Velkommen til den seneste udgave af #UpForJustice
View this email in your browser
Andre sprog www.salvationarmy.org/isjc/ufj

Velkommen til den seneste udgave af #UpForJustice, et månedligt nyheds og bønnebrev fra det Internationale Sociale Retfærdigheds Komite` (International Social Justice Commission, ISJC) placeret i New York City, USA.

Vi  fortsætter med at bruge de Bæredygtige Udviklings Mål (SDGs) som en ramme for Bøn og reflektion. Der er 17 mål, som alle FNs 193 medlemslande godkendte på FNs generalforsamling i September 2015. De bæredygtige Udviklings mål vil skabe Udviklings dagsorden i alle landene indtil2030. Læs mere om de bæredygtige Udviklings Mål ved at gå ind på www.salvationarmy.org/isjc/SDGs.

Denne måned er det, Kommandør Janine Donaldson, Territorial Projekts Officer og Territorial Præsident for kvinders arbejde for New Zealand, Fiji og Tonga Territorium der reflekterer på det 14.

Bevarelse og bæredygtig udnyttelse af oceaner, havområder og havet ressourcer for bæredygtig udvikling.


Ko ngā pae tawhiti whāia kia tata, ko ngā pae tata, whakamaua kia tina
Morgendagens muligheder afhænger af hvad vi gør i dag.

Denne Māori talemåde reflektere en stor sandhed for mig – en Pakeha Kiwi levemåde  i New Zealand, 2 små øer i midten af det store  ocean. Oceanet er en stor del af hvem jeg er. Hver morgen når jeg kører til mit kontor er havet altid en del af min udsigt,  og det minder mig altid om et kor som altid får mig til at smile

Glæde til verden,
Alle piger og drenge.
Glæde til fiskene I det dybe blå ocean:
Glæde til dig og mig.


Mange New Zealændere, værdsætter, ligesom jeg, vores kyster og oceaner. Māori folket har et særlig tilhørsforhold til Oceanet og dette anerkendes i traktaten Waitangi. Mange af landets industrier er afhængige af biologiske ressourcer og sunde økosystemer, herunder dens  NZ$1.2 milliarder- enårig kommercielle fiskeindustri.

Det har ingen betydning om du bor ved havet eller ej, heller ikke om du glædes over hvad havet producer eller ej; vi har alle brug for sunde oceaner. Elizabeth Thompson, den administrerende koordinator  af Rio+20 konferencen i 2012 sagde: Havene er det punkt hvor kloden, mennesker og velstand kommer sammen. Og det er hvad bæredygtig Udvikling handler om. Det handler om os alle som medejer af verden, forbundet og vedkender, vores ansvar over for menneskene,  jorden og dets blodbane, havene.’ Mere end 3 milliarder af verdens befolkning lever inden for 100 kilometer fra Oceanet eller havet. Enten om dit land er indlandsområde  eller har en kystlinje,  er vi alle  forbundet til havene og oceanerne  af søer, vandløb og floder.

Vi fejrer nogle store forandringer, skabt gennem bæredygtig fiskeri, ‘grøn’ skibsfart beskæftigelse og indflydelse. Især styrkelse af kvinder i isolerede og små samfund, der har været i stand til at gøre brug af deres arbejde i hav- og akvakultur til at styrke den økonomiske status i deres lande.
Vi er også opmærksomme på de, som bygger deres hjem i kystområder ,oplever ekstreme klimaforandringer. Det anslås at i 2050, vil 50 to 200 millioner mennesker rundt om i verden vil   blive nødt til at flytte på grund af virkningerne af  klimaændringerne  på vores stor have. Ifølge USAs udvalg om den biologiske mangfoldighed i det Marine System er de alvorligste trusler mod havets biodiversitet :
  • Fiskeri.
  • Kemisk forurening og eutrofiering (høj concentration af plantenæringsstoffer).
  • Invasioner af eksotiske arter og dermed ændringer i leveforholdene.
  • Globale klimaændringer..
I New Zealand har mange af vores  aktiviteter  indvirkning på vores marine diversitet, herunder:
  • Fiskeri – rekreative og kommercielle arealanvendelse-  gennem sedimenter og forurening.
  • Eksotiske skadedyr – indført ved skibsfart og sølede skrog.
  • Menneskeskabt klimaændringer – påvirker havets temperatur og niveauer.
Som en Ø Nation,er  Kiwierne interesseret i den måde Havet bliver passet. Havet er en del af vores liv, både til recreation og en kilde til mad og indkomst.

1. Mosebog 1:7-10 læser vi: ‘Gud skabte hvælvingen, som skilte vandet under hvælvingen fra vandet over hvælvingen. Gud kaldte hvælvingen himmel. Så blev det aften og det blev morgen anden dag. Gud sagde: “Vandet under himlen skal samle sig på ét sted , så det tørre land kommer til syne.” og det skete. Gud kaldte det tørre land jord, og det sted, hvor vandet samlede sig, kaldte  han hav. Gud så at det var godt.’

Lad os hver  især bringe glæde tilbage til  fiskene i det dybe blå hav og nyde det majestætiske og skønhed af havene omkring os, som Gud har betroet os I sin varetægt.
 

Tid til handling


Hvad kan vi tage del i for at bevare og værdsætte det som Gud har givet os?

1. Vær opmærksom på dit Co2:og reducer dit energiforbrug. vær forsigtig med dit bilforbrug og dit energiforbrug i dit hjem. Lyspærer kan erstattes med  energibesparende pærer. Sluk for unødvendigt el.

2. Vælg sikre bæredygtigt fikskeprodukter: Den globale fiskebestand er hurtigt aftagende på grund af den store efterspørgsel, tab af levesteder og  uholdbare fiskerimetoder. Når du handler eller spiser ude, så hjælp med at mindske efterspørgslen af overfiskede arter ved at vælge fisk og skaldyr der både er sunde og bæredygtige.

3. hold øje med dit forbrug af plastic produkter: Mange plastemner ender som vragrester i havet og bidrager til ødelæggelse af levesteder, sammenfiltres og dræber store mængder af  liv  i havet hvert år. For at mindske det, så brug en genanvendelig  vandflaske, opbevar mad i  ikke-engangsbeholdere og brug dine egne poser, når du handler ind. Genbrug om nødvendigt

4. Tag vare på dine strande: Enten om du nyder at svømme, surfe, dykke eller bare at slappe af på en strand, så ryd altid op efter dig selv. Udforsk og værdsæt havet uden at forstyrre dyrelivet eller fjernelse af sten og koraller. Vær opmærksom på skrald på stranden og tag dig tid til at rydde op.

5. Køb ikke vare der udnytter livet i havet.: Visse produkter skader vores skrøbelige koralrev og liv i havet. Undgå at købe ting så som koralsmykker, hårpynt af  skildpadder (fremstillet af  Hawksbill skildpadder) og hajprodukter.

6. Støt  organisationer som arbejder for  at beskytte Havene: Mange organisationer er engagerede i at beskytte vore have og levesteder livet i havet. Overvej at find en  organisation som du kan støtte og måske blive frivillig i.

7. Rejs ansvarligt på havet: vær ansvarlig når du er på havet i en båd eller deltager i andre aktiviteter. Smid ikke affald overbord, og vær opmærksom på havlivet omkring dig.

8. udvid dit kendskab til Havet og dets liv: Al liv på Jorden er forbundet med havet og dets levesteder. Når vi lærer mere om problemerne i dette vitale system, jo mere ønsker vi at hjælpe, dele viden, uddanne og inspirerer andre.

Bønne fokus


Vi takker dig Gud, for den fantastiske mangfoldighed i verden som du har skabt. Fra tørre, store vidder af ørken, til smukke regnskove og floder og alt der kommer imellem. Vi har så meget at  undres over.

Hjælp os til at være opmærksom på vores indvirkning på havet og dets liv hele tiden. Må vi stræbe efter at blive bedre til at vælge flere bæredygtige løsninger, selvom det kræver større indsats eller flere udgifter.

Giv dem med ansvar – ledere, forretningslivet, samfundene – fremsyn til at passe på miljøet med handlinger, og planer om at se langt ind i fremtiden. Må de kunne se forbi de kortsigtede publikums-glædeligt foranstaltninger og gøre hvad der er bedst for planeten.

Vær med dem der har ansvaret for at målrette gennemførelsen af de bæredygtige udviklings mål, specielt i denne måned  vedr. vore have. Giv dem visdom og overbevisning til at gøre det rigtige og støtten til dem de samarbejder med.
 

ISJC Bønne emner

  • Bed venligst for ISJC team medlem Dr James Read som fornylig, af Frelsens Hærs General, er blevet bedt om at være formand for detInternationale Råd for Moral og Sociale Problemer. Bed venligst for Guds fortsatte visdom og velsignelse over James.
  • Bed venligst for Dr Laurelle Smith som har fået ansvaret som forsknings Analytiker ved ISJC og venter på at få hendes visa og tilladelse til at flytte fra New Zealand til New York.
Visit our website
Like us on Facebook
Follow us on Twitter
Send us an email
Copyright © 2019 The Salvation Army, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list