Copy
Ieder kind heeft eigen oplossingen. Integratieve Kindertherapie helpt het kind om die oplossingen te vinden, zodat het kind weer verder kan!

Planeet Kind

Ik hoor ouders wel eens verzuchten: ‘Het lijkt wel of mijn kind op een andere planeet woont.’  Als ouder kun je je dan totaal machteloos voelen.
Weet dan dat jij naar de planeet van je kind kunt reizen door af te stemmen en echt contact te maken. Dit doe je ook als je meespeelt!

Als je in staat bent om je eigen planeet even te verlaten en contact te maken op de planeet van je kind, zul je zien dat je je minder machteloos voelt. Sterker nog: je kunt je kind echt zien en beter begrijpen!
De Pionier
Grebbeberglaan 15
3527 VX Utrecht
06 57341560Jippie spelen!!!

Reis mee naar de wereld van je Kind


Eigenlijk heb ik als kindertherapeut het leukste beroep van de hele wereld. De helft van mijn dagen mag ik meespelen met kinderen. Ik lig op mijn buik en bouw een huis van legoduplo, speel met de knuffels of maak gehaktballetjes van natte klei.

Deze week mocht ik met Richard meespelen. Hij bouwde in de zandtafel twee grote Bergen. Op de ene berg woonde een gevaarlijke draak, die de schat in de berg bewaakte en op de andere berg de koning, die bang was voor zoveel geweld. Richard werd aangemeld met ‘kan niet voor zichzelf opkomen, durft geen dingen alleen te ondernemen, gedraagt zich passief, trekt zich terug. Het werd een heus gevecht in de zandtafel. De koning, die eerst afwachtend op de berg lag, voelde zich steeds sterker worden en de gevaarlijke draak werd uiteindelijk aangevallen en verslagen. De draak mocht wel blijven leven, want soms was die gevaarlijke draak ook wel weer  handig om in de buurt te hebben, volgens Richard. Zo kon hij beide rollen innemen in het spel en na een aantal sessies bleek al dat hij assertiever werd naar andere kinderen en zich thuis ondernemender opstelde.

Tessa speelt liever met de verkleedkleren: “Ik ben de fee en jij de koning. De poppen zijn de prinsen en prinsessen”. Tessa is angstig voor veel dingen: kinderen die te hard roepen, plotseling overvliegende ballen en alles wat harder gaat dan zij kan bijhouden. Tessa voelt geen controle over de wereld en dat maakt haar angstig.In het spel met de fee is zij degene die alle controle heeft. Ze betovert, bepaalt wie goed is en mag blijven en voelt zich sterk en vrij! Zelfs de gevaarlijke dieren uit de knuffelkast, die zomaar uit de lucht komen vallen kan ze aan. Na een aantal sessies laat ook Tessa thuis en op school zien dat zij de controle kan nemen en durft ze zich weer vrijer te bewegen.

Mee-Spelen met je kind
Kinderen spelen vanzelf. Ook als ouder is het de moeite waard om af en toe eens bij je kind te gaan zitten en mee te spelen met het spel van je kind….maar….hoe doe je dat?

Tips om lekker mee te kunnen spelen! 
Situatie: je kind is met de lego, blokken, barbies, knutselspullen of knuffels aan het spelen.

Observeren en volgen
Mééspelen is eerst je kind volgen in het spel! Wees nieuwsgierig naar wat je kind doet. Kijk en luister, reageer met hummen of knikken. Hoe is het voor jou dat je kind dit spel speelt? Vind je het prettig dat je kind de leiding heeft en bepaalt wat jij moet doen of neemt je kind geen leiding en stopt het spel als jij er bij komt? Geef aan dat je kind verder kan spelen en dat jij meekijkt en misschien meedoet als je kind dat wil.

Afstemmen en initiatief nemen
Probeer helemaal af te stemmen met je kind: niet vanuit je hoofd te handelen, maar gewoon intuïtief meespelen (zo spelen kinderen namelijk ook!). Probeer in de ‘ taal’  van je kind te reageren. Laat je kind het tempo bepalen. Neem het spel niet over: probeer juist sámen te spelen en je kind de ruimte te geven voor de richting van het spel.

Ik voel me helemaal gezien!
Zo spelen geeft een nieuwe dimensie aan het contact met je kind! Je kind zal zich helemaal gezien voelen en jij krijgt er een betere band met je kind voor terug.
www.Kids-kitskindertherapie@xs4all.nl
Kids-kitskindertherapie@xs4all.nl
Share
Tweet
Forward to Friend