Copy

Aktuellt // juni 2022

Därför är frågan om idéburen välfärd så viktig för alla


I morgon beslutar riksdagen om att införa en ny lag som säger att idéburna aktörer, som ABF Stockholm, ska kunna registrera sig i ett särskilt register. Sveriges myndigheter ska sedan kunna upphandla från detta register, utan att andra aktörer får möjlighet att vara med. Helt enkelt om att ge oss och andra idéburna organisationer en gräddfil i vissa fall. Jag tycker såklart att det här är en jättebra idé. Men inte för att det kommer att innebära högre omsättning eller ett bättre resultat på sista raden i ABF Stockholms årsredovisning. Inte för att det kommer ge oss en större affär, och faktiskt inte ens för att det är bra för ABF Stockholm som förening. Utan för att det är bra – och nödvändigt – för välfärdsstaten Sverige och alla som tar del av den välfärd som byggts upp under århundraden.

Själva kärnan i den idéburna verksamheten – till skillnad från privata bolag – är att vår verksamhet ska kosta medan de ska tjäna. Vi får inte dela ut någon vinst, allt överskott i investeras istället i vår verksamhet. För att till exempel kunna ha många lärare som kan lägga mycket tid på sina elever. För att kunna ha mindre studiegrupper, renovera klassrum och höja nivån på vår undervisning. Helt enkelt för att säkra kvaliteten i vår verksamhet och kontinuerligt göra den bättre och mer jämlik. Och det är mer än jättebra. Det är så det ska fungera.

Skolan, vården och äldreomsorgen – tre områden som de senaste 30 åren har blivit så kallade ”marknader” och har underminerats av vinstdrivande bolag, där kvaliteten trumfats av ägarnas intresse av att tjäna pengar – förtjänar mer. Det faller på sin egen rimlighet att målet med omsorgen om en människa ska vara pengar. Målet är människan, och därför är morgondagens beslut oerhört viktigt för oss alla.
Med önskan om en god och riktigt solig sommar!

Håkan Wiclander, Studieombudsman, ABF Stockholm 

Fabula Storytelling: Rot och krona

Slå er ner under de mäktiga almarna i Sinnenas Trädgård och lyssna till trädens egna berättelser, hämtade från världens alla hörn. Ända sedan vi steg ut ur Edens lustgård har människan berättat om träd. Vi har tillbett träd, planterat vårdträd och förklarat världens uppkomst med myternas träd. Nu bjuder Fabulas berättare på sällsamma historier från rot till krona. Ta gärna med en picknickkorg.

På scen: Mikael Öberg, Anders Holmberg, Frida Spång, Agnes Branting, Peter Hagberg, Göran Hemberg.
Entré: Fri.
Tid: Tisdag 7 juni kl 18.30.
Plats: Sinnenas trädgård.
Läs mer om Fabula Storytelling och vårens program här!
Utställning: BE WATER. BE UNITED.

2019 genomfördes omfattande demonstrationer och protester mot ett lagförslag om utlämnande av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Tre år efter protesterna delar konstnärer och andra kreativa sin bild av de betydelsefulla händelserna under åren 2019 och 2020. Utställning syftar dels till att hedra resan och strävan efter sann demokrati, men också till att påminna om hur auktoritarianismens framväxt kränker allas mänskliga rättigheter och hur det påverkar världen.

Datum: 11/6 kl. 11.00 och 12/6 kl. 10.00
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41.
Entré: Gratis

Läs mer här (på engelska)
Platser kvar till sommarkurser! 
Flera av våra populäraste sommarkurser har några platser kvar. Till exempel nybörjarkurserna i elgitarr och akustisk gitarr med start den 5 juli. Bläddra bland hela kursutbudet, fyllt av kreativitet, kunskap och upplevelser på vår webb – och anmäl dig innan platserna tar slut.
Lär dig lira elgitarr eller något helt annat nu!
ABF Stockholm Plus
– rabatterade erbjudanden för dig som är 55+

ABF Stockholm Plus är ett medlemskap med målet att skapa ett sammanhang för er som är intresserade av ABF Stockholms verksamhet, genom ett exklusivt programutbud och erbjudanden. Plus riktar sig till åldersgruppen 55 +.

Under våren 2022 kommer medlemmar i Plus att få ta del av rabatterade erbjudanden på vår kärnverksamhet och under hösten 2022 utökar vi utbudet. Eftersom att medlemskapet är under utveckling är det gratis under 2022. Framöver kommer det att vara en en årsavgift på 200 kr, så passa på att anmäla dig nu!

Läs mer och anmäl dig här!
Sommarsalong med dikt

Vad inspirerar en Stockholmsdiktare? Hur är det att dikta och inte vara som alla andra? Och – öppen scen för alla som vill framföra en dikt!

Gäst: Desidera Jungelin, författare och poet. Förra året gav Desideria Jungelin ut novellsamlingen Överlevnadskunskap. År 2017 fick hon pris  i Tensta konsthalls textpristävling för dikten ”Från ensamhet i villaförort till gemenskap i betongförort”. År 2019 vann Desidera Jungelin med dikten ”Att få och förlora vingar” första pris i Synskadades Riksförbunds skrivtävling på temat ledsagning

Datum: måndagen 27 juni
Tid: kl. 18.00-20.00 (dikt och samtal börjar kl. 18.15)
Plats: Vardagsrummet, Mäster Olofsgården, Svartmangatan 6,  Gamla stan
Pris: 100 kronor (tilltugg ingår). Swish eller kontant på plats.
Tillgänglighet: Tre tappsteg upp till lokalen

Läs mer om hur du anmäler dig här!
Cirkeln Konferens & Servering
Från öppning till stängning, varje måndag till fredag 8–18, serveras varma och kalla drycker, med eller utan alkohol, smörgåsar i alla storlekar och fika för alla smaklökar. Dessutom dukas salladsbuffé med dagens hemlagade soppa och ditt val av dagens protein fram mellan 10.30 och 14.30. Och då har vi inte ens nämnt våra smörrebröd, räksmörgåsar eller omeletter …

Missa inget nytt – följ oss!
Vi uppdaterar löpande vad som händer på Cirkeln och Bakfickan i våra sociala medier. Följ oss på Facebook och Instagram för att inte missa något.

 

Telefon: 08-453 41 00 (tonval 4)

Epost: bokning@cirkelnstockholm.se

Våra erbjudanden
Facebook
Twitter
Link
Website
Till evenemang/kalendarium
Copyright © *ABF Stockholm, All rights reserved.

Vill du ändra dina inställningar?
Här kan du uppdatera dina inställningar eller avprenumerera.