Copy

Ieder kind heeft eigen oplossingen                        

 

Integratieve Kindertherapie helpt je kind om deze oplossingen te vinden, zodat jouw kind weer verder kan.
Gedrag van buiten en gevoel van binnen!

Je móet mee!
‘Nee mamma, ik ga niet naar dat vriendinnetje spelen, ik ben daar nog nooit geweest en ik vind het heel spannend om daar heen te gaan. Ze heeft een grote broer en ze hebben een hond. Ik weet niet hoe ik daar mee om moet gaan en ben bang dat de hond tegen me aan gaat springen! Ik ga alleen als jij mee naar binnen gaat en net zo lang blijft tot ik het fijn vind daar!’
 

Zou het niet fantastisch zijn als je kind op deze manier duidelijk kan maken dat het iets te spannend vindt en hulp nodig heeft? Meestal gaat het anders: je kind schreeuwt, kruipt boos onder een deken weg of zwijgt in alle talen en wil helemaal niks meer.  En jij maar raden wat er mogelijk aan de hand zou kunnen zijn. Je kind zou dan zomaar heel angstig kunnen. Bang om nieuwe dingen te moeten doen.
 
Overmand door een emotie, vinden kinderen het vreselijk moeilijk om in woorden uit te drukken wat er van binnen gebeurt. Ze laten via hun gedrag weten dat ze iets niet willen of niet fijn vinden. Dat gedrag maakt niet altijd duidelijk wat er echt aan de hand is. Bij een boos kind denk je niet meteen: die is eigenlijk angstig. Het gedrag zegt dus niets over het gevoel van binnen. Maar het gedrag heeft wel te maken met het gevoel van binnen! De kunst is om als ouder (of leerkracht) achter dat gedrag te leren kijken.


Het 5-stappenplan bij ‘onleesbaar’ gedrag

1. Erken
Vertoont je kind gedrag wat je moeilijk kunt plaatsen of wat jou het gevoel geeft van manipulatie, erken dan wat je kind laat zien. ‘Je lijkt heel boos, klopt dat?’  ‘Ik zie aan je gezicht dat je het niet leuk vindt, klopt dat?’ ‘Je kruipt helemaal onder de deken, daar heb je vast een goede reden voor, kan ik je helpen?’
 
2 Geef ruimte
 Geef ruimte voor wat er uit moet. Misschien kan je kind er al wat woorden aan geven.
 
3. Help met woorden
Help om woorden of beelden te geven aan dat gevoel zodat je kind leert wat er van binnen zit.
 
4. Herhaal de taal
Door de woorden van je kind terug te sporen (na te zeggen op begrijpende toon) kan het in eigen woorden zoeken naar wat er eigenlijk nodig is om zich weer fijn te voelen en het nare gevoel gerust te stellen.
 
5. Doe wat je belooft
Zoek samen met je kind naar een oplossing, zodat de situatie minder spannend wordt. Dat kan zijn: zelf de eerste keer meegaan naar dat vriendinnetje of bedenk iets wat je kind mee kan nemen om zich veilig te voelen. Zo begeleid je je kind stap voor stap naar autonomie (het zelf kunnen!).


Door dit boek ga je
echt anders kijken
naar je kind en naar jezelf!


 

Bertold Gunster geeft op You tube
antwoord op vragen van lezers. 
Nadenkertjes over opvoeding.
http://omdenken.nl/omdenken-live-gemistIk ben Susan Lucassen, integratief kindertherapeut.
Ik werk in mijn praktijk Kids-kitskindertherapie.

Voorheen ben ik werkzaam geweest in het onderwijs. Als docent muziek, groepsleerkracht en consulent Kunst
en Cultuur voor leerkrachten in het basisonderwijs.
Copyright © |januari 2014  Kids-kitskindertherapie, All rights reserved.
Nieuwsbrief 5
mail adres: Kids-kitskindertherapie@xs4all.nl
www.Kids-kitskindertherapie.nl
grebbeberglaan 15
3527 VX Utrecht
06-57341560