Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote huhtikuu II 2016

Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

STEFI:n uutisia

 • Terveisiä Rovaniemeltä

 • Sosiaalineuvos Maija Perho valittiin Suomen Teatterit ry:n puheenjohtajaksi

 • Vuosikokouskannanotto: Suomen Teatterit ry kannattaa näyttämötaiteen rahoitusjärjestelmän harkittua kehittämistä

Koulutukset ja tapahtumat

 • Kansainvälinen Tanssin päivä 29.4.2016

 • Infoiltapäivä kulttuurin ja luovien alojen kv-rahoitusmahdollisuuksista Tampereella 11.5.2016

 • STEFI:n Potkua viestintään ja markkinointiin -koulutus Turussa 11.-12.5.2016 - ilmoittaudu mukaan kuun loppuun mennessä

Apurahat ja avustukset

 • Svenska Kulturfonden: Kultur tillsammans

Teatterialan uutisia

 • SKR:n suurhanke kutsuu 200 000 kasiluokkalaista teatteriin, museoon ja oopperaan

 • #MunTeatteri -kampanjassa avattiin teatterin arkea ja kokeiltiin uusia some-käyntäntöjä

 • Taiteen edistämiskeskus kerää palautetta toiminnastaan

Hakuja

 • Är du Åbo Svenska Teaters nästa ekonomi- och administrativa chef?

 • Pyynikin kesäteatterisäätiö hakee toiminnanjohtajaaSTEFI:n uutisia

Terveisiä Rovaniemeltä

Suomen Teatterit ry:n kaksipäiväinen vuosikokous järjestettiin 20-21.4. Rovaniemen teatterin isännöimänä. Kokouspäivien aikana käytiin vilkasta keskustelua mm. valtionosuusalojen rahoitusuudistuksesta, kevään työmarkkinaratkaisusta, näyttämötaiteen ja kulttuurisektorin kehittämisestä sekä uudenlaisista yhteistyön muodoista erityisesti tanssitaiteen saralla.

Ensimmäisen päivän vuosikokousseminaarissa kuultiin myös kulttuuriasiainneuvos Katri Santtilan terveiset ministeriössä rahoitusuudistusta valmistelleen työryhmän tähänastisesta prosessista. Oli ilo kuulla, että todennäköinen seuraava askel uudistamisprosessissa on sen pohjan laajentaminen yleisempään julkiseen keskusteluun ja vahvemmin kulttuurialojen asiantuntemukseen nojaavaan valmisteluun.Sosiaalineuvos Maija Perho valittiin Suomen Teatterit ry:n puheenjohtajaksi

Varsinaisessa vuosikokouksessa nähtiin järjestössämme kohtuullisen harvinainen puheenjohtajanvaihdos, kun hallituksen kokenut ja pitkäaikainen puheenjohtaja Lasse Eskonen jättäytyi pois hallituksesta. Vuosikokous valitsi järjestön uudeksi puheenjohtajaksi sosiaalineuvos Maija Perhon. Perho on toiminut kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1991-2007 sekä sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 1999–2003. Lisäksi hän on tehnyt pitkän uran Turun kaupungin palveluksessa ja toiminut mm. kaupungin sosiaalitoimen johtajana.

Suomen Teatterit ry:n hallitukseen kaksivuotiskaudelle 2016-18 valittiin uutena jäsenenä Helsingin kaupunginteatterin hallituksen jäsen, hankejohtaja Jehki Härkönen ja Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi, Tampereen Työväenteatterin taiteellinen johtaja Maarit Pyökäri ja Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Vuorinen valittiin jatkokaudelle. Hallituksen jäseninä jatkavat myös Turun kaupunginteatterin johtaja Mikko Kouki, Rauman kaupunginteatterin toimitusjohtaja Harri Natunen, Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen varapuheenjohtaja Esa Perttu, Kuopion kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Leila Savolainen ja Svenska Teaternin johtaja Johan Storgård.
 

Vuosikokouskannanotto: Suomen Teatterit ry kannattaa näyttämötaiteen rahoitusjärjestelmän harkittua kehittämistä

Suomen Teatterit ry on seurannut mielenkiinnolla Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuusjärjestelmän kehittämistyöryhmän työskentelyä. Ministeri Grahn-Laasonen on tuonut julkisesti esiin halunsa nykyisen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi, ja nyt on lupa odottaa, että hanketta lähdetään edistämään yhteistyössä valtionosuusalojen kanssa. Suomen Teatterit ry kannattaa teatterirahoituksen uudelleentarkastelua yhteistyössä näyttämötaiteen kentän kanssa. Ei ole järkevää purkaa pääosin toimivaa järjestelmää ja rakentaa vain kehittämisen nimissä tilalle kokonaan uutta, mutta on selvää, että jo yli 20-vuotiaassa valtionosuusjärjestelmässä on parantamisen varaa.

Lue STEFI:n vuosikokouskannanotto kokonaisuudessaan sivuillamme.
 
 

Koulutukset ja tapahtumat

Kansainvälinen Tanssin päivä 29.4.2016

Kansainvälinen Tanssin päivä tuo esiin tanssin merkitystä ympäri maailmaa. Suomessa päivää juhlistetaan monenlaisilla tanssitapahtumilla ja tempauksilla, esityksillä ja gaaloilla. Kajaanissa eläkeläisille järjestetään ”Kuppi kahvia ja pyörähdys parketilla” –tanssityöpaja ja Hämeenlinnassa paikalliset tanssikoulut ja -seurat esiintyvät kaupunkilaiselle torilla. Oulussa puolestaan voi nähdä esityksellisiä tanssipostikortteja Taidemuseolla tai yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa ja Helsingissä Kaapelitehtaalla on on tarjolla erilaista yleisölle avointa tanssiohjelmaa, kuten pop up -esityksiä, avoimia ovia, tanssivideoita ja musiikkia.

Lista Tanssin päivän tapahtumista eri puolilla Suomea
Tanssin päivän facebook-sivut

 

Infoiltapäivä kulttuurin ja luovien alojen kv-rahoitusmahdollisuuksista Tampereella 11.5.2016

CIMOn Luova Eurooppa -yhteyspisteen ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen järjestämä infoiltapäivä tarjoaa tietoa kulttuurin ja luovien alojen kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista. Tilaisuudessa esitellään Taiteen edistämiskeskuksen, Pohjoismaisen kulttuuripisteen, CIMOn ja EU:n kulttuuriohjelman tarjoamia avustuksia ja annetaan esimerkkejä rahoitetuista hankkeista. Tilaisuus on maksuton, ilmoittautumiset 3.5. mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset CIMOn sivuilla.

 

STEFI:n Potkua viestintään ja markkinointiin -koulutus Turussa 11.-12.5.2016 - ilmoittaudu mukaan kuun loppuun mennessä

Suomen Teatterit ry:n koulutuksessa paneudutaan teattereiden markkinoinnin ja viestinnän kehittämiseen viestintäkouluttaja Heidi Korvan johdolla. Koulutuksen aiheina ovat viestinnän trendien tunnistaminen ja niiden soveltaminen. Kuinka tehdä yhteistyötä bloggaajien kanssa? Mikä naistenlehtiä kiinnostaa ja minkälaisia mahdollisuuksia ne voivat tarjota teattereille? Kuinka vierailijat voisivat toimia teatterissa viestinnän voimavarana? Koulutuksen asiantuntijavieraina nähdään mm. Kodin Kuvalehden toimituspäällikkö Mari Paalosalo-Jussinmäki ja Veikkauksen yhteyspäällikkö Emilia Pajuriutta. Ilmoittautumiset 29.4. mennessä.

Koulutuksen ohjelma ja ilmoittautuminen STEFI:n sivuilla.
 
 

Apurahat ja avustukset

Svenska Kulturfonden: Kultur tillsammans

Kultur tillsammans stödjer kulturell verksamhet som främjar integration, mångkultur och flyktingars delaktighet i samhället. Konstnärer eller kulturarbetare kan anlitas för att genomföra kulturprojekt tillsammans med personer med flyktingbakgrund. Bidraget kan beviljas aktörer som ordnar boende eller undervisning för personer med flyktingbakgrund. Aktörer kan representera stat, kommun, tredje sektorn eller andra aktörer. Aktörer med flera enheter i samma region kan söka bidrag för flera enheter/grupper. Verksamheten skall ha en anknytning till det svenska i Finland. Ansökningstiden 1.1.-31.5.2016

Mer information: www.kulturfonden.fi
 
 

Teatterialan uutisia

SKR:n suurhanke kutsuu 200 000 kasiluokkalaista teatteriin, museoon ja oopperaan

Suomen Kulttuurirahaston historian suurin tukihanke vie kolme ikäluokkaa yläasteen 8.-luokkalaisia taidelaitoksiin syksystä 2017 lähtien. Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeen tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta - myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Hankkeen taustalla on kyselytutkimus, jonka mukaan koululuokkien kulttuurivierailut ovat vähentyneet.

Jokaiselle 8. luokalle tarjotaan mahdollisuus kahteen esitykseen. Toinen suuntautuu omaan maakuntaan tai lähialueelle, toinen Helsinkiin tai muualle Suomeen. Rahasto maksaa sekä matkat että pääsyliput. Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 15–20 miljoonaa euroa.

