CopyChristian Roma Support (CRS)

Nieuwsbrief mei 2016
Gezondheid Romakids

Vijf jaar geleden begonnen we als CRS met het eerste Roma Kids Project in Pirogova, in het zuidwesten van Oekraïne. Het zijn er nog steeds erbarmelijke omstandigheden. Een ommuurd ghetto met zo’n 35 kleine zelfgebouwde hutjes. Vaak is er niet genoeg te eten. Voor de kinderen is het daarom een feest om naar het project te gaan!  (Zie verder de column van Anneke Steinmann).

Inmiddels zijn we actief op zes verschillende locaties. We zien dat het werk z’n vruchten afwerpt. De lokale projectwerkers hebben veel visie en liefde om het leven van de Roma te helpen verbeteren.
Afgelopen winter konden we in het dorp Balazher aan alle kinderen dagelijks multivitaminen geven. Sindsdien is geen van de kinderen ziek geworden!
We willen dit graag volhouden, dus hierbij de oproep; geef Romakids gezondheid!
(Proj.nr. 2010)      
   
 

Wist je dat ...

...Vincent van Gogh een schilderij heeft gemaakt van een Romakamp?
Gypsy Jazz gitarist Paulus Schä
fer, die net als Van Gogh in Nuenen heeft gewoond, eert de schilder met zijn CD Letter to Van Gogh.


      

 

School-vakantie-geld

Veel Romakids hebben geen schoolvakantie, want ze gaan helemaal niet naar school. Hun ouders hebben geen geld voor de vereiste schoolspullen. Terwijl die hooguit € 25,- kosten. Kun jij dat bedrag van je vakantiegeld missen?

Maak een Romakind gelukkig en help het om naar school te gaan!   (Proj. nr 4010)   
 
 

Gereedschap

Heb jij nog goed gereedschap in de schuur liggen dat je niet meer gebruikt?
Je kunt er Romagezinnen in Roemenië heel blij mee maken!
Stuur ons een mail:                 info@christianromasupport.nl

 


C O L U M N
Sanne Gleijsteen,
HBO theologe

         Exodus 13: 17-18
"Toen de Farao het volk had laten vertrekken, leidde God hen niet langs(…) de kortste route. God dacht namelijk: Als ze strijd zouden moeten leveren, konden ze wel eens spijt krijgen en teruggaan naar Egypte. Daarom liet hij het volk een omweg maken en door de woestijn naar de Rietzee trekken."

We kunnen God dankbaar zijn voor zegeningen die we zien in ons leven: dingen die goed gaan, of goed komen. Wat is bovenstaande tekst dan toch een lastige: God zelf, die kiest voor de lange weg, de omweg, de woestijn die symbool staat voor beproeving en verzoeking. Waarom?
We krijgen een kijkje in Gods hart: God vreest dat het volk Hem verlaten zal en terugkeren naar Egypte.
Deze Vader kent zijn kinderen pijnlijk goed… Hij wist dat het volk een lange weg te gaan had om hen uit, maar ook van Egypte te bevrijden: de gewoonten die ze overgenomen hadden van de Egyptenaren, de afgoden die meegesmokkeld werden, maar meer nog hun identiteit als slaaf.
Het zou tijd en strijd kosten om hun identiteit als gekozen en geliefd volk van God weer te hervinden. Daarom leidt Hij hen over de lange weg, want Hij alleen ziet het grote plaatje: het beloofde land.
De belofte van Gods zegen houdt niet altijd voorspoed of geluk in de directe of zelfs menselijke zin van het woord in. Ook wij vinden onszelf soms in een woestijn-periode. God is ‘stil’ en voelt ver weg.  Onthoud dan dit: soms hebben wij de woestijn nodig om een sterk karakter te bouwen. Een karakter dat de gave die God je gegeven heeft, kan gaan ondersteunen, zodat je meer vrucht gaat dragen. Hij geeft Zijn beloften stukje bij beetje, zodat wij Hem moeten vertrouwen dat Hij het grote plaatje ziet. Gods bescherming is altijd om je heen. God belooft dat Hij je in die droogte voorbereidt op de volgende plaats, jouw eigen beloofde land.


 


Vrijwilliger gezocht

Wil jij je inzetten voor arme Romakinderen/-gezinnen en heb je tijd om een dag per week naar ons kantoor in Rotterdam te komen? Wij zoeken een vrijwilliger voor administratieve werkzaamheden. Kennis van de Engelse taal en van Microsoft Office zijn noodzakelijk. We hebben flexibele werktijden en een gezellig team. Bel / mail ons voor meer informatie en overleg.

 Projectlocaties

Onderstaand een overzicht van de projectlocaties per land waar we actief zijn.

BULGARIJE:                    OEKRAINE:                  ROEMENIË:  
Naiden Gerovo               Balazher                      Huedin
Pamidovo                        Beregszasz                 Ciprian Porumbescu
Pazardjik                         Munkachevo                Reghin
Saedinenie                      Onok                                 
Shekera                           Pirogova                       SERVIË:
                                           Szernye                        Jagodina 
COLOFON
Stichting Christian Roma Support (CRS)
Vierambachtsstraat 20
3023 AM Rotterdam

Tel: 010-4774442 | E-mail: info@christianromasupport.nl 
Internet:
http://www.christianromasupport.nl  -  IBAN:
NL41 INGB 0005 9861 22
 
Als er voor een project meer geld binnenkomt dan nodig,
wordt wat overblijft besteed aan een vergelijkbaar project.
Copyright ©  maart 2016 
Christian Roma Support.

Email Marketing Powered by Mailchimp