Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief Centrum de Brouwerij
week 15
 
 Wekelijkse column

Ariadne

De zon is onder, een lange reis voorbij,
weggestopt in een cabine, geen airco;
over onverhard wegdek, af en toe een kei,
kramp, weinig beenruimte in de auto

Je gaat met handen en voeten uitleggen
wat gevaren zijn van een vrij sexleven
in een streek waar die zaken weinig zeggen
Waar mannen deze ziekte steeds doorgeven

Je bent gedreven. Wil een eind aan de kloof
tussen het Westen en hier. Minder wezen,
een eind aan babyverkrachting, bijgeloof

Je droomt nu zacht onder eucalyptusloof
van inzicht. Ik wil je gedachten lezen
De mannen hier zijn voor je intenties doof

Lennert Ras
  WEKELIJKSE KENNISGEVING  

Hoewel ik zeer heb genoten van hoe vaak Riek deze week gevraagd is naar haar vertolking van Coldplay, dien ik toch te melden dat het een grap was...Kijk maar op welke datum de brief verstuurd was...Gelukkig zal de woordgrap van Eline: 'Riek Ashley', nog een tijd blijven hangen. 

Een aantal weken geleden waren we daarnaast met de Brouwerij naar het Van Gogh museum. Iets te vroeg getimed misschien, want deze lente van start met het programma 'Open up met Vincent' waarmee het museum een positieve bijdrage wil leveren aan het gesprek over mentale gezondheid vanuit de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh. 
Ze hebben een programma met onder andere mindfulness-sessies, creatieve workshops en lesmateriaal, in samenwerking ontwikkeld met jongvolwassenen en professionals op gebied van mentale gezondheid. Kijk vooral op https://www.vangoghmuseum.nl/nl/over/nieuws-en-pers/persberichten/van-gogh-museum-start-mentale-gezondheidsprogramma-open-up-met-vincent voor meer informatie, en laat het weten als je zin hebt..dan gaan we natuurlijk nog eens. 
 
 NIEUWS EN ACTIVITEITEN 
 
Film

Zo nu en dan gaan we bij de Brouwerij even met de tijd mee, en zodoende ligt er nu het plan om een filmpje te maken van ons mooie centrum. Op die manier kunnen we de online wereld iets makkelijker betrekken bij alles dat hier gebeurt.
Het gaat om een filmpje van 1 à 2 minuten, waarin we uit de doeken doen wat voor behandelingen en activiteiten er bij ons te vinden zijn, maar vooral ook de warmte van onze gemeenschap.
Heel graag hoor ik wie er zin heeft om hier een echt Brouwerij project van te maken, waarin we samen brainstormen, filmen en wellicht zelfs editen.
Dus kennis van film enzo of zin om gewoon mee te denken? Graag zie ik je bij de eerste brainstorm sessie, komende donderdag om 14:30.
Mail vooral naar activiteiten@centrumdebrouwerij.nl voor verder info. 

Wandeling

Woensdag is er weer een gezamenlijke wandeling.

15.00 vertrekken we vanaf de Brouwerij, dus duim met ons voor mooi lente weer!

Voetbal

Maandag 25 april vindt er een voetbaltoernooi plaats op het Johan Cruijff veld in noord (te hoogte van Wingerdweg, bereikbaar met bus 38 vanaf de pond). Het vindt plaats van 14.00 tot 15.30. Ook worden er de komende 2 maandagen (11 en 18 april) oefenpotjes gespeeld op de dezelfde locatie en tijd. Als je nog vragen hebt kun je Pelle benaderen.
WRAP

Aankomende dinsdag starten we bij de Brouwerij met een nieuwe WRAP training.
 
8 dinsdagavonden van half zeven tot negen uur. Soep om half zes.
Als je je nog niet hebt opgegeven, dan kan dit nu nog. Of kom gewoon langs dinsdag 12 april!
Aanmelden kan nog via: angeledejong@humanhighway.nl 
 
 
WRAP staat voor: Wellness Recovery Action Plan en komt uit Amerika. Het is een herstelmethode die je helpt om weer grip te krijgen op je leven, als dat door ingrijpende gebeurtenissen is ontregeld. Je kunt het alleen doen, met andere peers, met een herstelcoach of in een groep.
 
Wat is WRAP – Wellness Recovery Action Plan?
Een WRAP is een persoonlijk actieplan dat je helpt om je goed te blijven voelen. Sinds 1997 passen mensen met een psychiatrische geschiedenis hem in de VS met succes toe. Ook in Nederland kun je tegenwoordig WRAP-werkgroepen doen, als een veelbelovende manier om te werken aan een stabiel en gelukkig leven in eigen regie.
 
Onderdelen van WRAP zijn:
Gereedschapskoffer voor een goed gevoel
Dagelijks onderhoud
Triggers en Actieplan
Vroege Waarschuwingstekenen en Actieplan
Signalen van Ontsporing en Actieplan
Crisisplan
Postcrisis Plan
In Nederland werk je vaak in een groep van 8-10 mensen aan je plan, die 10 keer elke week bij elkaar komen. Twee groepsleiders met ervaring staan je bij.
 
Gereedschapskoffer
De basis van WRAP is de gereedschapskoffer voor een goed gevoel. Je beschrijft wat je nodig hebt om je gelukkig te voelen. Dat kan over alle facetten van je dagelijks leven gaan. Vervolgens werk je in zes stappen uit wat je zelf kunt inzetten om dat te bereiken en om te voorkomen dat je uit balans raakt.
 
Actieplan
In punt één: 'dagelijks onderhoud', staat bijvoorbeeld hoe je bent als je je goed voelt en welke dingen je moet doen om die prettige toestand te bereiken en te houden. Punt twee gaat over triggers van buiten, die je uit balans kunnen brengen. Je maakt een actieplan waarin staat hoe je die triggers het hoofd kunt bieden. Dat geldt ook voor punt 3: vroege waarschuwingstekens van onbalans en nummer vier: signalen van ontsporing. Nummer vijf behelst een crisisplan en bij nummer zes is het postcrisisplan: hoe keer je weer terug naar een evenwichtige situatie.
 
Perspectief
De methode heeft niks magisch en het is ook geen kant-en-klaar recept. Het is een praktisch instrument dat je ruimte, vertrouwen en perspectief kan bieden. De sleutelbegrippen van WRAP zijn hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf, steun geven en steun krijgen.
 
Facilitators
Er komen geen professionele hulpverleners te pas aan WRAP. Twee speciaal getrainde mensen met ervaringskennis of ervaringsdeskundigheid staan de groep bij. Er zijn nu zo'n 75 opgeleide facilitators in Nederland. Een aantal ggz-instellingen is bezig om WRAPgroepen op te zetten. Je kunt het zien als een hoopvolle tegenhanger van de pessimistische psychiatrie.

Peercounselen

Zaterdag 23 april peercounselen bij de Brouwerij van 13.30-15.30 uur. Inloop vanaf 13 uur.
Peercounselen komt voort uit de anti-psychiatrie: we hebben vooral elkaar nodig om wat er ook maar speelt aan te kunnen. Aandacht zonder oordeel is het adagium, naast het jezelf de expert maken van wat voor jou, nu, het goede is om te doen of niet te doen.
Nieuwsgierig geworden? Als je er om 13 uur bent is er ruim tijd voor vragen, en kun je altijd nog beslissen of je blijft.
Voor info en opgave: peercounselen@stichtingperceval.nl
Blue Monday

Komende filmavond gaan wij Blue Monday draaien en komen de hoofdrolspelers uit deze documentaire speciaal voor ons naar De Brouwerij om meer te vertellen over hun verhaal en de film. Dus zet alvast in je agenda 25 april en meld je aan via activiteiten@centrumdebrouwerij.nl

Buurtrestaurant
 

Er komt weer een buurtrestaurant aan.

Op 11 april zijn buren en leden weer welkom voor een heerlijke maaltijd.

Je kunt je aanmelden via activiteiten@centrumdebrouwerij.nl

Wil je zelf content aandragen voor de nieuwsbrief, dan kun je mailen naar nieuwsbrief@centrumdebrouwerij.nl. Wil je deze mail niet ontvangen? Onderaan de mail staan instructies om je weer uit te schrijven. 

Volg je ons ook al op onze andere kanalen?
Klik op de icoontjes hieronder:
Facebook
Website
YouTube
Activiteiten deze week:

Maandag 11 april
 • 12.00 - 13.00 lunch
 • 15.00 - 16.00 tafeltennis
 • 18.00 - 20.00 buurtrestaurant

Dinsdag 12 april
 • gitaarles op afspraak
 • 12.00 - 13.00 lunch
 • 17.30 - 21.00 WRAP

Woensdag 13 april
 • 12.00 - 13.00 lunch
 • 15.00 - 16.00 hardlopen
 • 15.00 - 16.00 wandeling

Donderdag 14 april
 • 12.00 - 13.00 lunch
 • 15.30 - 16.30 yoga
 • 18.00 - 20.00 ledendiner

Vrijdag 15 april
 • 12.00 - 13.00 lunch
 • 14.00 - 15.00 tafeltennis
 • 15.00 - 16.00 boksen
 • 16.00 - 17.00 taartmomentje
 
* Aantal plaatsen per activteit is beperkt.
* Aanmelden is verplicht via activiteiten@centrumdebrouwerij.nl
Copyright © 2020 Centrum de Brouwerij, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:
Centrum de Brouwerij
Hoogte Kadijk 61 hs
Amsterdam, NH  1018BE
Netherlands
Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Centrum de Brouwerij · Hoogte Kadijk 61 hs · Amsterdam, NH 1018BE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp