Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote maaliskuu 2016

Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

 

STEFI:n uutisia

 • Hyvä vuosi ja kuinka sellainen tehdään

 • Maaliskuussa starttaava #MunTeatteri -kampanja juhlii teatteria / 
  #MinTeater firar teatern i hela Finland

 • STEFI:n Potkua viestintään ja markkinointiin -koulutus Turussa 11.-12.5.2016

Koulutukset ja tapahtumat

 • 5.3.2016 vietetään Lastenteatteripäivää

 • Thalia-juhla Espoon kaupunginteatterissa 14.3.2016 - tervetuloa mukaan!

 • Teatterikorkeakoulun alumniklubi: Näyttelijän urapolku ja työllistyminen 15.3.2016

Apurahat ja avustukset

 • Myrsky tukee nuoriin kohdistuvia taideprojekteja

 • Teaterstiftelsen Vivicas Vänner jakaa avustuksia teatteri- ja tanssitaiteeseen

Teatterialan uutisia

 •  Kari Arffmania esitetään Helsingin Kaupunginteatterin johtajaksi

 • Taiteen edistämiskeskus viettää lasten- ja nuortenkulttuurin teemavuotta

 • Maksutonta kulttuuria pienituloisille – Kaikukortti pysyväksi palveluksi Espoossa

Hakuja

 • Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali hakee teoksia vuodelle 2017

 • Baltic Circle -festivaali 2016 etsii sosiaalisia suhteita käsitteleviä teoksia

 • Sairaalaklovnit ry hakee projektikoordinaattoria ja taiteellista koordinaattoria

 • Theatre Academy is looking for a part-time lecturer for the new master’s degree programme in ecology and contemporary performanceSTEFI:n uutisia

Hyvä vuosi ja kuinka sellainen tehdään

Vuosi 2015 vaikuttaa olleen tapahtumajärjestämisen alalla hyvä vuosi. Erilaiset maksullisia yleisötilaisuuksia järjestävät toimialat pärjäsivät alustavien lipunmyyntitilastojen valossa keskimäärin hyvin. Vaikka täydellisiä tilastoja vuodelta 2015 ei vielä ole käytettävissä, näyttää siltä, että näin on käynyt myös teatterialalla. Kansalaisten aktiivinen poistuminen kaikkien lipunmyyntialojen pahimmalta haastajalta eli kotisohvalta on kohdistunut kiitettävässä määrin myös ammattiteattereihin. Vuosina 2013 ja 2014 tapahtunut teatterikävijöiden normaalia kausivaihtelua suurempi kokonaisvolyymin lasku näyttää taittuneen, ja osa teattereista on pystynyt parantamaan katsojalukujaan tuntuvastikin.

Paljon eri teattereiden edustajia tavanneena osasin tällaista odottaakin. Merkkejä lipunmyynnin piristymisestä on ollut ilmassa jo pitkään, ja vaikka sellaiset rakenteelliset haasteet kuten ryhmämyynnin vähenevä osuus tai lipunvarausten myöhentyminen näyttävät tulleen jäädäkseen, myös lipunvälittäjien alustavat terveiset alkuvuoden 2016 myynnistä lupaavat hyvää. Onnistuneet ohjelmistovalinnat näyttävät olevan edelleen hyvin tärkeässä roolissa, ja vaikka resurssit tuotantoihin ovat entistä tiukemmalla, esitysmäärät pitäisi yrittää säilyttää ainakin lähes entisellä tasolla. Koska selvitysten mukaan suurimmat muutokset katsojamäärissä tapahtuvat muissa segmenteissä kuin teatterin suurimmissa eli koulutetuissa, ikääntyvissä kohderyhmissä, muihinkin katsojaryhmiin pitäisi pystyä kiinnittämään riittävää huomiota.

Julkisen talouden ollessa tiukilla pitkittyneen taantuman johdosta, korostuu paine kehittää entisestään ammattiteattereiden omaa tulonhankintaa. Auttaaksemme teattereita tässä tehtävässä, pyrimme jatkossakin hankkimaan toimintanne suunnittelun tueksi lipunvälittäjien analyysia siitä, miten lipunmyynnin kehitys erilaisissa kohderyhmissä on toteutunut ja minkälaiset tekijät siihen vaikuttavat.

- Tommi Saarikivi

 

Maaliskuussa starttaava #MunTeatteri -kampanja juhlii teatteriaSuomessa järjestetään maaliskuussa ensimmäistä kertaa teatterialan valtakunnallinen sosiaalisen median kampanja #MunTeatteri. Britanniasta innoituksensa saanutta kampanjaa ovat toteuttamassa useat teatterialan järjestöt. Kuukauden kestävän kampanjan lähtölaukaus on teatterialan palkintotapahtuma Thalia-juhla 14.3.2016 Espoon kaupunginteatterissa.

#MunTeatteri juhlii teatteria kokemuksena, muistona, harrastuksena tai ammattina. Kampanjaan voi osallistua käyttämällä #MunTeatteri -tunnistetta Twitterissä, Instagramissa sekä Facebookissa. Kampanjan aikana myös teatterin ammattilaiset jakavat arkeaan. Katsojat pääsevät kurkistamaan, mitä tapahtuu esiripun takana ja mitä kaikkea kuuluu teatterin tekemiseen. Mukaan ovat ilmoittautuneet jo muun muassa Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Jurkka, Turun Kaupunginteatteri ja Åbo Svenska Teater. Tervetuloa mukaan!
 

#MinTeater firar teatern i hela Finland

I början av mars arrangeras den första riksomfattande #MinTeater-kampanjen i sociala medier. Inspirationen till kampanjen kommer från Britannien och genomförs i Finland av ett flertal teaterorganisationer. Kampanjen varar en månad och startskottet går på teaterbranschens Thalia-prisfest den 14.3.2016 på Esbo stadsteater.

#MinTeater firar teatern som upplevelse, minne, fritidsverksamhet och som yrke. Alla i publiken, aktivisterna inom amatörteatrarna och talkofolket på sommarteatrarna kan delta i kampanjen genom att använda taggen #MinTeater på Twitter, Instagram och Facebook. Under kampanjen kommer också de professionella att dela med sig av teaterns vardag. Publiken får ta sig en titt på det som händer bakom ridån och allt det som hör ihop med att göra teater. Redan nu har t.ex. följande teatrar meddelat att de är med: Jyväskylä stadsteater, Teatteri Jurkka, Åbo Stadsteater och Åbo Svenska Teater.
 
Lisätietoja: www.tinfo.fi/munteatteri
På svenska: www.tinfo.fi/se/MinTeater

 

STEFI:n Potkua viestintään ja markkinointiin -koulutus Turussa 11.-12.5.2016

Suomen Teatterit ry:n viestintä- ja markkinointikoulutuksessa paneudutaan teattereiden markkinoinnin ja viestinnän kehittämiseen viestintäkouluttaja Heidi Korvan johdolla. Koulutuksen aiheina ovat viestinnän tredien tunnistaminen ja niiden soveltaminen. Kuinka tehdä yhteistyötä bloggaajien kanssa tai kuinka ottaa teatterissa käyttöön uusia sosiaalisen median kanavia? Mikä naistenlehtiä kiinnostaa ja minkälaisia mahdollisuuksia ne voivat tarjota teattereille? Koulutukseen sisältyy luentojen lisäksi pienryhmätyöskentelyä ja asiantuntijavierailuja. Tervetuloa mukaan!

Koulutuksen ohjelma ja ilmoittautumiset STEFI:n sivuilla.
 

 

Koulutukset ja tapahtumat

5.3.2016 vietetään LastenteatteripäivääSuomessa on seitsemän teatteri- ja orkesterilain piiriin kuuluvaa lastenteatteria, jotka tarjoavat kaikenikäisille lapsille ja nuorille ammatillista draama-, tanssi- ja nukketeatteria sekä omilla kotinäyttämöillä että kiertueilla ympäri Suomen. Lastenteatteripäivässä mukana olevat teatterit ovat vuosikymmenien ajan tehneet monipuolista, tinkimätöntä, vastuullista ja lasta kunnioittavaa taiteellista työtä nuoren yleisön parissa. ”Vietämme Lastenteatteripäivää omissa teattereissamme tai kiertueilla tekemällä sitä, missä olemme parhaita – hienoja esityksiä! ”

Lisätietoja lastenteatteripäivästä STEFI:n sivuilla.

 

Thalia-juhla Espoon kaupunginteatterissa 14.3.2016 - tervetuloa mukaan!

Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ja muut alan järjestöt kutsuvat teatteriväen palkitsemaan vuonna 2015 teatterialalla ansioituneita tekijöitä alan yhteiseen illanviettoon Espoon kaupunginteatteriin ma 14.3.2016. Suomen Teatterit ry jakaa juhlassa Vuoden Teatteri-palkinnon. Tarjolla on pientä purtavaa ja juomaa. Tapahtuma on pääsymaksuton. Ilmoittautumiset tämän linkin kautta.

Lisätietoja tapahtuman facebook-sivuilla.

 

Teatterikorkeakoulun alumniklubi:
Näyttelijän urapolku ja työllistyminen 15.3.2016

Teatterikorkeakoulun maaliskuun alumniklubin aiheena on näyttelijöiden työllistyminen. Keskustelemassa kulttuuriasiainneuvos  Katri Santtila (OKM), Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho ja näyttelijät Jarkko Niemi, Helmi-Leena Nummela, Anna-Leena Sipilä sekä Vesa Vierikko. Keskustelua johtaa Taisto Oksanen. Tilaisuus järjestetään Teatterikorkeakoulun tiloissa ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Lisätietoja klubin facebook-sivuilla.
 


Apurahat ja avustukset

Myrsky tukee nuoriin kohdistuvia taideprojekteja

Lasten ja nuorten säätiön Myrsky jakaa projektitukia paikallisille taideprojekteille, joissa nuoret tekevät taidetta yhdessä ammattitaiteilijoiden kanssa. Projektien tulee tavoittaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia tai osallisuuden kokemuksen vahvistamista tarvitsevia nuoria. Myrsky on osa Suomen 100-vuotisjuhlintaa ja järjestää sen puitteissa oman haun myös nuorten ja ikäihmisten yhteisille taideprojekteille. Kevään Myrsky-haun deadline on 20.4.2016.

Lisätietoja ja hakuohjeet Lasten ja nuorten säätiön sivuilla.

 

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner jakaa avustuksia teatteri- ja tanssitaiteeseen

Teaterstiftelsen Vivicas Vänner jakaa toukokuussa 2016 apurahoina yhteensä 10.000–15.000 euroa. Apurahat julistetaan haettaviksi nuorille teatterintekijöille sekä teatteri- ja tanssitaiteen sekä ympäristönsuojelutieteiden opiskelijoille ja tutkijoille osarahoituksena taideproduktioihin ja tutkimushankkeisiin. Yksittäisten apurahojen suuruus on 1.000–2.000 euroa. Hakuaika päättyy perjantaina 22.4.2016.

Lisätietoa ja hakuohjeet säätiön sivuilla.
 
 

Teatterialan uutisia

Kari Arffmania esitetään Helsingin Kaupunginteatterin johtajaksi

Helsingin teatterisäätiön hallitus esittää yksimielisesti Helsingin Kaupunginteatterin johtajaksi teatteritaiteen maisteri Kari Arffmania. Esityksen mukaan uusi johtaja aloittaa tehtävässään loppuvuonna 2016 Helsingin Kaupunginteatterin toimintaa vuodesta 1998 johtaneen Asko Sarkolan jäädessä eläkkeelle. Helsingin teatterisäätiön hallitus tekee lopullisen päätöksen teatterinjohtajasta sen jälkeen kun Helsingin Kaupunginteatterin henkilökuntayhdistykset ovat antaneet lausuntonsa asiasta.

Lisätietoja HKT:n sivuilla.

 

Taiteen edistämiskeskus viettää lasten- ja nuortenkulttuurin teemavuotta

Vuonna 2016 Taiteen edistämiskeskuksessa juhlitaan lastenkulttuurin teemavuotta, jonka aikana järjestetään tapahtumia ympäri Suomen teemalla #taideonlasten. ”Haluamme kiinnittää erityishuomion lasten- ja nuortenkulttuurin parissa työskenteleviin taiteilijoihin ja edistää heidän asemaansa ja arvostustaan.”  Taiken johtaja Minna Sirnö perustelee valittua teemaa. Teemavuonna Taike käynnistää lisäksi viisivuotisen lasten- ja nuortenkulttuurin kehittämisohjelman.  Ohjelmaa toteuttavat lasten- ja nuortenkulttuuriin erikoistuneet läänintaiteilijat; tuoreimpina Lapissa vastikään aloittanut Mette Ylikorva ja maaliskuussa valtakunnallisena läänintaiteilijana aloittava Laura Arala.

Lisätietoja Taike:n sivuilla.

 

Maksutonta kulttuuria pienituloisille – Kaikukortti pysyväksi palveluksi Espoossa

Espoo pilotoi Kaikukortti -hanketta viime vuonna ensimmäisenä kuntana ja nyt kortista on päätetty tehdä kaupungille pysyvä palvelu. Kaikukortin voivat saada Kaikukortti-verkostossa mukana olevien sosiaali- tai terveysalan yhteisöjen asiakkaat, jotka voivat voivat hankkia kortilla maksuttomia pääsylippuja yli 20 kulttuurikohteeseen, April Jazzeista WeeGeen museoihin ja Espoon teattereihin ja kulttuuritaloihin. Tänä vuonna Kaikukorttia kokeillaan myös Kainuussa. Tavoitteena on, että Kaikukortti leviäisi koko Suomeen toiminnasta kiinnostuneille alueille.

Lisätietoja: www.espoo.fi/kaikukortti

Lisätiedot valtakunnallisesta Kaikukortti-toiminnasta: hankejohtaja Aura Linnapuomi,
Kulttuuria kaikille -palvelu, p. 040 931 0576/ aura.linnapuomi@cultureforall.fi
 
 

Hakuja

Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali hakee teoksia vuodelle 2017

1.-5.2.2017 järjestettävän Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalin teoshaku on käynnissä. Ohjelmistossa nähdään vuosittain perinteisen teatterin lisäksi muun muassa tanssi- ja nukketeatteria, musikaaleja sekä sirkusta. Tervetulleita ovat niin perinteisellä näyttämöllä kuin kokeellisemmissakin tiloissa toimivat esitykset. Teos voi olla suunnattu joko koko perheelle tai määrätylle ikä- tai kohderyhmälle. Festivaalin vastuullinen pääjärjestäjä on Oulun kaupunginteatteri ja sen taiteellisena johtajana toimii Kari-Pekka Toivonen. Hakuaika päättyy 30.4.2016.

Lisätietoja ja hakuohjeet festivaalin sivuilla.
 


Baltic Circle -festivaali 2016 hakee sosiaalisia suhteita käsitteleviä teoksia

Baltic Circle kutsuu taiteilijat tutkimaan taiteen mahdollisuuksia sosiaalisena ilmiönä, tilana ja tapahtumana tämän päivän Suomessa. Festivaali etsii 1-3 esityksellistä projektia, joiden materiaalina on ihmisten välinen kohtaaminen/kohtaamattomuus tai sosiaaliset suhteet. Ehdotukset voivat olla uusia teoksia tai adaptaatioita jo tehdyistä teoksista. Teokset esitetään Helsingissä Baltic Circle -festivaalin aikana 15.-19.11.2016 ja hakemusten deadline on 3.4.2016.

Lisätietoja ja hakuohjeet festivaalin sivuilla.
 


Sairaalaklovnit ry etsii projektikoordinaattoria ja taiteellista koordinaattoria

Sairaalaklovnit on yhdistys, jonka kouluttamat klovnitohtorit kiertävät ilahduttamassa potilaita lastenosastoilla. Toiminta on valtakunnallista ja vakiintunutta kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa. Yhdistyksen tavoitteena on tukea perheiden hyvinvointia ja vahvistaa lapsen minäkuvaa luomalla pieniä ilon, yhdessäolon ja hyvän mielen hetkiä keskellä sairaalan arkea. Yhdistyksellä on 40 koulutettua artistia, jotka tekevät viikoittain sairaaloissa yli 20 työpäivää

Lisätiedot ja hakuohjeet Sairaalaklovnien sivuilla.
 


Theatre Academy is looking for a part-time lecturer for the new master’s degree programme in ecology and contemporary performance

The Theatre Academy is looking for a part-time lecturer (60%) for the new master’s degree programme in ecology and contemporary performance, starting in August 2016. The lecturer in ecology and contemporary performance is responsible of the teaching in the the new master’s degree programme in Ecology and Contemporary Performance. The lecturer will assist in developing and evaluating the programme according to existing degree requirements. Courses will be taught in English.

Additional information of the position: www.uniarts.fi
 


Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisten ammattiteattereiden
edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsenteattereiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.

Tiedotteet ja uutiset löytyvät osoitteesta www.suomenteatterit.fi.

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi