Copy
kolovoz 2019. godine
Broj 70.

 
E-bilten vam se ne otvara ispravno?
Otvorite ga u internet pregledniku
EUROPSKA SKAUTSKA KONFERENCIJA
Europska skautska konferencija (16. European Guide and Scout Conference), zajednička konferencija europskih regija dviju svjetskih organizacija WAGGGS-a i WOSM-a, održana je od 24. do 28 kolovoza u Splitu. Jedno je od najvećih događanja međunarodnog karaktera u Hrvatskoj ove godine. Održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Hrvatskog Sabora, Gordana Jandrokovića.

Svečano otvaranje


Više od 450 izviđača, predstavnika nacionalnih skautskih organizacija iz 51 europske zemlje i organizatori iz europskih ureda WOSM-a, WAGGGS-a te organizatori iz SIH-a sudjelovali su u subotu, 24. kolovoza, na svečanosti otvorenja 16. Europske skautske konferencije u Splitu, u povijesnom ambijentu tvrđave Gripe. Više...


Međunarodna večer

Dobro raspoloženje, šarenilo odora i narodnih nošnji, bogatstvo okusa i mirisa te harmonični zvukovi… Slika je to druge večeri Europske skautske konferencije, odnosno međunarodne večeri u Kampusu. Više...
Slobodna večer sudionika

Četvrti dan okončan je slobodnom večeri za sve sudionike. Mnogi od njih prošetali su gradom, razgledali Dioklecijanovu palaču i Muzej Game of Thrones.
Ipak, organizatori su im ponudili i druženje na gradskoj plaži Bačvice, odnosno Beach party koji je oduševio sudionike, osobito one mlađe. Mnogi su iskoristili ovu priliku i za noćno kupanje u moru, ples uz disko ritmove u izvedbi DJ-a ili za druženje i pjesmu uz gitaru do kasnih noćnih sati.
Oproštaj od regionalnog direktora Davida McKeea
 
Posljednji dan 16. Europske skautske konferencije u Splitu bio je vrlo emotivan. U velikoj konferencijskoj dvorani FESB-a WOSM se svečano oprostio od Davida McKeea, koji je obnašao dužnost regionalnog direktora unazad petnaest godina.
Kako bi mu zahvalila za kvalitetnu suradnju i kao uspomenu na ovu Konferenciju predsjednica Saveza izviđača Hrvatske obvezala je hrvatske izviđača zasaditi 250 stabala u Davidovo ime na ovogodišnjoj akciji Boranka. Time i on postaje jedan od poboritelja Dalmacije.
Njegovim zasluženim odlaskom u mirovinu na dužnost novog regionalnog direktora stupa Abir Koubaa.
Fotografije s Konferencije 
 
Nezaboravna Hrvatska večer na Klisu
 
Srednjovjekovna kliška tvrđava jedan je od najcjelovitijih primjera fortifikacijske arhitekture koja najizvornije odiše poviješću. Svaki kamen posjetitelje vraća u vrijeme hrvatskih kneževa koji su u njoj stolovali, a prekrasan pogled na Split, Solin i Kaštela povezuje je sa sadašnjošću.
Upravo u tom pogledu i doživljaju hrvatske gastro-povijesne tradicije uživali su u ponedjeljak, 26. kolovoza, navečer sudionici 16. Europske skautske konferencije, predstavnici nacionalnih organizacija iz 51 europske države. Više...
Sporazum o suradnji dvije Zaklade

Osobito svečano bilo je u utorak, 27. kolovoza, poslije podne, kada je u prostorima FESB-a potpisan Sporazum o suradnji između novoosnovane Zaklade izviđačkog prijateljstva, čiji je osnivač Savez izviđača Hrvatske i Europske skautske zaklade. Ovim sporazumom Europska skautska zaklada postala je Zlatni sponzor Zaklade izviđačkog prijateljstva.
Ovom prigodom predsjednica Saveza izviđača Hrvatske, Lidija Pozaić, upravitelj Zaklade izviđačkog prijateljstva, Krešo Culjak i poslovni direktor SIH-a, Dan Špicer, postali su članovi Friends of Scouting in Europe (FOSE).
Svečano zatvaranje Konferencije

Završnom svečanošću u splitskom Đardinu, prekrasnom gradskom parku u srcu Splita te zajedničkom večerom za sudionike, članove Europskih skautskih ureda, dužnosnike i volontere Europska skautska konferencija privedena je kraju 28. kolovoza. 
Ozbiljan gradski park, Strossmayerov perivoj, izviđači su na trenutak učinili igralištem. Svoje su pozitivne poruke međusobno razmijenili dobacujući se balonima, a prašina koju su pritom podigli nikoga nije zasmetala. Đardin su ispunili zvuci operete i izvedbi Jelene Buble Paškalin i mladima prihvatljivije glazbe Giulliana i grupe Osmi putnik. 
Time se Đardin pokazao izuzetnom lokacijom za organizaciju javnih događanja svih vrsta, pa tako i svečane večer u ambijentu, uz koju su se sudionici Konferencije opustili, neformalno razgovarali i družili do kasnih večernjih sati. Bila je ovo još jedna izuzetna i nezaboravna večer za koju su hrvatski izviđači dobili pohvale svojih gostiju, uostalom kao i za organizaciju cijele Konferencije.
"Plavi tim" odradio fantastičan posao
 
Zaključak svih sudionika Konferencije bio je jednoglasan, volonteri su odradili fantastičan posao te predstavili i Lijepu našu i Savez izviđača Hrvatske u najboljem svjetlu. Čestitke su stizale sa svih strana danima nakon završetka Konferencije. Još jednom VELIKO HVALA svim članovima "Plavog tima" na dobroj volji, pozitivnoj energiji, mnogobrojnim osmijesima, strpljivosti i ugodnoj suradnji. 

Završna riječ Lidije Pozaić-Frketić, predsjednice Saveza izviđača Hvatske.
Facebook page Scouts.hr
Scouts.hr
E- mail adresa
Primate ove informacije jer ste se prijavili na info mailing listu Saveza izviđača Hrvatske; ili je prilikom godišnje registracije Vaše izviđačke udruge vaša e-mail adresa navedena kao kontakt adresa udruge; ili ste izabrani dužnosnik/član tijela upravljanja Saveza.  

Urednica E-biltena:
Helen-Marie Kerovec,
načelnica za informiranje SIH-a

Naša e-mail adresa: e-bilten@sih.hr
E-bilten ima 262 pretplatnika
 
Copyright © 2019 Savez izviđača Hrvatske, 
All rights reserved.
Savez izviđača Hrvatske
Koturaška cesta 3a.
10000 Zagreb
tel/fax: +385.(0)1.4872.165
email: sih@sih.hr

Prijavite se na listu  
  uredite svoje podatke  
Ne želite viiše primati E-bilten SIH-a ? Odjavite se s liste

Like E-bilten Specijal: Europska skautska konferencija, kolovoz 2019. on Facebook