Lisätietoa hankkeesta SKR:n sivuilla.
 

#MunTeatteri -kampanjassa avattiin teatterin arkea ja kokeiltiin uusia some-käyntäntöjä

Valtakunnallinen #MunTeatteri some-kampanja järjestettiin 14.3.-10.4.2016. Kampanjaa organisoivat alan järjestöt ja mukaan lähti yli 80 ammattiteatteria ja -ryhmää ympäri Suomen. Kampanjan osana katsojat pääsivät kurkistamaan, mitä tapahtuu esiripun takana. Kampanjan osana teattereissa kokeiltiin myös uusia some-käyntäntöjä. Esimerkiksi Hämeenlinnan Teatterissa järjestettiin näytöksiä, joissa yleisö sai kuvata. He saivat asiakkailta hyvää palautetta ja toteuttavat vastaavia näytöksiä myös tulevaisuudessa. Åbo Svenska Teater taas kokeili twiittaamista esityksen aikana rajatuilta paikoilta ja aikoo jatkossakin järjestää livetwiittausta tietyissä esityksissä.

#MunTeatteri kutsui kaikki teatterin ystävät mukaan osallistumaan ja teatterikokemuksia, -muistoja ja -toiveita jaettiin kampanjan aikana runsain mitoin: #MunTeatteri -tunnistetta käytettiin Twitterissä lähes 600 ja Instagramissa yli 1600 kertaa. Facebookissa päivityksiä ja jakoja oli useita satoja. Hyvästä startista intoutuneena kampanja aiotaan järjestää uudelleen ensi keväänä.

Lisätietoja kampanjasta STEFI:n sivuilla.
 

Taiteen edistämiskeskus kerää palautetta toiminnastaan

Taiteen edistämiskeskus kerää toimintansa kehittämiseksi palautetta sidosryhmiltään. Kyselyyn voi vastata joko organisaation edustajana tai yksityishenkilönä. Vastaukset käsitellään ja raportoidaan siten, ettei tietoja voida yhdistää yksittäiseen vastaajaan. Kysely on osa Taiteen edistämiskeskuksen toimintaan liittyvää selontekoa opetus- ja kulttuuriministeriölle. Vastauksia kerätään 9.5.2016 saakka.

Lisätietoja ja linkki kyselyyn Taike:n sivuilla.
 
 

Hakuja

Är du Åbo Svenska Teaters nästa ekonomi- och administrativa chef?

Som ekonomi- och administrativ chef har du ansvaret för ekonomin samt finansieringen, personalärenden och arbetarskyddet. Du leder administrationen samt sköter om den ekonomiska planeringen och uppföljningen. Du rapporterar till teaterchefen. Till din arbetsbild hör även varierande dagliga rutiner.

Vi förväntar oss att du är en person med gedigen erfarenhet av ekonomi och redovisning, som innovativt kan bredda teaterns finansieringsbas, har god organisationsförmåga, sinne för ekonomi och goda ledaregenskaper. Kultur- och teaterkännedom är en fördel. Vi förutsätter att du har utomordentliga språkkunskaper i svenska och goda kunskaper i finska.

Mer information: www.abosvenskateater.fi


Pyynikin kesäteatterisäätiö hakee toiminnanjohtajaa

Toiminnanjohtaja vastaa Pyynikin kesäteatterin tuotannosta, muusta toiminnasta teatterissa ja säätiön taloudesta ja hallinnosta. Tehtävässä painottuvat henkilöstön ja toiminnan johtaminen, tuotanto, markkinointi, myynti ja hallinto. Tehtävä edellyttää soveltuvaa koulutusta ja alan työkokemusta, esimiestyötaitoja sekä säätiön ja teatterin talouden ja hallinnon hoidon edellyttämää kokemusta ja osaamista. Toiminnanjohtajan työsuhde alkaa aikaisintaan 1.8.2016 ja viimeistään 1.10.2016 alkavaan työsuhteeseen.

Hakemukset  palkkatoivomuksineen pyydetään lähettämään 2.5.2016 mennessä osoitteeseen kai.hintsanen(at)ttt-teatteri.fi. Viestin aiheeksi Hakemus/ Pyynikki. Tiedusteluihin vastaa hallituksen puheenjohtaja Kai Hintsanen keskiviikkona 27.4. klo 11-14 ja torstaina 28.4 klo 14-17, puh. 050-3446215.

www.pyynikinkesateatteri.fi
 


Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisten ammattiteattereiden
edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsenteattereiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi