Mei 2018

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.

Beste lezer,
 
Voor mij zit de schoonheid van wat we op KenKon proberen te bieden zeker ook in de kleine berichtjes. Zo kreeg ik deze week een berichtje van iemand die sinds kort meditatielessen bij mij volgt. Over een mooie ervaring in het dagelijks leven. Voordat ik die een beetje doorvertel, deel ik eerst even de achtergrond.
 
Tijdens de meditatielessen, met name bij beginnerscursussen, gebruik ik wel eens het voorbeeld van het leren met losse handen te fietsen. Ik heb dat zelf in mijn jeugd ook ooit geleerd en er bovendien veel plezier aan beleefd, ook recentelijk nog 😊
 
De vergelijking t.a.v. meditatie was ooit ontstaan toen ik in Beijing een oude man op een fiets ‘taiji’ [1] zag doen. Zo’n klassieke oude Chinese man met een lange grijze baard en lange grijze haren in traditionele Chinese kledij. Dat zag je toen, in 1988, al nauwelijks meer. Zijn benen fietsten en zorgden voor de balans, de rest van zijn lichaam deed taiji. Dat is op zich al heel wat, maar zeker in het verkeer van Beijing, wat heel druk en chaotisch kan zijn. Toen ik ooit door Beijing fietste met een Chinese inwoonster, vroeg ik aan haar wat nu eigenlijk de regels waren, want die kreeg ik maar niet scherp. Zij antwoordde met een heel serieus gezicht en de woorden – met zo’n heerlijk Chinees Engels accent –  ‘If you think you can dlive, you dlive; if you don’t think you can dlive, you better not dlive.’ 😊 En dan dus ook nog taiji doen 😊
 
Het leren fietsen met losse handen vraagt in het begin veel concentratie, inspanning en controle. Het doet immers behoorlijk pijn als je valt. Om over stangen & edele delen, tanden & ijzeren sturen nog maar niet te spreken. Concentratie, inspanning en controle zijn geweldig, maar op een gegeven moment moet je toch overschakelen op je gevoel en vooral op vertrouwen. Doe je dan niet, dan gaat het (a) niet lukken en (b) niet leuk worden.
 
Datzelfde is ook herkenbaar in meditatie. In het begin moet je soms even goed je kop erbij houden, maar liever vroeg dan laat gaat het erom dat je iets ontdekt waar je op kunt of wilt vertrouwen. Waar je je dieper voor wilt openen of je je meer aan durft over te geven. De stilte bijvoorbeeld, of niets, of je innerlijke goedheid, of nog iets anders, en hoe je dat dan ook maar wilt noemen. Als je dat al wilt. Uiteindelijk misschien op iets wat diep, groots en onbeschrijfbaar is, maar tegelijk eigenlijk ook volslagen normaal. Het gewone zoals het is als het niet ontdaan is van het ongewone.  Soit, zonder die stap, sprong of val wordt het nooit echt wat. Dan kom je nooit voorbij ‘moeite’. Dan blijft het tegen de heuvel op mediteren. Hoe leerzaam dat ook is.
 
Eén van de cursisten uit Spanje, die nog nooit met losse handen had gefietst en dat ook nog nooit had geprobeerd, had de stoute schoenen aangetrokken. Niet in de meditatie, maar ‘in het eggie’. Op haar fiets. Ze vertelde me dat ze de hele weg naar huis met losse handen had gefietst. Ze voelde zich daarbij, zo schreef ze in het Engels, enorm geaard, gecentreerd en tegelijk heel erg verbonden met haar omgeving. Heel zelfverzekerd en tegelijk ontspannen. ‘Pretty amazing’ schreef ze er ook nog bij. Heel herkenbaar.
 
Of course it was just one day’ schreef ze en natuurlijk hoopte ze dat ze zoiets vaker zou ervaren. Een prachtige, heerlijke en betekenisvolle piekervaring. Dat gun je een ander toch!? En jezelf hopelijk ook!? Een piekervaring is natuurlijk inderdaad ook ‘maar’ één piekervaring, maar, zoals Amerikaanse integrale filosoof Ken Wilber vaak zei, ‘States help you to grow through the stages’, dus heb ik er alle vertrouwen in dat het ook haar geleidelijke en duurzame ontwikkeling ten goede zal komen. Ook als ze morgen een keer met de fiets valt, want dat hoort er natuurlijk ook bij.
 
Dat soort kleine verhaaltjes inspireren mij – en vast ook andere KenKonners –  steeds opnieuw. Om te blijven doen en delen wat we doen, te blijven bevragen en ontwikkelen wat we doen en zeker ook te genieten van wat we zoal doen 😊.
 
Aldus wens ik iedereen veel van dat soort mooie en zinvolle momenten en een mooie en gezonde bedding waarin ze kunnen beklijven, verduurzamen en begrepen worden.
 
Fijne tijd weer en sterkte met de dingen die moeilijk zijn,

Sydney
 
[1] Taiji of eigenlijk: taijiquan, is vandaag de dag vooral een soort qigong met gevechtsbewegingen.

KenKon zomerfeest

Jaana Siltasalmi van Hands on Tao, de shiatsu school die al enige jaren op KenKon actief is, wil graag samen met andere KenKonners en gebruikers van KenKon een zomerfeest organiseren voor alle KenKonners. Daarvoor zoekt ze mede-organisatoren. Heb je zin om haar te helpen, of wil je meer weten? Volg dan deze link.

Leesgroep Tibetaans Boeddhisme – Impressie 3 april 2018

'Leven en sterven als een droom' - Tenzin Wangyal Rinpoche.
Dit mooi klein boekje van Tenzin Wangyal Rinpoche belicht het boeddhistische pad vanuit de böntraditie. Het is bijzonder praktisch zonder oppervlakkig te zijn, en de meeste van ons hebben de oefeningen erin ook zelf gedaan. 

Lees verder

Lezing over de Hart Soetra

Op woensdag 23 mei vindt een lezing plaats over de Hart Soetra. De Hart Soetra is een essentiële Boeddhistische tekst die iets wezenlijks uitlegt over de [ervaring van de] werkelijkheid welke we via meditatie proberen te her-ontdekken en te ervaren.

Lees verder

Leesgroep Tibetaans Boeddhisme – Aankondiging 29 mei 2018

De volgende keer gaan we door met de discussie over 'Leven en sterven als een droom' en daarbij lezen we ook 'The Tibetan Yogas of Dream and Sleep', ook van Tenzin Wangyal Rinpoche (in het Nederlands uitgebracht onder de titel 'De werkelijkheid van slapen en dromen'.  Zo te zien is de Nederlandse versie alleen nog tweedehands te verkrijgen, en vrij prijzig).

Lees verder

Jeugdstage met Sensei Ernie Molyneux

De Jeugdstage met Sensei Ernie Molyneux, 8e Dan Karate, Chief-Instructor van Engeland is op vrijdag 25 Mei.

Locatie: Elst (ut),Tabaksweg 20 Sportschool van Laar

Tijden:
17.30 - 18.15uur 5 t/m 8 jaar
18.30 - 19.30uur 9 t/m 11 jaar
19.45 - 20.45uur 12 t/m 16 jaar

Inschrijven bij je eigen leraar vóór 22 mei 2018

Karate seminar met Sensei Ernie Molyneux

Karate seminar met Sensei Ernie Molyneux, 26 & 27 mei. Locatie is Sportcentrum de Bongerd in Wageningen.
Op zondag zijn er ook centrale examens vanaf 3e kyu, voor kandidaten die nu al min of meer hun zaakjes op orde hebben. Geef je tijdig op!

Lees verder

Bill Palmer

Engelse Shiatsu leraar Bill Palmer komt 26 en 27 mei naar KenKon met de workshop Aligning Body and Mind.

Tijdens dit weekend gaan de deelnemers op zoek naar de harmonie tussen hun innerlijke spontaniteit en de vaststaande patronen die ze ontwikkeld hebben in reactie op de verwachtingen van de buitenwereld. 

Lees verder

Centrale Examens IOGKF Nederland

Op zaterdag 9 juni zijn er weer Centrale Examens van de IOGKF Nederland. Deze zijn voor karateka vanaf 16 jaar en 4e kyu.

Tijden:
10.00 uur: theorie
11.00 uur: praktijk

Lees verder

Shiatsu Dag bij KenKon 16 juni

Wil je Shiatsu massage ervaren? Voelen hoe het voelt? Zelf doen?
Wil je kennis maken met Hands On Tao Shiatsu Institute? Docenten spreken, studenten ontmoeten? Sfeer proeven?
Meld je dan aan voor een gratis Shiatsu behandeling of een gratis workshop Shiatsu Stoelmassage op 16 juni bij KenKon.

Lees verder

ZenZondag 17 Juni: Zen (on) Zin

Op zondag 17 Juni is er weer een meditatiedag in stilte, georganiseerd door de zengroep van KenKon. Deze keer met als thema ”Zen (on) Zin”. Bij zen denken veel mensen aan rust, stilte en gelijkmoedigheid. Dat is het, zeer ten dele. Wie zen onderzoekt, passeert dit cliché al snel.

Lees verder

Dojo karate examens jeugd

Op woensdag 20 juni vinden de examens plaats voor de jeugd:

15.00 - 16.30 uur: jeugd I
16.30 - 18.00 uur: jeugd II

De examens voor groep I beginnen dus om 15.00 uur. Dat is een half uur eerder dan de wekelijkse woensdagtraining! De examens voor jeugdgroep II zijn een kwartiertje eerder dan de normale karate les.

Lees verder

KenKon jeugdkamp

Ook dit jaar komt er weer een KenKon jeugdkamp. Op 23 en 24 juni is het weer zo ver! Alle jeugdleden zijn weer welkom. Er word weer een leuk programma in elkaar gezet: weer veel training en ook weer veel lol.

Dojo karate examens volwassenen

Op woensdag 11 juli vinden van 19.00 - 22.00 uur de examens plaats voor de volwassenen. Deze examens zijn voor karateka zonder graad of karateka met 10e t/m 5e kyu.

Lees verder

Een Qigong Avontuur, Van Bewuste Regulatie naar Spontane Transformatie

Qigong seminar voor gevorderden en onbevreesden, 'Van Bewuste Regulatie naar Spontane Transformatie', onder leiding van Sydney Leijenhorst, 14 & 15 juli.

Start Deepening Tantric Practice – A Tibetan Meditation Journey

Approaching Mahamudra

During this retreat we will bring together the aspects of Mahamudra, ground, path and fruit. This will begin with an emphasis on our relationship to grounding and embodiment leading to the awareness of felt processes in the body. We will explore ways of releasing and opening the subtle levels of contraction in the body to enable greater inner stillness and spaciousness.

DATES: Friday October 5 – Sunday, October 7, 2018
LOCATION: KenKon, Nieuwe Kanaal 11, 6709 PA 

Lees verder

(seminar)tips

IOGKF European Gasshuku

London will host the 32nd IOGKF European Gasshuku from 23 to 27 July. Sensei Ernie Molyneux, Chief Instructor of the English Goju-Ryu Karate Association, invites all IOGKF students to come along and experience our capital city and our culture – and of course train with the best teachers in the world.

Lees verder

Sommer Gasshuku

Hamburg, vrijdag – zondag, 7 - 9 september, door Sensei Katsuya Yamashiro en Sensei Sydney Leijenhorst.

Lees verder


Algemene verordening gegevensbescherming

Per 25 mei wordt de nieuwe privacywetgeving van kracht. Wil je er zeker van zijn dat je niks mist van alle KenKon activiteiten, nieuws, tips etc...? Geef dan nogmaals toestemming door eenmalig op onderstaande knop te klikken, en onderin het formulier het vinkje bij 'Ja dat mag' aan te vinken.
Je blijft dan de KenKon Nieuwsbrief gewoon ontvangen. Alvast bedankt!

ja ik wil de KenKon Nieuwsbrief bijven ontvangen

Agenda

Do 10 mei Hemelvaartsdag, geen lessen
Ma 21 mei 2e Pinksterdag, geen lessen
Wo 23 mei Lezing door Karl Brunnholzl, 19.30 uur
Za 26 - Zo 27 mei Karate seminar met Sensei Ernie Molyneux, Wageningen
Za 26 - Zo 27 mei Bill Palmer, workshop ‘Aligning Body and Mind
Za 9 juni Centrale Examens IOGKF Nederland
Za 16 juni Shiatsu Dag bij KenKon
Zo 17 juni ZenZondag, thema: Zen (on) Zin,  9.00 - 17.00
Wo 20 juni Karate examens Jeugd, groep I: 15.00 uur; Groep II: 16.30 uur
Za 23 - Zo 24 juni Kenkon jeugdkamp
Zo 8 juli KenKon zomerfeest
Wo 11 juli Dojo Examens Karate voor volwassenen t/m 4e kyu
Za 14 - Zo 15 juli Qigong seminar met Sydney Leijenhorst, ‘Van Bewuste Regulatie naar Spontane Transformatie’
Vr 5 - Zo 7 oktober Meditation seminar  ‘Approaching Mahamudra’ with Rob Preece
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp