Copy
Suomen Teatterit ry:n jäsentiedote teattereille
www.suomenteatterit.fi   I  www.facebook.com/suomenteatterit
Suomen Teatterit - Finlands Teatrar ry

Jäsentiedote marraskuu I 2014


Suomen Teatterit – Finlands Teatrar ry (STEFI)

 


STEFI:n uutisia

 • Henkilömuutoksia STEFI:ssä – järjestösihteeri vaihtuu

 • Lasten- ja nuortenteatteripalkinto 2015 -raadin työ alkanut

 • Vuoden Teatterin 2015 valitsee Kari Heiskanen

 • Vuosikokous 2015 Kuopion kaupunginteatterissa


Tapahtumat

 • Tanssirihmasto - Tanssin kiertuepäivä 14.11. Kaapelitehtaalla

 • Murros – Nuorten teatterifestivaali 21.-23.11.

 • Kuvailutulkkausseminaari 1.12. Tampereella


Koulutukset

 • Ilmoittaudu 1.12. mennessä - Teatterialan työhyvinvointikoulutus 12.-13.1.2015

 • Verokoulutus 5.2.2015 Helsingissä

 • Markkinointi- ja viestintäkoulutus 12.-13.5.2015: Tehoa tekstiin ja kirjoitustyöhön


Teatterialan uutisia

 • Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt 15 miljoonan euron avustuksen ehdollisena Tanssin talo -hankkeelle

 • Esitystori.fi tuo saman katon alle esitysten myyjät ja ostajat

 • Ministeri Viitanen jakoi musiikin, näyttämö- ja tanssitaiteen valtionpalkinnot


Hakuja

 • Seinäjoen Kaupunginteatteri Oy hakee toimitusjohtajaa

 

 
STEFI:n uutisia 

 

Henkilömuutoksia STEFI:ssä – järjestösihteeri vaihtuu

 
Loppuvuodesta Suomen Teatterit ry:ssä on tiedossa henkilöstömuutoksia, sillä järjestösihteeri Taija Lähdetie jää vanhempainvapaalle 26.11. Joulukuun ajan sijaisena toimii projektisihteeri Iida Turpeinen ja tammikuussa 2015 Hanna-Reetta Schreck palaa takaisin järjestösihteerin tehtävään.
 
Lisäksi lakimies Leevi Mentulan osittaisen hoitovapaan sijaisena jatkaa keväällä lakimies Kaisa Kärkkäinen. Kaisan tavoittaa pääsääntöisesti maanantaisin ja tiistaisin ja Leevin loppuviikon ajan keskiviikosta perjantaihin.
 
 

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto 2015 -raadin työ alkanut

 
Lasten- ja nuortenteatteripalkinto 2015 –ehdotuksia saapui määräaikaan mennessä runsaasti. Suomen Teatteri ry ja Suomen Assitej ry saivat useita upeita ehdotuksia, jotka edustavat laaja-alaisesti kentän monipuolista toimintaa. Raati pohtii palkinnonsaajaa loppusyksyn ja alkukevään ajan.
 
Raadissa ovat mukana kulttuuriasiainneuvos Katri Santtila opetus- ja kulttuuriministeriöstä, intendentti Yvonne Godhwani Espoon kulttuuripalveluista, taiteellinen johtaja Marja Korhola Tanssiteatteri Raatikosta, Hufvudstadsbladetin teatteritoimittaja Isabella Rothberg ja Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi. Raati valitsee kilpailun finalistit ja myös päättää voittajasta. Palkinto jaetaan keväällä 2015.
 
Lisätietoja: järjestösihteeri, info@suomenteatterit.fi, puh. 09 2511 2150
 
 

Vuoden Teatterin 2015 valitsee Kari Heiskanen


Vuoden Teatteri 2015 –kilpailu on käynnistynyt ja kilpailun raati pohtii parhaillaan kilpailuehdokkaita. Raadissa vaikuttavat Rovaniemen Teatterin johtaja Juha Vuorinen, Tanssiteatteri Rimpparemmin taiteellinen johtaja Matti Paloniemi, Svenska Teaternin johtaja Johan Storgård ja viime vuoden voittajateatteri Viiruksen taiteellinen johtaja Maria Lundström. Lisäksi raadin työskentelyyn osallistuu Suomen Teatterit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi.

Voittajavalinnan raadin kartoittamasta finalistijoukosta tekee näyttelijä Kari Heiskanen. Palkinto jaetaan keväällä 2015.

Lisätietoja: järjestösihteeri, info@suomenteatterit.fi, puh. 09 2511 2150

 

Vuosikokous 2015 Kuopion kaupunginteatterissa

 
Suomen Teatterit ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 22.-23.4.2015 Kuopion kaupunginteatterissa. Kutsut ja ilmoittautumistiedot toimitetaan jäsenteattereille alkuvuodesta.
Keskiviikkona 22.4. ohjelmassa on avoin yleisöseminaarin teatterialan edustajille. Varsinainen vuosikokous järjestetään torstaina 23.4.

 
 


Tapahtumat

 

Tanssirihmasto - Tanssin kiertuepäivä 14.11. Kaapelitehtaalla

 
Kuva Marko Mäkinen, Of(f) CourseAika: perjantai 14.11. klo 10-14
Paikka: Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1B / 122, Helsinki
Järjestäjät: Tanssin talo ry ja Suomen Teatterit ry
 
Tanssin talo ry:n projekti Tanssi kiertää 2014 on päättymässä. Tanssirihmasto-työpajapäivässä kuullaan tarkemmin projektin kuulumisista ja kiertueiden toteutuksesta. Tanssin talo ry on haastavan projektin myötä työstänyt uusia tapoja lähestyä kiertuetoimintaa ja uuden yleisöpohjan löytämistä vierailuesityksille. Päivän moderaattorina toimii Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi.
 
Kiertueet onnistuivat yli odotusten ja loivat pohjaa uudenlaisen yhteistyön kehittämiselle alueellisten toimijoiden, teattereiden ja tanssiryhmien välille. Kokemukset ovat olleet rohkaisevia ja ne ovat tuottaneet hyvää tulosta myös katsojamäärien suhteen.
 
Päivän aikana käydään läpi kiertueiden järjetelyissä keskustelua herättäneitä teemoja kuten teosten valintaprosessi, kiertuetuotanto ja markkinointiyhteistyö, uudet yleisöt ja alueellinen yhteistyö. Lisäksi jaetaan hyviä käytäntöjä kiertuetoiminnan jalkauttamisen uudenlaisista mahdollisuuksista.
 
Ilmoittaudu mukaan perjantaihin 7.11. mennessä: hanna-mari.peltomaki@tanssintalo.fi. Lisätietoa ohjelmasta toimitetaan mukaan ilmoittautuneille. 
 
Tanssi kiertää 2014 -projekti
 
Mukana projektin tapahtumien ja kiertueiden toteuttamisessa ovat olleet vuoden 2014 aikana Jyväskylän ja Seinäjoen kaupunginteatterit sekä Tampereen Työväen Teatteri ja Linnateatteri Turussa. Keväällä 2014 Jyväskylässä ja Seinäjoella kiersivät Kinetic Orchestran Wolfpack sekä Joona Halosen Straight. Kaupunginteatterit järjestivät esitysten ympärillä tanssin monipuolisia tapahtumapäiviä yhteistyössä paikallisten toimijoiden ja aluekeskusten kanssa.
 
Syksyllä 2014 Reija Wäreen Of(f) Course -teosta esitettiin Turussa, Jyväskylässä ja Tampereella lähes loppuunmyydyille katsomoille – viisi esitystä keräsi 1700 katsojaa. Kiertuetoteutuksessa testattiin uusia yhteistyömuotoja, kumppanina Suomen Voimisteluliitto.
 
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
 
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki
Tanssin talo ry.
puh. 044 5131069
hanna-mari.peltomaki@tanssintalo.fi
www.tanssintalo.fi


Kuva: Marko Mäkinen, Of(f) Course

 

Murros – Nuorten teatterifestivaali 21.-23.11., Tampere


MURROS on nuorille suunnattu teatterifestivaali Tampereella. Festivaalin  järjestää Työväen Näyttämöiden Liitto r.y. yhteistyössä Tampereen kaupungin ja Tampereen Yhteiskoulun Ilmaisutaidon erityislukion kanssa. Festivaalin tavoitteena on luoda kaikille avoin korkeatasoinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen nuorten teatterifestivaali.

Tapahtumassa nähdään pääsääntöisesti 13-20-vuotiaiden nuorten esittämiä esityksiä. Päämääränä on tarjota katsojille mielenkiintoisia ja tasokkaita esityksiä, antaa nuorille teatterintekijöille mahdollisuus tuoda esille esityksiään, järjestää kohdennettua koulutusta sekä edistää kansainvälistä vaihtoa esitys-, ohjaaja- ja kouluttajavaihdon kautta.

Facebook sivuillemme pääset tästä

www.murros.info
 

Kuvailutulkkausseminaari 1.12. Tampereella


Aika: Maanantai 1.12. klo 12.00-16.15

Paikka: Tanssiteatteri MD:n Hällä –näyttämö, Hämeenkatu 25, Tampere. Tila on esteetön. Käytössä on induktiosilmukka. Pyörätuolipaikkoja on seitsemän.

Järjestäjät: Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry, Kulttuuria kaikille – palvelu ja Tampereen Seudun Näkövammaiset ry opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella

Seminaari on suunnattu kulttuurialan toimijoille, vammaisjärjestöjen edustajille ja kaikille kiinnostuneille. Kuvailutulkkauspalvelua tarkastellaan niin tuottajan kuin käyttäjän näkökulmasta. Painopiste on taiteessa ja kulttuurissa, jonka kuvailutulkkaus on haastavaa, vaan ei mahdotonta! Kuinka välittää näkövammaiselle sanoin tanssin liikekieli? Miten festivaalinkävijä hyötyy kuvailutulkkauksesta?

Ohjelma: Päivän ohjelma löytyy Kulttuuria kaikille –palvelun sivuilta

Ilmoittautuminen 20.11. mennessä: puh. 040 964 9288 / tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi. Tilaisuus on maksuton. Tarjoamme iltapäiväkahvin. Kerrothan ilmoittautuessasi mahdollisen erikoisruokavalion ja mainitset, jos käytät pyörätuolia.

Lisätietoja:
Kulttuurisihteeri Tanja Rantalainen
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry
Puh. 040 964 9288
tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi
www.kulttuuripalvelu.fi
www.facebook.com/kulttuuripalvelu


 
Koulutukset
 

Ilmoittaudu 1.12. mennessä - Teatterialan työhyvinvointikoulutus 12.-13.1.2015  


Aika: 12.-13.1.2015
Paikka: Suomen Kansallisteatteri, 2. parven lämpiö, Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki
Järjestäjät: Työterveyslaitos, Suomen Teatterit ry, Suomen Näyttelijäliitto ry, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry
 
Työhyvinvointikoulutus on jatkoa aiemmin toteutetuille työturvallisuuskoulutuksille. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti Suomen Teatterit ry:n, Suomen Näyttelijäliiton ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton jäsenille.
 
Koulutuksen tavoitteena on tukea työhyvinvoinnin kehittämistä teatterialalla. Sisällöt on suunniteltu siten, että osallistujilla on mahdollisuus suorittaa samalla Työhyvinvointikortti®. Kortin suorittaminen edellyttää lopputenttiä. Koulutukseen sisältyy myös kirja työhyvinvoinnin perusasioista.
 
Pävien ohjelma: Työhyvinvointipäivät 2015 (636 kt)
 
Koulutuksen vetäjät: Työterveyslaitoksen asiantuntijat Tommy Larvi ja Saija Koskensalmi.
 
Hinta: 290 eur/hlö, sis. ohjelman, materiaalit, kahvitukset ja lounaat. Matka- ja majoituskustannukset ovat omakustanteisia.
 
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu mukaan maanantaihin 1.12.2014 mennessä oheisen linkin kautta. Peruutussääntö: Peruutukset ennen 12.12. maksutta, sen jälkeen tehdyistä peruutuksista laskutetaan 50 % hinnasta.
 
Koulutustiedot myös STEFI:n tapahtumakalenterissa.

Lisätietoja ilmoittautumisesta: 
Järjestötoimitsija Risto Lehikoinen
risto.lehikoinen@teme.fi
puh. 09 2511 2142

 
 

Verokoulutus 5.2.2015 Helsingissä

 
Suomen Teatterit ry:n vuoden 2015 verokoulutuksen kouluttajina toimivat Verohallinnon erityisasiantuntija ja verotuksen oikaisulautakunnan puheenjohtaja Ilkka Lahti sekä Verohallinnon ylitarkastaja Sari Wulff.
 
Aiheena on torstaina 5.2.2015 muun muassa teattereiden ja niitä lähellä olevien yhdistysten verotus, johon liittyvät liiketoiminnan yhtiöittäminen, palvelun hankinta ulkopuoliselta yritykseltä ja näiden toimenpiteiden vaikutus verotukseen. Päivän aikana käsitellään myös pienimuotoisten elinkeinonharjoittajien asemaa teatterissa ja sitä, missä menee työkorvauksen ja työsuhteen tulkinnan raja ja millaisissa tilanteissa teattereille syntyy veroriskejä. Lisäksi aiheena ovat matkakorvausten, päivärahojen ja majoitusten verotus.
 
Päivän tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki julkaistaan myöhemmin. Koulutuksen hinta on 50 eur/osallistuja.
 
Lisätietoja: järjestösihteeri, info@suomenteatterit.fi, puh. 09 2511 2150
 
 

Markkinointi- ja viestintäkoulutus 12.-13.5.2015: Tehoa tekstiin ja kirjoitustyöhön

 
Suomen Teatterit ry:n markkinointi- ja viestintäkoulutus järjestetään 12.-13.5.2015 Kouvolan Teatterissa.
 
Aiheena on Tehoa tekstiin ja kirjoitustyöhön ja päivien aikana keskitytään erityisesti kielenhuoltoon ja myyvän tekstin kirjoittamiseen. Kurssin vetää Scriptio Oy:sta kouluttaja ja seniorikonsultti Jyrki Tuominen. Koulutuksen hinta on 125 eur/hlö. Lisätietoja koulutuksesta julkaistaan myöhemmin.
 
Lisätietoja: järjestösihteeri, info@suomenteatterit.fi, puh. 09 2511 2150
 
 
 


Teatterialan uutisia

 

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt 15 miljoonan euron avustuksen ehdollisena Tanssin talo -hankkeelle


Säätiön alustava avustuspäätös luo edellytykset hankkeen etenemiselle Helsingin kaupungin päätöksenteossa.
 
Vuonna 2010 perustettu Tanssin talo ry on vuosina 2011-14 vienyt eteenpäin tanssin talo -hanketta yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tanssin talon tehtävä on kehittää yleisön ja tanssin monipuolista kohtaamista sekä tanssin alan toimintaedellytyksiä.
 
Helsingin kaupungin tilakeskuksen vuonna 2013 toteuttama tarveselvitys esittää Tanssin taloa sijoitettavaksi osaksi Kaapelitehtaan kokonaisuutta rakennuksesta vapautuviin tiloihin ja uudisrakennusosaan. Investoinnin alustava kustannusarvio on noin 35 miljoonaa.
 
Helsingin kaupungin kirjasto- ja kulttuurilautakunta linjasi 10.6.2014 päätöksessään hankkeen etenevän päätöksenteossa vasta investointia koskevien yksityisen rahoituksen päätösten varmennettua ehdollisinakin. Myös toiminta- ja hallintomallia sekä heijastusvaikutuksia tarkastellaan yhteistyössä kulttuurikeskuksen kanssa.
 
Säätiön avustus kohdentuu uudisrakennukseen
 
Uudisrakennusosan alustava kustannusarvio on noin 28 miljoonaa euroa, josta Jane ja Aatos Erkon säätiön avustus kattaa yli puolet. Alustavana ja ehdollisena myönnetyn avustuksen ehtona on, että hankkeen toteutuksesta sovitaan keskeisten rahoittajien kesken säätiön erikseen hyväksymällä puitesopimuksella vuoden 2015 loppuun mennessä.
 
Tanssin talo on kirjattu Helsingin kaupungin kulttuuri- ja valtuustostrategioihin, joissa talon toteutus nähdään mahdollisena kaupungin, valtion ja yksityisten tahojen kolmikantahankkeena.
 
Lue tiedote kokonaisuudessaan Tanssin talon sivuilta
 
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki puh. 044 5131 069
Hallituksen puheenjohtaja Sanna Rekola puh. 050 4136 123

 
 

Esitystori.fi tuo saman katon alle esitysten myyjät ja ostajat


Esitystori.fi on uusi maksuton verkkopalvelu, joka tuo saman katon alle niin esittävän taiteen esitysten myyjät kuin ostajatkin. Tietokannan tarkoituksena on palvella sekä esittävän taiteen tilaajia että esitystentarjoajia. Tietokannankäyttö ja sinne rekisteröityminen on ilmaista.
Sivusto on avattu marraskuun alussa ja rekisteröityminen on parhaillaan käynnissä.

Kaikille avoin tietokanta auttaa esittävän taiteen ammattilaisryhmiä ja -teattereita löytämään esityksilleen soveltuvia ostajia ja yhteistyökumppaneita sekä helpottaa kiertueiden suunnittelua.
Tietokanta myös keventää ostajien työtä tarjoamalla keskitetyn kanavan, jossa voi etsiä esityksiä omiin tapahtumiin ja tiloihin sekä ilmoittaa omista käytännöistään, tarpeistaan ja vaatimuksistaan vierailuesitysten suhteen.

Sivustoa voi käyttää myös ruotsiksi osoitteessa Scenkonsttorget.fi. Esitystorille rekisteröidyt esitykset ja ostajat näkyvät myös Scenkonsttorget-sivulla ja päinvastoin.

Lue lisää Esitystori.fi –hankkeesta: Tiedote 3.11.2014 (pdf 778 kt)

Lisätietoja:
Katri Kekäläinen
Projektitiedottaja
KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojekti
+358 40 190 4147
katri.kekalainen@uta.fi
 
Noora Honkanen
Projektikoordinaattori
KOKIJA – Esittävän taiteen ostajatietokannan kehitysprojekti
+358 50 4136 859
noora.honkanen@uta.fi
 
Suomeksi: www.esitystori.fi
Ruotsiksi: www.scenkonsttorget.fi
Esitystori YouTubessa
Scenkonsttorget på YouTube

 

Ministeri Viitanen jakoi musiikin, näyttämö- ja tanssitaiteen valtionpalkinnot


Tämän vuoden musiikin valtiopalkinnon sai Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores. Näyttämötaiteen valtiopalkinnon sai näytelmäkirjailijayhteisö Teksti ja tanssitaiteen valtionpalkinnon tanssitaiteilija Mirja-Liisa Herhi

Palkinnot jakoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen tiistaina Helsingissä. Kukin palkinto on 15 000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista. Valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta edustamansa taiteenalan hyväksi. 

Lue OKM:n tiedote  4.11.2014 palkintoperusteluista tästä

 
 


Hakuja

 

Seinäjoen Kaupunginteatteri Oy hakee toimitusjohtajaa

  
Uuden toimitusjohtajan tehtävät alkavat keväällä 2015 tai viimeistään 1. elokuuta 2015. Lähetä hakemuksesi palkkatoiveineen, ansioluetteloineen sekä suosituksineen 5. joulukuuta 2014 kello 16 mennessä Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtajalle, Ilkka Mäkelälle, osoitteeseen ilkka.makela@netikka.fi tai postitse Seinäjoen kaupunginteatteri, Ilkka Mäkelä, Alvar Aallon katu 12, 60100 SEINÄJOKI.
 
Lisätietoja tehtävästä Seinäjoen Kaupunginteatterin sivuilla.
 
Lisätietoja antavat:
- hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä, puh. 040 593 9694

- toimitusjohtaja Marja-Leena Kallantie, puh. 06 416 260
7

 


Suomen Teatterit ry:n ajankohtaiset uutiset

Suomen Teatterit ry:n tiedotteet ja uutiset löytyvät osoitteesta www.suomenteatterit.fi. Jaamme ajankohtaista tietoa teatterialasta ja järjestön toiminnasta myös Facebook-sivullamme.

Uutiskirje on lähetetty Suomen Teatterit ry:n jäsenrekisterissä olevien teatterien edustajille.
Copyright © 2014 Suomen Teatterit ry, All rights reserved.

Suomen Teatterit ry
Meritullinkatu 33 G 2
00170 Helsinki
puh. 09-2511 2150
info@suomenteatterit.fi

www.suomenteatterit.fi
Email Marketing Powered by Mailchimp