Februari 2016

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.
Beste allen,

Het zal velen niet ontgaan zijn. De populieren, wier ruisende bladeren voor mij en vele anderen vaak een prachtig gehoor-decor vormden rondom KenKon, blazen hun laatste adem uit. Nou ja, dat wil zeggen, de gemeente pleegt boom-euthanasie om te voorkomen dat de beheerkosten hoger worden dan de populieren zelf. En om te voorkomen dat de natuur euthanasie pleegt bij nietsvermoedende ‘onderdoorgangers’ wier tijd nog lang niet gekomen is.

Ik wist er al langer van, maar ik was er nog niet aan toegekomen om het op me in te laten werken. Misschien ook wel omdat de toekomst mij in 2015 niet zo bezighield. Omdat ik het fijne niet wist van de achterliggende beweegredenen, had ik mijn beleving van en oordeel over het naderende kunstmatige einde ‘in de wacht’ gezet en mijzelf in de waan gelaten dat het nog wel even duurt.

Niet zo lang geleden begon het zich echter toch met toenemende snelheid aan mij op te dringen. Ik kreeg bijvoorbeeld een voormalig KenKonster op bezoek die in tranen was: over de komende aanval op wat, voor haar, natuurwezens zijn. Hoewel ik mijn gevoelens en ideeën nog niet uit de wacht had gehaald, beloofde ik mijn verdrietige gaste wat op Facebook te posten over het lot van onze metgezellen, zodat meer mensen ervan op de hoogte zouden zijn. Tegelijk googlede ik even snel om eens te kijken wat er zoal over gezegd en mee gedaan was. Op de website van de gemeente kreeg ik de indruk dat men niet over één nacht ijs was gegaan. Er leek kosten noch moeite gespaard te zijn voor een zorgvuldige procedure. Los even van het precieze waarom.

Op Facebook zag ik al snel heel uiteenlopende reacties voorbijkomen. Enerzijds boos en verdrietig en anderzijds nuchter. De meest nuchtere reactie van de andere kant van het verhaal – en van de wereld – kwam denk ik van ‘KenKon expat’ Michiel Steenhauer: ‘Hier in Australië gaan geregeld duizenden hectaren bos in vlammen op. Groeit weer terug.’ Waarop ik terug grapte ‘Ja, wie weet, wij misschien ook wel’. (Ik ga er vanuit dat hij deels grapte, en dat doe ik ook. Deels dan ;-)

Zo’n 30 jaar geleden las ik de woorden van Maxime Hong Kingston in haar boek The Woman Warrior:  â€˜Wij leerden onze geest ruim maken, zodat er plaats was voor paradoxen’. Deze woorden waren met mij tijdens het openen van mijn in de wacht staande gevoelens en gedachten. En zo sta ik hier nu, nog steeds slechts mager geïnformeerd, maar met begrip en waardering voor beide kanten. Ik vind het mooi en belangrijk dat mensen een diepe persoonlijke band hebben met de natuur in hun omgeving en dat ze dat uitdrukken in zorg en betrokkenheid. Ik begrijp dat het dan aan hun hart gaat als bomen gekapt worden en dat men wil rebelleren tegen rücksichtsloze natuurvernietiging. Ik beleef en zie dat mee. Ik voelde een jaar geleden, toen ik het voor het eerst hoorde, ook pijn in hart en buik. Kennis over de achtergronden, verstand van bomen, zicht op natuurbeheer, enz. kunnen dat nooit betekenisloos maken.

Anderzijds geloof ik – behalve in verstandigheid, zoals in ‘verstandig natuurbeheer’ – überhaupt (ook) in de waarde van ‘kappen’. Dat bedoel ik dan hier ook in het algemeen of groot. Ik denk dat die kant van het ‘leven-en-dood-geheel’ niet altijd op waarde geschat wordt. Zo noemde iemand op Facebook het ‘doodzonde’, maar de dood is niet zondiger dan het leven. Echt hakken is soms beter dan onecht helen.

Ook al zal ik misschien het recent gepubliceerde boek  Het ruisen van de populieren. Een requiem ook nog wel eens doorbladeren, inmiddels kan ik (ook) genieten van de prachtige massieve grote stukken boomstam die opgestapeld langs de weg liggen, en wordt ik nieuwsgierig naar hoe het straks zal zijn. Misschien wachten ons wel mooie vergezichten die dan later weer belemmerd worden door iele jeugdige boompjes.

Alas, welke mix van ideeën en gevoelens je ook ten deel zullen vallen, ik wens je een wakkere, verrassende, en bevrijdende ‘open tijd’. Binnenkort, als de oude bomen om zijn en de nieuwe nog niet staan; (hopelijk) veel later, als je lijf het heeft opgegeven en – stel dat het zo werkt – je nog niet bent ingedaald in een pril nieuw voertuig van vlees en bloed; of om het even in welke ‘open tijd’ dan ook. Als het even niet meer zo is als je het zou willen en/of dacht dat het was.

Hartelijke groet,

Sydney Leijenhorst
 

Judoka examens


27 januari hebben de judoka’s examen gedaan. Ze hebben hun ouders en andere familieleden laten zien wat ze er het afgelopen half jaar weer bijgeleerd hebben. De kinderen hebben erg goed hun best gedaan. Het publiek was erg tevreden.

Centrale Examens IOGKF Nederland


Op 14 februari zijn er weer Centrale Examens van de IOGKF Nederland. Deze zijn voor karateka vanaf 16 jaar en 4e kyu.

Tijden:
9.30 uur: theorie
10.30 uur: praktijk
Lees verder

Goede Gesprekken Week

 

Een week vol goede gesprekken


In de week van 14 maart is er weer een ‘goede gesprekken week’. Iedereen die om wat voor reden dan ook eens wat langer met Sydney zou willen praten, is dan van harte welkom.
Lees verder

Vijf Vitale Wijsheden Weken


Vanaf ma 18 april houden we voor de vijfde keer de ‘Vijf Vitale Wijsheden Weken’. In die periode van zes weken worden in ieder geval alle lessen karate, qigong, judo en Tibetaanse meditatie geïnspireerd door de vijf elementen aarde, water, vuur, wind en ruimte en hun vitale wijsheden.  
Lees verder

KenKon Shiatsu Dag


Vooraankondiging!

Op za 2 juli is er een ‘KenKon Shiatsu Dag’.

Op deze verwendag kun je kennis maken met shiatsu en aanverwante behandeltechnieken. Je kunt je voor die dag inschrijven voor een gratis shiatsu behandeling. Daarnaast kun je er ook terecht voor informatie over shiatsu cursussen, behandelingen, enz. en een babbel.

De dag is een gezamenlijk initiatief van ‘Shiatsu in Bedrijf’ van Jaana Siltasalmi, ‘Out of Your Mind’ van Christiana Bairaktari, Richel Hildebrand en KenKon.

Meer informatie volgt later.

BUDO Dag voor Volwassenen


In november hadden we met 35 kids een hele leuke trainingsdag. Ze hebben allemaal meegedaan aan karate, aikido, judo en qigong, hebben friet gegeten en tot slot een film gekeken.

Het lijkt me leuk om ook een keer zo’n dag met de volwassenen op KenKon te doen. Vinden jullie dat ook, reserveer dan 6 februari alvast in je agenda.
Lees verder

ZenZondag


Op 21 februari organiseert de zen-sangha van KenKon weer een ZenZondag. Het thema is deze keer: â€˜Ben ik nou wel of niet OK?’

Aanmelden: info@kenkon.org
Kosten: € 20,-
Neem je eigen lunch mee
Lees verder

Leesgroep Tibetaans Boeddhisme


Wij willen je van harte uitnodigen om mee te doen aan de eerste bijeenkomst van een nieuwe leesgroep rondom het Tibetaanse Boeddhisme. Deze leesgroep is open voor alle mensen met interesse in en ervaring met Tibetaans Boeddhisme.
  • Tijdstip: di 15 maart, 19.30 uur - 21.30 uur
  • Locatie: Gruttoweide 22, Wageningen 
Lees verder

Tasting the
Essence of Tantra IV

 

The Nature of Deity Yoga


During the weekend of 15 – 17 April 2016 we will be hosting Module 4 of the seminar cycle Tasting the Essence of Tantra. In this module we will look more deeply at the significance of the deity in Tantra as a gateway to awakening our innate Buddha nature. 
Lees verder

Tasting the
Essence of Tantra V

 

Awakening the energy body


During this weekend (7 - 9 October) retreat we will shift attention to developing awareness of the energy body, introducing the processes of healing and purification and the significance of working with exercises such as Kum Nye, five Tibetan yogas and movement.
Lees verder

(seminar)tips

IOGKF Jeugddag


Za 20 februari organiseert IOGKF Nederland een Jeugddag. Tijdens deze dag krijgt de jeugd les van verschillende toplesgevers van de Nederlandse IOGKF scholen. Jij komt toch ook?!!
Lees verder

Awakening the Heart
Chenrezig Retreat


A Meditation and Movement Retreat with Rob Preece & Anna Murray-Preece 

Brimpts Farm, Dartmeet, Devon.
June 3 - 10
Lees verder

Contemplatieve Groepsdynamiek


In Contemplatieve Groepsdynamiek (CGD) wordt systeemgerichte groepsdynamiek gecombineerd met mindfulness, een unieke training van mediatie in relatie, ontwikkeld door de Amerikaan Lawrence Ladden.

Introductie workshop CGD
Vr 5 februari van 10.00 uur - 17.00 uur
Lees verder

Agenda

 
Za 6 februari BUDO Dag Volwassenen.

Zo 14 februari Centrale Examens IOGKF NL.

Za 20 februari IOGKF Jeugddag.

Za 20 februari - zo 28 februari Voorjaarsvakantie: geen jeugd judo en jeugd aikido. Geen jeugd karate, behalve op vrijdag of anders aangekondigd tijdens de les.

Zo 21 februari ZenZondag, thema: Ben ik nou wel of niet OK? 

Vanaf Ma 14 maart Goede Gesprekken Week.

Vr 15 - Zo 17 april Tasting the Essence of Tantra Seminar Module 4.

Za 30 april - zo 8 mei Meivakantie: geen jeugd judo en jeugd aikido. Geen jeugd karate, behalve op vrijdag of anders aangekondigd tijdens de les.

Vanaf Ma 18 april Vijf Vitale Wijsheden Weken.

Zo 8 mei ZenZondag, thema:  Do it yourself Zen.

Ma 9 juli - zo 21 augustus Zomervakantie, lessen volgens zomerrooster.

Zo 18 september ZenZondag, thema: Zo veel mogelijk beren op je pad.

Vr 7 - zo 9 oktober Tasting the Essence of Tantra Seminar Module 5.

Za 15 oktober - zo 23 oktober Herfstvakantie: geen jeugd judo en jeugd aikido. Geen jeugd karate, behalve op vrijdag of anders aangekondigd tijdens de les.

Zo 11 december ZenZondag, thema: Show up! 

Za 24 december 2016 - zo 8 januari 2017 Kerstvakantie: geen vaste KenKon lessen.

 
 
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp