Copy
Bekijk deze mail in uw browser
Nieuwsbrief nr 2 van IKC De Abacus
 23 september 2022
Wat bruist het weer op school! En dat lees je terug in deze tweede nieuwsbrief. Er wordt hard geleerd met onze nieuwe rekenmethode, buitenlessen en andere activiteiten. Ook de leerkrachten leren steeds weer bij.. 'met Sprongen Vooruit' en tijdens onze studiedag komende maandag. Ook start de Kinderboekenweek met heel veel gave activiteiten en onze Stokstaartjes krijgen landelijke bekendheid! Kortom: veel interessant nieuws om rustig even te lezen. 

Veel leesplezier!


..en helpt u mee als biebouder?

Beste ouders/verzorgers, 

Het gaat weer gebeuren! De Kinderboekenweek gaat weer beginnen op 5 oktober.

Oók op de Abacus gaan we tot met 16 oktober op allerlei manieren aan de slag met het thema van dit jaar: GI-GA-GROEN! De kinderen mogen voor de opening op 5 oktober verkleed op school komen en natuur boeken/spullen meenemen. We gaan zaadjes planten, richten in elke klas thematafels in, er zijn muziek voorstellingen, we gaan naar de bibliotheek en de bovenbouw gaat aan de slag met een heel bijzonder project:  'De Schoolschrijver'  

Er zijn natuurlijk heel veel nieuwe boeken om te lezen en we organiseren ook weer onze eigen gouden griffels en penselen wedstrijd met op het eind van de Boekenweek een officiële uitreiking!De Stokstaartjes op het IKC Congres in Utrecht


Vandaag hebben wij, Susan Rikken, Petra Willems en Maarten Jurgens, een workshop mogen verzorgen over onze peuter-kleutergroep 'De stokstaartjes' op het landelijke IKC congres in Utrecht.  Een behoorlijk uniek concept in Nederland zo blijkt, de opkomst was hoog! 

Het doel was om de deelnemers te inspireren en hen mee te nemen in onze visie en aanpak. En om hen praktische handreikingen te bieden om een combinatiegroep voor peuters en kleuters op te zetten. We hebben filmpjes uit de groep laten zien en ook zijn Gaby en Iris, de medewerkers in de groep geïnterviewd.

Ook zijn de opbrengsten en de resultaten van de onderzoeken gedeeld. We zijn er trots op dat we onze visie in de praktijk kunnen brengen en nu ook heel veel andere peuters en kleuters in Nederland blij kunnen maken met dit idee! 


Nieuws van de oudervereniging

Er is een hoop nieuws te melden vanuit onze ‘nieuwe’ Oudervereniging (O.V.)!

Nieuwe leden nieuw bestuur

We hebben namelijk 2 nieuwe leden mogen verwelkomen, we hebben een nieuw bestuur en is er n.a.v. onze vorige oproep een nieuwe penningmeester aangesteld. Hier zijn wij erg blij mee! Onze O.V. bestaat nu uit de volgende leden;

1. Caroline Muller – Degen, voorzitter
2. Laura Buurman – Heijdra, secretaris
3. Lotte Willemsen, penningmeester
4. Stephani Krips
5. Peggy Brussen – Driessen
6. Tabitha Lippman
7. Regi Heimans - Peters
8. Lindsay Ketelings
9. Jennifer Lusing
10. Maureen van den Heuvel – Kemperman

Nieuw betalingssysteem
Daarnaast is besloten dat wij gaan overstappen naar een nieuw betalingssysteem, namelijk ‘schoolkassa’. Dit betalingssysteem loopt via de Parro App van school. Doordat wij op dit nieuwe betalingssysteem overgaan zullen alle ingevulde incassomachtigingen komen te vervallen. In het vervolg zal er een verzoek tot betaling komen via de Parro App. Meer informatie hierover ontvangt u op een later tijdstip via de Parro App. Het komende verzoek tot betaling zal hierdoor later zijn dan u van ons gewend bent.

Activiteiten
Als O.V. gaan wij er aankomend schooljaar weer vol enthousiasme tegenaan en zullen wij de volgende thema’s organiseren:

Sinterklaas (decoratie in school & schoencadeautje voor ieder kind) Kerst (decoratie in school & traktatie/limonade voor ieder kind) Carnaval (decoratie in school & traktatie/limonade voor ieder kind) Pasen (decoratie in school & traktatie/limonade voor ieder kind) Koningsdag (decoratie in school & traktatie/Limonade voor ieder kind) Vierdaagse (iedere avond traktatie voor ieder kind)

Naast de bekende thema’s zorgt de O.V. ook regelmatig voor ‘extraatjes’ in de vorm van traktaties, limonade en ijsjes.

Wist u dat... 
.. de O.V. per jaar ongeveer; 1200 chocolaatjes, 16Kg Pepernoten, 800 zakjes chips, 1200 rijstwafels, 1200 ijsjes en 80 flessen ranja uitdeelt? En dat hierbij de ‘extraatjes’ nog niet zijn meegerekend?”

Kortom: het gaat weer een druk maar leuk schooljaar worden! Mocht u vragen hebben aan/over de O.V. spreek ons dan gerust aan op het schoolplein!Hallo, ik ben Radia El-Akili, moeder van Redouan in groep 5 en Maryam, die dit jaar begonnen is in de eerste klas van het voortgezet onderwijs.
Ik werk bij de gemeente Arnhem als Senior Business Controller bij de afdeling Financiën & Control. Als financiële rechterhand van de wethouders ondersteunen wij ze in al hun politiek / bestuurlijke taken op voornamelijk financieel gebied.
Als IKC-raadslid draag ik de komende tijd graag mijn steentje bij aan het onderwijs van onze kinderen.
Ik heb er ontzettend veel zin in!Met sprongen vooruit!
Afgelopen woensdag zijn de leerkrachten gestart met een training 'Met Sprongen Vooruit'. Een aanvullend, verrijkend programma voor rekenen en wiskunde in het primair onderwijs. De aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, voortschrijdende inzichten op het gebied van didactiek, pedagogiek en reken-wiskundeonderwijs.

Het programma is een uitgebreide reken-wiskunde didactische nascholing, met nieuwe reken-wiskundelessen, educatieve rekenspellen,  klassenactiviteiten en oefenmaterialen. Het programma is aanvullend op methodes en materialen die we al op school gebruiken en verrijkt het aanbod met  interactieve rekenactiviteiten, coöperatieve spelvormen, bewegend leren rekenen en het stimuleren van eigen inbreng. door leerlingen.

Leerlingen blijken door Met Sprongen Vooruit reken-wiskundeonderwijs betere resultaten te krijgen.

De kinderen ervaren de lessen en educatieve spellen als leuk en betekenisvol waardoor ze meer plezier in rekenen krijgen. De leerlingen bewegen, het  gebruiken hun eigen lijf en de eigen producties zorgen voor een grotere betrokkenheid. Deze positieve wisselwerking tussen inhoud en vorm zorgt ervoor dat de resultaten bij leerlingen die les krijgen op basis van Met Sprongen Vooruit direct omhooggaan.

Met Sprongen Vooruit groep 1&2 behandelt de rekenleerlijn voor kleuters. 

Bij tellen-en-rekenen horen activiteiten waarmee kleuters de telrij leren opzeggen, werken met telbare hoeveelheden, erbij en eraf kunnen nemen van 1 of 2, splitsingen tot 6 kunnen maken en getalsymbolen kunnen herkennen en deze ordenen en koppelen aan hoeveelheden. Bij meten horen activiteiten waarbij ordenen, vergelijken en afpassen van lengte, inhoud, gewicht, tijd en oppervlakte aan bod komen. Bij meetkunde staan activiteiten centraal die oriënteren, construeren en/of opereren met vormen en figuren tot doel hebben.

 Twee kleutergroepen zijn vrijdag naar de pabo geweest. Hier mochten ze spellen uitproberen die door de studenten bedacht waren. Hiermee werd onderwijs op een andere manier overgebracht.
De kinderen hebben volop genoten!

 Octoplus
Verschillende kinderen uit groep 8 zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het Octoplus programma. Noor en Roos uit groep 8doen verslag.

Het Octoplus programma is voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben en hoogst waarschijnlijk VWO advies krijgen. Dit houd in dat we gedurende drie maanden elke donderdag van 13:00 t/m 15:00 naar het SGA (Stedelijk Gymnasium Arnhem) mogen gaan. 

Vorig jaar kregen we ons voorlopig advies VWO en daarom mochten wij afgelopen donderdag naar het SGA voor onze eerste les. Wij werden naar de aula gestuurd. Daar kregen we een hartelijk welkom van de Directeur. Daarna kregen we te horen in welke groep je zat. Een paar kinderen van het SGA die in de 4de zitten begeleidden ons naar onze eerste les. We kregen Grieks en daarna Geschiedenis in het lokaal ernaast. We kunnen nu ook een beetje Grieks praten! Bij Geschiedenis hadden we het over ontdekkingsreiziger Columbus. De leraar zei dat we ook een soort van ontdekkingsreizigers zijn en daarom moesten we door de hele school heen lopen en er een plattegrond van maken. Het was een super leuke eerste dag en we hebben veel geleerd. 

We hebben een schoolrooster gekregen dus we weten wat we gaan doen de komende 8 weken. We krijgen de opkomende lessen ook Grieks en Geschiedenis. Dat zijn er nog 3. Daarna krijgen we andere lessen zoals Scheikunde, Aardrijkskunde en nog meer. 


HERHALING

Biebouders:
We hebben aanmeldingen, maar nog echt te weinig..
Helpt u mee?


De boeken zijn in gescand, pasjes gemaakt.. We gaan snel aan de slag met de schoolbieb! Welke ouders komen ons nog meer helpen?

Het zou heel fijn zijn als u een keer per week, of om de twee weken, bijvoorbeeld in de ochtend (van half 9 tot half 10) of de middag ( van half 2 tot half 3) komt helpen met uitlenen en innemen. Doe u mee?

Ik doe mee!Het is weer (bijna) kermis: de groepen 5 hebben een reuzenrad geknutseld!

 (Ingezonden)

Wil je je lekkerder in je vel voelen? Wil je gezonder leven en is je gewicht een probleem?

Start dan met Go! Gezond onderweg. Het team van Go! weet alles van een gezonde en energieke leefstijl. Zij helpen jou op weg, zodat je weer lekker in je vel zit.

Centraal staat: goed en lekker eten, regelmatig met plezier bewegen en sporten en elke dag tijd om te relaxen!

Kijk voor meer informatie op www.go-nl.nl of neem contact op met de kindergezondheidscoach via info@go-nl.nl of via 06-44554932 (Sonja Edelaar).

(Ingezonden)Champions League voor meisjes en jongens bij Jonge Kracht

 

Die heerlijke lange zomervakantie zit er weer op. Misschien zijn jullie lekker op pad gegaan in Nederland of naar het buitenland, misschien ben je thuisgebleven en heb je daar leuke dingen gedaan. We hopen dat je hoe dan ook hebt genoten van je vakantie!

Vanaf vrijdag 9 september 2022 gaan we starten bij Jonge Kracht met de Champions League voor meisjes en jongens van geboorte jaren vanaf 2017. Op ons mooie complex willen we vanuit Jonge Kracht de kinderen op een speelse wijze kennis laten maken met voetbal. Tijdens de trainingen zullen we proberen zoveel mogelijk oefeningen en spelvormen te doen waarbij waarbij plezier het belangrijkste onderdeel is. We werken met 2 periodes (van 9-9 tot half november) en van maart tot halverwege mei. Kosten hiervoor zijn € 10,- per periode. In iedere periode zullen 2x een toernooitje organiseren dat zal gebeuren voor wedstrijden van ons eerste elftal.

Meer info en aanmelden kan via de website van Jonge Kracht. Voor meer informatie kan er ook gemaild worden naar jeugd@jongekracht.nl

Voor oudere kinderen is het uiteraard ook mogelijk om te komen voetballen! Dit zal dan al in competitieverband gaan.

Hopelijk tot snel. Sportieve groeten team Champions League Jonge Kracht


Maandag 26/9: Studiedag, alle kinderen vrij

Wat vindt u van deze Nieuwsbrief?
Klik en help ons om u nog beter te informeren.
Website
info@de-abacus.nl
www.de-abacus.nl

Pas uw mail voorkeuren aan of schrijf uit voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IKC De Abacus · Van Voorststraat 21 · Huissen, Ge 6851LT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp