Copy
Bekijk deze mail in uw browser
Nieuwsbrief nr 6 van IKC De Abacus
25 november 2022
Het is bijna zover: Sinterklaas op de Abacus. Met een piet die verliefd is op juf Lieke, vergeten de schoen te zetten en rommel (pieten) in de school. Maar ook interessant nieuws over coöperatief leren en de koffie ochtend op 18 november, kinderpostzegels en acrobaten in de gymzaal..

Veel leesplezier!Wat hebben we weer veel meegemaakt afgelopen week. Er hingen al allemaal hartjes door de school, bij de foto's van juf Lieke die nu getrouwd is......maar nu zitten er allemaal roetvegen op de hartjes?!

Ook is afgelopen woensdag rommelpiet langs geweest in alle klassen, wat was het een rommel zeg, alles lag overhoop. Gelukkig hebben de kinderen heel goed geholpen met opruimen en aan het eind van de dag mochten ze hun schoen zetten. Hier hebben ze iets lekkers in gekregen, maar er lagen ook weer allemaal hartjes bij de schoenen en een brief van Piet. Piet blijkt dus verliefd te zijn op juf Lieke. Hij heeft speciaal een lied voor haar geschreven en wil haar verkering vragen.....maar dat kan natuurlijk helemaal niet want juf Lieke is vorige week getrouwd! Hoe dit nu weer gaat aflopen zullen we maandag 5 december gaan zien!

Het is deze dag de bedoeling dat Sint rond 8.45 uur aankomt op het plein. U kunt uw kind(eren) dus gewoon tussen 8.15 en 8.30 uur in de klas brengen en weer naar buiten gaan om daar de Sint welkom te heten. Graag willen we vragen om uiterlijk 8.30 uur binnen te zijn, zodat we ook echt om 8.45 uur buiten kunnen staan met de kinderen.

We gaan er een gezellig feest van maken!Tip voor Sint:
de verspil me niet kast is verplaatst naar het gangetje achter de hoofdingang.. makkelijk brengen, lekker rustig kijken en meenemen!
Ook voor de ouders van de opvang natuurlijk.Coöperatief leren, wat is dat eigenlijk?
Samenwerken is een belangrijke vaardigheid om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Met coöperatief leren kunnen leerlingen deze vaardigheid in de praktijk oefenen. En dat passen we op de Abacus toe in alle klassen.

Met coöperatief leren laten we kinderen op een gestructureerde manier samenwerken. Dit doen ze in kleine, heterogeen samengestelde groepjes zitten. In een heterogene groep verschillen leerlingen op bepaalde kenmerken van elkaar.  De leerlingen versterken, ondersteunen en dagen elkaar uit om meer te leren. In heterogene groepen wordt de diversiteit dus ingezet als meerwaarde. De 'sterke' leerlingen zijn model voor de 'zwakkere' leerling en helpen hen. Op hun beurt krijgen de sterke leerlingen meer inzicht in de lesstof door de uitleg die ze aan de ander geven.

De werkvormen zijn zo opgezet dat alle leerlingen evenveel inbreng hebben. De leerlingen zijn allemaal actief met de lesstof bezig. Bij coöperatief leren zijn er verschillende structuren die ingezet kunnen worden. Deze structuren zijn gebaseerd  op vier principes.

- Gelijkwaardige deelname: voor alle leerlingen is duidelijk wat ze moeten doen.
- Individuele aansprakelijkheid:  alle leerlingen doen mee.
- Positieve wederzijdse afhankelijkheid: Leerlingen hebben elkaar nodig om een goed resultaat te bereiken.
- Simultane interactie: alle leerlingen zijn zoveel mogelijk tegelijk actief

Voorbeelden van structuren zijn: 'Genummerde koppen', 'Zoek de valse', 'Rondpraat', 'Zoek iemand die..' , 'Tweetal coach', 'Knappe koppenkring', 'Swaptalk' en 'Vensterruiten'.

Leuk om eens over in gesprek te gaan met uw kind(eren)!

 

 Koffie uurtje goed bezocht
Wat een goede opkomst afgelopen vrijdag! En wat een mooie gesprekken..

We hebben het onder andere gehad over de hoge verwachtingen die de school (en de methoden) hebben van de leerdoelen- en opbrengsten van de kinderen. Waarom is dat zo en hoe gaan wij daar mee om? Een toelichting daarop leest u in een volgend Vertelraam.

Verder viel het de ouders ook op dat tegenwoordig de uitleg van rekenen- en spelling zo anders is dan 'vroeger'.  En dat kan best lastig zijn als je je kind wil helpen met leren en het huiswerk. Natuurlijk komt dat door veranderende inzichten in de didactiek en daarover is heel wat te vertellen. Een mooie onderwerp  voor een kennissessie/thema-avond: 'Reken- of spelling les voor ouders'. Ook daarover later meer. 

Verder hebben we het ook gehad over de manier waarop we u informeren, Parro voor de 'korte lijntjes', Het Vertelraam voor de verdieping en nieuwtjes van het IKC naast het klassennieuws en de oudergesrprekken. 

Het volgende koffie uurtje is weer op vrijdag (nieuwe datum!), namelijk op 27 januari, van 8.30 tot 9.30 in de teamkamer. Noteer vast in uw agenda: op donderdag 9 maart en vrijdag 2 juni zijn de volgende bijeenkomsten gepland.De schoen is gezet!
Echte acrobaten in groep 4B!We zijn bij de kinderpostzegelactie uitgeroepen tot “ super school”! Een hele mooie opbrengst mede dankzij onze kids!De Pieten in actie in groep 8B: 
Alleen maar versiering in de kleur van Oranje, maar geen versiering voor die man uit Spanje.
.. en dus een slinger van gymschoenen, gemaakt door de Pieten!Omdenken door kinderen
Gehoord in de Sinterklaasperiode op school:
Een peuter van drie jaar zei 'uitpakpapier' in plaats van inpakpapier.

Geen schoen gezet in groep 8A?!
Aiaiai, afgelopen week mochten alle kinderen van de Abacus de schoon zetten, helaas groep 8A was het vergeten? Is het nog goed gekomen? Gelukkig wel een gedicht van Sint en Pieten voor de kinderen: 

Opnieuw schrikt Piet zich helemaal de pl**ris in deze klas
dacht hij dat het schoentje zetten was
Maar nee hoor geen enkel lied of enkele schoen
waarom zou Piet dan nog moeite voor groep 8 doen
Maar wacht hoort hij daar toch gezang uit twee kelen
Klinkt prachtig moet hij toch maar iets uitdelen
Het klonk verdacht veel als de meesters van deze groepen
ach denkt Piet hebben zei in ieder geval iets te snoepen.
Wacht daar komt plots een appje van de Sint ...
Toch een klein presentje voor ieder kind? 
Ach wat is Sint toch een toffe peer
hebben jullie geluk met zijn allen deze keer.
Kraak de code los de escape room op 
Dan kun je even een letter halen bij meester Jens of meester Rob.... de online Sint Escape Room

(Ingezonden)


Maandag 5 december
Sinterklaas op school!
Dinsdag 6 december
'Uurtje Later' inloop va 9u, lesstart 9:30u
Maandag 12 december
OV vergadering
Start projectweken

Wat vindt u van deze Nieuwsbrief?
Klik en help ons om u nog beter te informeren.
Website
Email
abacus@wonderwijs.nl
www.de-abacus.nl

Pas uw mail voorkeuren aan of schrijf uit voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IKC De Abacus · Van Voorststraat 21 · Huissen, Ge 6851LT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp