Mei 2016

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.
Beste allen,

Afgelopen weekend was ik in London voor het feest ter ere van de 50 jarige verjaardag van Tibetaans boeddhisme in Europa. Het feest was georganiseerd door leerlingen van mijn primaire leraar in het Tibetaans boeddhisme, Kyabje Chime Rinpoche. Meestal kortweg Chime Rinpoche,  Lama Chime of Chime genoemd. Het werd in London gehouden in het Quaker centrum ‘Friend’s House’, dat een historie heeft in het ontvangen van gerenommeerde Tibetaanse leraren.
Chime Rinpoche was één van de drie ‘Godfathers’ waarmee het Tibetaans boeddhisme in Europa van start ging. De andere twee, Chögyam Trungpa Rinpoche en Akong Rinpoche, zijn reeds overleden. Na een korte tijd samen te hebben gewoond in London, gingen ze uiteindelijk alle drie hun eigen weg. Lama Chime vestigde zich in Marpa House in Ashdon in het zuiden van Engeland, Trungpa Rinpoche vertrok naar de VS en Akong Rinpoche vestigde zich in het zuiden van Schotland waar het eerste Tibetaans boeddhistische klooster werd gevestigd met de naam Samyeling
Nu mijn leraar meent dat het einde van zijn leven nadert, en sinds de tragische dood van Akong Rinpoche, denkt hij veel over wat hij nog moet, kan of wil doen voor anderen. Dat was op deze dag ook goed merkbaar. Bijvoorbeeld toen hij in zijn pauze een poging deed om alle bezoekers die hij tegen kwam op de gang en op het terras even persoonlijk te begroeten. Hij zal ze niet alle 1000+ getroffen hebben, maar een paar honderd zeker. Ondanks zijn 76 jaar was hij voortdurend zo actief om iedereen te bedanken en te begroeten dat de grote, stevige Shechen Rabjam Rinpoche, een hoogeeerde leraar die speciaal uit zijn retraite in Nepal was gekomen om het feest mee te vieren, hem op een gegeven moment fysiek in zijn stoel duwde toen het tijd was om te ontvangen 😀
Het was een groot, rijk en boeiend evenment met ook ook tal van kleine verassingen die tijd vroegen om te bezinken. Dat laten bezinken ben ik als iets belangrijks gaan waarderen. Komend van een tijd waarin een maand soms één en soms zelfs geen vrij weekend had, neig ik er steeds meer toe om wat extra tijd rond een evenement of seminar te plannen om wat rust en verteringstijd te hebben. Zo ook nu. Ik was een dagje eerder gekomen en op de zondag had ik expres een avondvlucht genomen om nog een ‘gap’ te hebben. Zeker ook aan het begin van KenKon’s ‘Open Ruimte Week’ een passend idee. Ik was bewust gelijk vanuit het hotel naar het vliegveld gegaan om daar mijn tijd door te brengen. Een uurtje of negen. Het heeft iets voor mij, zo’n plek. Zo’n plek waar niemand vast verblijft en mensen en vliegtuigen voortdurend komen en gaan. Dat geeft mij een soort gevoel van vergangkelijkheid, ruimte en vrijheid.
Zittend in één van cafeetjes van terminal 4 van Heathrow Airport begon ik een voorwoord te schrijven over grote stappen de mij te wachten staan. Een schrijf- en meditatieretraite en twee ingrijpende heupoperaties [vervanging]. Beiden hopelijk ingrijpend in de positieve zin des woords 😀  Maar op de één of andere manier is dat voorwoord echter verloren gegaan en daardoor kwam het idee in mij op om een uitgebreidere versie van een verhaaltje te delen dat ik in het Engels al op Facebook had gezet. Dat ging over een kleine gebeurtenis welke ik zelf als een mooie start van de ‘Open Ruimte Week’ ervoer.  
Na een lange tijd genieten van mijn ontbijt in de terminal hal en het lezen van een nieuw boek over twee vergelijkbare vormen van meditatie [‘Luminous Clarity’ van Thrangu Ripoche over dzogchen en mahamudra meditatie]  moest ik op een gegeven moment toch echt even naar de WC. Onderweg werd ik echter afgeleid door de mogelijkheid van een andere verlichtende bezigheid. Ik zag namelijk een bordje ‘Multi-faith prayer room’. De behoefte om te mediteren welde in mij op en uit ervaring weet ik dat ‘bidden’ en ‘mediteren’ naadloos in elkaar overgaan, dus nam ik deze andere afslag. 
Eenmaal aangekomen trof ik een bord met wel tien iconen die allemaal voor een andere religieuze stroming stonden. De eerste herkende ik niet en deed me een beetje denken aan een explosie in een stripboek. Er is vermoedelijk niet veel fantasie voor nodig om te bedenken welk ‘isme’ ook even in mij opkwam 😀 
Gelukkig was ik in het begin even alleen. Dat gaf me even de mogelijkheid om rond te kijken en wat foto’s te nemen. Ik trof drie toegewijde ruimtes in één…. tja, zaaltje is teveel gezegd…kamer. Twee voor islamieten – eentje voor de mannen en eentje voor de vrouwen [achter een gordijn] – en eentje voor christenen. Een mini-moskeetje en een mini-kerkje.
Nu heeft mijn Tibetaans boeddhistische leraar mij ooit bij het ‘toevlucht nemen’ duidelijk gemaakt dat ik daarmee het land van ‘ismen’ verlaat, zelfs die van het boeddhisme, toch zocht ik even naar de boeddhistische opties. Behalve een boekje met de titel What the Buddha Taught, dat ik tussen de korans, bijbels en bhagavadgita’s vond, trof ik niets boeddhistisch aan waarop ik mij kon orienteren als ‘soort van’ boeddhist. Ik besloot gewoon een stoel te pakken en met mijn gezicht naar de muur te gaan mediteren. Ik ben weliswaar geen soto zen boeddhist, die doen dat ook, maar een zeker rust gaf het wel. Bovendien ben ik ook wel een beetje van die ‘integral sekte’ en daar kan eigenlijk heel veel. Misschien nog wel meer dan in de ‘multi-sekte’, maar soit, dat is een heel verhaal op zich.
Ik besloot mij te wijden aan de meditatievormen die, naast liefdevolle vriendelijkheid, meestal de hoofdmoot vormen van het onderricht van mijn wortel leraar Lama Chime en ook het onderwerp waren van het boek dat ik aan het lezen was. De eerder genoemde mahamudra / dzogchen meditatie. Meditaties waarvan Tibetaans boeddhisten wel eens zeggen dat ze eigenlijk beyond Buddhism zijn.
Hoewel er eigenlijk geen meditatie bestaat die technisch gezien makkelijker is dan dat, was het  makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in de boeiende context waarin ik mij bevond. In deze multi-faith prayer room, in de context van de huidige religieus-politieke toestand van onze gedeelde planeet, tegen het licht van mijn voortdurende zoektocht naar de integrale dimensies van spiritualiteit.
Toen ik eenmaal ging zitten ontstond er een stroom van in- en uitgaande religieuzen. Voor zover ik het waarnam en kon beoordelen waren het allemaal moslims. Getuige de woorden van hun gebeden, het feit dat ze naar de voor hun bestemde delen van de kamer gingen en gezien het feit dat velen van hen, anders dan deze wildeman, zich eerst wasten alvorens te gaan bidden.
Dat alles maakte het misschien niet makkelijker, maar wel boeiender. Het was boeiend om waar te nemen wat er allemaal in mij om ging in deze context. Ik dacht bijvoorbeeld ‘het zou ongepast zijn om hier nu mantras te gaan reciteren. Laat staan zingen!’ of het tegenovergestelde: ‘waarom bidden ze [sommigen] niet zachtjes in zo’n multi-faith ruimte? En de associaties die ik kreeg elke keer als ik ‘Allah O Akbhar’ hoorde. Enerzijds de gedachtes aan de recente terroristische misdaden door moslim extremisten, maar anderzijds resoneerde het soms juist ook met mijn eigen devotionele gevoelens, welke ik als christelijk jongetje al voelde en in het Tibetaans boeddhisme meer diepgang en betekenis kregen. Onder de woorden voelt dat voor mij allemaal hetzelfde. Ik mag dan ook graag luisteren nar de devotionele soefi gezangen van de inmiddels overleden Nusrat Fateh Ali Kahn
Of, toen ik wat dieper in de bedoelde meditatie zonk en mijn lichaam-geest verzadigd begon te raken van gelukzaligheid die ongetwijfeld zichtbaar was op mijn gezicht: ‘is dit wel passend in deze multi-faith context? Is dit niet aanstootgevend?’ J O, o, o wat een bizarre projecties!?!? Ik moest even denken aan mijn Facebook profiel. Een kunstwerk van Tashi Mannox met de titel ‘Laughing in the Face of Stupity [Ignorance]’ 😀 
Alas, het was een hele reeks directe belichaamde ervaringen van allerlei perspectieven. Met alle bijbehorende fysieke sensaties, emoties en overtuiginen. Integrale perspectieven en minder integrale perspectieven. Ik moest even denken aan Anouk Brack’s project Experience Integral.
Tegen het einde kwam deze nog naar boven borrelen: ‘ik denk dat een open minded boeddhist eigenlijk dichter bij Allah komt dan een fundamentalistische moslim, net zoals een devotionele moslim misschien wel dichter bij de bevrijdend ervaring van de natuur van de geest komt dan een intellectuele boeddhist’.

Alas, in die kleine twee uur dat ik in deze oase vertoefde was het zowel binnen als buiten soms heel stil en soms behoorlijk druk, maar dat maakte het juist zo mooi en boeiend. Hoewel ik ook zeker wel een half uur aan mijn bedoelde meditatie toe ben gekomen, is het maar de vraag welk deel het meest zegenrijk geacht kan worden. 
Toen ik de ruimte weer verliet en de deur opende, werd ik vriendelijk begroet met de woorden salaam alaikum. Ik liep blij weg. Blij met de ruimte die ik genomen had. Op het vliegveld, in de Multi-faith ruimte en in mijzelf. De Londense metro wijsheid had opnieuw aan kracht en diepgang gewonnen: mind the gap! 😀  

Veel goeds,
 
Sydney Leijenhorst

Qigong op woensdagmiddag


Vanaf nu is er ook op de woensdagmiddag qigong. Er is kinderopvang zodat jij er even een uurtje tussenuit kan terwijl de kinderen zich lekker vermaken! Een waardevolle en gezonde onderbreking van je dag. Kom gewoon langs en doe een gratis proefles mee.  

Woensdagen 14.45 - 15.45 uur in de bovenzaal van KenKon
Lees verder

IOGKF Examen Training


Heb je dit seizoen een examen in het vizier? Of wil je je vaste stof aanscherpen of dieper inslijpen? Ben je 5e kyu of hoger en 16 jaar of ouder? Dan is deze training voor jou!

Za 4 juni 10.00 - 13.00 uur
Lees verder

Dojo Examens Jeugd


Let op! De karate examens voor de jeugd zijn verplaatst naar wo 8 juni!
  • Groep I:  15.00 - 16.30 uur
  • Groep II: 16.30 - 18.00 uur
De examens voor groep I beginnen dus om 15 uur. Dat is een half uur eerder dan de wekelijkse woensdagtraining! De examens voor jeugdgroep II zijn een kwartiertje eerder dan de normale karate les.
Schrijf je in vóór 1 juni!
Lees verder

Skype sessie met Rob Preece


Voor mensen die kennis willen maken met het werk van Rob Preece is er donderdag 16 juni om 20.45 uur een Skype sessie met het thema 'Awakening the Energy Body'. 
Lees verder

Oefenmiddag voor de Tasting the Essence of Tantra groep


Op 19 juni is de volgende inspiratie-bijeenkomst voor TTEOT deelnemers. U bent van harte uitgenodigd.
Lees verder

EHBO cursusmiddag met de nadruk op reanimatie


Zaterdag 18 juni 14:00 – 17:00 uur.

Men krijgt een officieel EHBO certificaat. Wie wil kan daarna lid worden van "buurt alert"; een groep vrijwilligers die opgeroepen worden als er reanimatie nodig is in de buurt.

Lees verder

Centrale Examens IOGKF Nederland


Op zondag 19 juni zijn er weer Centrale Examens van de IOGKF Nederland. Deze zijn voor karateka vanaf 16 jaar en 4e kyu.

Tijden:
10.00 uur: theorie
11.00 uur: praktijk
Lees verder

Trainingsweekend voor de jeugd


We gaan dit jaar op 25 en 26 juni een jeugdweekend organiseren. Dit keer is het weer op KenKon. We gaan trainen, samen eten, film kijken en spelletjes doen. 
Lees verder

Dojo Examens Senioren


Op wo 29 juni zijn er weer karate examens voor de volwassenen! Deze examens zijn voor karateka zonder graad of karateka met 10e t/m 5e kyu.

Schrijf je in vóór 22 juni!
Lees verder

KenKon Shiatsu Verwendag


Op zaterdag 2 juli is er een
‘KenKon Shiatsu Verwendag’.

Op deze verwendag kun je kennis maken met shiatsu en aanverwante behandeltechnieken. Je kunt je voor die dag inschrijven voor een gratis shiatsu behandeling. Daarnaast kun je er ook terecht voor informatie over shiatsu cursussen, behandelingen, enz. en een babbel.
Lees verder

Leesgroep Tibetaans Boeddhisme


Op 10 mei hadden we de tweede bijeenkomst van de leesgroep: gewoon een groepje mensen, die zich allemaal op hun eigen pad bevinden, die zich willen verdiepen in boeddhistische boeken en teksten, en die daar met elkaar over van gedachten willen wisselen. We hebben geen vast format of vaste agenda. We houden het graag open, informeel en verwelkomend. De volgende bijeenkomst is op dinsdag 5 juli, om 19.30 uur. Locatie: KenKon.
Lees verder

Shiatsu opleidingen en cursussen bij KenKon

Oosterse wijsheid vertaald in Westerse wijsheid.

Sinds september 2015 heeft Shiatsu in Bedrijf Opleidingen haar thuisbasis bij KenKon.

Je kunt deelnemen aan een dagworkshop 'De 6 aanrakingen', een zesdaagse cursus 'Shiatsu Stoelmassage', een jaaropleiding tot Shiatsumasseur of een vierjarige opleiding tot erkende Shiatsutherapeut.

Lees verder

Tasting the
Essence of Tantra V

 

Awakening the energy body


During this weekend (7 - 9 October) retreat we will shift attention to developing awareness of the energy body, introducing the processes of healing and purification and the significance of working with exercises such as Kum Nye, five Tibetan yogas and movement.
Lees verder

(seminar)tips

2016 IOGKF OKINAWA WORLD BUDOSAI

 

Dit jaar vindt op Okinawa de ‘IOGKF World Budosai’ plaats: het vierjaarlijkse, grootste en belangrijkste seminar dat de Goju-ryu Karate-Do Federatie te bieden heeft. Het is de kans om kennis te maken met de beste leraren van het goju-ryu van dit moment op de geboortegrond van onze stijl: een potentieel zeer verdiepende ervaring. Aanmelden kan via de website van de IOGKF-international.
Vr 15 – Zo 31 juli 2016, Okinawa.

Lees verder

Embodyment


In de hectiek van het dagelijks leven lijkt het wel alsof we alleen maar onderweg zijn naar ‘ergens anders’. We bewegen vaak zo snel dat we ons niet bewust zijn van wat werkelijk in het moment en in onszelf gebeurt. We nemen nauwelijks de tijd om veranderingen ons eigen te maken. In deze snelheid gaan we voorbij aan wat ons lichaam te vertellen heeft en hierin nodig heeft. Hierdoor moeten we steeds meer doen met minder en maken we keuzes die onze gezondheid in de volle breedte ondermijnen.

Het Embodymentprogramma van Michiel+Ivo biedt een vrije ruimte om gedurende een jaar de wijsheid van het lichaam te leren ontdekken, herkennen en benutten.  
Lees verder

Agenda

Za 4 juni Examentraining, 10.00 - 13.00 uur
Wo 8 juni Karate Examens Jeugd, groep 1: 15.00 uur; Groep 2: 16.30 uur
Do 16 juni Skype-sessie met Rob Preece 20.45 uur
Zo 19 juni Centrale Examens IOGKF NL, 10.00 uur theorie; 11.00 uur praktijk
Zo 19 juni Oefenmiddag voor de TTEOT groep 14.00-17.00 uur
Za - Zo 25 en 26 juni Trainingsweekend voor de jeugd 14.00 uur
Wo 29 juni Karate Examens Senioren, 19.00 - 22.00 uur
Di 5 juli Derde bijeenkomst van de boeddhistische leesgroep, 19.30 uur
Ma 9 juli - Zo 21 augustus Zomervakantie: lessen volgens zomerrooster
5 - 9 september Open Week
12 - 16 september Start introductiecursussen
Zo 18 september ZenZondag, thema: Zo veel mogelijk beren op je pad
Vr 7 - Zo 9 oktober Tasting the Essence of Tantra Seminar Module 5
Za 15 oktober - Zo 23 oktober Herfstvakantie: geen jeugd judo en jeugd aikido. Geen jeugd karate, behalve op vrijdag of anders aangekondigd tijdens de les
Zo 11 december ZenZondag, thema: Show up! 
Za 24 december 2016 - Zo 8 januari 2017 Kerstvakantie: geen vaste KenKon lessen
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp