Februari 2019

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.

Beste lezer,
 
Het overkwam mij dit jaar een paar keer dat aan het einde van de karate les voor gevorderden een gevoel in mij op kwam dat zich liet verwoorden als “wat mooi dat wij ons opnieuw ruim een uur hebben verbonden met en verhouden tot zo’n ‘eerbiedwaardige traditie’ ”. 
 
Op zo’n moment weet ik niet precies wat dat betekent. Ik vermoed omdat het de taal van het hart is welke op zo’n moment spreekt en die leent zich misschien niet zo 1-2-3 voor woorden, logica, redeneringen en meer van dat soort dingen.
 
Ik weet op zo’n moment wel altijd heel zeker dat ik tot iets heel wezenlijks geroepen wordt. Op de één of andere manier is die taal altijd heel duidelijk. Dat wezenlijke zit, denk ik, zowel in de eerbied als in het eerbiedwaardige. Misschien zijn die twee ook niet echt van elkaar te scheiden. Zoals in de Engelse uitdrukking ‘beauty is in the eye of the beholder’.
 
‘Eerbied’ speelt overigens een belangrijke rol in het traditionele karate. Een beroemd oud en leidend karate adagium luidt: ‘karate begint met eerbied en eindigt met eerbied’. Voor het woord eerbied wordt vaak ook het woord ‘respect’ gebruikt, of ‘hoffelijkheid’. In het karate wordt daar veelvuldig uitdrukking aan gegeven door het buigen. Wanneer men de dojo – de hal van de [levens]weg – binnenkomt, wanneer de les begint en eindigt, wanneer men met iemand gaat oefenen en ter afsluiting daarvan, enz. Een mooi gebaar, met het hele lichaam.
 
In deze vechtkunst traditie – waar leraar en leerling veelvuldig naar elkaar toe buigen – staat tevens een ander adagium centraal dat over het hart gaat. Namelijk: isshin denshin [以心伝心]. In de context van budo, boeddhisme en vergelijkbare tradities wordt dit vertaald als ‘hart tot hart overdracht’. Dit is de overdracht die tussen de regels door gaat en buiten de formaliteiten om. Via die stroom vindt, zo wordt gezegd, de meest wezenlijke overdracht van een traditie plaats. In tradities zoals het Okinawa goju-ryu karate speelt ook het lichaam een belangrijke rol in de woordeloze overdracht.
Dit adagium is wat minder bekend onder karateka. We hebben het er niet zo vaak over. Dat is natuurlijk heel toepasselijk, maar de valkuil is dat het besef en de werkingskracht ervan verloren gaat.
 
Toen één van onze Zen mentoren zich een jaar of vijftien geleden weer eens afvroeg, zoals een goede Zen-beoefenaar betaamt, wat die ‘overdracht’ in Godsnaam nou eigenlijk was, en om mijn kijk vroeg, antwoorde ik spontaan ‘voor mij is het dankbaarheid’. Mijn hart vindt dat vandaag de dag nog steeds een valide antwoord. Misschien hebben mijn hersenen een wat uitvoerigere, meer complete en genuanceerdere mening, maar daar ben ik nu even niet mee bezig 😊
 
Nu ik dit allemaal zo opschrijf, over de taal van het hart, moet ik even denken aan de fase in mijn leven waarin ik vegetariër werd. Inmiddels alweer meer dan 40 jaar geleden. Toen werd ik ook aangesproken in de taal van mijn hart. Na het zien van een documentaire over een varkensslachterij. Maar ik denk dat ik onbewust aanvoelde dat die taal van het hart in mijn omgeving niet de moedertaal was, want als men mij vroeg waarom ik vegetariër werd, had ik vroeger altijd een heel rijtje van rationele en vermoedelijk pseudowetenschappelijke argumenten t.a.v. het waarom. Ergens halverwege ben ik daarmee opgehouden en ben ik weer vanuit mijn hart gaan antwoorden.
Ik weet niet of bij de start van mijn vegetarisme de kwaliteit van ‘eerbied’ in het spel was, maar ik denk wel een kwaliteit uit dezelfde familie, uit de familie van het hart. ‘Medeleven’ is misschien een passendere vertaling van de woorden die mijn hart toen sprak.
 
Verder komt het woord ‘devotie’ in mij op, in het licht van de taal van het hart. Een kwaliteit die mijn hart vaak vervuld heeft, bijvoorbeeld tijdens het zingen van inmiddels honderdduizenden mantras. Devotie ligt voor mij ook dicht bij ‘dankbaarheid’. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik, op een bed in een hotelkamer in Boulder in de VS, bijkomend van de jetlag, een lucide droom had waarin mijn Tibetaans boeddhistische  ‘wortel leraar’, Kyabje Chime Rinpoche, in mijn hart, een devotioneel gebed zong naar één van zijn leraren, Khenpo Gangshar. Tegelijkertijd zong Khenpo Gangshar weer naar zijn leraar en zo ging het zingen diep terug in de tijd. Wonderbaarlijk! Het woord dankbaarheid zou tekortschieten om het gevoel te beschrijven.
 
Maar goed, nu ik zo uit de losse pols zit te mijmeren over de taal van het hart, besef ik dat het deels om ‘oude woorden’ gaat, waarvan ik mij afvraag of en wat ze nog betekenen voor jongeren en jongvolwassenen. Tegelijk besef ik dat ze voor sommigen juist negatief beladen kunnen zijn. Zo zal iedereen ze anders beleven. Voor wat het eerste betreft moet ik mijn zonen maar weer eens raadplegen. Ook zij zijn mijn leermeesters.
 
Hoe de woorden en ladingen ook komen en gaan, ik heb er alle vertrouwen in dat de taal van het hart zijn of haar weg zal blijven vinden. Of het ooit makkelijk zal zijn om er duurzaam en diep naar te leren luisteren en te leven betwijfel ik vooralsnog.
 
Fijne tijd,
 
Sydney Leijenhorst

KenKon Leesgroep – Impressie 22 januari 2019

We lazen van Tara Brach: 'True Refuge. Finding Peace and Freedom in Your Own Awakened Heart'. Ieder van ons vertelde van favoriete passages in dit fijne, vooral praktische boek.

Tara Brach neemt ons mee in de dagelijkse praktijk van haar leven en laat zien wat True Refuge inhoudt.  "You can begin to develop a reliable inner refuge on your own by drawing on whatever in your past experience has helped you to feel a sense of connectedness and an increased sense of safety.  The most basic outcome is a growing sense of self-trust – we know that we have within us whatever is needed to be present with our life." 

Lees verder

Breathe to Shine!

Hoe dieper je ademt en hoe meer je aanwezig bent in je lijf, hoe dieper je leeft. Je adem en lijf spiegelen hoe je je leven leeft. Ons lijf wil vrij en vitaal zijn. Doordat we te veel in ons hoofd zitten blokkeren we dat natuurlijke vermogen. We halen hierdoor niet het volle potentieel uit ons lijf en ons Zijn.

In 5 verdiepende avonden ga je een uniek proces aan met jezelf. Voorbij oude patronen om jouw levensenergie, creativiteit en speelsheid weer vrij te laten stromen. We leggen een krachtig fundament voor innerlijke transformatie en fysieke, emotionele en spirituele stabiliteit.

We werken met de 6 elementen van Biodynamic Breathwork & Trauma Release (BBTRS®): adem, bewuste beweging en aanraking, geluid, zachte emotionele ontlading en meditatie.
Een diep transformerend proces om weer te schitteren in wie je ten diepste bent en thuis te komen in je lijf!

Lees verder

KenKon Leesgroep – Aankondiging dinsdag 19 maart

Met het oog op het komende weekend met Rob Preece, 5-7 april (Compassionate Presence), hebben we ervoor gekozen om de volgende bijeenkomst van de KenKon leesgroep te besteden aan Rob's meest recente boek:  'Tasting the Essence of Tantra: Buddhist Meditation for Contemporary Western Life.'

Datum:            dinsdag 19 maart
Tijd:                 19.30-22.00 uur

Voor locatie, of informatie over de leesgroep, stuur een mailtje naar:  leesgroeptibetaansboeddhisme@gmail.com

Lees verder

Dutch Black Belt Gasshuku, 30 - 31 maart, Sensei Sydney Leijenhorst

Sanchin, Tensho & Kiko
Many masters have made bold statements about the depth and importance of these two kata. It is said they are the foundation and contain the secrets of the whole system. Topics that will be covered range from the key-points of form and their benefits, abdominal breathing & breath power, chinkuchi kakin patterns, building & circulating ki (breath), seishin tanren, kiko undo and meditative aspects.

Kaki-e
Kaki-e is a topic I have always enjoyed: the search for more strength through deep & subtle integration of body, breath & mind, as developed, for example, through sanchin & tensho; the rich array of techniques; exploring the bridge between various 'ranges of combat’ and developing a wide spectrum of kaki-e drills, based on the basic kaki-e drills transmitted within goju-ryu and further inspired by my previous practice of judo, MMA and qinna [Chinese grappling skills].

Lees verder

Compassionate Presence

This upcoming meditation seminar with Rob Preece focuses on the transformation of pain into compassion for oneself and others. The weekend is part of a series of seminars that touches into various aspects of [tantric] Tibetan Buddhist meditation.

Friday April 5Sunday, April 7

Lees verder

(seminar)tips

Okinawa Dento Karate-do Gishiki 2019

Karateka! Hier kun je informatie vinden over, en je inschrijven voor, de Okinawa Dento Karate-do Gishiki 2019:
https://va.apollon.nta.co.jp/budosai2019/

Agenda

Vr 8 februari Breathe to Shine! 5 Verdiepende vrijdagavonden: 1, 8, 15, 22 februari en 1 maart.
Di 19 maart Leesgroep Tibetaans Boeddhisme, 19.30 - 22.00
Za 30 - Zo 31 maart Dutch Black Belt Gashuku, Sanchin, Tensho & Kiko, Kaki-e, 9.30 - 16.00
Vr 5 - Zo 7 april Compassionate Presence [Deepening Tantric Practice] met Rob Preece
Zo 14 April Karate training door senior instructors van de IOGKF Nederland
Za 6 juli Centrale Karate Examens IOGKF Nederland
Di 30 juli - zo 4 augustus Gishiki 2019, Okinawa
Vr 4 - Zo 6 oktober Creative Wisdom [Deepening Tantric Practice] met Rob Preece
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp