KenKon Nieuwsbrief - Mei 2012
 
quote open

Beste Lezer,

Sinds afgelopen donderdag is het definitief. Op 8 mei mag ik mij verhouden tot verlammende, doorsnijdende, verdovende en andere krachten van een ziekenhuisopname en bijbehorende operatie. Naast de liefdevolle zorgzaamheid van het personeel en dierbaren.

Het bracht mij in gedachten onder andere even terug naar een ervaring 20 jaar geleden. Naar een spontane bewegingssessie op een qigong seminar met wijlen Shen HongXun. Tijdens het spontane bewegen kreeg ik een visioen waarin ik in mootjes werd gehakt, in een hele grote pan werd gegooid en gaar gekookt als offer aan zij die wat nodig hadden. Een merkwaardige ervaring. Zeg nou zelf. Voor sommigen is het misschien al vreemd om een visioen te hebben, maar voor mij was het ook zeker vreemd om er eentje te hebben met zo’n gruwelijk tafereel. Ik kan mij namelijk uit mijn hele leven zo 1-2-3 maar één nachtmerrie herinneren en die ging alleen maar over een onvoorbereid natuurkunde examen. Waarschijnlijk heb ik er meer gehad, maar veel indruk hebben ze dan dus niet gemaakt. Deze intense en indringende dagdroom, c.q. visioen, echter wel en vooral omdat het een ongekend diep bevrijdend gevoel gaf. Niet wat ik er destijds van zou verwachten.

Tien+ jaar later leerde ik over het bestaan van een Tibetaanse meditatie oefening met de naam ‘chöd’. ‘Chöd’ betekent letterlijk ‘doorsnijden’ en staat voor het doorsnijden van de gehechtheid aan je ikje met alles er op en er aan en de angst die je met je meedraagt voor als dat ikje gekwetst wordt, stuk gaat of helemaal over de railing van het leven vliegt. Je stelt je hierbij voor – even kort door de bocht – dat je vanuit iets dat veel groter en liefdevoller is dan je vastgegrepen ikje - je je lichaam in mootjes hakt, laat koken en dat alles - je raadt het misschien al -  als offer aanbiedt aan behoeftigen.

Op zijn minst een extreem vrijgevige fantasie. Maar menigeen weet inmiddels vast al wel dat veel van wat we voor waar aannemen ook gewoon fantasie is en dat vrijelijk fantaseren veel van ons zelf of zelfs van ons Zelf tot leven kan brengen, nietwaar?  Nou wisten die oude Tibetanen ook wel dat fantaseren, net als stellig zijn over wat waar is, soms een valkuil kan zijn en dus deden ze dat soort meditaties op plekken die ronduit angstaanjagend waren. Op een ‘kerkhof’, op het randje van een afgrond, een plek waar iedereen van dacht dat er boze geesten rond doolden, daar waar wilde dieren vertoeven, enz. Behalve met het doorsnijden van gehechtheid en vrijgevigheid, gaat deze meditatie dus ook over het zoeken naar een verlichte verhouding tot angst.

Binnenkort mag ik dus mijn chöd meditatie oefenen, c.q. mij liefst zo verlicht mogelijk verhouden tot angst, op de operatie tafel. Gelukkig zijn de omstandigheden mild, want ik word lokaal verdoofd (ruggenprik) en de edelsmeden van het menselijk lichaam werken achter een tentdoek. Maar toch. Als yogi of meditatie beoefenaar kom je dan tot bizarre afwegingen zoals: zet ik een koptelefoon op of ga ik juist luisteren naar de zagen en boren en de eventueel schokkende mededelingen die ze aan elkaar uitwisselen? :-) Of, als ik een koptelefoon opzet, zet ik dan muziek op of ga ik naar een lezing over chöd luisteren? Of liever naar traditionele chöd meditatie muziek die allicht meer op je inwerkt dan wat theorie. Soit, zo heeft ieder vak zo zijn afwegingen zal ik maar zeggen :-).

Vooralsnog voel ik nog geen angst. Heel eventjes voelde ik het voor het eerst toen ik de zwart-op-wit brief kreeg met de definitieve datum, het aantal nuchtere uren vooraf, enzovoort, enzovoort. Maar het was nog zo subtiel dat ik echt even mijn ogen dicht moest doen en heel stil moest worden om de energie van mijn angst goed te kunnen voelen. Het voelde best mooi eigenlijk. Straks, op de avond ervoor en de dag zelf, zal ik er ongetwijfeld véél meer energie van krijgen. En dan maar hopen dat ik dan nog steeds weet dat ik alleen maar meer van mijzelf voel en niet word overspoeld (door iets wat niet mij lijkt te zijn) en een morfine pilletje nodig heb of iemand die mijn hand moet vasthouden :-). We blijven immers mensen en dan kunnen we niet altijd heel en één met alles zijn, noch alles in ons eentje klaren.

Wat ik zeker ook hoop is dat ik straks, na de tweede operatie, volledig en liefst nog meer beschikbaar zal zijn voor KenKon en haar leden en bezoekers, vrienden, familie en meer. Er is nog veel dat ik met hen – jullie – wil doen en delen. Dat is het zeker waard om twee keer in de pan gehakt te worden!

Ik ben nieuwsgierig en hoop dat we dat allemaal zullen blijven, onder alle omstandigheden.

quote sluiten Hartelijke groet,
Sydney Leijenhorst

pijltje Agenda

Mei

Za 19 iDance! Dansworkshop met Candice Didonet. Daarna vrij dansen

Do 24 Workshop Schilderen met de Elementen door Rob van Leeuwen

Vr 25 Schilderbijeenkomst door Liesbeth Barendse

Ma 28 'Radiant Mind' door Peter Fenner

Juni

Za 2 Meridiaan Chi Kung door Dagmar van Rijnberk

Zo 10 Workshop Yoga en klankbad door Jacqueline van Steenbrugge

Vr 29 Schilderbijeenkomst door Liesbeth Barendse

Juli

Ma 9 - Zo 15 IOGKF World Budosai Okinawa, Japan

September

Za 29 iDance!

November

Za 17 iDance!

Ferbruari 2013

Za 9 iDance!

pijltje Nieuws

Operaties

LogoDe eerste operatie aan Sydney's heupen zal plaatsvinden op 8 mei a.s.. Daarna is Sydney zeker 4 tot 6 weken uit de running. Het zal ook een hele operatie worden om de toko draaiende te houden. Als je daarbij wilt helpen laat het dan weten. De redactie wenst Sydney veel sterkte. 

World Budosai IOGKF

Dit jaar vindt op Okinawa de 'IOGKF World Budosai' plaats: het vierjaarlijkse, grootste en belangrijkste seminar dat de Goju-ryu Karate-Do Federatie te bieden heeft. Het is de kans om kennis te maken met de beste leraren van het goju-ryu van dit moment op de geboortegrond van onze stijl: een potentieel zeer verdiepende ervaring. Heb je interesse mee te gaan, neem dan contact op met Bart Pekel via het secretariaat. Aanmelden kan via de website van de IOGKF-international.
Ma 9 t/m Zo 15 juli Okinawa

Migratie 

Geen paniek, niemand gaat weg. Het is bijna niet te zien, maar de totale KenKon website is naar een nieuwe server gemigreerd door Philip. Daardoor zijn sommige items achter de links in deze nieuwsbrief nog soms even niet zo compleet als je van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak; we werken er hard aan de hiaten zo snel mogelijk te verhelpen.
pijltje Op komst

iDance! 'To be distant - to be next'

2012-5 iDance! Deze maand een volgende editie van de iDance! workshops: 'To be distant - to be next' een workshop door Candice Didonet. Aanvang 20.00 uur, gevolgd door demogelijkheid vrij te swingen tot twaalf...lees verder
Za 19 mei om 20.00u door Candice Didonet, vanaf 21.00 vrij dansen

Workshop Schilderen met de Elementen 'Binding met de Aarde’

Donderdag 24 mei door Rob van Leeuwen.
Opgeven bij Liesbeth Barendse... meer informatie binnenkort op de KenKon website

Schilderbijeenkomsten

Liesbeth Barendse houdt schilderbijeenkomsten op de laatste vrijdagochtend van de maand. Geen cursus, wel tips, uitwisseling en gezelligheid om vooral ook je eigen ding te doen. Materialen zijn aanwezig meer informatie binnenkort op de KenKon website
Vr 25 mei, Vr 29 juni, etc. 

'Radiant Mind' door Peter Fenner

2012-5 Peter Fenner Join Peter Fenner, Ph.D. for a daylong retreat to directly explore the way of being that lies at the end of all spiritual searching. You will discover the ground of pure being. Through dialogue, inquiry, silence and effortless listening you will ... lees verder
Ma 28 mei door Peter Fenner
pijltjeTips

IOGKF Karate Magazine

One of the members of IOGKF Canada is publishing an online Traditional Dojo eMagazine, that focuses solely promoting traditional martial arts.  We will have articles from IOGKF senior instructors, including Higaonna Sensei, every issue…lees verder

Unique Self Process (korting voor KenKon leden)

The democratization of enlightenment begins with you! The Seven Principles and Practices. A seminar with Marc Gafni at Venwoude. KenKon leden krijgen 150 euro korting op de deelnameprijs…lees verder
Za 19 – Ma 21 mei 2012, Venwoude 

Stage met Sensei Masuyama, Mol (Be)

Takashi Masuyama Karate stage met Sensei Takashi Masuyama, 7de dan, in Mol, België... lees verder
Vr 25 - Zo 27 mei 2012, Mol, België

volg de tweets wordt fan op Facebook wordt fan op Facebook

KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

U ontvangt deze mail omdat u zich hiervoor heeft aangemeld. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden | inschrijving aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp