April 2017

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.

Beste lezer,
 
Het bord boven de ingang van KenKon heeft als ondertitel ‘Integral Life & Training Centre’. Ik geef het toe: dat is wat abstract en ook nog Engels. Bovendien is het een erg lang verhaal om uit te leggen (dat ga ik dus niet doen) waar dat allemaal voor staat en waarom het misschien toch de beste optie was. Wat het onder andere betekent is makkelijker: dat we zoeken naar universele essenties en wederzijdse verrijkingen tussen verschillende stromingen, bezigheden, tradities enz. Dat zoeken heeft op allerlei manieren vorm gekregen. In het groot en in het klein. In het groot bijvoorbeeld in de vroegere en ook vast toekomstige Ken Zen Ichinyo seminars, over Karate en Zen, en in het huidige Tasting the Essence of Tantra traject met Rob Preece, over Tibetaans Boeddhisme en Westerse [Jungiaanse] psychologie. In het klein bijvoorbeeld in de hojo undo trainingen van Jan waarin traditionele en moderne manieren van krachttrainen geïntegreerd worden en tegenwoordig soms ook de speeltuin van de Dirt Runners’ benut wordt.
 
In dat zoeken zijn verschillende slagaderen te herkennen en eentje daarvan is de ‘Vijf Vitale Wijsheden’. Al in de Schimmelpenninck-tijd begon deze ader te kloppen. Dat gebeurde middels een hele reeks seminars met Irini Rockwell, eentje met Chrissie Coburn Krzowska en twee met Diane Musho Hamilton. De inspiratie uit deze stromen kwam regelmatig en steeds vaker terug in de lopende lessen en kreeg nog meer vorm toen we een jaar of drie geleden de eerste ‘Vijf Vitale Wijsheden Weken’ organiseerden. Hierbij waren het niet alleen maar de lessen Tibetaanse meditatie die werden opgelicht door deze inspiratiestroom, maar ook de lessen karate en qigong werden opgefrist met het kleurrijke licht van de elementen aarde, water, vuur, wind en ruimte. Ook Marlies deed al mee met haar judo groep, net als de aikido groep en Harriët met haar danslessen. De Zen groep heeft zich ook nog eens van haar kleurrijke kant laten zien 😊
 
Eén van de schoonheden van het werken met de inspiratiestroom van de Vijf Vitale Wijsheden is dat niets in ons – of in de ander – bij voorbaat een soort erfzonde krijgt toegeschreven. In tegendeel: alles in ons – of in de ander – is in potentie kwaliteit. Of zelfs brandstof voor verlichting. Daarmee kan en mag veel meer van wat we zijn vrijelijk ‘online’ komen. Sterker nog, wanneer het zich opent en afstemt, wordt het een bijdrage aan het geheel. Dat is eigenlijk een bijzonder vriendelijk uitgangspunt. Geen vriendelijkheid die gladstrijkt, weglacht en verhuld oordeelt, maar eentje die opent, nieuwsgierig maakt, wakker prikkelt of zelfs uitdaagt. Uitdagend is het sowieso merk ik, want het kost me soms best wel moeite – terwijl ik toch een hele lieve vader had 😊 – om ook in Trump, Wilders en Erdogan, en meer van dat soort bozige mannetjes, iets goeds te zien 😊 
 
De kleurrijkheid die dat met zich meebrengt vind ik heerlijk en prachtig. Het doet me denken aan de meditatiecursussen van de WUR, waar vaak mensen van meer dan vijf nationaliteiten aan meedoen. Deze keer waren dat Nederlands, Hongaars, Tsjechisch, Duits, Chinees, Italiaans. O ja, en Indiaas – maar ja, Erik Karruppannan is Nederlander en is al sinds mensenheugenis bij ons op KenKon 😊. Deze keer eindigde de cursus met een heerlijke en gezellige potluck met de nodige gerechten uit verschillende culturen. (Valentina, de Italiaanse deelneemster, had daartoe het initiatief genomen. Hoe kan het ook anders :-). Daarmee kwam de gedeelde kleurrijkheid van de groep nog meer uit de verf. Een mooie mix van overeenkomsten en verschillen, in eten, gevoelens en gedachten.
 
Die gedeelde kleurrijkheid is ook het thema van de seminar die Irini Rockwell in mei komt geven op KenKon. De seminar heet ‘Five Vital Wisdoms, in relating, communicating and cooperating’. En voor het zover is nemen we eerst nog het kleurrijke bad van de Vijf Vitale Wijsheden Weken, dat inmiddels is begonnen.
 
Veel plezier!

Sydney Leijenhorst

Vijf Vitale Wijsheden Weken

Vanaf maandag 3 april houden we weer de ‘Vijf Vitale Wijsheden Weken’. In die periode van zes weken worden in ieder geval alle lessen karate, qigong, judo en Tibetaanse meditatie geïnspireerd door de vijf elementen aarde, water, vuur, wind en ruimte en hun vitale wijsheden.

Lees verder

leesgroep tibetaans boeddhisme

Op 4 april heeft de leesgroep haar 1-jarig bestaan gevierd, met wijsheid en met humor. Deze keer stond ‘Awakening from the Daydream’ van David Nichtern op het programma, het boek dat Sydney de afgelopen periode heeft gebruikt bij de Tibetaanse meditatie op KenKon.

De volgende bijeenkomst van de leesgroep is op di 30 mei, 19.30 uur. 

Lees verder

Working with the Shadow - Tasting the Essence of Tantra 6

During this weekend retreat (7 - 9 April) Rob Preece will look at transformation and purification of the shadow in the context of Tibetan Buddhist meditation and Western psychology.

Lees verder

Bodyrelease voorjaarscursus

Het je zin om dit voorjaar iets extra’s voor lichaam en geest te doen? Tien lessen op basis van release-dans-techniek en mindfulness. Een combinatie van actief en ontspannen bewegen en aandachtstraining op muziek.

Kortweg kan je zeggen 'Uit je hoofd, in je lichaam'

Lees verder

12 april Filmavond - Enlightenment Guaranteed

Erleuchtung garantiert (Enlightenment Guaranteed) is a 2000 German film directed by Doris Dörrie about two brothers, Uwe (Uwe Ochsenknecht) and Gustav (Gustav-Peter Wöhler), who travel to Japan to sort out the mess of their lives.

19:00 Zazen (optioneel)
19:30 Filmvertoning: Erleuchtung Garantiert (Komedie over Zen)

Lees verder

Karate Seminar - Kaki-e

Op za 29 april is er een seminar over de worsteloefeningen en -technieken uit het Okinawa Goju-ryu karate.

Lees verder

Open Zenavond olv Simon Senko de Boer

10 Mei hebben we weer Simon Senko De Boer uitgenodigd van Zen River. Hij gaat dan een avond voor ons verzorgen met een geleide meditatie, een lezing over een bekende zenboeddhistische tekst en de mogelijkheid tot dokusan (1 op 1 gesprek). Zet het alvast in je agenda. Tijd: 19.00 - 22.00 uur.

Lees verder

Five Vital Wisdoms seminar

From Friday 19 May through Sunday 21 May, Irini Rockwell we will help us explore the Five Vital Wisdoms, with special attention for these innate qualities within us in the context of relating, communicating & cooperating.

Lees verder

KenKon Zenzondag, thema: Life at the edge of the unknown

Op zondag 11 juni is de volgende ZenZondag. Soms vinden we de toekomst gewoon spannend tot er iets gebeurt dat ons leven totaal op zijn kop zet. Bijvoorbeeld als je plotseling een levensbedreigende ziekte blijkt te hebben of het bedrijf waar je decennia gewerkt hebt ontslaat jou. Dat is meestal niet leuk. Het leven gebeurt terwijl je bezig was andere plannen te maken.

Aanmelden: info@kenkon.org
Kosten: 20 euro
Neem zelf je lunch mee!

Lees verder

Dojo karate examens jeugd

Op woensdag 21 juni vinden de examens plaats voor de jeugd:

15.00 - 16.30 uur: jeugd I
16.30 - 18.00 uur: jeugd II

De examens voor groep I beginnen dus om 15.00 uur. Dat is een half uur eerder dan de wekelijkse woensdagtraining! De examens voor jeugdgroep II zijn een kwartiertje eerder dan de normale karate les.

Lees verder

Dojo karate examens volwassenen

Op woensdag 28 juni vinden van 19.00 - 22.00 uur de examens plaats voor de volwassenen.

Lees verder

The Masculine & The Feminine

This seminar with Rob Preece, 'The Masculine & The Feminine', is module 7 of the Tasting the Essence of Tantra journey and will be held Friday 6 through Sunday 8 October.

In this module we will begin to look at the inner and outer relationships between the masculine and feminine expressed in the nature of tantric daka/dakini and Jung’s anima/animus.

Lees verder

Agenda

Ma 3 april - vr 12 mei Vijf Vitale Wijsheden Weken
Vr 7 - Zo 9 april Tasting the Essence of Tantra, module 6, ‘Working with the Shadow’
Wo 12 april Filmavond - Enlightenment Guaranteed
Ma 17 april 2e Paasdag, geen lessen
Za 22 - Zo 30 april Meivakantie, geen jeugdlessen, behalve jeugdkarate op vrijdag 17.00 - 18.00 u
Do 27 april Koningsdag, geen lessen
Za 29 april Karate Seminar - Kaki-e
Vr 5 mei Bevrijdingsdag, geen lessen
Wo 10 mei Open Zenavond olv Simon Senko de Boer, 19.00 - 22.00 uur
Vr 19 - Zo 21 mei  Irini Rockwell seminar: ‘The Five Vital Wisdoms, In relating, communicating & cooperating’
Do 25 mei Hemelvaartsdag, geen lessen
Ma 5 juni 2e Pinksterdag, geen lessen
Zo 11 juni ZenZondag, thema: Life at the edge of the unknown 
Wo 21 juni Karate Examens Jeugd, groep I: 15.00 uur; Groep II: 16.30 uur
Wo 28 juni Karate Examens Senioren, 19.00 - 22.00 uur
Za 8 juli - Zo 20 augustus Zomervakantie, lessen volgens zomerrooster
Zo 24 september ZenZondag, thema: nog te bepalen 
Vr 6 - Zo 8 oktober Tasting the Essence of Tantra, module 7, 'The Masculine and the Feminine'
Zo 10 december ZenZondag, thema: Kan je leven zonder leugens? 
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp