Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief Centrum de Brouwerij
week 36
 
 Wekelijkse column 

Het schemerdonker en de zin van het leven 

Het was een zomeravond zoals je hem zou uittekenen. Terwijl de schemer in vertraagd tempo over de stad viel, maakte de broeiende zon plaats voor een koele zomerbries. Het voelde alsof er een nat washandje tegen mijn wang werd gedrukt. We kletsten, we aten, we dronken. 

En toen plots was ze daar: de vraag naar de zin van het leven. Al snel trok zij de conclusie dat die zin er dus helemaal niet is, zeker niet nu de mensheid in de afgrond kijkt en de wereld op instorten staat. “Als we er over honderd jaar niet meer zijn, wat heeft het leven dan voor zin?” poneerde ze resoluut. 

Van wat de zin van het leven was had ook ik geen flauw benul, maar hier kon ik nog wel iets tegenin brengen. Op socratische wijze knikte ik instemmend, maar vroeg haar of ze daarmee wilde beweren dat het leven enkel zin heeft als er een lange toekomst voor ons ligt. We worden geboren en gaan weer dood. Als individu, als mensheid, als wereld. “Heeft de zin van het leven niet te maken met alles wat daar tussenin gebeurt?” Zo bekeken, hebben de Oosterse levenswijzen het vaak beter door gehad dan wij hier. 

Europeanen zijn óf gelovig en bezig met wat ons na het leven op aarde te wachten staat, óf zijn bevlekt met existentiële filosofieën die de logica van het zelf zin-geven propaganderen. Het leven is absurd, maar je kunt zelf zin en betekenis geven aan die absurde wereld. Je kunt Camus en Sartre er op nalezen. Net bekomen van een wat krampachtig Christendom lijkt het wel wat zo’n uitspraak, toch? Ik begin echter steeds meer te twijfelen aan de waarheid ervan. Het is een soort equivalent van ‘het leven is een feestje, maar je moet zelf…’, die zin krijg ik niet eens meer uit m’n vingers. Sorry. 

Terwijl het schemerdonker de stad in zich heeft opgenomen als een moeder die haar kind instopt, nemen wij de laatste slok van ons drankje en staan op van onze tafel. Gezien vanuit de serveerster die onze tafel opruimt, verdwijnen twee mensen als één groot schaduwwezen richting de rand van de stad. Als onze laatste gedachtes in een wolkje boven onze hoofden zouden zweven, zou de serveerster weten dat we concludeerden dat de zin van het leven iets met een soort radicaal nu-denken te maken moet hebben. 

Zingeving is zo klein en zo kort als een nu-moment. Misschien wel zo klein dat je het eigenlijk nooit te pakken krijgt. We lopen zwijgend verder; ik adem uit, zij ademt in. Terwijl wij één met de nacht zijn geworden is onze tafel netjes opgeruimd.

Pelle

  WEKELIJKSE KENNISGEVING  
Aansluitend op het verhaal hierboven deel ik bij deze een video van Andre Kuipers die in gesprek met Coen praat over wat het leven de moeite waard maakt. Het blijft mooi hoe Astronauten altijd van die heerlijk softies worden als ze terug komen uit de ruimte. Eerst moet je een knetter harde wetenschapper worden en dan maakt dat ene beeld vanuit de ruimte op aarde alles ineens anders.

Zie: 
https://www.npostart.nl/over-leven/07-09-2022/VPWON_1341929
 NIEUWS EN ACTIVITEITEN 
 
Lunch

De lunch in De Brouwerij is natuurlijk lekker, maar is ook in het leven geroepen voor de gezamenlijkheid en het sociale aspect ervan. Daarom vinden we het fijn als we gezamenlijk moment is, we hebben hier het volgende bedacht:

- We beginnen om 12.30 met de lunch (een kwartier later dus)
- Iedereen die wil mee-eten zorgt ervoor dat ie voor 12.30 binnen is (het is dus niet de bedoeling dat je halverwege de lunch aansluit). 
We starten met z'n allen als ook de koks aan tafel zitten.
Bon appetite!
Ledendiner 

In het verleden draaide het ledendiner neutraal: er werd gekookt van het geld dat binnen kwam door ieders bijdrage. Dit is al een tijd niet meer zo en de hogere prijzen voor boodschappen helpen ook niet mee. We begrijpen dat veel mensen die hier komen al last hebben van deze stijgende prijzen dus we hebben gekozen voor slechts een kleine verhoging van 0,50. Voor het ledendiner vragen wij dus vanaf heden 3 euro, dat is gelukkig nog steeds een stuk goedkoper dan wanneer je zelf zou moeten koken!
Tafeltennis
Tafeltennis op maandag is een beetje doodgebloed. Bij deze een poging om een nieuw groepje te beginnen op de dinsdag tussen 14.00 en 15.00. Wie haakt er aan? Je kunt gewoon langskomen op dinsdag.
Kunst

Komende woensdag om half 2 zullen we een kunst uurtje (of anderhalf) hebben in de Brouwerij. Raf zal ons begeleiden in het verkennen van de krachten en het plezier van houtskool en papier. 

Heb je zin om mee te doen? Teken je vooral in op de intekenlijst op het prikbord, of geef je op op: activiteiten@centrumdebrouwerij.n

Zie voorbeelden hieronder:
Buurtrestaurant

12 september is er weer een buurtrestaurant (dat ook voor leden is).
Als je mee wil eten meld je aan via het inschrijfformulier of activiteiten@centrumdebrouwerij.nl 
De kracht van werk

Er is weer een nieuwe editie van De kracht van werk. Dit is een bijeenkomst voor kandidaten die begeleiding hebben van Roads en bezig zijn of in overweging zijn om betaald werk te zoeken. Het is echter ook mogelijk voor leden van de Brouwerij die zich bezighouden met dit onderwerp. Bij interesse of vragen graag mailen naar loran.oegema@roads.nl. Aanmelden ook via dit emailadres.
Afscheid Pelle 
Ik (Pelle) ga afscheid nemen van De Brouwerij. Na anderhalf jaar als vrijwilliger en drie en een half jaar als medewerker wil ik tijd gaan vrijmaken voor andere dingen. In eerste instantie is dat juist even minder werken en meer muziek maken en schrijven en wie weet daarna opzoek naar een baan als geestelijk verzorger waarvoor ik deze zomer afstudeerde. Vrijdag 30 september ben ik jarig en zou ik ook graag mijn afscheid vieren bij De Brouwerij. Iedereen is welkom vanaf 16.00 voor een hapje en drankje tot een uurtje of 18.00 (reken niet op een volledige maaltijd). 
Somatische screening
 
In de week van 19 tot en met 23 september zal iedereen uitgenodigd worden de somatische screening. Hierbij wordt de lichamelijke gezondheid onderzocht. Je krijgt een lapformulier voor bloedonderzoek en een vragenlijst. De verpleegkundige specialisten Charlotte en Riek zullen je voor een gesprek uitnodigen, nadat de vragenlijst is ingevuld. Deze vragenlijsten zal je toegestuurd of overhandigd worden. Neem de lijst dus ingevuld en al mee naar het gesprek in de week van 19 September.

 
Wil je deze mail niet ontvangen? Onderaan de mail staan instructies om je weer uit te schrijven. nieuwsbrief@centrumdebrouwerij.nlWil je zelf content aandragen voor de nieuwsbrief, dan kun je mailen naar 

Volg je ons ook al op onze andere kanalen?
Klik op de icoontjes hieronder:
Facebook
Website
YouTube
Activiteiten deze week:
 

 • Maandag 12 september
  • 12.30 - 13.00 lunch

  Dinsdag 13 september
  • 12.30- 13.00 lunch
  • 14.00 - 15.00 Tafeltennis

  Woensdag 14 september
  • 12.30 - 13.00 lunch
  • 13.30 - 14.00 kunst
  • 15.00 - 16.00 hardlopen

  Donderdag 15 september
  • 12.30 - 13.00 lunch
  • 15.30 - 16.30 yoga
  • 16.00 - 20.00 ledendiner

  Vrijdag 16 september
  • 12.30 - 13.00 lunch
  • 14.00 - 15.00 tafeltennis
  • 15.00 - 16.00 boksen
   
  * Aantal plaatsen per activteit is beperkt.
  * Aanmelden is verplicht via activiteiten@centrumdebrouwerij.nl
Copyright © 2020 Centrum de Brouwerij, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:
Centrum de Brouwerij
Hoogte Kadijk 61 hs
Amsterdam, NH  1018BE
Netherlands
Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Centrum de Brouwerij · Hoogte Kadijk 61 hs · Amsterdam, NH 1018BE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp