Rujan 2015. godine
Broj 30.
 
E-bilten vam se ne otvara ispravno?
Otvorite ga u internet pregledniku

IZVIĐAČ
SLUŽI I VODI

Obzirom na načela izviđačkog pokreta, i mi smo ti koji bi trebali, sukladno svojim mogućnostima pružiti pomoć u smještaju izbjeglica. Zahvaljujemo se udrugama koje su se odazvale pozivu za pomoć izbjeglicama iz Sirije i dostavile podatke o volonterima. Hvala na brzini i ponuđenoj pomoći – kako udrugama, tako i njihovim volonterima: OI Suvara, 28. SDI Dubrava, OI Slavonski hrast, OI Javor, OI Picoki i OI Jarun.
Ostalima ponavljamo poziv.
Molimo sve udruge da organiziraju nekoliko svojih volontera koji bi u slučaju hitne potrebe mogli pomoći i biti na raspolaganju. 

IZVIĐAČKA LIGA SIHa 2015/2016

1. KOLO LIGE ZA MLAĐU KATEGORIJU
Mjesto održavanja: 
Dom Betlehem, Husain, Kutina, Sisačko-moslavačka županija

Vrijeme održavanja: 2.10.2015. do 4.10.2015.

AKTIVNOSTI KOJE SU PRED NAMA...

 LISTOPAD

- 2. - 4.10.2015 - Jesenski susreti izviđača O.I. "Betlehem" Kutina
- 17.-18.10.2015 - JOTA /JOTI 
- 16.-18.10.2015 - SIH Fm (5. internet radio Saveza izviđača Hrvatske) 


STUDENI
- 20.11. - Dan dječijih prava 


PROSINAC
-12.-13.12.Betlehemsko svjetlo mira
- 05.12. - Dan volontera 

Državni blagdani 
08.10.2015. (čet) - Dan Neovisnosti
01.11.2015. (ned) -  Dan svih sveti
- POŠALJITE IZVJEŠTAJE S VDA!

Šaljite članke i fotografije s ljetnih višednevnih aktivnosti ! 
 
 
Vaš info SIH te@m :) 

 

 Sabor Saveza izviđača Hrvatske  

Sva sreća pa mrak ljeti ne pada tako rano... 

Na 18. Sabor Saveza sudjelovalo je  40 zastupnika, od toga 38 s pravom glasa te 25 gostiju.  Od uglednih gostiju obratili su se gđa. Maja Sporiš, zamjenica ministrice i mladih, g. Domagoj Hajduković, predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije te g. Davor Bernardić, potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba, a iz ureda WOSM-a za JI Europu stigao je Jordan Bajraktarov. U Zagrebu Subota 04.srpnja 2015.g. u Staroj gradskoj vijećnici  Izabrano je novo vodstvo Saveza, s novim-starim predsjednikom, Željkom Roglićem. Dopredsjednici su Bojko Kukić iz OI Jarun i Mirela Varović iz OI Lepoglava. U Vijeće je izabrano 15 članova u prvom krugu izbora, od (24 kandidata).

Ovo nije običan izvještaj  

Pročitajte što je bilo, ali i kakvi su temelji 

Bila je to godina teških problema i teških odluka, godina u kojoj smo osjetili sve negativne posljedice onoga što se događalo oko Otoka mladosti. Ali dobro, preživjeli smo i baš onako izviđački, okrenuli se budućnosti. Negativno ostavljamo iza nas i idemo dalje pozitivno, predsjednik Saveza Željko Roglić.  
U godišnjem izvještaju možete pročitati i brojne druge stvari,  od ispunjenja strateškog plana 2012.- 2015., naobrazbi, IPI-u...

Stvarno važan pravilnik  

Na 8. sjednici vijeća (zadnjoj prošlog saziva)  donešen je Pravilnik o registraciji izviđačkih udruga u Savezu 

Procurio dokument Saveza  

Evo što nas čeka iduće godine   


Naravno, ako se svi nadležni slože, organizatori jave na natječaje itd... Na ovom linku možete skinuti prijedlog kalendara aktivnosti za 2016. godinu.

Morževi i Napalm harali Lepoglavom

DIV i DION  okupilo 16 ekipa  

Na DIV-u i DION-u U Lepoglavi 19. - 21. lipnja 2015.g. sedam ekipa odmjerilo je snage na DIV-u, a devet na DION-u. Kako i dolikuje krunskim natjecanjima Lige, bilo je tu svega - topografije, olimpijskih disciplina, ali prije svega dobre zabave te KZP uz logorsku vatru. Organizatori OI  Lepoglava i OI Sirius iz Varaždina pripremili su i obilazak znamenitosti. Lepoglave.   Ovogodišnji DIV osvojili su  "Morževi"  (S.K. Marjan), srebrno su svijetlili "Gromovi" (O.I. Betlehem), a broncu su odnijeli "Jazavci" (O.I. Sirius).  Na DION-u  su na najvišem postolju je stajao " napalm" (OI Plamen), a pod njima Suna Sani (O.I. Jarun). Na trećem mjestu su bile su "Ole lole" (O.I.P. Spinut) .  

Moja draga sad je iz Japana   

Ma što da pričamo, kad ni slike nisu dovoljne 


Svi članovi Hrvatskog izviđačkog kontingenta za Svjetsku skautsku smotru, veseli su se vratili s Jamboree-a, iz dalekog Japana!!!
Japanska avantura trajala je 16 dana a mladi su sudionici upoznali mnoštvo novih prijatelja, naučili hrpu novih igara, podijelili svoja znanja sa skautima cijelog svijeta. 

Gledala nas je cijela Hrvatska    

Za njih kažu da su najbolja škola života 

Po odluci Vlade RH, Savez izviđača Hrvatske sudjelovao je u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 4. kolovoza u Zagrebu. Uz SIH u ovom civilnom dijelu Mimohoda bili su predstavnici DUZS-a, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Hrvatske udruge za obuku pasa tragača, postrojbe civilne zaštite grada Sveta Nedjelja i općine Stupnik. Hvala volonterima SIZ-a  što su odvojili svoje vrijeme da sudjeluju u mimohodu i na najbolji mogući način predstavili izviđače. 

Tjedan dana u šumi...    

...vrijedi kao čitava godina sastanaka 

Na Šumskoj školi 2015. bilo je 32 sudionika na Tečaju za mlade voditelje), 14 sudionika na Tečaju za vođe družina te 2 sudionika na Tečaju za načelnike . Cijela Šumska, od 14. do 22. kolovoza  škola pripremala se i odvijala uz 18 volontera. Ovogodišnju Šumsku školu pomogli su i Ministarstvo obrazovanja, Općina Fužine, DUZS, HEP, Hrvatske šume Fužine  i Crveni križ Delnice, na čemu im još jednom zahvaljujemo. 

Šumska škola Zveze tabornikov Slovenije

Savez izviđača Hrvatske dobio je poziv, kojem smo se rado odazvali, da posjetimo Šumsku školu ZTS-a na Bohinju i sudjelujemo u dijelu programa koji oni nazivaju „Tržnica“.

Ljeto svi odmaraju, a SIH-ovi volonteri rade

Vikend je uistinu bio radni jer osim sastanka načelništva, tima za naobrazbu i tima za informiranje te prve sjednice novoizabranog Vijeća, 50-ak volontera i dužnosnika raspravljalo je i o strateškom planu Saveza 2015. – 2020., slušali o ustroju Saveza, ali i planirali koji nas konkretni koraci očekuju. Na koncu, imenovane su i dvije načelnice – Jasna Milašinović za naobrazbu i Dora Šimunović za odnose s javnošću. Izabrani su i članovi Izršnog odbora Boris Vujnović, Nenad Andrašek i Siniša Ivanković, a na prijedlog predsjednika Saveza u IO su potvrđeni i Bojko Kukić (dopredsjednik Saveza i predsjednik IO) te Helen-Marie Kerovec (glavna načelnica).  I novi IO odradio je svoju prvu sjednicu.

Na Sjeveru nije smrtno zima    
Forum regije Sjever održan tijekom regionalne smotre  


Na regionalnoj Smotri regije Sjever  05.kolovoza 2015 održan je Regionalni izviđački forum na kojem su sudjelovali predstavnici O.I. „Sirius“, O.I. „Kamengrad“, O.I. Lepoglava, O.I. „Picoki“, O.I. „Hrvatsko zagorje“ i O.I. „Kalnik“. Na susretu smo porazgovarali o trenutnom stanju u regiji.  Regija Sjever je istaknuta kao pozitivni primjer onoga čemu bi Savez trebao stremiti, a to je bolja regionalna povezanost i spuštanje naobrazbe i dijela aktivnosti na regionalnu razinu. . 

Edukacija voditelja izviđačkih skupina

nakon održanog Sabora SIH-a, članovi Tima za naobrazbu te načelnici Saveza krenuli su u Vinkovce kako bi tamo održali edukaciju s učiteljicama koje su uključene u projekt MZOS-a „Volontiranje s djecom i mladima za lokalni razvoj“. Kako je na edukaciji bila prisutna većina članova Tima za naobrazbu i načelnika održan je i sastanak načelništva te su obavljeni zadnji dogovori vezani uz nadolazeću Šumsku školu.

Tijekom ta dva dana, gostovali su u prostorijama Odreda izviđača „Vinkovci“. Uz pregršt rada, razgovora i dogovora, u Vinkovcima se održan još jedan krugedukacije voditeljica izviđačkih skupina iz Gunje. Budući da je, u projektu MZOS-a osnovana družina izviđača u Gunji uz nadzor Načelnice za program SIH-a, edukacija voditeljica konstantno traje. Uz nazočenja na Susretima operativnih kadrova, na Susretima odraslih voditelja, Zborovanju … nove voditeljice su imale priliku nazočiti Saboru SIH-a te su kasnije, u Vinkovcima, imale priliku osim odslušanih predavanja razgovarati o tekućoj problematici sa načelnicima resora te ostalim članovima.

Novi Vijećnici i novi Izvršni odbor održao prve sjednice 

 

Na terenu Šumske škole u Fužinama dana 23.8.2015. god. održana je 1. sjednica Vijeća Saveza izviđača Hrvatske.
 Zapisnik 1. sjednice vijeća (pdf.)


U nedjelju, 23. kolovoza, održana je i prva sjednica netom imenovanog Izvršnog odbora. Sjednici je prisustvovalo 4 od ukupno 5 članova te Željko Roglić, predsjednik Saveza, Jelena Drndić, načelnica za međunarodnu suradnju, i Tamara Karlović, administratorica Saveza. Zapisnik 1. sjednice IO (pdf.)

Facebook fan page
Scouts.hr
E- mail adresa
Primate ove informacije jer ste se prijavili na info mailing listu Saveza izviđača Hrvatske; ili je prilikom godišnje registracije Vaše izviđačke udruge vaša e-mail adresa navedena kao kontakt adresa udruge; ili ste izabrani dužnosnik/član tijela upravljanja Saveza.  

Urednik E-biltena:
Vitomir Dragčević, OI Plamen, Zagreb

Naša e-mail adresa: e-bilten@sih.hr
E-bilten ima 252 pretplatnika
Prijavite se na listu  
  uredite svoje podatke  
Ne želite viiše primati E-bilten SIH-a ? Odjavite se s liste

 
Copyright © 2015 Savez izviđača Hrvatske, 
All rights reserved.
Savez izviđača Hrvatske
Odranska 6.
10000 Zagreb
tel/fax: +385.(0)1.4872.165
email: sih@sih.hr

Savez izviđača Hrvatske je korisnik Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.