Juni 2017

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.

Beste lezer,
 
Voor hen die het willen of moeten weten,
 
Mijn heupoperatie is uiterst goed verlopen. De avond ervoor, donderdag 25 mei, landde ik in het ziekenhuis. Ik voelde me uiterst fit. Toen ik door de draaideur liep had ik even het gevoel alsof ik een sportschool binnenliep. Hoewel ik dat eigenlijk niet zo vaak gedaan heb ik mijn leven, deed het me er toch aan denken. Maar goed, gevoelens en werkelijkheid kunnen in theorie uit elkaar lopen 😉.
 
Toen de intake klaar was ben ik naar de lounge gegaan voor een kopje gekookt water.  Toen ik merkte dat er niemand anders gebruik van maakte, heb ik het licht uitgedaan en diepgaand genoten van de stilte, en geluisterd naar meditatie- en levensonderricht van Tenzin Wangyal Rinpoche [één van mijn belangrijkste Tibetaanse leraren], afgewisseld met korte meditaties.
 
In de ochtend was ik de eerste. Tijdens de operatie voelde ik mij gelukkig volledig senang en babbelde ik af en toe even met de assistent anesthesist – ‘assistent onvoelbaarmaker’ zouden de Belgen misschien zeggen 😉. We spraken onder ander over de rol van meditatie in pijnbestrijding. Maar een groter deel van de tijd rustte ik in een uiterst ruime ruimte en reciteerde ik onhoorbaar en in mij geneeskrachtige mantras. Gelijk ook voor enkele anderen. Als je dan toch daar ligt 😊.
 
De sfeer op de OK was ook bijzonder ontspannen, efficiënt en vriendelijk. Dat helpt, evenals mijn vertrouwen in en het goede contact met de heldere, vriendelijke, nuchtere en bekwame ‘guru’ van de operatiekamer mandala. De chirurg, dhr. Kapteijn, was zeer tevreden over zijn werk. De stabiliteit was volgens zijn testjes zeer goed, er was een paar honderd milliliter minder bloedverlies dan de laatste keer en het kostte ook iets minder tijd.
 
Ook het herstel ging tot nu toe soepel. Twaalf uur later stond ik al even op twee benen en vier-en-twintig uur later wandelde ik door de gang en ging ik een trap op en af met twee krukken in de ene hand en een trapleuning in de andere hand. Toen ik de volgende dag thuis was begon ik al gauw met het revalidatieprogramma dat zo’n zes weken gaat duren. Dat wil zeggen: tot het ijkpunt ‘mensen kijk eens, zonder krukken’. Zelfs het zes weken op de rug moeten slapen, waar ik de vorige keer misschien nog wel het meest tegenop zag, gaat vooralsnog best goed.
 
Tegelijk is het natuurlijk ook gewoon wat het is. Een stevige ingreep. Er is ook een fase, zo herinnerde ik me weer, waarin pijn het anker in de innerlijke zee van rust dreigt te lichten, of dat af en toe ook even voor elkaar krijgt. Die fase voelt een beetje alsof je bent aangereden door een chemische truck van de ene kant en een mechanische truck van de andere kant. Gelukkig is die fase weer voorbij. Of hij komt nog even terug, want ik weet zo 1-2-3 niet meer hoe lang het duurt voordat de externe opiaten e.d. uit de bloedbaan verdwenen zijn. Maar goed, dan kunnen we vast nog wel wat interne varianten aanmaken, doe ik bij de tandarts ook wel eens 😊.
 
Zo’n vierde heupoperatie is ook wel een beetje alsof je je tweede, derde, enz. kind krijgt. Je weet steeds beter wat het betekent, hoe het allemaal kan. En sommige vaardigheden en waakzaamheden zitten er nog in. Tijdens dit schrijven ben ik inmiddels aangeland in de fase waarin de energie – en daarmee de staten van wakkerheid, dromen en slapen – nog woelig op en neer gaat golven. Desondanks voel ik mij prima en heb ik volgens mijn app inmiddels 1486 stappen buitenshuis gemaakt en 45 calorieën verbrand.  Of mogelijk meer calorieën, want met zo’n opengesneden bil is het even hard werken voor de buren en bovendien moeten armen en schouders via de krukken ook weer even aan de bak.
 
En wat een zegen om zoveel mensen thuis, in de maatschappij en op KenKon te ‘hebben’ die mij helpen om ruimte te voelen voor dit herstelproces!
 
Eerlijk gezegd lijkt het me moeilijker om een meer systemische aandoening te moeten doorstaan. Zoals hepatitis, AIDS, de ziekte van Lyme, kanker, long emfyseem, enz., enz., enz. Ook al waren het honderd duizend stappen pijn. Soit, deze relativering, de zegenrijkheid van nu en de lessen van de pijn ten spijt, zou ik het natuurlijk heel erg fijn vinden wanneer ik nu zeven vette jaren tegemoet zou mogen zien. Metaforisch gesproken natuurlijk 😊.
 
Ik hoop alle KenKonners en andere dierbaren voor de zomer nog een keer te zien, tot die tijd zal ik goed voor mezelf zorgen zodat niemand me de trap op hoeft te tillen, mijn voeten hoeft af te drogen na het douchen, enz. 😊 En met veel verlangen en plezier zal ik de tijd die overblijft wijden aan lezen, schrijven en beoefenen, zodat ik nog beter begrijp, aanvoel en kan waar we op KenKon mee bezig zijn.
 
Hartelijke groet,
 
Sydney Leijenhorst

Nieuwe Qigongles

1 mei is er een nieuwe, extra Qigongles gestart met speciale aandacht voor:

•    Basishouding & beweging in de oefeningen van de Taiji Qigong serie
•    Lichamelijke klachten
•    Aarding

Lees verder

Verslag KenKon leesgroep

Op 30 mei is de leesgroep weer bij elkaar geweest met op het menu dit keer 'The Five Wisdom Energies' van Irini Rockwell.

We hebben verkend wat de Vijf Wijsheid Energieën inhouden, de beschrijvingen bekeken van 'how we shine' en 'how we get stuck', en hebben uitgewisseld wat de Vijf Wijsheden, ook wel de Vijf Boeddha families genoemd, voor ons betekenen.

Lees verder

IOGKF Examen Training

Heb je dit seizoen een examen in het vizier? Of wil je je vaste stof aanscherpen of dieper inslijpen? Ben je 5e kyu of hoger en 16 jaar of ouder? Dan is deze training voor jou!

Za 10 juni van 10.00 – 13.00 uur

Lees verder

KenKon Zenzondag. thema: Life at the Edge of the Unknown

Op zondag 11 juni is de volgende ZenZondag. Soms vinden we de toekomst gewoon spannend tot er iets gebeurt dat ons leven totaal op zijn kop zet. Bijvoorbeeld als je plotseling een levensbedreigende ziekte blijkt te hebben – of het bedrijf waar jij decennia gewerkt hebt, ontslaat je. Dat is meestal niet leuk. Het leven gebeurt terwijl je bezig was andere plannen te maken.

Aanmelden: info@kenkon.org
Kosten: 20 euro
Neem zelf je lunch mee!

Lees verder

Dojo karate examens jeugd

Let op! De examens voor de jeugd zijn een week opgeschoven. Deze vinden nu plaats op woensdag 28 juni:

15.00 - 16.30 uur: jeugd I
16.30 - 18.00 uur: jeugd II

De examens voor groep I beginnen dus om 15.00 uur. Dat is een half uur eerder dan de wekelijkse woensdagtraining! De examens voor jeugdgroep II zijn een kwartiertje eerder dan de normale karate les.

Lees verder

Dojo karate examens volwassenen

Op woensdag 28 juni vinden van 19.00 - 22.00 uur de examens plaats voor de volwassenen.

Lees verder

Centrale Examens IOGKF Nederland

Op zondag 2 juli zijn er weer Centrale Examens van de IOGKF Nederland. Deze zijn voor karateka vanaf 16 jaar en 4e kyu.

Tijden:
10.00 uur: theorie
11.00 uur: praktijk

Lees verder

Vitaal Verbonden op Vakantie, workshop voor paren

Veel stellen zijn ook een soort managementteam. Ze vergeten door het jaar heen leuke dingen te doen en genieten. De vakantie is hét moment om weer dichter bij elkaar te komen. Soms moet je elkaar weer even opzoeken. Voor paren die meer verbinding willen is er op za 8 juli een qigong workshop.

Lees verder

Open Week

In de week van 4 t/m 8 september is er weer een open week. Iedereen mag dan gratis en vrijblijvend een proefles komen volgen in één van de KenKon activiteiten.

Lees verder

Introductiecursussen

Op woensdag 13 en donderdag 14 september gaan de introductiecursussen van KenKon weer van start. Op de woensdag zijn dit Zen meditatie en karate, op donderdag Tibetaanse meditatie en Qigong (chinese yoga). Een introductiecursus bestaat uit 10 lessen en daarna nog gratis en vrijblijvend 2 extra lessen in de reguliere groepen.

Lees verder

Zenzondag, Thema: "Het verlangen van Kuan Yin"

Op zondag 24 september is de volgende ZenZondag. 

Toen Kuan Yin ontstond was ze helemaal opgewonden om de wereld te redden. Maar na eeuwen lange pogingen raakte ze helemaal gedesillusioneerd over het eindeloze project waar ze aan begonnen was...

Aanmelden: info@kenkon.org
Kosten: 20 euro
Neem zelf je lunch mee!

Lees verder

The Masculine & The Feminine

This seminar with Rob Preece, 'The Masculine & The Feminine', is module 7 of the Tasting the Essence of Tantra journey and will be held Friday 6 through Sunday 8 October.

In this module we will begin to look at the inner and outer relationships between the masculine and feminine expressed in the nature of tantric daka/dakini and Jung’s anima/animus.

Lees verder

(seminar)tips

TWR Live

TWR LIVE is an innovative way to connect with Tenzin Wangyal Rinpoche, the ancient Tibetan teachings, and fellow students around the world through regular live broadcasts that can be easily viewed on Rinpoche’s Facebook page. All broadcasts are free and open to all—you don’t need a Facebook account to view them.

Lees verder

Shiatsu in Bedrijf

Diverse seminars door Shiatsu in Bedrijf@KenKon

  1. De 6 aanrakingen en 5 elementen diagnostiek
  2. Leadership Embodiment
  3. Masterclass Shiatsu Stoelmassage
  4. Opleiding tot erkende en gediplomeerde Shiatsu Stoelmasseur
Klik de links voor meer informatie of klik hier.

Agenda

Za 10 juni IOGKF Examen training, 10.00 - 13.00
Zo 11 juni ZenZondag, thema: Life at the edge of the unknown 
Wo 21 juni Karate Examens Jeugd, groep I: 15.00 uur; Groep II: 16.30 uur
Wo 28 juni Karate Examens Senioren, 19.00 - 22.00 uur
Zo 2 juli Centrale Examens IOGKF Nederland, 10.00 - 14.00
Za 8 juli Qigong-workshop Vitaal Verbonden op Vakantie. 13.00 - 17.00
Za 8 juli - Zo 20 augustus Zomervakantie, lessen volgens zomerrooster
Ma 4 - Vr 8 september Open week
Wo 13 en do 14 september Begin introductiecursussen
Zo 24 september ZenZondag, thema: “Het verlangen van Kuan Yin”
Vr 6 - Zo 8 oktober Tasting the Essence of Tantra, module 7, 'The Masculine and The Feminine'
Zo 10 december ZenZondag, thema: Kan je leven zonder leugens? 
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp