Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote maaliskuu II 2015


Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

 

STEFI:n uutisia

 • Ilmoittaudu STEFI:n vuosikokoukseen 9.4. mennessä

Tapahtumat

 • Myrskyvaroitus ry kutsuu teatterit osallistumaan Earh Hour -iltaan lauantaina 28.3.

 • Luova Eurooppa & esittävät taiteet Helsingissä 28.4.

Koulutukset

 •  Markkinointi- ja viestintäkoulutus: Tehoa tekstiin ja kirjoitustyöhön 12.-13.5.2015

 • Temen luottamusmieskoulutus 18.-19.5.2015

Teatterialan uutisia

 • Avoin näyttämö - käsikirja teatterin uudistajille julkaistu

 • Esitystori -tietokanta auttaa tekijöitä ja esitysten ostajia löytämään toisensa

 • TAIDE 2015 -kampanja haastaa poliitikot puhumaan taiteesta

Nimityksiä

 • Kajaanin Kaupunginteatteri – Alueteatteri -liikelaitoksen johtajaksi on valittu Helka-Maria Kinnunen
   STEFI:n uutisia

 

Suomen Teatterit ry:n vuosikokous Kuopion kaupunginteatterissa 22.-23.4.2015

Suomen Teatterit ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 22.-23.4.2015 Kuopion kaupunginteatterissa. Ensimmäinen kutsu ja ilmoittautumistiedot on toimitettu jäsenteattereille. Toinen kutsu kokousmateriaaleineen toimitetaan maalis-huhtikuun taitteessa.

Keskiviikkona 22.4. ohjelmassa on teatterialan edustajille avoin yleisöseminaari, jossa käsitellään teattereiden kaupungin ja valtion rahoitusta sekä teatteritalojen peruskorjaushankkeita. Keskiviikon ohjelmaan kuuluu myös iltaosuus esitysten ja kaupungin vastaanoton merkeissä. Varsinainen vuosikokous järjestetään torstaina 23.4.2015.

Ilmoittautumiset 9.4. mennessä tämän linkin kautta.

Edustajien valtakirjat tulee toimittaa liiton toimistoon tiistaihin 14.4. mennessä tai esittää kokouspaikalla ilmoittautumisen yhteydessä.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätiedot: järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck
hanna-reetta.schreck(at)suomenteatterit.fi, 09 25112150
 
 

Tapahtumat

Myrskyvaroitus ry kutsuu teatterit osallistumaan Earth Hour -iltaan lauantaina 28.3.


Lauantaina vietetään Maailman Luonnonsuojeluliiton kansainvälistä Earth Hour –iltaa. Sen aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla sähkövalot klo 20.30.-21.30 kunkin maan paikallista aikaa.

Ehdotamme, että Suomen teatterit huomioivat Earth Hourin teatterialan kollektiivisena kädenojennuksena ilmastonmuutoksen torjumiselle. Huomioiminen voi tapahtua monella tapaa. Mikäli valojen sammuttaminen tunnin ajaksi ei onnistu, ne voi sammuttaa symbolisesti vaikkapa minuutin ajaksi, ja myös muuhun aikaan kuin juuri kyseisen tunnin aikana.

Näytelmäkirjailija Anna Krogerus on laatinut lyhyen teeman sopivan tekstin, jonka voi esittää tai lukea esimerkiksi ennen esitystä tai väliajan aikana tai vaikkapa ripustaa esiin yleisölämpiön seinälle. Jos teatterinne osallistuu tapahtumaan, voitte lisätä osallistumisenne mukaan Earth Hour -tapahtumakartalle.

Ilmastotietoisuuden lisäämiseen tähtäävä yhdistys Myrskyvaroitus ry ja taiteilijat Lise Holmberg, Helka-Maria Kinnunen, Anu Koskinen, Marjo Lahti, Metsälintu Pahkin, Jaana Pesonen ja Pia Tapio haluavat luoda yhdessä esittävien taiteiden alalle ilmastoystävällisiä käytäntöjä ja lisää ympäristöteemoja käsittelevää taidetta. 

Aiheutetaan yhdessä hyvä, inhimillinen energiapiikki!

Lisää aiheesta ja ryhmittymän tervehdys teattereille sivuillamme.

 

Luova Eurooppa & esittävät taiteet Helsingissä 28.4.

Teatterin, tanssin ja sirkuksen organisaatioille suunnatussa tilaisuudessa kerrotaan Luovan Euroopan rahoituksesta, millaista EU-rahoitusta on tarjolla esittävän taiteen eurooppalaiseen yhteistyöhön ja minkälaisia kokemuksia suomalaisilla toimijoilla on EU -rahoituksesta. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan! Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä CIMO sekä Teatterin, Tanssin ja Sirkuksen tiedotuskeskukset.

Tilaisuuden ohjelma

Aika: Ti 28.4. klo 12:30-17
Paikka: TING-sali, Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki
Ilmoittautumiset: 21.4. mennessä tämän linkin kautta
Lisätietoja & yhteydenotot: kulttuuri(at)cimo.fi
 
 

Koulutukset

 

Markkinointi- ja viestintäkoulutus: Tehoa tekstiin ja kirjoitustyöhön

 
Suomen Teatterit ry:n viestintä- ja markkinointikoulutuksessa 2015 paneudutaan kielenhuoltoon, omaan kirjoittamiseen ja myyvän tekstin sekä verkkokielen kehittämiseen. Kouluttajana toimii seniorikonsultti ja toimittaja Jyrki Tuominen Scriptio Oy:sta.

Koulutuksen kuvaus

Tehoa tekstiin ja kirjoitustyöhön -koulutus pureutuu kirjoittamiseen kahdesta näkökulmasta. Perehdymme prosessinomaiseen kirjoittamisen malliin, jonka avulla itse kirjoitustyö voi olla entistä helpompaa, nopeampaa ja samalla myös lopputulokseltaan laadukkaampaa.

Päähuomio kohdistuu kuitenkin lukijaan. Minkälaista tekstin pitää olla, että se olisi lukijalle tehokasta, kiinnostavaa ja ennen kaikkea vaikuttavaa? Keskitymme hyvään tekstiin ja lukijan huomioimiseen eri viestintäkanavissa, kuten nettisivuilla, sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeissä, esitteissä ja tiedotteissa ja opimme, miten verkkoympäristön ja verkkolukijan vaatimusten pitää näkyä tekstin sisällössä ja muodossa.

Ohjelma: Tehoa tekstiin ja kirjoitustyöhön 2015 (ennakkotiedote pdf 159 kt)

Ilmoittautumiset koulutukseen tämän linkin kautta.

Aika: Ti 12.5.- Ke 13.5.2015
Paikka: Kouvolan Teatteri, Salpausselänkatu 38, Kouvola
Osallistumismaksu ja ilmoittautuminen: 125 eur/hlö (sis. koulutuksen, materiaalit ja kahvitukset). Lounaat ovat omakustanteisia.
Lisätietoja: Järjestöasiantuntija, info@suomenteatterit.fi, puh. 09 2511 2150


Temen luottamusmieskoulutus

Teatteri- ja mediatyöntekijät ry järjestää toukokuussa luottamismieskurssin Tallinnassa. Kurssi on Suomen Teatterit ry:n ja Palvelualojen työnantajien hyväksymää työehtosopimusten mukaista luottamusmieskoulutusta.

Koulutuksen ohjelma ja lisätiedot (pdf)

Aika: ma 18.5- ti 19.5.2015
Paikka: Tallink City Hotel, A. Laikamaa 5, Tallinna
Hinta: 295 €
Ilmoittautuminen 17.4. mennessä: risto.lehikoinen@teme.fi

 
 

Teatterialan uutisia

Avoin näyttämö - käsikirja teatterin uudistajille julkaistu


Onko teatteri taidetta vai työpaikka? Kuinka puhua työtavoista teatterissa? Miten tukea uusia työtapoja ja uusien näytelmätekstien syntyä taiteellis-tuotannollisilla ratkaisuilla?

Teatteri 2.0:n ohjaaja Saana Lavasteen, tuottaja Saara Rautavuoman ja Teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirénin kirjoittama käsikirja on visio siitä mitä teatteri voisi olla. Teos on syntynyt "kapinana niitä rakenteita ja käytäntöjä vastaan, jotka tukehduttavat taidelajin elinvoimaisuutta ja arkisista teatterityön kokemuksista, rakkaudesta teatteriin ja sen mahdollisuuksiin". 

Teos ilmestyy tilattavan painotuotteen lisäksi myös vapaasti luettavissa olevana sähköisenä versiona.

Tutustu teokseen: Avoin näyttämö: käsikirja teatterin uudistajille (pdf)

 

Esitystori-tietokanta auttaa tekijöitä ja esitysten ostajia löytämään toisensa

Esitystori.fi on esitystaiteen ammattilaisille suunnattu kiertue-esitystietokanta, johon vierailuesitysten ostajat ja myyjät voivat rekisteröityä maksutta. Marraskuussa 2014 lanseerattu Esitystori on löytänyt hyvin yleisönsä: maaliskuuhun mennessä tietokantaan on rekisteröitynyt yhteensä 227 organisaatiota ja 132 ostajatahoa.

Kentältä saadun palautteen perusteella Esitystorin kaltaiselle sivustolle on selkeä kysyntä ja sen on koettu toimivan oivana lisämainoksena ja resurssina etenkin pienille ryhmille ja teattereille. Esitystori on ilmainen näyteikkuna esitysten myyjille ja ostajille, mutta se ei toimi ohjelmatoimistona tai sopimusosapuolena, vaan esitysvierailut sovitaan aina erikseen tilaajan ja tarjoajan kesken.

Esitystori -tietokanta luotiin osana KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojektia, joka päättyi maaliskuussa 2015. Vuoden kestäneen projektin tavoitteena oli lisätä esittävän taiteen liikkuvuutta ja auttaa teatterin, tanssin ja sirkuksen tekijöitä löytämään toisensa. Esitystori.fi -verkkopalvelun ylläpitäjänä jatkaa projektin päätyttyä Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus.
 
Tutustu tietokantaan: Esitystori.fi
Läs mer på svenska: Scenkonsttorget.fi
 

TAIDE 2015 -kampanja haastaa poliitikot puhumaan taiteesta

TAIDE 2015 on taiteen edistämiskampanja, joka rakentuu kotimaisten taiteilijoiden ja poliitikkojen vuoropuhelulle. Eduskuntavaalien alla kansanedustajat ja eduskuntavaaliehdokkaat saavat mahdollisuuden vastata kysymykseen ”mikä on taiteen merkitys?” ja kampanjan taiteilijat tuottavat uuden taideteoksen heille osoitetun nimettömän poliitikon vastauksen perusteella. Kampanjaan osallistuvia taiteilijoita ovat mm. Juha Hurme, Rosa Liksom, Duvteatern ja Pertti Jarla.

Teokset esitellään minidokumenttien muodossa kampanjan kotisivuilla sekä Yleisradiossa. Tähän mennessä aktiivisimmin kampanjaan ovat osallistuneet perussuomalaiset ja vihreät: molemmista puolueista vastauksen on antanut parikymmentä ehdokasta. Kaikkiaan vastauksia on noin sata.
 
Kampanja on käynnissä eduskuntavaaleihin saakka. Hanke on käynnistetty Taiteen Edistämiskeskuksen tuella ja sitä koordinoi Nuoren Voiman Liitto yhteistyössä Yleisradion kanssa.
 
Tutustu kampanjaan ja taideteoksiin
 
Kampanjan löytää myös Facebookista, ja Twitterissä keskustelua käydään tunnisteella #taide2015.
 


Nimityksiä

Kajaanin Kaupunginteatteri – Alueteatteri -liikelaitoksen johtajaksi on valittu Helka-Maria Kinnunen

Kajaanin kaupunginhallitus on valinnut Kajaanin Kaupunginteatteri – Alueteatteri -liikelaitoksen johtajaksi 1.1.2016 alkaen 7 vuoden määräajaksi näyttelijä, teatteritaiteen tohtori ja teatteripedagogi Helka-Maria Kinnusen Helsingistä.

Kinnunen on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi, teatteritaiteen maisteriksi vuonna, teatteritaiteen tohtoriksi ja teatteripedagogiksi ja hänellä on laaja-alainen kokemus teatterialalta. Hän on toiminut näyttelijänä useissa eri teattereissa ja työskennellyt lehtorina ja tutkijakoulutettavana Teatterikorkeakoulussa ja yliopettajana Metropolia Ammattikorkeakoulun Esittävän taiteen koulutusohjelmassa. Edellä mainittujen tehtävien lisäksi hän on mm. ohjannut, käsikirjoittanut ja toiminut monialaisissa työryhmissä esiintyjänä, koollekutsujana ja dramaturgina ja toiminut useissa luottamus- ja asiantuntijatehtävissä taiteilijayhdistyksissä. Tällä hetkellä Helka-Maria Kinnunen työskentelee vapaana taiteilijana ja pedagogina.

Lisätietoja: www.helkamariakinnunen.fi
p. 044-595 4495, helkamariakinnunen09(at)gmail.com.
 
 

Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry:n tiedotteet ja uutiset löytyvät osoitteesta www.suomenteatterit.fi. Jaamme ajankohtaista tietoa teatterialasta ja järjestön toiminnasta myös Facebook-sivullamme.

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Copyright © 2015 Suomen Teatterit ry, All rights reserved.

Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi
Email Marketing Powered by Mailchimp