Copy
Koordinaatioprojektin kuulumisia reissuilta ja konttorilta

Kalenteri

8.4. Opin ovi -klinikka, Helsinki (kaikki)
9.4. Opin ovi -webinaari, www.opinovi.fi/tapahtumat
11.4. LAITURI-kokous, Salmia (Hannele, Auli, Arja, Anne)
 
4.6. Pohjanmaa, Kokkola

11/2014

Kanta-Hämeen ELO-ryhmä työstää suunnitelmaa vuodelle 2015

Kanta-Hämeen elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmä käsitteli 1.4. kokouksessaan ELO-toimintasuunnitelmaa sekä välityömarkkinoita Hämeessä. Lisäksi keskusteltiin Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian haastattelemana uraohjauspalvelujen alueellisesta kehittämisestä. Koordinaatioprojektista Anna-Kaisa oli mukana kuulemassa tilannetietoa alueen ELO-toiminnasta. Hämeen ELO-toimintasuunnitelmassa tiivistyvät elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset linjaukset sekä kuvataan ELO-ryhmien rooli kehittämistyössä.

 

Kaakkois-Suomessa kehitetään verkkopalvelua edelleen

Opin ovi -kiertue jalkautui 2.4. Kaakkois-Suomeen, missä koordinaatioprojekti tapasi kolmen alueellisen Opin oven sekä ELY-keskuksen edustajia. Vuoden 2012 lopussa päättyneessä Opin Ovi Kymissä (Kouvola-Kotka-alue) tuotettiin Koulutusneuvonta Kymiedu -palvelu, joka on kattanut verkossa toimivan palvelun lisäksi sähköpostitse, puhelimitse ja neuvontapisteissä tapahtuvaa palvelua. Keskeiset organisaatiot ovat yhä sitoutuneita Kymiedun ylläpitämiseen, mutta jatkossa sitä tullaan kehittämään entistä enemmän verkossa ja esim. fyysisistä neuvontapisteistä luovutaan vähäisten kävijämäärien vuoksi.

Pienempimuotoisempi EKA Opin Ovi (Lappeenranta-Imatra-alue) keskittyi verkoston luomiseen ja ohjauspalveluiden kehittämiseen toteuttajaorganisaation sisällä. Lappeenrannan teknillisen yliopiston KE-TU-projektissa puolestaan kehitettiin malleja tutkintonsa keskeyttäneiden  tukemiseksi ja keskeyttämisvaarassa olevien opiskelijoiden tunnistamiseksi.  LAITURI-projektista oltiin myös seuraamassa keskustelua. Lisää tietoa Kaakkois-Suomen Opin ovien tulosten juurtumisesta luvassa toukokuun Opin ovi –uutiskirjeessä www.opinovi.fi/uutiskirje.

 

Kansanopistot tukevat nuorten ja aikuisten urapolkua – kuinka mittaisimme vaikuttavuutta?

ELOPELTOA Learning Café nosti 3.4. pöydälle kansanopistojen merkityksen elinikäisessä ohjauksessa ja nuorisotakuun toteuttamisessa. Kansanopistoissa voi hankkia osaamista eri aloille, mutta niissä opitaan myös opiskelu- ja elämänhallinnan taitoja – varsinkin nuorille kansanopisto on hyödyllinen ponnahduslauta itsenäiseen elämään ja ammattialan valintaan. Elopellon osallistujat pohtivatkin, voisiko kansanopistossa opiskelun nähdä syrjäytymisvaarassa olevan ja työttömän henkilön aktivoivana toimenpiteenä samaan tapaan kuin työpajatoiminnan. Koordinaatioprojekti sai tilaisuudesta oivia ideoita tuleviin Elo-verkkolehden juttuihin!
 

Opin ovien hyvät käytännöt esillä Helsingissä 3.-4.

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti esitteli Opin ovien tuloksia TEM:n, OKM:n ja Salmian järjestämissä työpajapäivissä Helsingissä. Päivien aikana esiteltiin päättymässä olevan hankekauden ohjauspalvelumallien ja nettiohjauksen kehittämistyön tuloksia: mitä jo on saatu aikaan, mitä hyödynnetään ja mitä jalostetaan seuraavalla ESR-kaudella. Lisäksi koordinaatioprojekti nosti esiin Opin ovista nousseita huomioita mm. seuraavasti:
 • nykyisen kehittämisohjelman rakenne on ollut hyvä: koordinointi, yhteenkuuluvuus, vertaistuki, valtakunnalliset tukiprojektit
 • valtakunnalliset linjaukset jatkossa selkeämmiksi, poliittinen ohjaus vahvempaa
 • kehittämisohjelmalla vahva johto
 • tavoitteena saada asiat lainsäädäntöön tms. velvoittavaan dokumenttiin
 • valtakunnalisen ELO-ryhmän roolin kirkastaminen ja toiminnan läpinäkyvyys
 • Projekteilla pitäisi olla jo alussa esim. sitoutumissopimus jatkuvuuden turvaamiseksi
 • STM mukaan verkostoihin ja yhteispalvelupisteiden yms. huomioiminen
 • Asiakaslähtöisyys vielä enemmän mukana kehittämistyössä
 • Verkko-ohjaus, jossa huomioidaan olemassa olevat palvelut
 • TNO-palvelujen laatujärjestelmä: mittaristo, seuranta, arviointi
 • Ennakointitieto mukaan: ennakoiva työote – ohjaajan työssä
 • Yritykset mukaan keinolla millä hyvänsä

Seuraava viikkotiedote ilmestyy viikolla 16!

Lämpimiä kevätkelejä!
 

Copyright © 2014 Jyväskylän ammattikorkeakoulu, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp