December 2018

Ontvangt u deze e-mail van KenKon in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk deze dan online.

Beste lezer,
 
Door de jaren heen is er in KenKon een ruime ervaring opgebouwd met het organiseren, houden en begeleiden van meditatieseminars en -retraites. Op KenKon en elders. De eerste werd al georganiseerd in de Dijkstraat periode. Ergens tussen 1992 en 2000. Deze werd geleid door de niet beroemde maar buitengewoon begiftigde en begenadigde lerares en healer Chrissie Coburn Krzowska. Het onderwerp was de meditatie van compassievolle uitwisseling [tonglen]. Ik weet niet eens meer precies waar het was, alleen dat het in een centrum was van de Transcendente Meditatie beweging van wijlen Maharishi Mahesh Yogi.
 
Daarna volgden vele twee- of meerdaagse evenementen met onder meer Irini Rockwell, Chrissie Coburn Krzowska, Terry Patten, Peter Fenner, Diane Musho Hamilton en ondergetekende. Sommigen op KenKon, maar soms ook op andere locaties zoals Hotel de Wageningse Berg of Venwoude. De laatste zes jaar organiseerden we maar liefst twaalf lange weekenden met Rob Preece. Al deze evenementen lagen qua opzet en sfeer ergens tussen een seminar en een retraite.
 
De Ken Zen Ichinyo seminars met Sensei Paolo Taigo Spongia en ondergetekende – waarbij de raakvlakken tussen karate en Zen centraal stonden – waren vermoedelijk de eerste echte retraite-achtige evenementen. Deze begonnen in de Schimmelpenninck periode en trokken ook diverse karateka uit Duitsland en Italië. Een kleine zeven jaar geleden kwam daar de KenKon Winter Stilte Retraite bij. Ooit begonnen door het initiatief van Berry Trip, de laatste jaren aangezwengeld en georganiseerd  door Raymond Wiggers.
 
Retraites hebben een unieke kracht die in seminars niet benut wordt. Sommige seminars, zoals die met Rob Preece, met veel oefensessies en pauzes in stilte komen er in de buurt. De stille gezamenlijkheid, het gedeelde ritme, een dagvullend programma, deelnemers die op KenKon blijven slapen en de betrokkenheid bij alle dimensies – van het gezamenlijk ervaren van de grenzeloos open natuur van onze geest tot het schoon schrobben van een wc – zijn een paar belangrijke katalysatoren die de kans op diepgang en transformatie vergroten .
 
Ondanks al deze ervaring is er nooit garantie voor succes. Het vraagt elke keer weer volledige aandacht en vertrouwen om het succesvol te maken. Soms loopt het allemaal vanzelf, soms is bijsturing nodig. Zelden is het een ‘smooth ride’ van begin tot eind. Noch voor de organisatoren, noch voor deelnemers. Staten van verrukking, diepe stilte, pijnlijke doorbraken, heldere inzichten, te lange worstelingen, flow en soms tot vervelends toe weinig, het hoort er allemaal bij. Net zoals anders, maar dan dieper en meer als één geheel.
 
Begin januari is er ook weer een KenKon Winter Stilte Retraite. Deze keer opnieuw georganiseerd op initiatief van Raymond Wiggers. Wil je meer weten of meedoen, kijk dan bij deze link.


Is die sprong te diep, kijk dan eens hier bij de introductiecursussen.
 
Veel goeds!
 
Sydney Leijenhorst

Op 5 december (bijna) geen lessen!

I.v.m. Sinterklaas zullen er op woensdag 5 december géén lessen zijn!

Alleen de mensen van de Zen meditatie zitten onverstoorbaar verder……

Voor de student-leden!

Het collegejaar is al weer een tijdje op gang en het einde van het kalenderjaar is in zicht.
Dit betekent ook dat de deadline voor de subsidie op lidmaatschap bij erkende verenigingen dichterbij komt.
Dat houdt in dat voor 1 januari 2019 de studentenleden hun subsidieaanvraag bij Thymos kunnen indienen.

Leesgroep Tibetaans Boeddhisme - Impressie 6 november 2018

'Start where you are' – een fundamenteler advies voor een ieder die een pad van Wijsheid volgt, is er wellicht niet. Het is ook de titel van het boek van Pema Chödrön dat we met de leesgroep gelezen hebben: 'Start where you are: A guide to compassionate living'. Daarin bespreekt zij de 59 Lojong-uitspraken. De eerste vijf uitspraken gaan over de essentie van het vorige boek, absolute Bodhichitta / leegte, de andere spreuken gaan over het toepassen daarvan in het dagelijks leven, relatieve Bodhichitta / compassie.

Lees verder

Biodynamic Breathwork & Trauma Release workshops

Al doen we het al ons hele leven, ademen blijkt een hele kunst. We zijn geneigd onze adem in te houden, of onze adem is oppervlakkig en/of te snel. Deze adempatronen slijten erin door onze dagelijkse stress, ingrijpende gebeurtenissen of patronen die we in onze jeugd hebben aangenomen omdat ze binnen de context van ons gezin pasten. Een verstoorde adem kan een groot effect hebben op ons mentale, fysieke, emotionele en spirituele welzijn.

Op vrijdag 7 december wordt door Trainer Marjon van Opijnen van 19.30 - 21.30 uur een workshop georganiseerd om te werken met Biodynamic Breathwork & Trauma Release (BBTRS®).

Waar: KenKon
Prijs: € 25,–
Aanmelden? Stuur een mail naar: marjon@mlvo.nl.
Heb je vragen, neem dan contact op met Marjon: 06 4246 6492 of marjon@mlvo.nl.

Lees verder

ZenZondag: Zitten tot je een ons weegt.

Op zondag 9 december is er weer een meditatiedag in stilte, georganiseerd door de zengroep van KenKon. Deze keer met als thema ”Zitten tot je een ons weegt”.

Zazen kan je zitten zolang je wilt maar als je wacht tot er iets gebeurt, kan je lang wachten. Die verlichting komt niet vanzelf, er is een inspanning voor nodig. Op deze zenzondag gaan we samen onderzoeken waar de grens ligt tussen de juiste inspanning en het achterwege laten van al het doen. Juist, dat is een paradox. Een die je vanzelf tegenkomt als je op een matje gaat zitten. Die verlichting komt niet, die is er al. Wat is de juiste weg?

Lees verder

EHBO dag 15 december

Heb je je EHBO en Reanimatie diploma op orde? Jordan de Vaan van Radboud ziekenhuis komt op zaterdag 15 december van 10.00 tot 17.00 een EHBO en Reanimatie cursus geven bij KenKon. Van harte welkom!

Meer info en aanmelden: https://handsontao.nl/ehbo/

Kenkon Winter Retraite 2019 – ”Alles wordt één”

Wil jij ervaren hoe het is om langer in stilte te verblijven? Doe dan mee aan de Kenkon Winter Stilte Retraite. Je hoeft niet de gehele retraite mee te doen en overnachten is niet verplicht. De Kenkon Winter Retraite geeft je de mogelijkheid te ervaren wat langer in stilte verblijven je te bieden heeft. 
Woensdag 2 t/m zaterdag 5 januari.

Lees verder

ShowerPower Behandel Dag

Op zaterdag 12 januari geven de Shiatsubehandelaars van Hands On Tao behandelingen op donatiebasis bij KenKon. Alle donaties gaan naar ShowerPower. Shower Power is een project bij het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, Griekenland. Voor vóór of na de behandeling is er koffie en thee met zelfgebakken taart. Koffie en thee gratis, taart tegen ShowerPower donatie.

 

Lees verder

IOGKF Examen Training

Heb je dit seizoen een examen in het vizier? Of wil je je vaste stof aanscherpen of dieper inslijpen? Ben je 5e kyu of hoger en 16 jaar of ouder? Dan is deze training voor jou!

Zondag 13 januari van 10.00 – 13.00 uur

Lees verder

Open Week

In de week van 14 t/m 18 januari is er weer een open week. Iedereen mag dan gratis en vrijblijvend een proefles komen volgen in één van de KenKon activiteiten.

Lees verder

Leesgroep Tibetaans Boeddhisme - Aankondiging 22 januari 2019

De volgende keer lezen we van Tara Brach: 'True Refuge. Finding Peace and Freedom in Your Own Awakened Heart'.  Met dit boek, 'True Refuge', en de twee vorige boeken, 'The heart attack sutra' en 'Start where you are, A guide to compassionate living' hebben we op onze eigen manier een verkenning gemaakt van de 'Drie hoofdzaken van het pad': refuge, bodhicitta and emptiness (tekst van Lama Tsong Khapa).

Datum: dinsdag 22 januari, 19.30-22.00 uur.
Voor locatie en informatie over de leesgroep, stuur een mailtje naar:
leesgroeptibetaansboeddhisme@gmail.com

Lees verder

Dojo karate examens jeugd

Op woensdag 23 januari vinden de examens plaats voor de jeugd:

15.00 - 16.30 uur: jeugd I
16.30 - 18.00 uur: jeugd II

De examens voor groep I beginnen dus om 15.00 uur. Dat is een half uur eerder dan de wekelijkse woensdagtraining! De examens voor jeugdgroep II zijn een kwartiertje eerder dan de normale karate les.

Lees verder

Dojo karate examens volwassenen

Op woensdag 23 januari vinden van 19.00 - 22.00 uur de examens plaats voor de volwassenen. Deze examens zijn voor karateka zonder graad of karateka met 10e t/m 5e kyu.

Lees verder

Centrale Examens IOGKF Nederland

Op zondag 3 februari 2019 zijn er weer Centrale Examens van de IOGKF Nederland. Deze zijn voor karateka vanaf 16 jaar en 4e kyu.

10.00 uur: theorie
11.00 uur: praktijk

Lees verder

Compassionate Presence

Meditation seminar with Rob Preece which focuses on the transformation of pain into compassion for oneself and others. This seminar is part of a series of seminars that touches into various aspects of [tantric] Tibetan Buddhist meditation.

Friday April 5Sunday, April 7, 2019

Lees verder

(seminar)tips

Tog Chöd Wisdom Sword Workshop

Tog Chöd Wisdom Sword Workshop op zondag 17 februari 2019 te KenKon

Maak kennis met de basis van Tog Chöd, een mix van mindful bewegen, dans en innerlijke krijgskunst. Het is afkomstig uit de Tibetaanse yoga traditie en wordt uitgevoerd met een houten zwaard. Tog betekent “gedachten” en Chöd betekent “doorklieven, doorsnijden”. Door de krachtige combinatie van beweging, ademhalingsoefeningen en visualisatie sta je stevig als een huis, kom je los van je gedachten en schep je ruimte en helderheid in je hoofd. Deze dag is geschikt voor beginnende beoefenaars en wordt gegeven door teacher/educator Janet Kunst. 

Lees verder

Budosai 2019

Karateka! Hier kun je informatie vinden over en je inschrijven voor de Okinawa Budosai 2019:
https://va.apollon.nta.co.jp/budosai2019/

Agenda

Wo 5 december In verband met Sinterklaas geen lessen, behalve Zen meditatie.
Vr 7 december Biodynamic Breathwork & Trauma Release workshop, 19.30 - 21.30
Zo 9 december ZenZondag, thema: Zitten tot je een ons weegt,  9.00 - 17.00
Za 15 december EHBO en reanimatie cursus,  10.00 - 17.00
Za 22 december - Zo 6 januari Kerstvakantie, geen vaste KenKon lessen.
Wo 2 januari - Za 5 januari Winter Stilte Retraite
Za 12 januari ShowerPower Behandel dag, 13.30 - 16.30
Zo 13 januari Examentraining IOGKF Nederland, 10.00 - 13.00
Ma 14 Vr 18 januari Open Week KenKon
Di 22 januari Leesgroep Tibetaans Boeddhisme, 19.30 - 22.00
Wo 23 januari Dojo karate examens jeugd, 15.00 - 18.00
Wo 23 januari Dojo Examens Karate voor volwassenen t/m 4e kyu, 19.00 - 22.00
Zo 3 februari Centrale Examens Karate IOGKF Nederland
Vr 5 - Zo 7 april Compassionate Presence [Deepening Tantric Practice] met Rob Preece
Zo 14 April Karate training door senior instructors van de IOGKF Nederland
Za 6 juli Centrale Karate Examens IOGKF Nederland
Di 30 juli - zo 4 augustus Budosai 2019, Okinawa
Vr 4 - Zo 6 oktober Creative Wisdom [Deepening Tantric Practice] met Rob Preece
Meer informatie


KenKon is een 'trainingscentrum', waar een groot aantal mensen vechtkunsten, yoga, meditatie en dans beoefent. Alle activiteiten hebben tot doel een bijdrage te leveren aan de gezondheid en de ontwikkeling van mens en wereld.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
E-mail
E-mail


Email Marketing Powered by Mailchimp