Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote toukokuu 2016

Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

STEFI:n uutisia

 • Toteutuuko kilpailukykysopimus?

 • Esittelyssä STEFI:n uusi puheenjohtaja Maija Perho

Koulutukset ja tapahtumat

 • Taide poliittisena ilmiönä -paneelikeskustelu Tanssivirtaa Tampereella -festivaaleilla 18.5.2016

 • Epäasiallinen kohtelu ja kiusaaminen hallintaan työpaikalla -koulutus Helsingissä 26.5.2016

 • STEFI:n hallintojohtajapäivä Teatterikulmassa 7.6.2016

Teatterialan uutisia

 • Riihimäen Teatteri ja Tanssiteatteri Minimi aloittavat akseliteatteritoiminnan

 • Riihimäen Teatteri Oy käynnistää yhteistoimintaneuvottelut

 • Suomi 100 - Sateenkaaren väreissä -hanke rohkaisee kulttuuritoimijoita nostamaan esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa ja kokemuksia

 • Åbo Svenska Teater kokeili teatteriesityksen livestreamausta ensimmäisenä Suomessa

 • Joensuun kaupunginteatteri kutsuu työttömät teatteriin kahvikupin hinnalla

Hakuja

 • Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee näyttelijäntaiteen lehtoria

 • Lea-palkintohaku käynnistyi - ehdota vuoden parasta näytelmätekstiäSTEFI:n uutisia

Toteutuuko kilpailukykysopimus?

Jos kotimaisen talouskehityksen suunta on ollut viime vuosina epävarma, niin poikkeuksellisen epäselvä on myös kotimaisen työmarkkinamekanismin suunta ja tahtotila. Tätä kirjoitettaessa lukuisten alojen työmarkkinajärjestöt neuvottelevat jo yleisesti kilpailukykysopimuksena tunnetun keskitetyn työmarkkinaratkaisun yksityiskohtaisesta, alakohtaisesta soveltamisesta. Kuitenkin on edelleen jossain määrin epäselvää tuleeko nykyisen työllisyys- ja kasvusopimuksella käynnistetyn työehtosopimuskauden voimassaoloa vuodella pidentävä kokonaisratkaisu toteutumaan. Osassa suuria neuvottelupöytiä on hämmentävän hiljaista, vaikka ollaan jo pitkällä toukokuussa.
 
Vielä aivan viime päivinä melko keskeisten sopimusalojen edustajat ovatkin aivan julkisesti epäilleet saadaanko riittävä osuus työmarkkinoista ratkaisun taakse. AKT ilmoitti jo varhaisessa vaiheessa jättäytyvänsä neuvottelujen ulkopuolelle. Kevään mittaan myös poliitikoilta on kuultu puheenvuoroja, joissa toivotaan, ettei hallituksen aikaisemmin kaavailemat työelämän pakkolait jäähylle laittanyt työmarkkinaratkaisu toteutuisi.
 
Teatteriala ei muutamalla tuhannella työntekijällään ja noin sadalla ammattiteatterillaan tule kallistamaan valtakunnallista työmarkkinavaakaa suuntaan tai toiseen, joten seuraamme tilanteen kehitystä tarkasti ja sopeudumme tarkoituksenmukaisella tavalla kotimaisten työmarkkinoiden suuriin liikkeisiin. Järjestön hallituksen linjauksen mukaisesti neuvottelemme ensisijaisesti liittojen kanssa toukokuussa kilpailukykysopimuksen mukaisista ratkaisuista, kuten 24 tunnin vuosityöajan lisäyksen soveltamisesta teatterialalla, ja katsomme tilannetta uudestaan sitten, jos kokonaisratkaisu jostain syystä kaatuu.

 - Tommi Saarikivi
 

Esittelyssä STEFI:n uusi puheenjohtaja Maija Perho

Sosiaalineuvos Maija Perho valittiin STEFI:n huhtikuisessa vuosikokouksessa puheenjohtajaksi eläkkeelle jäävän Lasse Eskosen tilalle. Perho tekee historiaa olemalla ensimmäinen nainen 94-vuotiaan järjestön puheenjohtajana kautta aikain. Kysyimme tuoreelta puheenjohtajaltamme muutamia kysymyksiä tehdäksemme hänet tutuksi kentälle heti puheenjohtajuuden alkumetreistä lähtien.

Lue Maija Perhon haastattelu sivuillamme.

 
 

Koulutukset ja tapahtumat

Taide poliittisena ilmiönä -paneelikeskustelu Tanssivirtaa Tampereella -festivaaleilla 18.5.2016

Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaali esittelee 19. kerran kotimaisia nykytanssihelmiä 17.-22.5.2016. Festivaalin paneelikeskustelussa pohditaan, kuinka taide pystyy vaikuttamaan asioihin, ihmisiin, ja olosuhteisiin. Onko nyky-yhteiskunnassa tilaa keskustelulle politiikasta taiteen kentällä? Mitä suomalaisen taiteessa tapahtuu yhteiskunnallisella tasolla? Lisäksi festivaalilla koetaan viisi kotimaista nykytanssiteosta, katsotaan Loikka on Tour –tanssilyhytelokuvanäytös sekä tanssitaan oudoissa Taidebileissä.

Lisätietoja ja tarkemmat ohjelmatiedot festivaalin sivuilla.


Epäasiallinen kohtelu ja kiusaaminen hallintaan työpaikalla -koulutus Helsingissä 26.5.2016

Työterveyslaitoksen koulutus antaa työnantajille ja esimiehille valmiuksia täyttää työturvallisuuslain häirintää ja epäasiallista kohtelua koskevia velvoitteita ja lisää valmiuksia ehkäistä ja vähentää työpaikkakiusaamista ja selvittää vaikeita tilanteita työpaikalla. Koulutuspäivä tarjoaa ajanmukaista tietoa epäasiallisesta kohtelusta ja kiusaamisesta työssä, työnantajan ja esimiesten velvollisuuksista, vastuista ja oikeuksista sekä epäasiallisen kohtelun ennalta ehkäisyn keinoista sekä ratkaisuun tähtäävän selvittelyprosessin etenemisestä. Koulutuksen hinta on 350 €.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Työterveyslaitoksen sivuilla.


STEFI:n hallintojohtajapäivä Teatterikulmassa 7.6.2016

Suomen Teatterit ry:n perinteinen hallintojohtajien ajankohtaispäivä järjestetään Teatterikulman kokoushuone Komediassa tiistaina 7.6. kello 9.45-15. Päivän aikana käsitellään ja keskustellaan muun muassa teattereiden rahoituksesta ja valtionosuusjärjestelmän kehittämisestä, kilpailukykysopimuksesta, teatterialan TES:sta, Veikkaus-yhteistyöstä sekä muista ajankohtaisista aiheista. Ilmoittautumiset 3.6. mennessä.

Päivän tarkempi ohjelma ja ilmoittautumiset STEFI:n sivuilla.
 
 

Teatterialan uutisia

Riihimäen Teatteri ja Tanssiteatteri Minimi aloittavat akseliteatteritoiminnan

Tanssiteatteri Minimi ja Riihimäen Teatteri solmivat kolmivuotisen yhteistyösopimukseen, jonka aikana on tarkoitus luoda suomalaiselle teatterikentälle uudenlainen yhteistyön muoto. Teatterit jakavat keskenään tuotantovastuun suuremmissa yhteistuotantokokonaisuuksissa. Sopimus pitää sisällään vuosittain toteutettavat kaksi yhteistuotantoa sekä useita vaihtovierailuja. Yhteistuotannot esitetään myös Berliinissä. Tavoitteena on luoda malli, jossa yhteistyö ei ole ekstraa, vaan teattereiden perustoimintaa.

Esitysvaihtoa on tehty aiemminkin, mutta näin pitkäkestoista ja määrätietoiseen kehittämiseen pohjautuvaa sopimusta ei ole aiemmin solmittu. STEFI pitää teattereiden välisen pitkäjänteisen yhteistyön rakentamiseen tähtäävää toimintamallia merkittävänä avauksena.

Lisätietoja akseliteatteritoiminnasta Riihimäen Teatterin sivuilla.
Kuva: Sam Siltavuori
 


Riihimäen Teatteri Oy käynnistää yhteistoimintaneuvottelut

Riihimäen Teatteri Oy on antanut 4.5.2016 työntekijöilleen neuvotteluesityksen yhteistoimintamenettelyyn. Yhteistoimintaneuvottelut aloitetaan 9.5.2016. Yhtiön rahoituksessa vuodelle 2017 on merkittävä vaje, jonka vuoksi kulurakennetta ja toimintatapoja joudutaan arvioimaan kriittisesti. Neuvottelut koskevat tästä johtuvaa tarvetta henkilöstövähennyksiin. Neuvottelut koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Yhtiön tulorahoitus vuodelle 2017 on noin 100 000 euroa pienempi kuin budjetoidut menot.

Yhteistoimintaneuvotteluista antaa lisätietoja Riihimäen Teatteri Oy:n toimitusjohtaja Matti Arnkil (matti.arnkil(a)riihimaenteatteri.fi tai 050 467 0276)

 

Suomi 100 - Sateenkaaren väreissä -hanke rohkaisee kulttuuritoimijoita nostamaan esille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa ja kokemuksia

Seta ry ja Kulttuuria kaikille -palvelu käynnistävät toukokuussa valtakunnallisen tieto- ja taidehankkeen Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä. Tavoitteena on tehdä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä näkyväksi osana itsenäisen Suomen historiaa, kerätä uutta tietoa vähemmistöjen elämästä sekä tuoda esiin ajankohtaista queer-näkökulmista toteutettua taidetta ja kulttuuria. Tarjoamalla LHBTIQ-aineistoja ja -näkökulmia taide- ja kulttuuritoimijat tavoittavat uusia yleisöjä, ja ovat mukana rakentamassa yhdenvertaista ja moninaista Suomea, jossa kaikkien historia ja kokemukset ovat yhtä arvokkaita. Hankkeen verkkosivuilla tarjotaan taide- ja kulttuuritoimijoille runsaasti työkaluja LHBTIQ-yleisöjen huomioimiseen. Hanke toteutetaan yhteistyössä mm. Kansallisteatterin, Kansallisgallerian, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Svenska litteratursällskapet i Finland rf:n kanssa.

Lisätietoa hankkeesta Kulttuuria kaikille -palvelun sivuilla.

 

Åbo Svenska Teater kokeili teatteriesityksen livestreamausta ensimmäisenä Suomessa

Maailmalla livestreamatut oopperat alkavat olla jo tuttu ilmiö ja nyt suomalainen teatteri on ottanut ensimmäiset askeleensa livestreamauksen saralla. Åbo Svenska Teaterin musikaali Stormskärs Maja livestreamattiin kuitutekniikan avulla suorana Maarianhaminaan ja Ruotsiin 29.4.2016. Kokeilu toteutettiin teatterin, Maarianhaminan musiikkiinstituutin ja Tukholman Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun yhteistyönä. Aikaisemmin viive on muodostanut ongelmia esitysten livestreamaukselle. Nykyään kuituoptiikan avulla on kuitenkin mahdollista viestiä vuorovaikutteisest siten, että viive on minimaalinen. Tämä avaa teattereille monia mahdollisuuksia: musikaalin voi esimerkiksi esittää yleisölle siten, että orkesteri soittaa osuutensa toiselta paikkakunnalta käsin.

STEFI ja Åbo Svenska Teater ovat kääntäneet yhteistyössä Network for Theatre & New Technologyn esittelyn livesteamauksessa käytettävästä teknologiasta:

Fiber for Dummies - tietoa kuituoptiikasta
Fiber for dummies - på svenska


Joensuun kaupunginteatteri kutsuu työttömät teatteriin kahvikupin hinnalla

Joensuun kaupunginteatteri tarjoaa syksystä 2016 alkaen työttömille teatterilipun kolmella eurolla. Lipun voi ostaa tuntia ennen esityksen alkamista teatterin omasta lippumyymälästä. Etu koskee teatterin omia tuotantoja. Teatterinjohtaja Iiristiina Varilo perustelee teatterin linjausta sillä, että “yksi maakuntateatterin tehtävistä on huolehtia kotiseutunsa ihmisten henkisestä hyvinvoinnista. Tämän maakunnan omana teatterina haluamme tarjota oman alueemme työttömille esityksiämme ´kahvikupin hinnalla´, koska teatteri on yhteisöllisenä taidemuotona monia muita ajanviettotapoja pätevämpi lääke myös mahdollista hiipivää yksinäisyyttä ja syrjäytymistä vastaan.”

Lisätietoa Joensuun kaupunginteatterin sivuilla.

 


 

Hakuja

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee näyttelijäntaiteen lehtoria

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu hakee näyttelijäntaiteen lehtoria, opetusalana äänenkäyttö ja laulu, kaksivuotiselle toimikaudelle alkaen 1.1.2017 tai sopimuksen mukaan. Näyttelijäntaiteen lehtori vastaa omalta osaltaan näyttelijäntaiteen koulutusohjelman opetuksesta ja suunnittelee, kehittää ja arvioi opetusta voimassaolevien tutkintovaatimusten mukaisesti. Lehtori on mukana Teatterikorkeakoulun hallinto- ja toimielimissä ja osallistuu Taideyliopiston kehittämiseen. Lehtorin tehtävään valittavalta edellytetään soveltuvaa tohtorintutkintoa tai ylempää korkeakoulututkintoa ja/tai taiteellisia ansioita. Tehtävään valittaessa painotetaan opintoja ja monipuolista kokemusta erilaisista äänenkäyttötavoista sekä esiintymisestä, laulusta, musiikista, teatterista ja niiden eri tyylilajeista.

Lisätietoja ja hakuohjeet Teatterikorkeakoulun sivuilla.

 

Lea-palkintohaku käynnistyi - ehdota vuoden parasta näytelmätekstiä

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n Lea-palkinto myönnetään tekstin perusteella vuoden parhaasta näytelmäteoksesta. Palkinnon ehdokkaiksi voivat asettua kaikki 1.12.2015–31.12.2016 välisenä aikana maassamme kantaesitettävät kotimaiset näytelmät, jotka ovat saaneet ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä. Näytelmätekstin voi lähettää kilpailuun joko teatteri tai kirjailija. Teatterin on kuitenkin varmistettava kirjailijan halukkuus osallistua kilpailuun ennen tekstin lähettämistä. Näytelmien tulee olla toimitettuna Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:hyn viimeistään 1.12.2016.

Lisätietoja ja hakuohjeet Näytelmät.fi -sivuilla.
 


Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry (STEFI) on suomalaisten ammattiteattereiden
edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, joka työskentelee jäsenteattereiden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja hyvän teatterin tekemisen mahdollistamiseksi Suomessa.

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi