Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote tammikuu II 2014

Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)


STEFI:n uutisia

  • Jäsenkyselyyn voivat vastata kaikki halukkaat!
  • Tilaa Teatteri&Tanssi-lehti
  • Suomen Teatterit ry:n Vuosikokous 23.-24.4. Savonlinnassa
  • Vastausaikaa pidennetty: Siirtymäkauden suositusohje näyttämöteosten musiikin lisensoinnista  - kysely teoksista, joiden tuotantopäätös on tehty ennen 31.12.2013
 

Koulutukset ja tapahtumat

  • Teatteripäivät 9.-10.3. –  katso ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!
  • Kenen teatteri? Saavutettavuus teatterin taiteellisena strategiana 14.2.
  • Ihmisten oma teatteri – Teos-hankkeen seminaari 24.2.
  • Markkinointi- ja viestintäkoulutus 3.-4.4.: Kriisiviestintä – ilmoittaudu mukaan
 

Muut uutiset

  • Matkakulukorvaukset ja työnantajakulut 2014
 

Jäsenkyselyyn voivat vastata kaikki!

 
Suomen Teatterit ry toteuttaa tammi-helmikuun vaihteessa perinteisen jäsenkyselyn, johon toivomme mahdollisimman monen jäsenteattereiden edustajan vastauksia. Kyselyyn voivat siis vastata teattereiden eri toimialojen työntekijät oman näkemyksensä pohjalta. Tulosten avulla haluamme kehittää järjestön toimintaa jäsenistön tarpeita yhä paremmin palvelevaksi.
 
Tämän uutiskirjeen vastaanottajille on lähetetty henkilökohtainen kyselylinkki omaan sähköpostiin, mutta kyselyyn voi vastata myös oheisen linkin kautta. Kyselyyn voi vastata torstaihin 6.2. saakka. Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin 10-15 minuuttia.

 

Tilaa Teatteri&Tanssi-lehti

Nyt on aika tilata Teatteri&Tanssi-lehti henkilökunnalle, hallituksen jäsenille, yhteistyökumppaneille! 

Vuoden Teatteri&Tanssi-lehdet (8 numeroa) vain 47 €/tilaus (normaalisti kestotilaus 57 €). Yli kymmenestä tilauksesta 20 prosentin alennus. Tämä tarjous koskee vain uusia tilauksia.

Teatteri&Tanssi-lehti on asiantunteva ja helposti lähestyttävä kulttuurin aikakauslehti, jossa käsitellään teatteria, tanssia, sirkusta ja oopperaa osana arkea ja yhteiskuntaa. Sitä lukevat esittävän taiteen ammattilaiset ja harrastajat sekä taiteen talouden ja hallinnon parissa työskentelevät.
 
Lehdestä voi lukea alan uutisia, esitysarvioita, haastatteluja, esitysten taustatietoja ja kulttuuripolitiikkaa. Kirjoittajat ovat eturivin toimittajia, taiteilijoita, tutkijoita ja kriitikoita.
 
Teatteri&Tanssi-lehdessä julkaistaan teattereiden ohjelmistotiedot ja tulevat ensi-illat koko maan kattavasti. Ohjelmistotiedot ladataan kevään aikana myös lehden nettisivuille, jossa ne ovat kaikkien luettavissa. Suosittu ohjelmistokokonaisuus on ainoa teatterista, tanssista ja sirkuksesta julkaistu kalenteri, josta voi hahmottaa koko maan tilanteen yhdellä kertaa. Se on teattereille ja ryhmille edullinen tapa näkyä kaikille netin käyttäjille.
 
Lähetä lehden tilaukset suoraan Teatteri&Tanssi-lehden toimitukseen osoitteella riitta.mattila@teatteritanssi.fi

Lisätietoja: www.teatteritanssi.fi

 

Suomen Teatterit ry:n Vuosikokous 23.-24.4. Savonlinnassa

 
Suomen Teatterit ry:n Vuosikokous järjestetään 23.-24.4. Savonlinnan Teatterissa. Kokouskutsu ja tietoa päivien muusta ohjelmasta toimitetaan teattereille helmikuun alussa.
 
 

Vastausaikaa pidennetty: Siirtymäkauden suositusohje näyttämöteosten musiikin lisensoinnista  - kysely teoksista, joiden tuotantopäätös on tehty ennen 31.12.2013

 
Näyttämöteoksissa käytetyn musiikin käyttölupiin ja -ehtoihin liittyvät käytännöt ovat muuttuneet 1.1.2014 alkaen. Teatterit hakevat jatkossa musiikin käyttöluvat useimmiten kustantajilta. Alkuperäisten suurten oikeuksien teosten eli musikaalien, oopperoiden, operettien ja balettien lisäksi myös pienten oikeuksien teoksista (ns. liitemusiikista) koottujen näyttämöteosten musiikinkäyttöluvat on kysyttävä kustantajilta, kun tietty musiikin käyttöön liittyvä kriteeristö täyttyy.
 
Huolimatta siitä, että näyttämöteoksissa käytettävän musiikin lisensointikäytännöt muuttuivat 1.1.2014 alkaen, teattereita ja kustantajia edustavat järjestöt suosittelevat, että 31.12.2013 voimassa olevaa käytäntöä sovelletaan niihin näyttämöteoksiin, joiden tuotantopäätökset on tehty 31.12.2013 mennessä, ellei oikeudenhaltijoiden tai kustantajien kanssa ole muusta sovittu.
 
Tuotantopäätöksellä tarkoitetaan tässä sitä, että teatteri on kyseiseen näyttämöteokseen liittyen vähintään
- tehnyt konkreettisen, dokumentoidun päätöksen tietyn tuotannon toteuttamisesta; tai
- teos näkyy jo teatterin ohjelmistokalenterissa tai sille on dokumentoidusti päätetty ensi-iltapäivämäärä; tai
- tilaussopimus/esitysoikeussopimus teoksesta on tehty.
 
Tilanteen kartoittamiseksi Suomen Teatterit ry kerää tietoa teoksista, joita siirtymäkauden suositus koskee. Teattereita pyydetään toimittamaan perjantaihin 7.2.2014 mennessä tiedot sellaisista tulevaan ohjelmistoonsa kuuluvista teoksista, joista on ennen vuodenvaihdetta edellä kuvatulla tavalla päätetty, oheisella lomakkeella.
 
Jos tietoa edellä mainitusta teoksesta ei toimiteta määräajassa, se ei estä teatteria vetoamasta tähän suositukseen, mikäli tuotantopäätös on edellä mainituin tavoin tehty ennen vuodenvaihdetta.
 
Teoston ja Suomen Musiikkikustantajien tiedote muutoksesta ja lupien hankkimisesta on luettavissa Suomen Teatterit ry:n sivuilta. Lisätietoja aiheesta sekä lista mukana uudistuksessa olevista kustantajista löytyy Suomen Musiikkikustantajien sivuilta.
 
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
Puh. (09) 2511 2151
tommi.saarikivi@suomenteatterit.fi


 

  

Koulutukset ja tapahtumat
 

Tehdään se itse - Teatteripäivät 9.-10.3.2014 
Keskustelu teatteritaiteesta ja -työstä jatkuu jälleen Teatteripäivillä Suomen Kansallisteatterissa Helsingissä 9.-10.3.2014. Teatteripäivät on suunnattu kaikille esitystaiteesta kiinnostuneille ja sen parissa työskenteleville - aulasta lämpiöön ja näyttämöltä johtajan huoneeseen. Teatteripäivät tarjoaa tällä kertaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kohtaamiselle, toistensa löytämiselle yli sukupolvien ja ammattirajojen.
 
Sunnuntaina 9.3. klo 12.00-18.00 ohjelmassa on Match-makingiä ja PechaKuchaa. Iltajuhlaa vietetään Ravintola Kaisaniemessä alkaen klo 18.00 rennon tunnelman, hyvän ruuan ja musiikin merkeissä. Illan aikana jaetaan myös teatterialan tunnustuspalkintoja.
 
Maanantaina 10.3. klo 10.00-13.00 on tarjolla kansainvälinen huippuluento. Ajatuksiaan ovat jakamassa Backa Teaterin johtaja, ohjaaja Mattias Andersson ja World Stage Design 2013 -näyttelyssä palkittu lavastaja Ulla Kassius. Backa Teater on Göteborgin kaupunginteatteri, joka tietoisesti etsii uutta yleisöä. Teatteri sekä työpari Andersson & Kassius tekevät sisällöllisesti ja taiteellisesti merkittävää, nykyaikaan sitoutuvaa teatteria. Backa Teaterin taiteellinen toiminta tarjoaa suomalaisille teatterintekijöille eväitä uudenlaiseen teatteriajatteluun. Esitelmä on ruotsinkielinen, paikalla tulkkaus suomeksi. www.stadsteatern.goteborg.se/backateater.

Maanantai-iltapäivä 10.3. klo 14.00-17.00 omistetaan työhyvinvoinnille ja workshopissa on mahdollisuus tutustua työnohjauksen prosessiin työnohjaajien Tarja Heinulan ja Erja Aallon kanssa.
 
Teatteripäivät järjestää yhteistyössä Teatteri- mediatyöntekijöiden liitto, Suomen Näyttelijäliitto, Teatterin tiedotuskeskus, Suomen Teatterit ry, Suomen Kansallisteatteri sekä Veikkaus Oy. 
 
Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet:
www.teme.fi/teatteripaivat
 
Uudet ideat, uudet rohkeat tulevaisuudennäkymät saavat enemmän voimaa ja vaikutusvaltaa yhteistyöstä – tehdään se itse!
 
Kuva Backa Teater: UTOPIA 2012, käsikirjoitus ja ohjaus Mattias Andersson, lavastus- ja pukusuunnittelu Ulla Kassius. 

 

Kenen teatteri? Saavutettavuus teatterin taiteellisena strategiana 14.2.

 
Kulttuuriareena Gloria, Pieni Robertinkatu 12, Helsinki, klo 9.00-16.00
 
Suomen Teatterit ry on mukana Kenen teatteri -seminaarin pyöreässä pöydässä keskustelemassa teatteritekstityksen merkityksestä Suomessa. Tervetuloa mukaan tilaisuuteen! Seminaarin pääkieli on ruotsi, mutta lisäksi keskustelukielinä ovat suomi ja englanti.
 
Seminaarissa puhujina vierailevat mm. Riksteaternin taiteellinen johtaja Josette Bushell-Mingo sekä Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.
 
Seminaarin ohjelma (pdf 353kt)
 
Lisätietoja seminaarista tapahtumakalenterissamme sekä www.duvteatern.fi/vemsteater.

Yhteistyössä: Nätverket för tillgänglighet på teatern (DuvTeatern, Kulttuuria kaikille -palvelu, SAMS, Klockriketeatern, LUST, Arcada, Teater Viirus, Svenska Teaternin yleisötyö) sekä Helsingin kulttuurikeskus.

 

Ihmisten oma teatteri – Teos-hankkeen seminaari 24.2.

 
Maanantai 24.2.2014 klo 13-16, Q-teatteri, Tunturikatu 16, Helsinki
 
Miten syntyy ihmisten oma teatteri? TEOS - Teattereiden osallistavien yhteistoimintamallien kehittäminen -hankkeen IHMISTEN OMA TEATTERI -seminaarissa pohditaan ammattiteattereiden mahdollisuuksia rakentaa tasavertaista yhteistyötä lähialueensa muiden organisaatioiden, kuten koulujen, sosiaali- ja terveysalan toimijoiden ja yritysten kanssa. Kulttuuriorganisaatiot tarvitsevat aitoja yhteistyökumppanuuksia voidakseen olla yhä aktiivisemmin mukana yhteiskunnan muutoksissa ja tavoittaakseen eri väestöryhmiä. Mutta miten yhteistyö saadaan alkuun? Minkälaista suunnittelua ja sitoutumista tarvitaan eri osapuolilta?
 
Seminaarissa tutustutaan Keski-Uudenmaan Teatterin, Q-teatterin ja Teatteri Metamorfoosin hankkeen aikana saamiin kokemuksiin erilaisten kumppanuuksien rakentamisesta. Samalla teattereiden yhteistyötahot kertovat omista lähtökohdistaan siitä, miksi yhteistyö teatterin kanssa on heille kiinnostavaa. Seminaari on suunnattu kulttuurialan toimijoille sekä kaikille teattereiden ja muiden kulttuuriorganisaatioiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä kiinnostuneille.
 
Tutustu seminaarin ohjelmaan Tutkivan teatterityön keskuksen sivuilla.
 
Ilmoittautumiset maanantaihin 17.2. mennessä oheisella lomakkeella.

Seminaari on maksuton. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!
 
Lisätietoja:
Katri Malte-Colliard, projektikoordinaattori
TEOS-hanke
Tutkivan teatterityön keskus, Tampereen yliopisto
puh.050 3187024, katri.malte-colliard@uta.fi

http://t7.uta.fi
 
Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen hallinnoiman TEOS-hankkeen aikana kartoitetaan teattereiden ja muiden paikallisten toimijoiden yhteistyön mahdollisuuksia, järjestetään ideointitapaamisia ja kootaan lopuksi saadut kokemukset kolmeksi toimintamalliksi. Hanke toteutetaan 1.9.2013-28.2.2014 välisenä aikana ja sen rahoittajana toimii Hämeen ELY-keskus.

 

Markkinointi- ja viestintäkoulutus 3.-4.4.: Kriisiviestintä - ohjelma julkaistu

 
Suomen Teatterit ry:n markkinointi- ja viestintäkoulutuksen aiheena on tällä kertaa teattereiden kriisiviestintä. Päivien vetäjäksi saapuu kriisiviestintään erikoistunut toimittaja ja kouluttaja Matti Karhu.
 
Koulutuksessa pohditaan kriisiviestinnän ajankohtaisia periaatteita, tavoitteita ja toimintatapoja ja se antaa osallistujille työkaluja, joiden avulla omassa organisaatioissa voidaan laatia toimintamalli kriisien varalle.
 
Seminaarin ohjelma ja ilmoittautumisohjeet ovat saatavilla tapahtumakalenteristamme.

Sitovat ilmoittautumiset torstaihin 13.3. mennessä. Koulutuksen hinta 100 eur/hlö (sis. ohjelman ja kahvitukset).
 
Lisätietoja:
Järjestösihteeri Taija Lähdetie
p. 09 2511 2150
taija.lahdetie@suomenteatterit.fi


 
 

Muut uutiset 

 

Matkakulukorvaukset ja työnantajakulut 2014

 
Tietoa matkakulukorvauksista ja työnantajakuluista vuodelle 2014 löytyy mm. seuraavien linkkien kautta.
 
Veronmaksajat:
 
www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Paivarahat/Kotimaan-paivarahat-2014
 
www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Kilometrikorvaukset/Kilometrikorvaukset-2014
 
Verohallinto/Työnantajan ja työntekijän eläke- ja vakuutusmaksuprosentit:
 
www.vero.fi


 


 

Jäsentiedotteet ja muut uutiset


STEFI:n tiedotteet ja uutiset löytyvät osoitteesta www.suomenteatterit.fi

Oletko jo STEFI:n Facebook-seuraaja?

Jaamme sivuilla ajankohtaista tietoa alasta ja liiton toiminnasta, käy tutustumassa www.facebook.com/suomenteatterit.
Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Copyright © 2014 Suomen Teatterit ry, All rights reserved.

Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi
Email Marketing Powered by Mailchimp