteritekstitysten tallentamiseen. Jatkossa sekä olemassa olevat teatteritekstitykset että uudet tekstitykset on mahdollista lisätä samaan paikkaan, josta teatteri ostaa näytelmäoikeudetkin. Tämä helpottaa tekstitysten löytämistä ja jatkokäyttöä.
 
Tekstitystietokanta kattaa sekä kielensisäiset että käännöstekstitykset, joita on mahdollista käyttää sekä muunkielisten että kuurojen- ja kuulovammaisten teatterikatsojien osallistumismahdollisuuksien ja yhdenvertaisuuden parantamiseen näytöksissä.
 
Lisäksi tekstitysten jatkokäytön mahdollistamiseksi neuvotellaan parhaillaan myös käännösten tekemiseen ja jatkokäyttöön liittyvien ammattilaisten ja järjestöjen kanssa sopimuspohjasta, joka sisältää kohtuulliset jatkokäyttöoikeuksien ehdot ja hinnoitteluperiaatteet eri osapuolille.
 
Hanketta on tukenut opetus- ja kulttuuriministeriö. 
 
Lisätietoja:
Projektisihteeri Iida Turpeinen
Puh. 09 2511 2153
iida.turpeinen@suomenteatterit.fi
 

 

Täyttöohje museoiden, teattereiden ja orkesterien ilmoitukseen 2013 käyttökustannuksista

 
Opetushallituksen sivuilta löytyvän käyttökustannuksia koskevan täyttöohjeen sivulla 5 kohdassa 1.2 Muut palkat ja palkkiot todetaan, ettei ostopalveluiden palkoista maksettuja henkilösivukuluja voi enää arvioida. OKM:stä Katri Santtila ilmoitti, että pääsääntöisesti ohjetta pitäisi noudattaa. Jos kuitenkin on niin, että henkilösivukuluja ei ole ilmoitettu ostopalvelulaskussa ja tällä aikataululla niiden osuutta on takautuvasti mahdoton selvittää, niin Santtila katsoo, että poikkeustapauksissa voidaan arvioida. 
 
Asia kuitenkin tulee huomioida vuoden 2015 osalta siten, että ohjetta tulee noudattaa. Suosittelemme, että vaaditte ohjeen mukaisia palkkatietoja heti kaikissa laskuissa. 2014 vuodesta ministeriö ei erikseen ohjeistanut mitään.
 
Ohjeet löytyvät oheisten linkkien takaa:
www.oph.fi/rahoitus/valtionosuudet/kyselyt_ja_ohjeet
www02.oph.fi/asiakkaat/rahoitus/kust13/k22_13.pdf
 
Lisätietoja:
Leevi Mentula, lakimies
Puh. 09 2511 2152, 040 521 8319
leevi.mentula@suomenteatterit.fi

 
 
 

Teatterialan uutisia
 

OKM julkisti tietoa kehyspäätösten vaikutuksesta kulttuurin rahoitukseen vuosina 2015-2018

 
Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkistanut tiedotteen, jossa kerrotaan täsmällisemmin valtionrahoitusta koskevien kehyspäätösten vaikutuksesta hallinnonalan rahoitukseen. 
 
Tiedotteessa otetaan esille myös taiteen ja kulttuurin määrärahoihin kohdistettavia vähennyksiä. Näiden tarkemmasta kohdentamisesta ei ole tässä vaiheessa vielä tietoa. Tiedotamme kohdentamisesta kun saamme siitä tarkempaa tietoa, mutta on aivan mahdollista, että vähennysten vaikutuksista teatterialan rahoitukseen ei saada täsmällistä tietoa ennen syksyn budjettikäsittelyä.
 
Ote ministeriön tiedotteesta:
”Taiteen ja kulttuurin määrärahoihin kohdistetaan asteittain 15 miljoonaan euroon nouseva vähennys vuoteen 2017 mennessä. Vähennys vuonna 2015 on viisi, vuonna 2016 kymmenen ja vuosina 2017 ja 2018 15 miljoonaa / vuosi. OKM päättää vähennyksien kohdennuksen.

Veikkausvoittovaroihin kohdistuu vuonna 2015 yhteensä 10 miljoonan euron tuottoarvion pienennys, mistä aiheutuu leikkauksia kuluvan vuoden tasoon nähden taiteeseen ja kulttuuriin 4,3 miljoonaa, liikuntaan 2,8 miljoonaa, tieteeseen 1,9 miljoonaa ja nuorisotyöhön yksi miljoona.”
 
Tiedotteen voi lukea kokonaisuuudessaan OKM:n sivuilta.
 
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
Puh. 09 2511 2150
tommi.saarikivi@suomenteatterit.fi

 
 

TEKIJÄ 2 -esiselvityshanke kartoittaa teattereiden halukkuutta yhteistuotantoihin, haastateltavat haussa!

 
Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksella alkoi 1.4.2014 valtakunnallinen TEKIJÄ 2 -esiselvityshanke, jossa kartoitetaan kiinteiden teattereiden ja esittävän taiteen vapaan ammattiteatterikentän toimijoiden halukkuutta yhteistuotantomallien kehittämiseen sekä selvitetään, miten yhteistoimintaa voidaan konkreettisesti edesauttaa.
 
Selvitys laaditaan asiantuntijahaastatteluiden perusteella ja se valmistuu elokuussa 2014. Haastateltaviksi valitaan tahoja, joilla on motivaatiota esittävän taiteen alan yhteistoiminnan kehittämiseen. Teatteri, ryhmä tai alan toimija voi ilmoittaa kiinnostuksensa haastateltavaksi ma 22.4.2014 mennessä e-lomakkeella. Haastateltavat tahot valitaan huhtikuun aikana ja haastattelut tehdään pääosin toukokuussa 2014.
 
Lue tiedote kokonaisuudessaan (Pdf 371 kt)
 
Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Katri Kekäläinen
TEKIJÄ 2 -esiselvitys
Tutkivan teatterityön keskus, Tampereen yliopisto
+358 40 190 4147
katri.kekalainen@uta.fi
http://t7.uta.fi/fi/
 

 

KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojekti

 
KOKIJA – Esittävän taiteen tietokanta on työkalu kiertuetoiminnan suunnitteluun. Kaikille avoin tietokanta auttaa ryhmiä ja teattereita löytämään esityksilleen soveltuvia tilaajia ja yhteistyökumppaneita.

Tietokanta toteutettiin ja avattiin TEKIJÄ – Teattereiden kiertuejärjestelmä – Turnénätverk for Teater -hankkeen yhteydessä. Tietokantaan osallistuvat tahot kerättiin Esittävän taiteen ostajamarkkinakartoituksen avulla. Kartoituksen tuloksena tietokantaan saatiin mukaan 107 eri tahoa. Joukossa on teattereita, festivaaleja, kulttuurikeskuksia, kuntien kulttuuritoimia, kouluja ja palvelutaloja ympäri Suomea.

Tällä hetkellä tietokantaan voivat rekisteröityä vierailuesityksiä ostavat tahot. KOKIJA-tietokannan tarkoituksena on palvella niin esittävän taiteen tilaajia kuin esitysten tarjoajiakin. Tietokannan käyttö ja sinne rekisteröityminen on ilmaista.

KOKIJAn kehitysprojekti 2014

Kehityshankkeen aikana tietokannasta tehdään kaksikielinen (suomi ja ruotsi) ja se laajennetaan sisältämään ostajatahojen lisäksi tiedot myös ajankohtaisista kiertue-esityksistä. Projektin tarkoitus on kehittää KOKIJA-tietokannasta valtakunnallinen vakiintunut työkalu esittävän taiteen markkinointiin, myyntiin ja kiertuetoiminnan suunnitteluun.

Lue tarkemmin STEFI:n sivuilta

www.kokija.info

Lisätietoja:
Noora Honkanen, projektikoordinaattori
KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojekti
+358 50 4136 859
noora.honkanen@uta.fi

 

Vaba Lava Tallinnassa etsii myytävää teatteritekniikkaa ja -varusteita


The new theatre centre Vaba Lava (Open Space) in Tallinn will be opened in September 2014. Please find information about us in the attachment. We are turning to you with the following question: is any Finnish theatre renewing their stage equipment at present and willing to sell the former equipment (trusses, lightning and sound/audio equipment, seating platforms, tiers etc) to us?

We are interested in buying:
1. seating platforms: (1x2 m; 1x1 m; 1x0,5 m)
2. tiered seating (pinkkirivistöt): width 12 m; depth 14 m; rise 30 cm – all in all 250 seats.
3. chairs (50 cm wide): 250-600 chairs
4. lightning equipment
5. sound/audio equipment
6. screens of different sizes
7. rectangular aluminum truss not more than 40 cm (+ separate trusses of different lengths)

Please distribute this information to theatres that could be interested in this proposal. We are open to negotiations. Thank you in advance!

Vaba Lava (doxc 64 kt)

Kristiina Reidolv
Managing Director
Vaba Lava
+372 55 25258
www.vabalava.ee 

 


Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry:n tiedotteet ja uutiset löytyvät osoitteesta www.suomenteatterit.fi

Lisäksi välitämme Facebook-sivullamme ajankohtaista tietoa alasta ja järjestön toiminnasta - käy tutustumassa osoitteessa www.facebook.com/suomenteatterit.

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Copyright © 2014 Suomen Teatterit ry, All rights reserved.

Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi
Email Marketing Powered by Mailchimp