African Caren uutisia 4/2015

African Caren verkkokaupassa joulumieltä voi välittää edistämällä Etelä-Somalian naisten asemaa ja hyvinvointia.  Eettisten lahjojemme kautta voit taata turvallisen synnytyksen, lahjoittaa äitiyspakkauksen tai antaa naisille mahdollisuuden turvata oman tulevaisuutensa käsityöpaketin tai ompelukoneen kautta. Verkkokauppaan pääset tästä. 

Synnytysklinikan kummiksi

Köyhyyden ja konfliktien vaivaama Somalia on yksi maailman vaarallisimmista paikoista synnyttää. Julkisen terveydehuollon puute tarkoittaa sitä, että useimmat lapset syntyvät kouluttamattoman kyläkätilön avustuksella ja sekä äiti- että lapsikuolleisuus on suurta.

Suomen hallituksen leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin uhkaavat lopettaa klinikan toiminnan. Ilman lahjoittajiemme tukea klinikalla ei pelastettaisi henkiä. Ryhdy siis klinikan kummiksi ja lahjoita joka kuukausi valitsemasi summa Somalian äitien ja lapsien hyväksi!
Kokkauskurssit Kalliossa!
African Caren kokkauskurssit ilahduttavat somalialaisesta ruuasta ja ruokakulttuurista kiinnostuneita tammikuusta alkaen. African Caren hallituksen jäsenen Ayanin vetämillä kurssikerroilla valmistetaan aina pääruoka ja jälkiruoka. Ruokalistalla on somalialaisen kettiön herkkuja aina burista sambusoihin ja somalialaiseen riisin. Kokkauskurssin tuotot käytetään African Caren kehitysyhteistyöhankkeissiin. Ensimmäinen kurssi on jo täynnä, mutta kurssin ollessa menestys järjestämme sen varmasti uudestaan.

Kummiksi klikkaamalla tästä.

Työharjoittelija Saaran kuluneen syksyn kuulumiset

Kuvassa tyttöjenryhmä Our First Home Game -jalkapallotapahtumassa. Photo Credit: Anna Autio

 

Hei!

Olen Saara Laamanen, sosionomiopiskelija Kauniaisten Diakonia-ammattikorkeakoulusta. Olen tänä syksynä suorittanut opintoihini kuuluvaa monikulttuurisuus -työharjoittelua African Care ry:ssä. Antoisan syksyn aikana olen päässyt osallistumaan naisten hyvinvointiryhmien toimintaan ja ohjaamaan sekä läksykerhoa että tyttöjenryhmää. Syksy on mennyt todella nopeasti, mutta siihen on ehtinyt sisältyä sitäkin enemmän!

Tyttöjenryhmän kanssa on kokkailtu, askarreltu, tehty hennatatuointeja, käyty elokuvissa ja musisoitu. Our First Home Game -tapahtumassa tytöt pääsivät pelaamaan jalkapalloa yhdessä Suomen tyttömaajoukkuepelaajien kanssa ja kannustamaan naisten maajoukkuetta Suomi-Espanja -pelissä. Olemme saaneet olla osa vastaanottokeskuksen nuorten naisten erityistä ja tunteikasta elämänvaihetta ja seurata, kuinka ystävyys on syntynyt ja vahvistunut ryhmäläisten välillä. Toissa viikolla juhlistimme erään ryhmäläisen piakkoin syntyvää vauvaa yllätysjuhlilla, herkuttelimme kakulla ja askartelimme yhdessä muiston ryhmältä tulevalle äidille.

Läksykerhossa on saatu yhdessä kokea oivaltamisen iloa ja tutustua niin valloittaviin lapsiin kuin mahtaviin senioreihinkin. Toiminta on kehittynyt paljon syksyn aikana ja siitä on saatu rohkaisevaa ja kiitollista palautetta. Osa lapsista on jopa toivonut, että läksykerho voisi olla joka päivä! Myös naistenryhmät ovat olleet monille osallistujille viikon odotetuimpia hetkiä. Niissä on päästy jakamaan elämän iloja ja haasteita yhdessä ja oppimaan tärkeitä asioita hyvinvoinnista.

Minun harjoitteluni ja toimintamme syyskausi on nyt päättymäisillään. On siis aika sanoa kiitos ja näkemiin - ja iloista joulunodotusta jokaiselle!

Saara

Toisenlaisia tarinoita kehitysmaiden naisista

Alistettu, sorrettu, orjuutettu. Nämä ovat sanoja, jotka monelle länsimaalaiselle tulee mieleen kehitysmaiden naisista. African Caren hanke kehitysmaiden naisvaikuttajat  tuo esiin harvemmin kuullun puolen kehitysmaiden naisista. Poliitikko, uranainen, huippu-urheilija. Hankkeen työpajoihin on osallistunut syksyllä 2015 kymmenen nuorta pääkaupunkiseudun eri lukioista. Hanke huipentuu julistenäyttelyyn, jossa esitellään nuorten valitsemat kehitysmaiden naisvaikuttajat. Julisteiden visuaalisen ilmeen on suunnitellut Suomi Design Oy. Näyttely on esillä koulujen ja nuorisotalojen lisäksi Rikhardinkadun kirjastossa 10.12. alkaen. Tervetuloa tutustumaan!

Somalialaiset naiskansanedustajat ja African Care tapasivat eduskunnan naisverkoston

Kuva teksti: Vierailuun osallistuneet vasemmalta oikealle: Bibi Khalif Mohamed, Batulo Essak, Leena Meri, Mariam Aweis Jaman, Sari Raassina,Ayan Ali, Elina Kutramoinen.Somalian kansanedustajien delegaatioon kuului myös Fadumo Hassan Ali, joka ei päässyt osallistumaan eduskuntavierailuun.
African Care kävi yhdessä somalialaisten naiskansanedustajien Mariam Aweis Jaman ja Bibi Khalif Mohamedin kanssa tapaamassa eduskunnan naisverkostoa 13.11. Tapaaminen oli osa Mariamin ja Bibin viikon kestänyttä Suomen-vierailua. Vierailun aikana kansanedustajat keskustelivat naisten osallistumisesta päätöksentekoon Suomessa ja Somaliassa.

Vaikka Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana, naisten osuus politiikan päättävissä elimissä ei vieläkään vastaa naisten osuutta väestöstä, kertoi kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina.  Sukupuolten välinen tasa-arvo vaatii pitkäjänteistä työtä, huomautti esiin naisverkoston puheenjohtaja Leena Meri (ps). Tästä syystä Suomen eduskuntaan on perustettu naisverkosto, joka kokoaa eri puolueiden naiskansanedustajat yhteen tuomaan naisten näkökulmaa lainvalmistelutyöhön.

Keskustelu siirtyi Afrikkaan. Vuosi 2016 on Somaliassa merkittävä: maahan valitaan niin uusi presidentti kuin parlamenttikin. Lisäksi uusi vaalitapa antaa jokaiselle kansalaiselle äänioikeuden, kun nykyisen parlamentin jäsenet valitsivat klaanit. Mariam kertoi, että Somalian sisällissodan aikana naiset pääsivät näyttämään osaamisensa ja kyvykkyytensä perheen elättämisessä ja siviilitehtävissä, kun miehet olivat poissa. Mariam ja Bibi näkevät tärkeänä, ettei sodan päättymisen jälkeen Somaliassa palata vanhaan miesvaltaiseen järjestelmään ja että naiset pääsevät vaikuttamaan päätöksentekoon. Tällä hetkellä Somalian parlamentissa 275 parlamentin jäsenestä neljäkymmentä (14,5 %) on naisia. Lisäksi Somalian 26 ministeristä kaksi on naisia. Myös Somalian parlamentin viidestätoista valiokunnasta kolmen puheenjohtajana on nainen. Somalialaisten kansanedustajien mukaan Suomi voisi tukea Somalian naisten osallistumismahdollisuuksia ajamalla asiaa kansainvälisten järjestöjen foorumeilla.

African Caren tukee Somalian naisten osallistumista päätöksentekoon Haweenka-hankkeessa.  Vuonna 2015 käynnistynyt kolmivuotinen hanke tukee somalinaisia päätöksenteko- ja vaikuttamistaidoissa sekä antaa tietoa naisten oikeuksista ja rauhan rakentamisesta.

Pikkujoulutunnelmia läksykerhosta ja läksykerhon vapaaehtoisten kiitosillalliselta!

Läksykerhon joulukortteja!

TERVETULOA: Avoimet ovet uusissa Meri-Rastilan tiloissamme perjantaina 11.12 

Olemme hankkineet uudet avarat ryhmätilat Meri-Rastilasta. Järjestämme kaikille avoimet ovet perjantaina 11.12. Olemme kutsuneet yheistyökumppanimme paikalle kello 13:30 alkaen ja ryhmätoiminnassamme mukana olevat paikalle kello 15 alkaen. Juhlat kestävät kello 17 saakka. Osoite on Meri-Rastilan kuja 2 B. Luvassa on rytmimusiikkia, herkkuja ja rentoa seurustelua. Lämpimästi tervetuloa!
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
africancare.fi
africancare.fi
Copyright © 2015 African Care ry, All rights reserved.

Saat tämän sähköpostin, koska olet ilmoittanut sähköpostiosoitteesi postituslistallemme.

eroa uutiskirjeen postituslistalta    päivitä omat tietosi

Keräyslupa POL-2014-11181, voimassa 28.3.2015-27.3.2017 Suomen alueella lukunottamatta Ahvenanmaata.