Oktober 2016

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.

...Beste allen,

Deze zomer was ik op een nomadische alleenheidsretraite. Er is vermoedelijk weinig ervaring of fantasie voor nodig om te kunnen begrijpen dat dat wat met je doet. Zeker wanneer je weet dat ik mij min of meer dag in, dag uit heb beziggehouden met twee vormen van innerlijke yoga en meditatie die volgens de kijk van het Tibetaans boeddhisme tot de impactrijksten behoren. Nou zal menigeen die wat over boeddhisme heeft gelezen wel de metafoor kennen waarin de leerling vergeleken wordt met een kopje. Zo zijn er vieze kopjes, omgekeerde kopjes, gebarsten lekkende kopjes, kopjes die eerst nog afgebakken moeten worden in de pottenbakkersoven, veel te volle kopjes en misschien nog wel eentje. Allemaal kopjes waar de vers gezette thee niet zo goed en duurzaam in kan landen. Alas, je raad het al. Het is opnieuw mislukt om volledig en voor altijd verlicht te zijn :-) Wel ben ik dolgelukkig met het feit dat ik eindelijk de stap genomen heb voor deze ‘langer dan ooit’ retraite en de ervaringen, vaardigheden en inzichten die mij ten deel zijn gevallen. Ik kan het iedereen met enige geestelijke stabiliteit en helderheid, die niet alleen uit is op rozengeur en maneschijn, van harte aanraden. Kort of lang.
...
Lees verder

Tasting the
Essence of Tantra V

 

Awakening the energy body


During this weekend (7 - 9 October) retreat we will shift attention to developing awareness of the energy body, introducing the processes of healing and purification and the significance of working with exercises such as Kum Nye, five Tibetan yogas and movement.
Lees verder

Qigong woensdagmiddag vervallen


Het is enige tijd mogelijk geweest om op woensdagmiddag van 14.45 – 15.45 uur qigong-les te volgen, maar helaas is deze mogelijkheid inmiddels vervallen. Mocht je nog betaalde lessen tegoed hebben, dan kun je deze inhalen bij de lessen van maandag (21.00 – 22.00 uur) en/of donderdag (11.15 – 12.15 uur of 19.30 – 20.30 uur).

Dansimprovisatie en bodyrelease


In de open week zijn we gestart met de cursus dansimprovisatie en de cursus bodyrelease. Je kunt nog mee doen!

Neem contact op met Harriët Ordelman:
info@harrietordelman.nl of 06 182 42 155
Lees verder

Zen and the art of not being a jerk

Brad Warner komt 11 oktober naar KenKon om een workshop over Zen meditatie te geven. 

Tijdstip van de workshop: 12.30 – 16.30 uur

Kosten: € 10,- (€ 7,50 voor KenKon-leden en studenten)

Dana (donatie) is welkom

Aanmelden bij: spectrum.spc@wur.nl

Lees verder

KenKon Voedselbankactie 1-30 november komt er aan!!!!!

 
Nog maar een kleine 8 weken en de kratten staan weer onder de trap op KenKon: de hele maand november kan iedereen er houdbaar, voedzaam eten en drogisterij artikelen doneren. Zet het in je agenda, we maken er een zeer succesvolle actie van!

Voor vragen, neem contact op met Diane Schaap – dianeschaap@gmail.com – 06 1120 3729
Lees verder

Centrale Training IOGKF-NL

 
Op zondag 6 November is er een Centrale Training van de IOGKF-Nederland. Tijdens deze trainingsdag, welke open is voor iedereen vanaf 16 jaar met een 10e kyu of hoger!, zullen verschillende dojo-leiders en senior-instructors van de IOGF Nederland  een thema training geven naar eigen keuze. Hiervoor zullen twee zalen worden gebruikt, zodat er circa tachtig karateka mee kunnen doen. Wil je jezelf van een plaats verzekeren, schrijf je dan zo snel mogelijk in via info@iogkf.nl.

De kosten bedragen slechts € 15 voor IOGKF-leden en dat is inclusief, thee, koffie en soep voor de lunch. Wil je mee eten, neem dan boterhammen, fruit, enz. mee. Je kunt ter plekke betalen.
Lees verder

Leesgroep Tibetaans Boeddhisme

 
Het volgende boek is van Pema Chödrön: 'Bevrijd jezelf van angsten en oude gewoonten'. In dit boek past Chödrön boeddhistische wijsheid toe op problemen die onze gewoontes en neigingen kunnen veroorzaken.  Het goede nieuws is dat we hier verandering in kunnen aanbrengen.
 
We komen weer bij elkaar op 8 november, 19.30 uur.  Iedereen is welkom.  De locatie bepalen we later.  Kijk op de KenKon website, Facebook, of stuur een mail naar: leesgroeptibetaansboeddhisme@gmail.com
Lees verder

100 man Iri Kumi

Op zaterdag 26 november is er weer een '100 Man Iri Kumi'. Dit is een boeiend, uitdagend en pittig evenement en de opbrengst gaat naar een goed doel!

10.00 – 12.00 uur 6 t/m 15 jaar, 50 rondes van 1 minuut.
13.00 – 17.00 uur volwassenen, 100 rondes van 2 minuten

Lees verder

Winter Stilte Retraite 2017

“We laten los en zitten stil”  

Op retraite gaan betekent letterlijk: je terugtrekken. Even pas op de plaats maken en afstand creëren van de waan van alledag. Zonder afleiding. Geen telefoon, krant, boek of verplichte praatjes.

2 januari (09.00 uur) t/m 6 januari (17.00 uur)

Locatie / location
Trainingscentrum KenKon, Wageningen

Lees verder

(seminar)tips

Embodyment


In de hectiek van het dagelijks leven lijkt het wel alsof we alleen maar onderweg zijn naar ‘ergens anders’. We bewegen vaak zo snel dat we ons niet bewust zijn van wat werkelijk in het moment en in onszelf gebeurt. We nemen nauwelijks de tijd om veranderingen ons eigen te maken. In deze snelheid gaan we voorbij aan wat ons lichaam te vertellen heeft en hierin nodig heeft. Hierdoor moeten we steeds meer doen met minder en maken we keuzes die onze gezondheid in de volle breedte ondermijnen.

Het Embodymentprogramma van Michiel+Ivo biedt een vrije ruimte om gedurende een jaar de wijsheid van het lichaam te leren ontdekken, herkennen en benutten.  
Lees verder

Winter Vajrasattva Retreat- Devon


Healing from the Source Vajrasattva Retreat 

We each have within us an innate source of health, vitality and wisdom known as our Buddha Nature. In the Tantric tradition we can awaken a relationship to this source of healing through the practice of Vajrasattva.

With Rob Preece & Anna Murray Preece
Brimpts Farm, Dartmeet, Devon.
 
November 11th - 18th  2016
 
Lees verder
Toen ik deze keer voor het eerste, Nederlandse deel naar Friesland reed, moest ik denken aan mijn eerste alleenheidsretraite. Een jaar of vijftien geleden schat ik. Op 1 januari reed ik over een deels besneeuwd landschap naar een verlaten camping in de Achterhoek voor mijn eerste retraite van vier of vijf dagen. Terwijl ik op ongeveer driekwart van de route was – ik herinner me het nog als de dag van gisteren – kwam de gedachte in mij op: ‘dit is het beste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb’. Nou was dat misschien een wat boute en overtrokken gedachte, maar het was een belangrijke stap in het herstellen van yin yang evenwichten tussen alleenheid & gezamenlijkheid, uiterlijkheid & innerlijkheid, werk & bezinning, en vast nog meer. Toen had ik, als inspiratie voor mijn meditaties, een hele stapel boeken bij me over de Tibetaans boeddhistische kijk op het proces van sterven en weer herboren worden. Het was van mijn kant het eerste zaadje van de winter stilte retraites, waarvan er velen volgden en die we tegenwoordig ook gezamenlijk delen en dragen. Deze retraite werd ik vergezeld door inspiratiebronnen over het innerlijk vuur dat met de oude kranten van onze ik-kramp een heilzaam vuurtje stookt waarmee het licht in onze innerlijke ervaringsruimte wordt hersteld en over hoe je ook zonder vuurtje stoken kunt ontdekken dat de innerlijke ruimte al verlicht is.
 
Behalve dat mijn recente retraite een bijzondere, vaak prachtige – en soms moeilijke – innerlijke reis was, was het ook een boeiende uiterlijke reis. Dat kwam met name omdat ik op zes verschillende retraiteplekken heb vertoefd. Variërend van alleenstaande hutjes of huisjes op privéterrein tot grote, gevestigde Tibetaans boeddhistische centra; van koud en klein tot ruim, warm en luxe; van al decennia bekend terrein tot geheel onbekend, enz. Dat alles in Nederland, Schotland, Engeland en Duitsland. Allemaal hadden ze wel iets met het Tibetaans boeddhisme te maken. Zelfs de Yurt op een privé terrein, want daar hingen tot mijn verrassing hele kleine Tibetaanse gebedsvlaggetjes langs de oprit :-) Wat boeiend en mooi was aan die uiterlijke reis was te ervaren hoe veel mensen op hun eigen manier al die plekken een deel van hun tijd en energie gaven om mensen de mogelijkheid te bieden om ‘in retraite’ te kunnen gaan, en de verschillende sferen die daarmee werden geschapen en onderhouden. Op KenKon doen we dat natuurlijk ook met een grote groep vrijwilligers, maar dat beleef ik altijd meer van binnenuit. Nu ervoer ik het ook een beetje van buitenaf, ook al zat ik er, één keer zelfs vier weken lang, middenin.
 
Met name dat stukje van een sfeer scheppen en onderhouden was daarbinnen iets wat me meermaals raakte en inspireerde. Omdat eens ‘van buiten af’ te ervaren en de verschillen daarin te beleven en te genieten. Zo was er bijvoorbeeld bij ‘Us Thus’ in Friesland een Tibetaans boeddhistische meditatieruimte die door omstandigheden niet meer zo heel veel werd gebruikt, maar waar ik direct bij binnenkomst voelde dat er desalniettemin een onmiskenbaar warmhartige en toegewijde sfeer hing. Die sfeer was nog vol en onwankelbaar aanwezig. Deze werd, ondanks de moeilijkheden om de tent draaiende te houden, onverminderd door de vrouw des huizes (en haar dochter) in stand gehouden. Het was het hart van de ooit tot boeddhistisch centrum omgetoverde, honderdvijftig jaar oude, Friese boerderij.
 
Een ander mooi en indrukwekkend voorbeeld was het retraitecentrum in Halscheid, Duitsland. Hier werd een oude traditionele ‘dienst’ doorgedragen welke een deel van de sfeer bepaalde. Het werd gedaan op een manier die ik ervoer als ‘authentiek en impactrijk’. Het gaf mij meer dan eens kippenvel en andere symptomen van diepe en subtiele geraaktheid. Het was de zogenaamde ‘Mahakala Puja’. Zonder vreemde, ver van je bed taal, zou je misschien kunnen zeggen: ‘de dienst van de krachtige, compromisloze, doch onvoorwaardelijk compassievolle wakkerheid’. Ik zou zeggen: laat je zelfkennis en fantasie even de vrije loop om te weten wat dat voor jou betekent :-) 
 
Toen ik na thuiskomst op een stil moment even KenKon opzocht was ik blij te voelen dat de verschillende sferen die normaliter in KenKon hangen en stromen nog levend voelden. Normaal loop ik altijd een paar keer per week even rond om grofstoffelijk en fijnstoffelijk mijn steentje bij te dragen aan de sfeer in het gebouw en het was fijn te ontdekken dat het ook zonder mij heel goed gaat. Niet alleen wat dit betreft, maar ook wat betreft het doorlopen, de sfeer en de inhoud van de lessen en de organisatie. Eén van de vele dingen die mij daar in verblijdde was bijvoorbeeld dat verschillende lesgevers ook contact met elkaar hadden opgezocht en gedachten en gevoelens hebben uitgewisseld over het lesgeven en de inhoud ervan. Ik wil iedereen van harte bedanken voor het doordragen van KenKon en ik hoop nog vele jaren deel te kunnen zijn en bij te kunnen dragen aan de menselijke en inhoudelijke stromen die KenKon maken tot wat het is. Uit angst iemand te vergeten ga ik hier geen lijstje namen typen, maar ik bedoel echt iedereen die op zijn eigen manier een bijdrage heeft geleverd aan anderen op KenKon, en aan KenKon.
 
Zelf ben ik inmiddels weer helemaal ‘up en running’. Ik geef alle lessen weer, heb ik de deadline van de belastingaanslag al vernomen, ben alweer uit bed gebeld vanwege inbraakalarm, ook al in het ziekenhuis geweest voor nog te agenderen operaties, schrijf nu nog even gauw een voorwoord terwijl de deadline al achter me ligt, enz. enz. :-) Zaak is nu om de inspiratie van de retraite bijeen te houden en door te laten stromen, zodat anderen er ook iets aan hebben. Zoals je bij een Westers kopje wel eens even het schoteltje op, in plaats van onder, het kopje legt, om er voor te zorgen dat de koffie voor je gasten warm blijft. Daar ga ik mijn best voor doen.  
 
Veel goeds en tot ziens!
 
Sydney Leijenhorst

Agenda

Vr 7 - Zo 9 oktober Tasting the Essence of Tantra Seminar Module 5
Di 11 oktober workshop 'Zen and the art of not being a jerk', 12.30 - 16.30 u
Za 15 oktober - Zo 23 oktober Herfstvakantie: geen jeugd-judo en jeugd-aikido. Geen jeugd-karate, behalve op vrijdag of anders aangekondigd tijdens de les. De lessen voor volwassenen gaan door.
Hele maand november KenKon voedselbankactie 2016
Zo 6 november Centrale training IOGKF-NL, 10.00 - 16.00 u
Di 8 november Bijeenkomst van de boeddhistische leesgroep, 19.30 u
Za 26 november 100 man Iri Kumi, 10.00 - 17.00 u
Zo 11 december ZenZondag, thema: Show up! 
Za 24 december 2016 - Zo 8 januari 2017 Kerstvakantie: geen vaste KenKon lessen.
Ma 2 - Vr 6 januari 2017 Winter Stilte Retraite 2017
Vr 7 - zo 9 april 2017 Tasting the Essence of Tantra, module 5, ‘Working with the Shadow’
Vr 19 - zo 21 mei 2017 Irini Rockwell seminar: ‘The Five Vital Wisdoms, In relating, communicating & cooperating’
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp