Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote syyskuu II 2015


Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

 

STEFI:n uutisia

 • STEFI:n lausunto koskien Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain muutosesitystä

 • Blogi: "Säästöjä etsimässä - irtisanominen tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla" / Blogg: "I letandet efter inbesparingar – uppsägning av produktionsrelaterade och ekonomiska orsaker"

Tapahtumat ja koulutukset

 • Suomen Teatterit ry:n hallintojohtajapäivä 2.10.2015

 • Näyttelijöiden Speedmeeting-tapahtuma Kaapelitehtaalla 5.10.2015

 • Kultur för alla barn 6.10 i Ekenäs / Kulttuuria kaikille lapsille Tammisaaressa 6.10.2015

 • Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät 15.-16.10.2015 Teatterikorkeakoulussa

 • Taidealojen korkeakoulutus -seminaari Teatterikorkeakoulussa 15.10.2015

Teatterialan uutisia

 • Satu tekee hyvää! Satupäivän ilmoittautuminen käynnissä 7.10. asti

 • Kainuun pienituloisille mahdollisuus käyttää Kaikukorttia

Apurahat & avustukset

 • OKM:n tuki valtakunnallisille taide- ja kulttuuritapahtumille

 • OKM:n tuki valtakunnallisille lasten taide- ja kulttuuritapahtumilleSTEFI:n uutisia

STEFI:n lausunto koskien Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain muutosesitystä

Teattereiden, orkestereiden ja museoiden valtionosuuksiin kaavaillaan yli 7 % leikkauksia. Valtion budjettivalmistelussa valtionosuuskentälle on nähty poikkeuksellisen suuria käänteitä, kun vielä elokuussa OKM:n ja VM:n budjettiesitykset poikkesivat vos-momentilla poikkeuksellisen paljon toisistaan. OKM ehdotti valtionosuuksiin voimassa olevan rahoituslain laskentajärjestelmän mukaisesti korotuksia, VM puolestaan leikkauksia.

Sittemmin OKM näyttää asettuneen asiassa VM:n kannalle: valtiontalouden kehyksiin jo edellisellä hallituskaudella päätetyt leikkaukset ollaan toteuttamassa, ja asiaan liittyvä rahoituslain muutos, joka toteuttaisi teattereiden, museoiden ja orkestereiden valtionosuuksiin yli 7 % leikkaukset, on annettu lausunnoille syyskuussa.

Ohessa Suomen Teatterit ry:n lausunto, jossa kehotetaan syksyn budjettikäsittelyn aikana selvittämään kaikki mahdolliset keinot lievittää suunniteltujen leikkausten vaikutuksia teatterialan tuotantoresursseihin ja työllisyyteen.

Kehotamme välittämään lausunnon viestiä teatterinne toiminta-alueella toimiville kansanedustajille, jotka viime kädessä päättävät budjetin kohtalosta tulevina kuukausina.

Lausunto STEFI:n sivuilla
 


Blogi:"Säästöjä etsimässä - irtisanominen tuotannollisislla ja taloudellisilla perusteilla" /

Blogg: "I letandet efter inbesparingar – uppsägning av produktionsrelaterade och ekonomiska orsaker"

Teatterin talouden heikentyessä teatteri saattaa joutua etsimään säästöjä henkilökuntaa vähentämällä. STEFI:n lakimies Leevi Mentula esittelee blogissaan taloudellis-tuotannollista irtisanomista koskevia sääntöjä.

Då teatrarnas ekonomi försvagas kan teatern bli tvungen att söka sparåtgärder genom att minska på personalen. I sin blogg presenterar STEFI:s jurist Leevi Mentula reglerna för uppsägningar p.g.a. ekonomiska och produktionsrelaterade orsaker.

Siirry blogiin/ Läs på svenska
 
 

Tapahtumat ja koulutukset

Suomen Teatterit ry hallintojohtajapäivä 2.10.2015

Perinteinen hallintojohtajien ajankohtaispäivä Teatterikulman Komedia-kokoushuoneessa pidetään tänän syksynä perjantaina 2.10. kello 9.45-15. Valtion budjettivalmisteluaikataulun myöhästymisestä johtuen päivä siiirrettiin syyskuulta lokakuulle.

Päivän aikana OKM:n kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila käy läpi teattereiden rahoitustilannetta ja valtionosuusjärjestelmän kehittämistä. Lisäksi keskustelemme ajankohtaisista TES-asioista sekä teattereiden tulonhankinnan kehittämisestä. Lämpimästi tervetuloa!

Päivän ohjelma

Aika: Pe 2.10.2015 klo 9.45-15
Paikka: Teatterikulman kokoushuone Komedia, Meritullinkatu 33 g, Helsinki
Ilmoittautuminen: tämän linkin kautta.

 

Näyttelijöiden Speedmeeting-tapahtuma 5.10. Kaapelilla

Speedmeeting eli spiidaus järjestetään lokakkuussa jo kuudennentoista kerran. Työnantajapuolen edustajien vastaanotto alkaa klo 16 ja itse tilaisuus alkaa klo 16.30 Teatterimuseolla (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, Helsinki). Ennen Speedmeetingin aloitusta on mahdollisuus ruokailuun.

Kysymyksessä on työnantajien (ohjaajien, tuottajien, roolittajien) ja näyttelijöiden tapaaminen, jossa näyttelijöillä on mahdollisuus pitää pikakokous työnantajien kanssa ja kertoa itsestään. Pikatreffien lisäksi tilaisuudessa voi myös tavata kollegoita ja päivittää kuulumisia sekä nauttia pöydän antimista.

Lisätietoja Ilmaisuverstaan sivuilta
Ilmoittaudu mukaan täällä.

 

Kultur för alla barn 6.10 i Ekenäs

Välkommen att delta i ett miniseminarium kring barns rätt till kultur! Enligt FNs deklaration för mänskliga rättigheter bör alla barn ha rätt att delta i kulturell och konstnärlig verksamhet på lika villkor, men hur ser det ut i praktiken? Hur tillgänglig är barnkulturen och vilka är behoven? Hur kan vi tillsammans skapa ett kulturfält som är öppet för alla barn oberoende av till exempel funktionsnedsättning eller språk? På seminariet ges konkreta redskap för och exempel på hur kulturaktörer kan göra barnkulturen tillgänglig.Seminariet är öppet för alla, men deltagare ombeds anmäla sig via länken senast 25.9.2015.

Se program
 

Kulttuuria kaikille lapsille Tammisaaressa 6.10.2015 Tammisaaressa

Tervetuloa miniseminaariin, jonka aiheena on lasten oikeudet kulttuuriin! Kuinka lasten oikeudet kulttuurielämään taataan käytännössä? Kuinka saavutettavaa on lastenkulttuuri ja millaisia tarpeita on? Kuinka voimme yhdessä luoda kulttuurikentän, joka on avoin kaikille lapsille esimerkiksi toimintaesteistä tai kielestä riippumatta? Tilaisuus on ruotsinkielinen. Seminaari on avoin kaikille, mutta osallistujia pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 25.9.2015 ilmoittautumislinkin kautta.
 
Seminaarin ohjelma

Aika/Tid: 6.10.2015, kl. 14.30–17.00
Paikka/Plats: Kulturhuset Karelia, Skillnadsgatan 11, Ekenäs
Järjestäjät/Arrangörer: Kultur för alla i samarbete med Kulturhuset Karelia, Luckan r.f. & Luckan i Raseborg

 

Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät 15.-16.10.2015 Teatterikorkeakoulussa

Kolmannet valtakunnalliset kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät järjestetään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Päivien ytimessä on taide- ja taiteilijapolitiikka. Vuoden 2015 tutkimuspäivien aiheena ovat muun muassa suomalainen taidemaku, yleisötyöntekijöiden rooli taiteen välittäjinä ja sivistyksellisten oikeuksien toteutuminen syrjäkunnissa. Perjantain aamupäivän ohjelmassa on lisäksi paneelikeskustelu taiderahoituksen tulevaisuudesta. Seminaari on maksuton, ilmoittautumiset 8.10. mennessä.

Ohjelma ja ilmoittautumiset

Aika: To 15.-10. Klo 13- 167, Pe 16.10. klo 9- 14:30
Paikka: Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki
Järjestäjät: Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura & Taideyliopisto

 

Taidealojen korkeakoulutus -seminaari Teatterikorkeakoulussa 15.10.2015

Kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivien yhteydessä järjestetään pienoisseminaari taidealojen korkeakoulutuksesta Suomessa. Seminaarissa esitellään Cuporen tuoretta tutkimusta aiheesta ja keskustellaan taidealojen korkeakoulutuksen kentästä sekä sen kehittämistarpeista ja tulevaisuudesta.

Seminaarin ohjelma

Aika: To 15.-10. Klo 9.15-13
Paikka: Teatterikorkeakoulu, Haapaniemenkatu 6, 00530 Helsinki.
Järjestäjä: Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö
Lisätiedot: taija.roiha(at)cupore.fi
 

Teatterialan uutisia

Satu tekee hyvää!
Satupäivän ilmoittautuminen käynnissä 7.10. asti

Valtakunnallista Satupäivää vietetään Sadun nimipäivänä 18.10. ja sitä edeltävällä satuviikolla. Mukaan on ilmoittautunut jo lähes 60 tapahtumajärjestäjää ja tapahtumia voi ilmoittaa mukaan 7.10. saakka Satupäivän ohjelmasivuilla.

Satupäivän 2015 teemana on "Satu tekee hyvää" ja tähän liittyen teemme yhteistyötä Nenäpäivä-kampanjan kanssa. Myös monet teatterit ovat intoutuneet mukaan ja osallistuvat sekä Satupäivään että Nenäpäivään. Esimeriksi Tampereella Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Komediateatteri, Ahaa Teatteri, Pyynikin kesäteatteri ja Lastenkirjainstituutti järjestävät yhteisen tapahtuman Särkänniemen Koiramäellä Satupäivän aattona 17.10.

Satupäivä huipentuu päätapahtumaan Sadun nimipäivänä 18.10. Juhla käynnistyy satuparaatilla, jossa satuhahmot kulkevat tapahtuman suojelija Sinikka Sokan johdolla läpi Helsingin keskustan Annantalolle, jossa sadun ystävät pääsevät osallistumaan maksuttomiin työpajoihin, teatteriesityksiin ja satuhetkiin.

Lisätietoja: info@satupaiva.fi, www.satupaiva.fi

 

Kainuun pienituloisille mahdollisuus käyttää Kaikukorttia

Kainuussa käynnistyy syyskuussa Kaikukortti-kokeilun suunnittelutyö. Tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien henkilöiden mahdollisuuksia nauttia taiteesta ja kulttuurista. Kaikukortti-alennuskorttia on tarkoitus kokeilla Kainuussa vuoden 2016 aikana.

Kulttuurielämykset kuuluvat kaikkien arkeen
Kaikukortti-toiminnan lähtökohtana on, että jokaisella ihmisellä on oikeus osallistua kulttuurielämään ja kokea taide-elämyksiä varallisuudesta riippumatta. Taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevat ihmiset joutuvat kuitenkin usein tinkimään kulutuksestaan niin, että kulttuuripalveluiden käyttö voi jäädä hyvin vähäiseksi. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus siihen, että kulttuuri on osa arkea.

Mukana laaja joukko maakunnan sosiaali- ja terveys- sekä kulttuurialan toimijoita
Kainuun Kaikukortti-kokeilun taustalla on Espoossa vuoden 2015 aikana toteutettava Kaikukortti-pilotti. Kainuun kokeilussa hyödynnetään kokemuksia Espoon pilotoinnista ja kehitetään Kaikukortti-mallia vastaamaan harvemmin asuttujen alueiden tarpeita ja ominaispiirteitä, kuten pitkien välimatkojen mukanaan tuomia haasteita. Kainuun Kaikukortti-kokeilun suunnittelutyössä ovat mukana muun muassa monet maakunnan sosiaali- ja terveysalan yhdistykset, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote) sekä laaja joukko Kainuussa toimivia kunnallisia ja yksityisiä kulttuuripalveluita. Kaikukortti-kokeilua koordinoi Kulttuuria kaikille -palvelu ja rahoittaa palvelun taustalla oleva Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.
 
Lisätietoja: Mira Haataja, Kulttuuripassin jatkohankkeen hankekoordinaattori, Kulttuuria kaikille -palvelu, mira.haataja@cultureforall.fi, puh: 040 213 6339
Kulttuuria Kaikille palvelun sivut
Kaikukortti Facebookissa
 
 

Apurahat & avustukset

OKM:n tuki valtakunnallisille taide- ja kulttuuritapahtumille

Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena valtakunnallisten taide- ja kulttuuritapahtumien tukemisessa on turvata taiteellisesti ja kulttuuripoliittisesti merkittävien tapahtumien
järjestäminen kaikkialla Suomessa, edistää laadukasta ja monipuolista taide- ja kulttuuritarjontaa sekä edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja kestävää kulttuuria.

Hakuaika 30.10. mennessä.
Lisätietoa avustuksesta

 

OKM:n tuki valtakunnallisille lasten taide- ja kulttuuritapahtumille

Avustusta voivat hakea valtakunnalliset lasten taide- ja kulttuuritapahtumat. Kriteerit ovat samat kuin valtakunnallisissa taide- ja kultturitapahtumissa.

Hakuaika 30.10. mennessä.
Lisätietoa avustuksesta (Huom. tieto sivun alaosassa)
 

Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisten ammattiteattereiden
edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsenteattereiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.

Tiedotteet ja uutiset löytyvät osoitteesta www.suomenteatterit.fi.
Suomen Teatterit fy facebookissa

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi