Copy
Bekijk deze mail in uw browser
Nieuwsbrief nr 5 van IKC De Abacus
6 november 2020
En ook deze keer weer een interessante mix van klein en wat groter nieuws van de Abacus. Veel nieuws over het groene schoolplein, een corona update, schoolontwikkeling en de Week van de pleegzorg. En heel veel uitgeholde pompoenen, muziek, kunst, een propjesregen in groep 4, geheimtaal en echte mediamasters in groep 7 en 8..

Veel leesplezier! Welkom op IKC de Abacus!

Als u een afspraak heeft bent u van harte welkom op onze school.
We vragen u dan om een mondkapje te dragen en uw handen te desinfecteren.
Daarna graag even melden bij de receptie.
Een groen plein en.. actie Steenbreek

 
Het kan u niet ontgaan zijn: de afgelopen week was onze school volop in het nieuws omdat op de Abacus de actie Steenbreek Lingewaard* werd afgetrapt. Oók een goede gelegenheid om aan de kinderen de tussenstand van de inkomsten (subsidies, bijdragen) voor ons groene plein bekend te maken.

De ochtend begon in de aula met een virtueel bezoek van de wethouder en het bekend maken van het bedrag.. ruim 50.000 euro! We zijn al een heel eind op weg maar we mogen/kunnen helaas pas echt beginnen als alle aanvragen afgerond zijn. Dit is omdat de subsidies ook echt gebruikt moeten worden voor het onderdeel van het plein waarvoor de subsidie is aangevraagd. In februari hebben we een goed beeld en kunnen we zeer waarschijnlijk een planning gaan maken.

Na de formaliteiten zijn we samen met kinderen van groep 4 naar buiten gegaan voor het leukste onderdeel: 'Stenen eruit, GROEN er in! Onder het toeziend oog van heel veel kinderen en fotografen hebben de vierde groepers met scheppen en met grote handschoenen aan heel veel tegels uit het plein gehaald en enkele struikjes geplant. Die struikjes waren wel een beetje voor de foto..en worden later opnieuw geplant. Want enkele dagen later is het tuinbedrijf gekomen om heet allereerste stukje van het Groene plein te maken: een mooie grote natuurlijke bloembak. Later koppelen we de regenpijp ook los zodat er water door de bak, in een soort beekje over het plein kan stromen. Lekker spelen!


 

*) 'Met meer groen in de gemeente Lingewaard kunnen we het veranderende klimaat beter aan. Groene tuinen spelen daarbij een belangrijke rol. In een groene tuin kan het regenwater gemakkelijk wegzakken in de grond. En bomen en struiken zorgen ervoor dat je tuin (en je huis!) koeler blijft in de zomer. Bovendien is veel groen paradijselijk voor vogels en vlinders. Dus: Stenen eruit, GROEN erin! Doe je mee?
Lees hier meer over Operatie Steenbreek.'
 

Link naar de Gelderlander (alleen voor premium, vaak toch gewoon te lezen..)


En op de plaats van de weggehaalde tegels is al een mooie plantenbak gemaakt van de oude tegels. Nu nog een beetje saai, daarom staan er heel veel leuke kinderen uit groep 8 bij ;o) maar later vól met bloemen, bomen en planten.Ondertussen op het schoolplein.. Margot Ribberink (v/h De weervrouw van RTL4) komt met haar ploeg filmen voor Steenbreek..


€25 van Bruna van de bonnenactie in de Kinderboekenweek! 
En.. twee tassen vol boeken. Daar zijn we altijd blij mee!


De Kunstweken musea kunnen open!
De leerlingen hebben allemaal hard gewerkt aan hun creatie voor De Kunstweken. Echte kunst verdient het door zoveel mogelijk mensen bewonderd te worden. Daarom zijn alle werkjes nu ook te zien in een speciaal voor iedere kunstenaar gemaakt online museum.

Kijk in de Museumfolder van uw kind
Met behulp van de folder die de kinderen hebben ontvangen/binnenkort meekrijgen nodigen ze (samen met u) eenvoudig alle familie en vrienden uit voor hun eigen museum mèt heuse museumshop. Echte fans kunnen hier leuke spulletjes met de tekening erop bestellen. Unieke aandenkens die u nog langer laten genieten van de kunst van uw kind!

Goed om te weten
De werkjes van de kinderen die hun museum geopend hebben, verschijnen automatisch ook in de galerie van de klas en dat is belangrijk voor het vervolg van ons project: Zien & BesprekenMuseum open = een gratis wenskaart van de eigen tekening!  Alle aankopen zijn geheel vrijblijvend. Met uw bestelling maakt u dit project echter mogelijk (onze school hoeft hier verder niets voor te betalen) en steunt u ook nog eens het Jeugdfonds Sport & Cultuur.
Op 10 november sluiten alle musea automatisch en wordt een start gemaakt met de productie van de bestelde souvenirs.
Ongeveer 2 weken later worden deze in een tasje meegegeven aan uw kind.
Lukt het openen van het museum niet? Ga dan naar www.kunstweken.nl en klik bovenin op ‘Inloggen’ en dan op ‘Naar jouw museum’.

Veel plezier met het kunstwerk van uw kind!Het is weer herfst!

De spinnen, kabouters, heksen en bosdieren zijn weer in de school te vinden, want de Stokstaartjes en de groepen 1-2 werken de komende drie weken over het thema herfst. We gaan spelen in onze kabouter- en heksenhuisjes, tellen met kastanjes, boeken lezen over de herfst en nog veel meer!


Bewegend leren... in groep 4: propjesregen> pak een prop,  lees het woord, schrijf het op, maak er  weer een prop van, gooi deze weg en ga op zoek naar een nieuwe prop.

Corona
Er is een leerkracht van onze school positief getest op corona. De besmetting is opgetreden in de herfstvakantie en ook na de vakantie is zij niet op school geweest. Daarom is er geen risico op verspreiding. De leerkracht komt pas weer op school na haar verplichte isolatie, een negatieve testuitslag en pas nadat zij 24u klachtenvrij is.

De kinderen en ouders en collega's van de groep waar zij les geeft zijn natuurlijk eerder en gedetailleerder geïnformeerd, maar u begrijpt dat we deze melding wat algemener houden ivm de privacy.
Actief op het plein!

Zoals jullie allemaal weten zijn wij bezig met een nieuw schoolplein. We vinden het ook op ons huidige schoolplein belangrijk dat iedereen actief bezig kan zijn. Daarom is er nieuw buitenspelmateriaal aangeschaft. We zijn nu bezig met het maken van een verrijdbare opberging, zodat we alles goed kunnen opruimen, zodat we er lang plezier van kunnen hebben!Nieuws uit de Cheetahgroep
Op dit moment werken de groepen 7 in de Cheetahgroep aan het project "Geheimtaal".


Ze leren dat er verschillende vormen van geheimtaal zijn, zoals spijkerschrift, een letterlint, het werken met sjablonen etc. en passen het zelf toe. Met dit project werken de kinderen onder andere aan het verhogen van hun doorzettingsvermogen, sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden en creatieve vaardigheden. Hoe kan ik mijn ideeën omzetten en anderen duidelijk maken hoe ze het geheimschrift kunnen ontcijferen? Wat betekent het voor mijn geheimschrift als de ander er niet uitkomt? Wat ga ik met deze informatie doen? Heel leerzaam.Beste ouders/verzorgers,

Het programma GO!- Gezond Onderweg, wil kinderen motiveren om lopend of fietsend naar school te gaan. Daarvoor is de actie “te voet & te fiets naar school” opgezet en de Abacus doet hieraan mee. Voldoende beweging is goed voor de ontwikkeling en gezondheid van je kind.

Een aantal groepen heeft de afgelopen week al op de GO! klassenposter genoteerd hoeveel kinderen er per dag fietsend of lopend naar school zijn gekomen. Komende week zijn er ook nog groepen die dit gaan doen. De groep waarin procentueel de meeste kinderen lopend of fietsend naar school zijn gekomen, ontvangt een gezonde en sportieve prijs!

Dus GO! en pak de fiets of loop naar school!

Sportieve groet, Namens GO! – Gezond Onderweg - www.go-nl.nl

Xanne, Lincy, Anouschka, Josephine, Gosse, Patricia & Quint


'Mediamasters is een leuk spel. Het gaat over sociale media en is heel leerzaam. Je leert deepfake te herkennen en je leert wat echt nieuws en fakenieuws is.' Geschreven door Doris en Pim, groep 7B.
De groepen 7 en 8 doen mee aan mediamasters. Spelenderwijs maken leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van media. We gaan aan de slag met onderwerpen als Whatsapp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws.Abacus in ontwikkeling!

Als IKC de Abacus zijn wij continu bezig met het verbeteren van ons onderwijs. Daarom zijn er enkele zogenaamde ontwikkelgroepen samengesteld. Elke leerkracht van onze school neemt deel aan zo'n groep. Collega's met expertise en interesse dragen zo bij aan de ontwikkeling van ons onderwijs. De komende weken komt elke ontwikkelgroep aan bod.

De ontwikkelgroep ‘Kwaliteitsaanpak’ houdt zich bezig met het verbeteren van terugkerende processen die op IKC de Abacus plaatsvinden. Je kunt hierbij denken aan de rapportgesprekken, het buiten spelen, het geven van goede rekenlessen en het goed omgaan met pesten in een groep. 

Wij zijn als team geïnspireerd geraakt door het onderwijsboek van het jaar 2018 ‘En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?’ van Eva Naaijkens en Martin Bootsma. Eva Naaijkens begeleidt de ontwikkelgroep met het opzetten van een goede kwaliteitsaanpak op de school.

'In de organisatie staat het primaire proces weer centraal en kunnen leerkrachten hun tijd besteden aan de leerlingen, zodat die zich optimaal kunnen ontwikkelen. Binnen deze organisatie, die wordt gedreven door ambities, is er voldoende tijd en ruimte voor docenten om hun vakmanschap verder te ontwikkelen. Docenten kunnen zich voornamelijk richten op die gebieden waar hun kennis, kunde en vaardigheid het hardst nodig zijn en dat zorgt ervoor dat ze meer voldoening en energie uit hun werk halen.' 

'Hierbij wordt uitgegaan van de ontplooiing van vakmanschap en professionaliteit: iedereen is betrokken bij de ontwikkeling van de kennis en kunde van het team, zodat een school het verschil kan maken voor haar leerlingen.'
 


Pompoenen uithollen, een gruwelijk gezicht uitsnijden, lampje erin..
het was Halloween!


Voor kinderen die ook ‘zo thuis mogelijk’ willen opgroeien

We willen in Nederland het liefst dat alle kinderen opgroeien in een warm gezin. Maar soms is dat niet mogelijk. Soms kunnen kinderen tijdelijk of voor langere tijd niet in hun eigen gezin wonen. Dan is het fijn als een kind bij een ander gezin kan opgroeien.

Onze wereld werd begin dit jaar onverwacht een stuk kleiner. Ook voor onze kinderen op school. Alles wat we niet voor mogelijk hielden, werd ineens ‘het nieuwe normaal’ genoemd. Maar voor meer dan 22.000 kinderen is een veilig en stabiel thuis helemaal nooit normaal geweest. Voor deze kinderen telt iedere dag en daarom is het belangrijk dat er aandacht is voor pleegzorg.

Week van de pleegzorg
In de week van 28 oktober tot en met 3 november is het in Nederland “de week van de pleegzorg”. In die week wordt aandacht gevraagd voor pleegzorg en meer pleegouders, maar willen we ook alle pleegouders bedanken voor hun trouwe inzet. Zij verdienen een warm ‘dank je wel!’.

Pleegouders nodig
De regio Centraal Gelderland is op zoek naar veel nieuwe pleegouders. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk gezond en veilig opgroeien in de eigen gezinssituatie. Maar voor kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen, zoeken we pleeggezinnen waar het kind ‘zo thuis mogelijk is’ en daar kan opgroeien. Het liefst binnen het netwerk (familie, vrienden, kennissen), in de buurt van school en vriendjes.

Klik op de afbeelding voor onze regionale oproep om meer pleegouders:Hart en huis
Wil jij ook je huis en je hart openstellen en wil jij je ook inzetten voor kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien? Wil je meer weten over pleegouderschap? In de regio Centraal Gelderland zijn we dringend op zoek naar meer pleegouders. Ga voor meer informatie naar www.openjewereld.nu en ontdek hoe jij kunt helpen.

(ingezonden)


We hebben weer volop genoten van de muzieklessen van troef! Helaas de laatste keer....😔😔
Maar we kunnen nog vooruit door de vele ideeën en inspiratie. Dank Troef!

Dinsdag 10 november: IKC raad vergadering
12 t/m 20 november: facultatieve oudergesprekken
Dinsdag 19 november: OV Vergadering

Wat vindt u van deze Nieuwsbrief?
Klik en help ons om u nog beter te informeren.
Website
info@de-abacus.nl
www.de-abacus.nl

Pas uw mail voorkeuren aan of schrijf uit voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IKC De Abacus · Van Voorststraat 21 · Huissen, Ge 6851LT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp