Dit is een mail met tips en ideeën van Kidskitskindertherapie.
Deze mail wordt een aantal keren per jaar rondgestuurd.
Kids-kitskindertherapie

De Pionier
Kids-kits kindertherapie

De Pionier is een bedrijfsverzamelgebouw vlakbij de jaarbeurs in Utrecht.
Kids-kitskindertherapie zit op de 2de verdieping.
Beneden in het gebouw zit café de Pionier. Hier werken de mensen van The Colour Kitchen.
Bij de Colourkitchen krijgen jongeren, die uitgevallen zijn een kans om een vak te leren in de horeca om zo weer aan het het arbeidsproces deel te kunnen nemen.
Ouders kunnen daar  wachten op hun kind en wat drinken. Er is WiFi aanwezig.

Boekentip
Ron Kameleon

Je bent goed zoals je bent

Ron kameleon vindt het niet leuk dat hij steeds verandert van kleur. Niemand ziet hem zoals hij is.Hij besluit om de andere dieren ook kleurtjes te geven. Zo wordt hij het bekendste dier van het oerwoud. Maar of al die kleuren handig zijn.....

Kids-kits
kindertherapie

grebbeberglaan 15
3527VX Utrecht
06 573 415 60

e: Kids-kitskindertherapie@xs4all.nl
w: www.Kids-kitskindertherapie.nl
 

“Doe nou eens leuk mee!”
(of: Hoe je anders kunt kijken naar je kind) 
 
Leuk! Een spelletje Memory met Tom (4 jaar). Joke en Cees, de ouders van Tom, doen hun best om er een gezellig moment van te maken. Halverwege het spel begint Tom een torentje te bouwen van zijn kaartjes. Toch is aan zijn lichaamstaal te zien dat hij het spel blijft volgen. ‘Tom, hou daar mee op. Doe nou es leuk mee. We doen dit voor jou hoor!’ Dan wordt Tom woedend en veegt met een grote zwaai de kaartjes van tafel.
 
Pannenkoekenmix
En zo gaat het vaker met Tom. Bij het maken van beslag voor pannenkoeken stopt hij zijn vingers voorzichtig in het meel en laat het meel tussen zijn vingers doorglijden. Vader Cees roept: ‘Tom doe dat niet, dat is vies. Help nou eens gewoon mee!’ Bam, daar ligt kom pannenkoekenmix op de keukenvloer en Tom stampvoetend ernaast.
 
Woedeaanvallen
Joke en Cees nemen contact op met mij omdat ze veel problemen ervaren rond de opvoeding van hun zoon. De woedeaanvallen van Tom drukken de sfeer in het gezin. We besluiten om videobeelden te maken in het gezin. Bovenstaande scènes staan er haarscherp op.
 
Experimenteren
Tom is een hele jonge kleuter: hij wil graag dingen onderzoeken en aanraken. Hij wil experimenteren met materiaal : hoe voelt dit? Kan dat op elkaar staan? Blijft dit drijven? Wat gebeurt er als ik daar tegenaan duw? Bij het bekijken van de beelden komen we er achter dat Joke en Cees veel signalen van Tom missen en vaak boos worden om zijn gedrag. Toch is Toms gedrag niet erg vreemd voor een jongetje voor zijn leeftijd.
 
Anders kijken
De beelden zijn letterlijk eyeopeners voor Joke en Cees. ‘Ik ben zo bezig met het volbrengen van de taak’, zegt Cees, ‘dat ik vergeet goed naar Tom te kijken. Hij blijkt juist nieuwsgierig en erg betrokken te zijn op het spel en materiaal.’ De beelden en de gesprekken brengen een ommekeer in hun kijk op Tom. Het boze gedrag is veel minder geworden en de sfeer in huis is echt verbeterd.  

3 TIPS  
Wat werkt wel?

1. Benoem het gedrag van je kind

‘Hé die kaartjes kunnen op elkaar staan’ of: ‘Hoe voelt het meel aan je vingers?’ Nodig daarna je kind weer uit tot de ‘taak’

2. Bij haast: doe het zelf!
Bij jonge kinderen duurt het vaak iets langer voor ‘de taak’ klaar is. Wees daar op voorbereid en zet uw modus op geduldig. Neem tijd en anders: zelf doen!

3. Kijk en maak contact op het niveau van je kind.
Dan komt er echt contact en ervaart je kind ruimte. Als je het gedrag enkel als “lastig” blijft zien, voedt dat de opstandigheid. Soms trekt een kind zich helemaal terug en verliest het zijn eigenheid.

Ouderbegeleiding met video?
Door jezelf terug te zien op video in situaties met je kind krijg je snel inzicht in wat je anders kunt doen om het ongewenste gedrag van je kind te doorbreken of om te buigen. Interesse? Maak een afspraak met Kids Kits Kindertherapie

Copyright © *|juni 2012|* *|1 Kids-kits|*, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp