Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote elokuu II 2016

Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

STEFI:n uutisia

 • Monitulkintaiset budjettiesitykset

 • Teatteripassi Lasse Eskoselle

 • Blogi: Eurostat julkaisi tuoreet kulttuuritilastot – Suomi kulttuurin työllistävyyden kärkimaita

Koulutukset ja tapahtumat

 • STEFI:n TES-koulutus uusille teatterin työntekijöille Jyväskylässä 8.9.2016

 • Luovien alojen rahoituspäivä Turussa 14.9.2016

 • Yhteenkuuluvuus, yhteisöllisyys vai yksilöllisyys? - tanssin ammattilaisfoorumi Kiertoliike Jyväskylässä 22.-23.9.2016

 • Laadukas lastenteatteri- tapaaminen Hämeenlinnassa 18.10.2016

 • Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi Helsingissä 2.-4.11.2016

Teatterialan uutisia

 • Yliopistojen taideopetus tarkastelussa - pelkona näyttelijäkoulutuksen lakkauttaminen Tampereella

 • OAMKin tanssinopettajakoulutus lakkautusuhan alla

 • Taike myönsi taiteilija-apurahan 36 näyttämötaiteilijalle ja 16 tanssitaiteilijalle

Hakuja

 • Lea-palkintohaussa etsitään vuoden parasta näytelmäteosta

 • Lappeenrannan kesäteatteri hakee näytelmäehdotuksia kesille 2017 ja 2018STEFI:n uutisia

Monitulkintaiset budjettiesitykset

Jotenkin sitä excelistä ja numeroista tykkäävänä ihmisenä ajattelisi, että budjettien laatiminen on suhteellisen simppeliä. Kun siirrytään keskustelemaan valtion talousarvion tasoisesta määrästä taloudellisia muuttujia, on tottakai ymmärrettävää, että yhtälöstä tulee useampaa astetta monimutkaisempi, mutta silti jo parin syksyn ajan toistunut tulkintaero opetus- ja kulttuuriministeriön ja valtiovarainministeriön elokuisissa budjettiesityksissä jaksaa hämmentää…

STEFI:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi kirjoittaa sivuillamme OKM:n ja VM:n vuoden 2017 budjettiesityksistä. Lue kirjoitus kokonaisuudessaan sivuillamme.
 

Teatteripassi Lasse Eskoselle

Näin uuden esitysvuoden käynnistyessä käytämme vielä tilaisuuden kiittää pitkään Suomen Teatterit ry:n puheenjohtajana toiminutta Lasse Eskosta, joka jätti tehtävän kevään vuosikokouksessa, ja muistutan kaikkia jäsenteattereista teatteripassista, joka järjestön perinteen mukaisesti annettiin ansioituneelle ja pitkään toiminnassa mukana olleelle teatterin puolestapuhujalle. Tämän harvinaisen teatteripassin suositus on, että sen haltijalle myönnettäisiin lippuja varatessa maksuton pääsy jäsenteatterin esityksiin.
 

Blogi: Eurostat julkaisi tuoreet kulttuuritilastot – Suomi kulttuurin työllistävyyden kärkimaita

Euroopan Unionin tilastokeskus Eurostat on julkaissut tuoreen tilastokirjan, joka tarkastelee eurooppalaista kulttuuria. Tutkimuksesta käy mm. ilmi, että kulttuuriala on selvinnyt taantumasta verrattain hyvin ja että osallistuminen kulttuuritapahtumiin on nousussa. Ala kuitenkin työllistää aikaisempaa vähemmän nuoria, ja itsensätyöllistäjien osuus taiteilijakunnasta on huomattavan suuri. Suomi erottuu kulttuuritilastoissa maana, jossa kulttuuriala työllistää erityisen tehokkaasti – suhteellisesti eniten kaikista EU-maista heti Ruotsin ja Luxemburgin jälkeen.

Tilastokirja on luettavissa kokonaisuudessaan Eurostatin sivuilla, mutta olemme koostaneet sivuillemme tiivistelmän julkaisun keskeisistä tuloksista.

Suomenkielinen kooste tilastoista STEFI:n sivuilla.
 
 

Koulutukset ja tapahtumat

STEFI:n TES-koulutus uusille teatterin työntekijöille Jyväskylässä 8.9.2016

Suomen Teatterit järjestää TES-koulutuksen Jyväskylän kaupunginteatterissa 8.9.2016 klo 12-15. Koulutus on tarkoitettu vasta alalle tulleille. Esittelemme teatterialalla noudatettavat työehtosopimukset, työsopimukset ja muut keskeisimmät sopimukset sekä alan vakiintuneita käytäntöjä. Kokonaisuus on yleisesitys teatterialalta, joten koulutus ei tarjoa uutta alalla jo pidempään olleille. Mukaan mahtuu 25 ensiksi ilmoittautunutta. Koulutus on maksuton.

Ilmoittautumiset tämän linkin kautta.

Luovien alojen rahoituspäivä Turussa 14.9.2016

Luovien alojen rahoitukseen ja avustushakemuksiin keskittyvä infopäivä järjestetään Turussa ke 14.9. klo 9.30–15.00. Tilaisuudessa käydään läpi avautuvia apurahahakuja, sponsorointia ja yhteisörahoituspalveluita sekä keskustellaan siitä, minkälainen on hyvä avustushakemus. Rahoituspäivän järjestävät Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto.

Lisätietoja ja ohjelmatiedot Taiken sivuilla.
 

Yhteenkuuluvuus, yhteisöllisyys vai yksilöllisyys? - tanssin ammattilaisfoorumi Kiertoliike Jyväskylässä 22.-23.9.2016

Kiertoliike on tanssin kentän valtakunnallinen ammattilaisfoorumi, joka kokoaa tanssin toimijoita yhteen lajiin, taustaan ja ammattiin katsomatta jakamaan, kuulemaan, keskustelemaan ja vaikuttumaan. Kiertoliikkeen tavoitteena on lisätä alan vuoropuhelua ja verkostoitumista Suomessa. Foorumin ohjelma rakentuu luennoista, paneeleista, pyöreän pöydän keskusteluista sekä esityksellisistä puheenvuoroista ja kannanotoista.Tilaisuus lähestyy yhteenkuuluvuuden, yhteisöllisyyden ja yksilöllisyyden kysymyksiä tanssin kentällä taiteilijuuden, toimijuuden, johtajuuden, tuottajuuden sekä pedagogiikan näkökulmista.

Ohjelma ja ilmoittautumiset: kiertoliike.tanssintalo.fi
 

Laadukas lastenteatteri- tapaaminen Hämeenlinnassa 18.10.2016

Laadukas lastenteatteri -tapaaminen on suunnattu kaikille lastenteatterin ammattilaisille ja siitä kiinnostuneille taidekasvattajille. Tapaamisen tavoitteena on jakaa ajatuksia ja kokemuksia siitä, mitä on laadukas lastenteatteri. Tapaamisen aikana muotoillaan myös Lastenteatterin manifesti, joka tiivistää pohdinnan siitä, miten lastenteatterin maisemaa voisi kehittää valtakunnallisesti ja millä keinoin lastenteatterin ammattilaisten asemaa taidekentällä voidaan vahvistaa. Tapaaminen on osa Taiteen edistämiskeskuksen lastenkulttuurin teemavuotta #taideonlasten sekä valtakunnallisen Satupäivän ohjelmaa.

Ilmoittautuminen tapaamiseen 30.9. mennessä
Tapahtuman sivut facebookissa
 

Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumi Helsingissä 2.-4.11.2016

Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumin teemana ovat uudet luovat teknologiat taide- ja kulttuurikentällä sekä niiden mahdollisuudet edistää saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta. Se on tarkoitettu taide- ja kulttuurialan toimijoille, teknologian ja saavutettavuuden asiantuntijoille sekä kulttuurin käyttäjille ja muille kiinnostuneille. Foorumin ohjelma koostuu työpajoista, seminaaripäivästä ja tutustumiskäynneistä eri organisaatioihin. Foorumin järjestää Kulttuuria kaikille -palvelu yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset Kulttuuria kaikille -palvelun sivuilla.
 
 

Teatterialan uutisia

Yliopistojen taideopetus tarkastelussa - pelkona näyttelijäkoulutuksen lakkauttaminen Tampereella

Tampereella on virinnyt huoli näyttelijäkoulutuksen kohtalosta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt selvittämään näyttelijäntyön koulutuksen siirtämistä Helsingissä sijaitsevaan Taideyliopistoon. Opetusministeriö ei kuitenkaan voi suoraan määrätä mitään koulutusta lopetettavaksi. Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso totesi Aamulehdelle, ettei yliopistolla ole aikeita luopua näyttelijäkoulutuksesta ja myös Suomen Näyttelijäliitto on vedonnut koulutuksen säilyttämisen puolesta. Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki puolestaan on kertonut Ylelle haluavansa selvittää erilaisia vaihtoehtoja.

Suomen Näyttelijäliiton kannanotto “Nätyä ei saa lakkauttaa”.
 

OAMKin tanssinopettajakoulutus lakkautusuhan alla

Oulun ammattikorkeakoulun valtionrahoitukseen kohdistuvien leikkausten myötä lakkautusuhan alla ovat pienet yksiköt, kuten tanssinopettajakoulutus. Tanssikoulutuksen puolesta pelätään erityisesti, sillä se on OAMKin pienin yksikkö 80-90 opiskelijallaan. Sen merkitys koko Suomen tanssi- ja kulttuurikentälle on kuitenkin kokoaan suurempi: tanssinopettajakoulutuksessa on neljä suuntautumisvaihtoehtoa: kansantanssi, paritanssi, show- ja streettanssi sekä baletti, joista kolme ensimmäistä ovat ainoita alan opettajakoulutuksia Suomessa. Tanssiammattilaiset kokoavat nimiä adressiin OAMKin tanssinopettajakoulutuksen säilyttämisen puolesta.

Lisätietoa OAMKin sivuilla.
 

Taike myönsi taiteilija-apurahan 36 näyttämötaiteilijalle ja 16 tanssitaiteilijalle

Valtion esittävien taiteiden toimikuntalle lähetettiin näyttämötaiteen alalta yhteensä 245 hakemusta, ja apuraha myönnettiin 36 teatterin ammattilaiselle. 5- ja 3-vuotisen apurahahan saajiksi valittiin tekijöitä, jotka etsivät työssään uusia rakenteita, muotoja, tekniikoita tai näkökulmia. Tanssitaiteen alalta jätettiin yhteensä 124 hakemusta, ja apurahan sai 16 tanssitaiteilijaa. Viisivuotisen apurahan saivat koreografi-tanssija Eeva Muilu ja tanssitaiteilija Valtteri Raekallio.

Näyttämötaiteen alalle myönnetyt taiteilija-apurahat
Tanssitaiteen alalle myönnetyt taiteilija-apurahat
 
 

Hakuja

Lea-palkintohaussa etsitään vuoden parasta näytelmäteosta

Lea-palkinto vuoden parhaalle näytelmäteokselle myönnetään tekstin perusteella. Palkinnon ehdokkaiksi voivat asettua kaikki 1.12.2015–31.12.2016 välisenä aikana maassamme kantaesitettävät kotimaiset näytelmät, jotka ovat saaneet ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä. Näytelmätekstin voi lähettää kilpailuun joko teatteri tai kirjailija. Teatterin on kuitenkin varmistettava kirjailijan halukkuus osallistua kilpailuun ennen tekstin lähettämistä. Näytelmien tulee olla toimitettuna Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:hyn 1.12.2016 mennessä.

Lisätietoja Sunklon sivuilta.
 

Lappeenrannan kesäteatteri hakee näytelmäehdotuksia kesille 2017 ja 2018

Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimi hakee ehdotuksia Lappeenrannan kesäteatterin näytelmiksi kesille 2017 ja 2018. Kiinnostuneita pyydetään lähettämään suunnitelma kesäteatterinäytelmän toteuttamisesta. Ehdotuksen voi tehdä joko yhdelle tai molemmille kesille. Toimijaksi ilmoittautunut taho vastaa kaikista teatteriin liittyvistä tehtävistä, mutta kaupunki tarjoaa tilat teatteritoimintaa varten. Ehdotuksia pyydetään osoitteeseen kirjaamo@lappeenranta.fi 5.9. mennessä.

Lisätiedot: helena.hokkanen@lappeenranta.fi, p. 040736 2022
 


Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisten ammattiteattereiden
edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsenteattereiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi