CopyChristian Roma Support (CRS)

Nieuwsbrief maart 2017
Nieuwe website!

Wij zijn blij met onze nieuwe website, waar op een eigentijdse manier onze informatie over de Roma en de CRS-projecten staat weergegeven. Met als hoofd-item de support aan Romakids. Zij komen veel tekort, missen scholing, lijken kansloos. Wij willen hen op weg helpen! Kijk op onze vernieuwde site!
 


Ontmoeting met Erika  door Ad en Wil Hekkert

“Tijdens een reis naar Roemenië hebben wij het kidsproject in Huedin bezoch. Dit is opgezet vanuit de lokale Baptistengemeente. Voorganger Lajos Olah gaf ons een rondleiding. Het zag er allemaal erg mooi en vrolijk uit. De kinderen waren o.l.v. twee vriendelijke ‘juffen’ heel gedreven met hun schoolwerk bezig. Iets waar ze thuis niet aan toe komen vanwege de beperkte behuizing. Maar ook omdat ouders niet in staat zijn hun kinderen te begeleiden. En die hulp hebben ze heel hard nodig. Want het individuele huiswerk is een belangrijk onderdeel in het Roemeense onderwijs. Met dit project wordt hen een geweldige kans voor de toekomst geboden.

Voor ons was het extra leuk dat we hier de zevenjarige Erika ontmoetten die wij sponsoren. Het was ontroerend om dat kleine meisje van de foto nu te zien. Eerst heel serieus met haar werk bezig en even later enthousiast touwtje springend met haar vriendinnetjes. Dat gunnen we al die kinderen: een ontspannen en zo zorgeloos mogelijk leven!”

Wil je ook adoptieouder worden van een Romakind? Kijk op onze website.

 
 

 
Wist je dat . . .8 april
de Internationale Romadag
is?

Overal in de wereld vieren Roma
deze feestdag, in herinnering aan de eerste
Internationale Romaconferentie
op 8 april 1971.

 
 

Building Support

Geregeld krijgen we aanvragen om Romahuisjes te helpen op- knappen. Om bijvoorbeeld glas in de sponningen te laten zetten in plaats van plastic zakken. Wil je een gezin hiermee helpen? Je support brengt echt structurele verbeteringen in hun leven!
(Proj. nr. 5010)


 

Presentatie

Zoek je een invulling voor een meeting of workshop?
Wij komen graag voor een presentatie! Afhankelijk van de wensen en de doelgroep kan het een invulling van een half uur of van twee uur zijn.
Neem gerust vrijblijvend contact op voor overleg.


C O L U M N

Anneke Steinmann
directeur CRS
“Daarom beoordelen we vanaf nu niemand meer volgens de maatstaven van deze wereld.”  (2 Kor 5:16)

Begin april hebben we een meeting van de Romanetwerkgroep, waar organisaties samenkomen die zich inzetten voor Roma in Oost-Europa. Omdat de vergadering precies op 8 april is gepland, krijgt de agenda deze keer een andere invulling dan gewoonlijk. In plaats van een
casuïstiek willen we met elkaar uitwisselen wat we in de Roma en hun cultuur waarderen. Iedereen levert een bijdrage. Toen ik hierover ging nadenken en een en ander begon op te schrijven, werd mijn lijst langer dan in deze column past. Maar op deze plaats wil ik vooral de fabelachtige gastvrijheid noemen, die altijd weer verrassend is. Al klop je onverwachts ergens aan, alles wordt in het werk gesteld om je als gast hartelijk te ontvangen. Er is geen offer te groot om je van het beste te voorzien, juist door mensen die bijna niets bezitten. Indrukwekkend is ook de sterke onderlinge verbondenheid in Romafamilies. Het respect voor ouderen. De gehoorzaamheid van kinderen. Feesten die worden gevierd met maaltijden, muziek en dans.
Ik heb veel persoonlijke vriendschappen onder de Roma en het is mooi om eens bewust stil te staan bij allerlei goede eigenschappen van mensen.
Sowieso is het een Bijbelse opdracht om niet op een manier zoals in de wereld onze medemens te beoordelen. God vraagt daarin een andere houding van ons. Dat we liefdevol zijn en elkaars zwakheden over het hoofd zien. Dat we met ogen zoals van Jezus naar een ander kijken. Daar wordt iedereen mooier van, inclusief jezelf.
 


 


Boerderijproject Hongarije
 
Het Romadorpje Gyöngyös heeft een economische opkikker nodig. Er heerst werkloosheid, extreme armoede en er is geen hoop voor jongeren. Agrarisch professional Wijnand van der Elst wil er een boerderijproject beginnen om de misère te doorbreken. Roma  krijgen er de kans om getraind te worden in landbouw en veeteelt.

Inzameling gebruikte goederen
In de regio Zuid-Holland zamelt vrijwilliger Peter van der Meer tweedehands spullen in om dit werk te ondersteunen. Denk aan oud ijzer, elektrische apparaten, kleding en zelfs inboedels. Heb je iets beschikbaar? Neem contact met ons op!


 

COLOFON
Stichting Christian Roma Support (CRS)
Vierambachtsstraat 20
3023 AM Rotterdam

Tel: 010-4774442 | E-mail: info@christianromasupport.nl 
Internet:
http://www.christianromasupport.nl  -  IBAN:
NL41 INGB 0005 9861 22


Als er voor een project meer geld binnenkomt dan nodig, wordt wat overblijft besteed aan een vergelijkbaar project.
Copyright ©  maart 2017 
Christian Roma Support.

Email Marketing Powered by Mailchimp