Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote kesäkuu II 2015


Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

 

STEFI:n uutisia

 • STEFI:n toimisto kesätauolla 26.6.-31.7.2015

 • Blogi: Yhteistuotannon monimuotoisuus – tulkinnan ja sopimisen sietämätön vapaus

 • Esimerkkimallisopimus helpottamaan yhteistuotantojen tekemistä

TES-tiedotteet

 • Ammattiteatteritoimintaa koskevien valtakunnallisten työehtosopimusten toiset sopimuskorotukset

Tapahtumat

 • Muuttuva työ ja toimeentulo  -seminaari Tampereen Teatterikesässä 7.8.2015

 • Tanssikiertuetapaaminen Tampereen Teatterikesässä 7.8.2015

 • STEFI:n puheenjohtajaseminaari: Lipunmyynti ja kulttuurituet – teatteritoiminnan rahoituksen peruskivet Tampereen Teatterikesässä 8.8.2015

Koulutukset

 • Syväsukellus nykytanssiin– kurssi teatterialan ammattilaisille Zodiakissa 17.9.-14.11.2015

Teatterialan uutisia

 • Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää organisaatiouudistuksen

 • Satupäivä ja Nenäpäivä yhteistyöhön - tule mukaan tekemään hyvää

Hakuja

 • Joensuun kaupunginteatteri hakee johtajaa

 • Helsingin yliopisto etsii teatteria yhteistyökumppaniksi tekstittämisen ja kuvailutulkkauksen kurssille

 • Kilpailukutsu: Esteetön Suomi 2015 -palkintoSTEFI:n uutisia

Suomen Teatterit ry:n toimisto kesätauolla 26.6.-31.7.2015

Suomen Teatterit ry:n henkilökunta siirtyy asteittain kesälomille juhannuksen jälkeen. Toimistomme on suljettu 26.6.-31.7., mutta järjestöasiantuntijamme Hanna-Reetta Schreck on tavoitettavissa sähköpostitse 3.7. asti sekä 20.7. alkaen. Toivotamme rentouttavaa kesää ja kiitämme lämpimästi kuluneesta kaudesta!

 

Blogi: Yhteistuotannon monimuotoisuus – tulkinnan ja sopimisen sietämätön vapaus

Teatterikeskuksen toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento vetää kirjoituksessaan yhteen Tinfon, Teatterikeskuksen ja Suomen Teatterit ry:n kesäkuussa järjestämän yhteistuotantoseminaarin antia. Minkälaisia ovat yhteistuotantojen hyvät käytönnöt? Kuinka sopia vastuista selkeästi?

Lue blogikirjoitus sivuiltamme
 

Esimerkkimallisopimus helpottamaan yhteistuotantojen tekemistä

Tinfon, Teatterikeskuksen ja Suomen Teatterit ry:n yhteisessä seminaarissa kesäkuun alussa Teatterikulmassa käsiteltiin ammattiteattereiden yhteistyötä ja siihen liittyvää toiminta- ja sopimuskulttuuria. Tilaisuudessa käytiin värikästä keskustelua esitysvierailuista ja eri tavoin toteutetuista ja kuviteltavissa olevista yhteistuotantomalleista kahden tai useamman ammattiteatteritoimijan kesken. Seminaarissa pohdittiin myös asiaan liittyviä haasteita esitysten ja niiden katsojien tilastoinnin ja toimijoiden välisten velvollisuuksien ja vastuiden jakamisen ja asiasta sopimisen näkökulmasta.

Seminaaria valmistellessa kehitettiin esimerkkimallisopimus, joka on tarkoitettu toimimaan sekä apuvälineenä että muistilistana yhteistyötä suunnittelevien teattereiden sopimustoimintaan. Mikään etukäteen laadittu sopimusmalli ei voi soveltua kaikkeen kuviteltavissa olevaan yhteistyöhön, mutta tapauskohtaisella räätälöinnillä toivomme että se osaltaan edistää ja selkeyttää yhteistuotantoihin liittyvää sopimuskulttuuria. Sopimuspohjaa saa käyttää ja muokata vapaasti, ja siihen liittyviä kysymyksiä voi halutessaan esittää Suomen Teatterit ry:n lakimiehille.

Tutustu yhteistuotantojen mallisopimukseen sivuillamme
 
 

TES-tiedotteet

Ammattiteatteritoimintaa koskevien valtakunnallisten työehtosopimusten toiset sopimuskorotukset 2015

Ammattiteatteritoimintaa koskevien valtakunnallisten työehtosopimusten toiset sopimuskorotukset toteutetaan kesällä 2015 seuraavasti:

Kaikkia teatterialan palkkoja korotetaan 1.7.2015 yleiskorotuksella 0,4%. Euromääräisiä korvausperusteita, yleiskorotuksella korottuvia lisiä ja vierailupalkkioita korotetaan vastaavasti.

Näyttää siltä, että työmarkkinajärjestöt pääsevät sopimukseen myös vuoden 2016 palkankorotuksista, ja näin ollen teatterialan sopimuksetkin ovat voimassa vuoden 2017 alkuun saakka. Mikäli keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen mukainen ratkaisu vahvistetaan, korotukset vuonna 2016 ovat 16 euroa tai kuitenkin vähintään 0,43 %. Tarkemmasta vahvistetusta korotusaikataulusta ja soveltamissäännöistä tiedotetaan erikseen.

Lisätietoja: lakimies Leevi Mentula
Puh. 09 2511 2152, leevi.mentula(at)suomenteatterit.fi
 
 

Tapahtumat

STEFI Tampereen teatterikesässä 7.8.-8.8.2015

Muuttuva työ ja toimeentulo – "Aina joku tulee ilmaiseksi” -seminaari pe 7.8.2015

STEFI:n, Teme:n, Teatterikeskuksen, Näyttelijäliiton ja TINFO:n yhdessä järjestämässä Teatterikesän kaikille avoimessa seminaarissa tarkastellaan tänä vuonna teatterialan työkentän muutosta erityisesti freelancereiden näkökulmasta. Mitä muuttuva työ tarkoittaa taiteilijan toimeentulon ja sosiaaliturvan kannalta? Keynote-puhujina Tarja Cronberg ja Jaakko Kiander.

Tilaisuuden ohjelma (pdf)

Aika: perjantai 7.8. klo 10-13.15
Paikka: Pääkirjasto Metso, Pietilä sali, Pirkankatu 2, 33210 Tampere
Ei ennakkoilmoittautumista.


 

Tanssikiertuetapaaminen pe 7.8.2015

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaiset tiedot VOS-tanssiteattereiden, STOPP ry:n, Taiteen Edistämiskeskuksen ja Tanssin talo ry:n yhteistoiminnasta sekä keskustelemaan vuosien 2016-17 esitysvierailujen käytännöstä kuten teosten valintaprosessista.

Aika: perjantai 7.8. klo 13.15-14.30
Paikka: Pääkirjasto Metso, Pietilä sali, Pirkankatu 2, 33210 Tampere
Lisätietoja: Hanna-Mari Peltomäki, projektipäällikkö, Tanssin talo ry
puh. 044 5131069, hanna-mari.peltomaki(at)tanssintalo.fi
 


STEFI:n puheenjohtajaseminaari: Lipunmyynti ja kulttuurituet – teatteritoiminnan rahoituksen
peruskivet la 8.8.2015

Suomen Teatterit ry:n perinteisen puheenjohtajaseminaarin aiheena on näyttämötaiteen lipunmyynnin kehitys ja tulevaisuus. Seminaarissa pyritään analysoimaan keskeiset vaikuttavat syyt näyttämötaiteen lipunmyynnissä vuoden 2013 jälkeen tapahtuneeseen kokonaistason laskuun, sekä pohditaan ryhmämyynnin, netti- ja mobiilimyynnin kehitystä ja keinoja, joilla teatterit voivat pyrkiä edistämään myyntiään. Seminaarin tarkempi ohjelma julkistetaan kesäkuussa.

Tilaisuuden ohjelma (pdf)

Aika: lauantai 8.8. klo 9-13
Paikka: TTT:n Klubi-teatteri (sisäänkäynti Hallituskadun puolelta)
Ilmoittautuminen: 4.8. mennessä tämän linkin kautta.
 
 

Koulutukset

Syväsukellus nykytanssiin– kurssi teatterialan ammattilaisille Zodiakissa 17.9.-14.11.2015

15 tuntia tanssia, 5 esitystä, 3 luentoa - sukella pää edellä nykytanssiin! Zodiak tarjoaa teatterialan ammattilaisille räätälöidyn mahdollisuuden tutustua nykytanssin maailmaan.

Kurssi johdattelee katsomaan ja ymmärtämään nykytanssia oman tekemisen, kokemuksen ja ammattitaidon kautta. Ammatillinen lisäkouluttautuminen tuo ideoita, inspiraatiota ja fyysisiä työkaluja teatterin tekemiseen avaamalla uusia näkökulmia nykytanssin ja esitystaiteen kautta.

Kurssilaisten kanssakulkijana toimii tanssitaiteilija ja muusikko Elina Pirinen. Kurssi alkaa liikkeellisellä työpajalla, jonka lisäksi osallistujat käyvät katsomassa viisi nykytanssiesitystä. Kurssiin kuuluu myös kolme luentoa, jotka valottavat nykytanssin nykypäivää, historiaa ja tulevaisuutta sekä sen yhteyksiä teatteriin eri perspektiiveistä.
 
Lisätietoja ja kurssin ohjelma

Aika: 17.9.-14.11.2015, kesto yhteensä n. 30 h
Paikka: Zodian Uuden tanssin keskus, Tallberginkatu 1 B, 00180 Helsinki
Hinta: 150 €
Ilmoittautuminen: 15.6.-3.9.2015 osoitteessa www.zodiak.fi/#kurssit

Kuva: Timo Wright
 
 

Teatterialan uutisia

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää organisaatiouudistuksen

Opetus- ja kulttuuriministeriölle osoitettiin uudessa hallitusohjelmassa kuusi kärkihanketta ja ministeriön organisaatiota ja toimintatapoja uudistetaan hankkeiden tehokkaan toimeenpanon varmistamiseksi. Kulttuuripuolen kärkihankkeisiin kuuluu taiteen ja kulttuurin saatavuuden vahvistaminen erityisesti taiteen perusopetuksessa ja lasten- ja nuorten kulttuurissa. Lisäksi nuorten osallisuutta vahvistavaa ja syrjäytymistä ehkäisevää yhteisötakuuta viedään eteenpäin yhdessä muiden ministeriöiden kanssa.
 
Opetuspuolen kärkihankkeisiin kuuluvat perusopetuksen oppimisympäristöjen kehittäminen sekä ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistaminen. Kouluihin tuodaan myös liikuntaa jokaiseen koulupäivään laajentamalla Liikkuva koulu -hanketta. Korkeakouluja koskevina tavoitteina puolestaan on opintojen vauhdittaminen, tutkimuksen vaikuttavuuden parantaminen sekä talouden pohjan vahvistaminen pääomittamalla korkeakouluja. Opetus- ja kulttuuriministeriön organisaatiouudistus astuu voimaan 1.8.2015.
 
Lisätietoja organisaatiouudistuksesta OKM:n sivuilla.

 

Satupäivä & Nenäpäivä yhteistyöhön - tule mukaan tekemään hyvää!

Satupäivän vuoden 2015 teemana on ”Satu tekee hyvää”. Satujen hyvää tekevä vaikutus on tutkitusti merkittävä: ne ruokkivat mielikuvitusta, opettavat empatiaa ja toisen asemaan asettumista sekä kehittävät tärkeitä sosiaalisia ja kulttuurisia taitoja.
 
Teemaansa liittyen Satupäivä tekee yhteistyötä Nenäpäivä-kampanjan kanssa, joka kerää varoja kehitysmaiden lasten auttamiseksi. Nyt voit osallistua samalla sekä Satupäivään että Nenäpäivään ja tehdä konkreettista hyvää satujen avulla! Satupäivätapahtuman yhteyteen voi esimerkiksi järjestää vapaaehtoisen pääsymaksun tai järjestää tapahtuman yhteyteen kahvitarjoilun, jonka tuotot ohjataan Nenäpäiväkeräykseen. Teatterit voivat halutessaan osallistua myös vain Satupäivään tai Nenäpäivään.
 
Kevään Nenäjoukkojen tapaamisissa syntyi yli 300 tapahtumaideaa. STEFI:n jäsenistä mukaan on ilmoittautunut alustavasti jo 11 teatteria eri puolilta Suomea. Jos teatterinne on kiinnostunut osallistumaan, nenäjoukot kiertävät elokuussa 18 eri paikkakunnalla järjestämässä aamukahvitilaisuuksia, joihin voi tulla ideoimaan erilaisia tapahtumaideoita. Katso aamukahvitilaisuuksien ajat.
 
Lisätiedot:
Satupäivä: info(at)satupaiva.fi, www.satupaiva.fi
Nenäpäivä: annika.hamalainen(at)nenapaiva.fi, www.nenapaiva.fi
 
 

Hakuja

Joensuun kaupunginteatteri hakee johtajaa

Joensuun kaupunginteatteri hakee teatterinjohtajaa. Valittavalta henkilöltä edellytetään teatterialan kokemusta, hyviä ihmissuhdetaitoja sekä intoa laittaa itsensä likoon teatterin jatkuvassa kehitystyössä. Joensuun kaupunginteatterissa on 49 vakinaista työntekijää ja lähes saman verran tilapäistä työvoimaa. Näytäntöjä on vuosittain noin 250 ja teatterin vuosibudjetti on 3,2 miljoonaa euroa.
 
Työ alkaa sopimuksen mukaan. Hakemukset palkkatoiveineen 12.8.2015 mennessä osoitteeseen leena.kinanen(at)jns.fi.

Hakuilmoitus teatterin sivuilla

Lisätiedot:
Pohjois-Karjalan Teatteriyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Hartikainen, phhartikainen(at)hotmail.com, p. 050 572 0429.
Varapuheenjohtaja Päivi Ikonen, paivi.ikonen(at)jns.fi, p. 040 099 5519.

 

Helsingin yliopisto etsii teatteria yhteistyökumppaniksi tekstittämisen ja kuvailutulkkauksen kurssille

Suosittu koulutus saa uusinnan! Helsingin yliopiston Nykykielten laitos järjestää elo–lokakuussa 2015 kääntämisen kurssin, jolla opetetaan kuulovammaisille suunnattua teatteritekstitystä sekä näkövammaisille suunnattua kuvailutulkkausta. Kurssin pilotti järjestettiin syksyllä 2014, jolloin kurssilla toteutettiin käännökset kahteen ammattiteatteriin.

Kurssin aikana opiskelijat tekevät teatteriesityksen tekstityksen ja kuvailutulkkauksen ryhmätöinä. Työn toteutukseen haetaan yhteistyökumppaniksi teatteria, jossa ryhmätyöt voidaan toteuttaa.

Kurssille haetaan yhteistyökumppaniksi teatteria seuraavin kriteerein:
 • Teatteri sijaitsee pääkaupunkiseudulla
 • Esitys on suomenkielinen, suunnattu mielellään aikuisille ja tyylilajiltaan puheteatteria
 • Esitys on lyhyehkö, maksimissaan noin 1,5-2 h.
 • Tekstitetty ja kuvailutulkattu esitys on mahdollista sijoittaa lokakuun 2015 lopulle
 • Eduksi lasketaan lisäksi, mikäli teatterilla on kokemusta tekstityksistä tai kuvailutulkkauksista
Opiskelijat toteuttavat esityksen tekstityksen ja kuvailutulkkauksen teatterin kanssa sovitulla tavalla lokakuun 2015 lopussa. Kurssin puitteissa tehdään yhteistyötä myös vammaisjärjestöjen kanssa, joiden kautta saavutettavaa esitystä markkinoidaan kohdeyleisölle.
 
Kiinnostuneet teatterit voivat ottaa yhteyttä kurssin vastuuopettaja Maija Hirvoseen mielellään kesäkuun aikana tai viimeistään elokuun alussa. Kurssin toteutuminen varmistuu elokuussa, kun opiskelijat ilmoittautuvat kurssille, ja tällöin vahvistetaan myös yhteistyöteatteri(t).
 
Yhteydenotot: Fil.tri Maija Hirvonen, Nykykielten laitos, Saksan kääntäminen/Käännöstiede
maija.hirvonen(at)helsinki.fi, puh. 050-4389019
 

Kilpailukutsu: Esteetön Suomi 2015 -palkinto

Invalidiliitto ja Rakennustietosäätiö RTS etsivät Esteetön Suomi -palkinnon saajaa vuodelle 2015. Palkinto myönnetään toiminnalle tai kohteelle, joka toteuttaa laajaa näkemystä esteettömyydestä ja Design for All -periaatteesta. Palkinnon tarkoituksena on edistää rakennetun ympäristön käytettävyyttä ja soveltuvuutta kaikille sekä kannustaa elinympäristön suunnittelun ja toteutuksen piirissä toimivia henkilöitä ja tahoja nostamalla esiin parhaita esimerkkejä.

Palkittava voi olla henkilö, ympäristö, reitistö, rakennuskokonaisuus, rakennus, toimintamalli, järjestelmä, palvelu, koulutusohjelma, virkistystoiminta tai näihin liittyvä suunnitelma, jolla on ajankohtaista ja yleistä merkitystä. Esteetön Suomi -palkinto jaetaan kahden vuoden välein. Seuraava palkinto jaetaan Tampereella Apuvälinemessujen yhteydessä 5.11.2015.

Lisätietoja palkinnosta ja hakumenettelystä Invalidiliiton sivuilla.
 

Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisten ammattiteattereiden
edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsenteattereiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.

Tiedotteet ja uutiset löytyvät osoitteesta www.suomenteatterit.fi

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Copyright © 2015 Suomen Teatterit ry, All rights reserved.

Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi
Email Marketing Powered by Mailchimp