Juni 2016

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.
Ik trek mij terug…

Ik doe het niet zo vaak, maar ik mag er graag even tussenuit gaan en niets om handen hebben. In een leven waarin ik veel onder mensen ben, thuis en op KenKon, waarin mijn werkweek vaak uit de hand loopt en de werkvloer regelmatig veelvormig en dynamisch is, zorgt dat voor balans. De gewoonte om mij als drijvende, richtinggevende en verbindende kracht van KenKon te manifesteren is sterk en verleidelijk. Tel daarbij op dat ik een onstuitbare honger heb naar meer kennis, ervaring, bekwaamheid, enz. en er is weinig fantasie of inzicht voor nodig om te zien dat de andere kant van de medaille – 0, niks, niets, rust, dood, vrij, stop, enz. – soms het onderspit delft.
...
Lees verder

Dojo Examens Senioren


Op wo 29 juni zijn er weer karate examens voor de volwassenen! Deze examens zijn voor karateka zonder graad of karateka met 10e t/m 5e kyu.

Schrijf je in vóór 22 juni!
Lees verder

KenKon Shiatsu Verwendag


Op zaterdag 2 juli is er een
‘KenKon Shiatsu Verwendag’.

Op deze verwendag kun je kennis maken met shiatsu en aanverwante behandeltechnieken. Je kunt je voor die dag inschrijven voor een gratis shiatsu behandeling. Daarnaast kun je er ook terecht voor informatie over shiatsu cursussen, behandelingen, enz. en een babbel.
Lees verder

Leesgroep Tibetaans Boeddhisme


Op 10 mei hadden we de tweede bijeenkomst van de leesgroep: gewoon een groepje mensen, die zich allemaal op hun eigen pad bevinden, die zich willen verdiepen in boeddhistische boeken en teksten, en die daar met elkaar over van gedachten willen wisselen. We hebben geen vast format of vaste agenda. We houden het graag open, informeel en verwelkomend. De volgende bijeenkomst is op dinsdag 5 juli, om 19.30 uur. Voor locatie, mail leesgroeptibetaansbuddhisme@gmail.com..
Lees verder

Wijzigende judo lestijden


Na de zomervakantie gaan de lestijden van de judo veranderen:
  • Groep 1 (6-9 jarige): woensdags van 15.45 tot 16.45.
  • Groep 2 (10-15 jarige): woensdag van 18.00 tot 19.00.
  • Groep 3 (volwassenen vanaf 16 jaar): woensdag van 19.00 tot 20.00.
Lees verder

Moving Into Unity


In het najaar gaat Lizelot haar op Tango gebaseerde programma 'Moving Into Unity' op KenKon aanbieden. Vermoedelijk op de vrijdagochtend. Voor een eerste indruk kun je deze link volgen. Daar vind je een flyer van het programma dat al loopt bij haar 'International School of Tango'.

Meer informatie volgt later.

Open Week


In de week van 5 t/m 9 september a.s. is er weer een open week. Iedereen mag dan vrijelijk een proefles komen volgen in één van de KenKon activiteiten.
Lees verder

Introductie cursussen


In de week van wo 14 september starten er weer introductie cursussen in Tibetaanse meditatie, karate, qigong en Zen-meditatie. De introductiecursussen bestaan uit tien lessen waarin je op een behapbaar tempo kennis maakt met de betreffende activiteit.
Lees verder

ZenZondag


Op 18 september organiseert de zen-sangha van KenKon weer een ZenZondag. Het thema is deze keer: ‘Vluchten kan niet meer!’

Aanmelden: info@kenkon.org
Kosten: € 20,-
Neem je eigen lunch mee
Lees verder

Tasting the
Essence of Tantra V

 

Awakening the energy body


During this weekend (7 - 9 October) retreat we will shift attention to developing awareness of the energy body, introducing the processes of healing and purification and the significance of working with exercises such as Kum Nye, five Tibetan yogas and movement.
Lees verder

(seminar)tips

2016 IOGKF OKINAWA WORLD BUDOSAI

 

Dit jaar vindt op Okinawa de ‘IOGKF World Budosai’ plaats: het vierjaarlijkse, grootste en belangrijkste seminar dat de Goju-ryu Karate-Do Federatie te bieden heeft. Het is de kans om kennis te maken met de beste leraren van het goju-ryu van dit moment op de geboortegrond van onze stijl: een potentieel zeer verdiepende ervaring. Aanmelden kan via de website van de IOGKF-international.
Vr 15 – Zo 31 juli 2016, Okinawa.

Lees verder

Embodyment


In de hectiek van het dagelijks leven lijkt het wel alsof we alleen maar onderweg zijn naar ‘ergens anders’. We bewegen vaak zo snel dat we ons niet bewust zijn van wat werkelijk in het moment en in onszelf gebeurt. We nemen nauwelijks de tijd om veranderingen ons eigen te maken. In deze snelheid gaan we voorbij aan wat ons lichaam te vertellen heeft en hierin nodig heeft. Hierdoor moeten we steeds meer doen met minder en maken we keuzes die onze gezondheid in de volle breedte ondermijnen.

Het Embodymentprogramma van Michiel+Ivo biedt een vrije ruimte om gedurende een jaar de wijsheid van het lichaam te leren ontdekken, herkennen en benutten.  
Lees verder
...
Sinds ik een jaar of twaalf geleden wakker werd in een tachtigurige werkweek ben ik steeds meer momentjes van werkloze alleenheid gaan scheppen. Eerst gewoon een kwartiertje pauze tussen twee lessen en later op allerlei andere manieren.  Ergens in die tijd ging ik ook op mijn eerste ‘alleenheidsretraite’. Ik herinner me de eerste keer nog als gisteren, verrukkend! Onderweg er heen dacht ik: ‘dit is het gezondste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb’.  Dat gevoel bleef, ook al vroor het in het trekkershutje op de begrijpelijk lege camping :-). Gezond voelt het eigenlijk iedere keer en verrukkend vaak vroeg of laat ook, al loop je ook altijd eerst even flink tegen jezelf aan. Tja, wat wil je, als er geen ander is :-)

Tegelijk waren die momenten van zinvolle alleenheid voor mijn gevoel meestal te kort.  Het doet me dan zonder meer goed, maar ik kom dan tegelijk in een diepere laag waarin ik voel hoeveel kennis, ervaring en verlangen nog onverteerd ligt te wachten. Hoewel het lesgeven, uitwisselingen en gesprekken altijd verteringsprocessen zijn, blijft een deel van die diepere laag toch vaak onaangeraakt. Ik weet inmiddels dat ik daarvoor langer onder water moet. Dat is de reden waarom ik eindelijk de stap heb genomen om precies dat te doen.

Het idee om eens radicaler in te gaan op die diepere verteringsbehoefte bestaat al lang. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik zo’n twaalf jaar geleden tijdens het avondeten aan mijn gezin vroeg: ‘Wanneer mag ik op een drie-jaren retraite[1] gaan?’ Half voor de grap, maar half zeker niet. Mijn oudste zoon, toen een jaar of dertien, zei binnen twee seconden ‘Als ik het huis uit ben’. Hij zei het op een manier die geen ruimte voor twijfel of onderhandeling overliet. Op een manier die bij hem past. Daarmee was het voor wat betreft het serieuze deel van de vraag voor mij gelijk duidelijk dat het moment nog niet was gekomen.

Inmiddels zijn we een jaartje of twaalf verder, is mijn oudste zoon al enige jaren het huis uit en heb ik de extreme sprong nog niet gewaagd. Nu moet ik ook bekennen dat met zijn duidelijkheid destijds het gesprek erover ophield, zonder dat ik de andere drie op de man of vrouw af had gevraagd hoe zij erin stonden, dus mogelijk had dat nieuwe belemmeringen opgeleverd welke ik vast met liefde gehonoreerd zou hebben :-).

Die liefde kan trouwens ook weleens een valkuil zijn –  gehechtheid in schaapskleren – en de initiële wijsheid ‘overrulen’. Dat zeg ik niet omdat het drie maanden in plaats van drie jaar is geworden, maar omdat ik dat voelde: toen, wetende dat een aantal mensen thuis en op KenKon mij liever in hun buurt hebben, ik in de planning heel lang bleef hangen op nog geen elf weken. Terwijl ik toch zeker wist dat het drie maanden moest zijn :-). Inmiddels ben ik al over de twaalf-weken grens heen. Het is nu zeker dat ik zo’n 1.693.440 ademhalingen weg blijf. Dat komt al dicht in de buurt van drie maanden. Zeker omdat ik van nature en culture niet zo haastig adem en bovendien bij sommige beoefeningen mijn adem met de nodige regelmaat inhoud :-).

Dat het [nog] geen drie jaar+ is geworden, is – voor zover ik daar zelf over kan oordelen – niet vanwege die wolf in schaapskleren. Die inkorting heeft allerlei redenen. Daar speelt het hart zeker een rol in, evenals de op stapel staande heupoperaties, maar ook omdat ik er door nieuwe ervaringen zelf ook iets anders in ben komen te staan.  Doordat ik als alternatief vaker kleine retraites ging doen, ontdekte ik steeds meer de waarde van het afwisselen. Het afwisselen van het zogenaamde ‘gewone leven’ – met al het menselijke geschuur, gebots, gefaal en genieten – en het mij daar dan weer uit terugtrekken om te reflecteren op dat gewone leven. Ik meen een specifieke zinvolheid ontdekt te hebben in die afwisseling, welke ik vooralsnog niet toedicht aan dat soort extreem lange retraites. Maar goed, wat dat aangaat kan ik mij niet baseren op ervaring, althans niet uit dit leven.

Ik heb overigens ook wel een paar keer mensen ontmoet die zo’n klassieke Tibetaans boeddhistische drie-jaren retraite hadden gedaan en daar naar mijn gevoel niet erg goed – gezond, geestelijk stabiel, helder, enz. – uit waren gekomen. Integendeel, neig ik te zeggen. Soortgelijke verhalen heb ik ook vernomen van een tweetal bevriende en ervaren therapeuten, die meerdere cliënten hebben gehad die voor reparatiewerkzaamheden na zo’n retraite bij hun op de stoep waren beland. Alas, nu acht ik mijzelf uitgesproken ‘crazyproof’, hoop ik het misschien stiekem toch ooit nog eens te doen en ken ik ook hele positieve voorbeelden, maar het geeft te denken.

Dat het plan recentelijk weer vlam vatte, kwam doordat mijn vrouw, tijdens mijn tweede jichtaanval, bij mij wijselijk en liefdevol hintte dat het misschien tijd was voor een grote innerlijke stap. Ik moest toen als eerste denken aan mijn oude verlangen naar een lange meditatieve retraite. Zo kwam de planning en vormgeving weer op gang en uiteindelijk dus zelfs op stoom.

Op 1 juli vertrek ik namelijk. Eerst vijf weken naar de binnenlanden van Friesland en daarna naar een paar locaties in Schotland, Duitsland en Engeland. Het is dus een nomadische alleenheidsretraite geworden. Het bloed van mijn vader en zijn voorouders – vol reizigers en avonturiers – ‘kruipt waar het niet gaan kan’ :-).

In Schotland zal ik twee weken vertoeven in ‘Yogi Palace’. Een klein retraitehutje dat vroeger werd gebruikt door de vermaarde en inmiddels overleden Chögyam Trungpa Rinpoche, wanneer hij zich wilde terugtrekken uit de dynamiek van het toen in opbouw zijnde Samyeling klooster. Het ‘toeval’ wil dat dit hutje op het terrein van Chrissie [Coburn Krzowska] staat. Menig oud-KenKonner/ster zal haar nog wel kunnen herinneren uit de begindagen van qigong en Tibetaanse meditatie op KenKon. Toen nog ‘Trainingscentrum Ta Mo’ geheten. Zij is ook de draagster van TERA [Tibetan Education & Relief Association] waarvoor we af en toe wat geld inzamelen.

Na Yogi Palace zit ik een kleine twee weken in het zuiden van Engeland en ook daar wil het toeval wat. Namelijk dat het om de hoek bleek te zijn bij Rob Preece, die het ‘Tasting the Essence of Tantra’ op KenKon geeft. Voor hem, om hem ook eens te ontmoeten in zijn eigen ‘habitat’ en om eens wat meer tijd te hebben om van gedachten te wisselen over tantra, innerlijk vuur meditatie [tummo], e.a. zal ik met graagte mijn alleenheid even een dagje doorbreken.

Dan volgt een week in Halscheid waar onverwacht een Tibetaans boeddhistische inwijding op mijn pad komt. Ik sluit het af met een kleine twee weken in het centrum van mijn hart-leraar voor wat betreft het Tibetaans boeddhisme, Lama Chime: Marpa House, in Ashdon in de buurt van Cambridge, Engeland.

Al die tijd zal ik vooral vullen met mediteren en schrijven. En het lijf fit, levendig en vrij houden natuurlijk :-).  Wat het schrijfwerk betreft, wachten honderden pagina’s over karate, qigong en Tibetaanse meditatie op afronding.

Drie maanden haal ik net niet. Tijdens het voorbereidingstraject werd ook steeds duidelijker dat de pijn in en beperking van mijn heupen zonder operaties niet meer af zal nemen. En 2016 lijkt ook het jaar te moeten zijn om daar nieuwe stappen in te nemen. Hoe graag ik het ook zou uitstellen. Rond 22 september kom ik weer terug. De eerste operatie zal vermoedelijk in of na de tweede helft van oktober plaatsvinden. Dat hoor ik vermoedelijk komende donderdag van de chirurg.

Ik hoop dat ik het belang van mijn aanwezigheid ernstig overschat en dat KenKon en haar mensen probleemloos zo lang zonder mij kunnen. De lessen gaan uiteraard gewoon door. Inmiddels hebben we een grote, nog steeds groeiende groep van mensen die capabel tot uiterst capabel zijn in het geven van lessen in de disciplines die we bieden. Een groep mensen die zich misschien juist nu nog verder kan ontwikkelen, nu ze er even wat langer alleen voor staan en elkaar misschien juist daarin extra gaan opzoeken.

Ik zou iedereen willen vragen om tijdens mijn retraite een extra oogje in het zeil te houden en hier en daar misschien een helpende hand uit te steken, je ervaring te delen, een verbindend gebaar te maken, een feestje te bouwen of een zinvolle en verblijdende paleisrevolutie te organiseren J.

Heb het goed!

Sydney Leijenhorst
 
[1] Traditioneel drie jaren en drie halve maan-maanden c.q. 45 dagen.

Agenda

Wo 29 juni Karate Examens Senioren, 19.00 - 22.00 uur
Di 5 juli Derde bijeenkomst van de boeddhistische leesgroep, 19.30 uur
Ma 9 juli - Zo 21 augustus Zomervakantie: lessen volgens zomerrooster
5 - 9 september Open Week
14 - 16 september Start introductiecursussen
Zo 18 september ZenZondag, thema: Vluchten kan niet meer!
Vr 7 - Zo 9 oktober Tasting the Essence of Tantra Seminar Module 5
Za 15 oktober - Zo 23 oktober Herfstvakantie: geen jeugd judo en jeugd aikido. Geen jeugd karate, behalve op vrijdag of anders aangekondigd tijdens de les
Zo 11 december ZenZondag, thema: Show up! 
Za 24 december 2016 - Zo 8 januari 2017 Kerstvakantie: geen vaste KenKon lessen
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp