Copy
Bekijk deze mail in uw browser
Nieuwsbrief nr 5 van IKC De Abacus
5 november 2021
En daar zijn we weer! Volop aan het werk, lekker leren, voorstellingen, herfstknutsels en nieuws van de onderwijsinspecteur die vandaag op bezoek is geweest. We gaan een nieuwe rekenmethode uitproberen en heel fijn: we hebben een grote groep schilouders voor het schoolfruit (start 17 nov.)! En tenslotte is er nieuws van de IKC-raad, vrolijk nieuws van de opvang en we zoeken nog 'maatjes'..

Veel leesplezier!

Update: In dit Vertelraam ook de laatste info over de extra corona maatregelen die vanaf maandag de 8e gaan gelden.
 Reken methoden uitproberen
Momenteel geven wij onze rekenlessen in groep 3 tot en met 8 vorm aan de hand van de methode De Wereld in Getallen. Deze methode is aan vervanging toe. Dit schooljaar gaan wij daarom twee methoden uitproberen, die aansluiten bij onze visie.
Op 15 november starten wij met het uitproberen van Pluspunt. Na de citotoetsen gaan we Getal & Ruimte Junior testen. Volgend schooljaar zullen wij met één van deze twee methoden starten.

Pluspunt werkt vanuit drie didactische modellen voor goed rekenonderwijs:  het drieslagmodel, het handelingsmodel en het hoofdfasenmodel. Door gerichte observaties brengt de leerkracht de onderwijsbehoeften van alle kinderen snel en scherp aan het licht. Rekenproblemen kunnen zo in een vroege fase worden ontdekt en  in de kiem worden gesmoord. Sterke rekenaars krijgen een compact programma en worden door plustaken uitgedaagd. We zijn benieuwd hoe de methode ons de komende periode gaat bevallen!

OPROEP
Voor een van de feesten in december zijn we op zoek naar een arrenslee, of een vervoermiddel dat er op lijkt. Heeft u er toevallig één of kent u iemand die er één heeft die we eventueel mogen gebruiken?  Laat het dan snel even weten aan de leerkracht van uw kind of stuur een mailtje aan Maarten Jurgens.


Themaonderzoek onderwijs inspectie

Onderwijs Inspecteur Jolanda Post is vandaag op onze school op bezoek geweest voor het themaonderzoek Effectieve Tijdbesteding. 

Het doel van het landelijke onderzoek is om een beeld te krijgen van de tijdsbesteding van leraren als ze lesgeven, de tijd voor begeleiding en ondersteuning na schooltijd en de werkdruk die ze daarbij kunnen ervaren. De achtergrond van deze vraag wordt onder andere gevormd door het beeld dat leraren ervaren dat sinds passend onderwijs de werkdruk is toegenomen. 

De inspecteur is in verschillende groepen op bezoek geweest. Ze gaf aan dat ze goede lessen heeft gezien, betrokken, deskundige leerkrachten met verschillende stijlen en expertises en een hoge taakgerichtheid bij de kinderen. De rust in de school, de prettige sfeer in het team en tussen de kinderen vielen haar op. Mooi!Aanpassingen coronabeleid
Helaas neemt het aantal corona besmettingen weer flink toe. Omdat we willen blijven doorgaan met het bieden van veilig onderwijs met àlle kinderen en leerkrachten op school, gelden er vanaf maandag 8 november weer extra maatregelen. 


Halen en brengen: nog geen verandering, wel afstand houden
Het halen en brengen organiseren we zoals we dat al het hele schooljaar doen: met vaste routes over het plein, afscheid nemen bij de ingangen enz. En natuurlijk komen de bovenbouwers zo veel mogelijk met de fiets of lopend naar school.

Ouders in de school: mondkapjes, niet met klachten en afstand houden
In de school geldt vanaf maandag de 1,5m afstand regel weer. Omdat we deze veilige, onderlinge afstand niet altijd kunnen garanderen is het belangrijk dat als u als ouders/bezoeker (met een afspraak) in de school een mondkapje draagt. Met klachten als hoesten, koorts of benauwdheid blijft u buiten.

Traktaties en handhygiëne
Ook in de school en in de klassen scherpen we de regels aan. De kinderen (en de medewerkers) wassen weer (extra) de handen bij binnenkomst en ook de traktaties moeten (nog) voorverpakt zijn. 

Open deuren dag 
De laatste geplande open deuren dag komende vrijdag laten we doorgaan. Als u naar binnen wilt met uw kind, draagt u natuurlijk wèl een mondkapje. Ook de proef met de ‘kijkmomentjes’ in de kleutergroep gaat komende week door. Dat kan omdat de  (maximaal) 2 ouders die kort in de groep komen gewoon 1,5m afstand kunnen houden. 

Volgende week vrijdag 12 november informeren we u hoe we de komende weken verder gaan.


Ervaren ouders / Maatjes gezocht

U weet het misschien nog: de eerste tijd als nieuwe ouder op de Abacus.. alles nieuw en veel onbekend. Bij wie moet je zijn voor..? Is het gebruikelijk dat..? Gelukkig hebben we ook heel veel ervaren ouders die de nieuwe ouders wegwijs kunnen maken op school.

Doet u mee? Geef uzelf op en spring af en toe bij om nieuwe ouders welkom te heten en te informeren.  Dank u wel!

Surprises
Zoals elk jaar komt Sinterklaas natuurlijk naar de Abacus. In de hogere groepen maken de leerlingen vast weer fantastische surprises en mooie gedichten voor elkaar. Dit jaar is er gekozen om het het budget dat er vanuit de OV beschikbaar is, te gebruiken voor een groepscadeau. Dat betekent dat de kosten voor een cadeautje voor de rekening zijn van de ouders.IKC Raad: vergadering 21 oktober
Tijdens de afgelopen vergadering van 21 oktober is er in de IKC-Raad gesproken over het onderzoek naar en voortzetting van de Stokstaartjesgroep. We houden u hierover op de hoogte! Ook hebben we met elkaar de voors- en tegens besproken van het verder openstellen van de school voor ouders m.b.t. de coronamaatregelen. Hierover heeft Maarten Jurgens u reeds gemaild voor de herfstvakantie. De volgende vergadering is verschoven en staat gepland op 30 november.Groep 3b is naar de voorstelling van Troef Theater geweest. We hebben genoten van onze Kinderboekenweek prijs!


Vanavond, vrijdagavond 5 november doet een groot team van ons IKC (onderwijs en opvang!) mee met de Stadsquiz Huissen. Eén van de goede doelen is onze schoolbieb.. want daarvoor kunnen we nog wel wat boeken gebruiken. In het volgende Vertelraam laten we weten hoe het is afgelopen!


Gymspullen vergeten!
Helaas zien we de laatste tijd toch weer verschillende kinderen die regelmatig hun gymkleding/gymschoenen vergeten bij de gymles.
Wilt u erop letten dat uw kind op de gymdagen gymkleding en gymschoenen bij zich heeft. Dit in verband met de veiligheid (gymschoenen) en hygiëne (gymkleding). Het kan uiteraard een keer voorkomen dat een kind de spullen is vergeten. Als dit 2x in korte tijd gebeurt, zullen we contact met u opnemen. Bij een 3e keer in korte tijd, kan uw kind helaas niet mee doen met de gymles.


In groep 4A hebben we hele leuke egels gemaakt!Nieuws van de opvang

Twee collega's van de opvang zijn zwanger! Super mooi en geweldig nieuws.

Nou hadden we bij de Orka's iets leuks bedacht. We hebben twee bakjes gemaakt, een bakje voor Wendy en een bakje voor Erika. In die bakjes konden de kinderen een roze of blauw papiertje met hun naam doen. En als dan duidelijk werd of het een meisje of jongen zou worden, zou het nieuws door Wendy via een heuse party popper bekend worden gemaakt aan de kinderen. Nou de foto zegt genoeg en het is duidelijk zichtbaar wat het gaat worden straks. Als je goed naar de foto kijkt zie je zelfs een mooi roze hartje, puur toeval! Grappig was om te zien dat de meeste kinderen dachten dat het inderdaad een meisje ging worden. Nu Erika nog. Spannend!
Groetjes, Sabrina
 De burgemeester van Lingewaard en de politie hebben je hulp nodig!

In Lingewaard pakken wij internetcriminelen aan! Help jij als cyberheld mee in de strijd tegen digitale criminaliteit? Meld je dan nu aan als Junior Cyber Agent bij HackShield!!

Wij (de burgemeester en de teamchef van politie) kunnen alle hulp gebruiken om deze criminelen te stoppen! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie, vrienden, klasgenoten en buren. Wil jij alles leren over hacken, datalekken en veilig internetten? 

Word dan Cyber Agent via HackShield. 

Je leert zelf online gevaar herkennen maar ook hoe je gevaar moet voorkómen. Of nog leuker; speel een battle tegen andere kinderen.  
Dus doe mee en meld je aan en vink ‘Lingewaard’ aan. Wie weet word jij als beste Cyber Agent van de gemeente officieel gehuldigd.

(ingezonden)Techniek en technologie dag Arnhem
Ben je tussen de 7 en 15 jaar oud en ben je nieuwsgierig naar dingen ontwerpen en maken, tekenen, drones, 3D printen, VR-brillen, timmeren, robots en meer?
Kom dan 27 november naar Rijn IJssel Tech Plaza (geheel nieuwe ruimte!) en ga op ontdekkingstocht! We heten je van harte welkom vanaf 10.00 uur op de Tivolilaan. Het programma is volop in ontwikkeling en kun je hier in de gaten houden.

(ingezonden)


Donderdag 11 november: groep 5 naar de bieb
Vrijdag 12 november: open deurendag
18, 22 en 23 november: oudergesprekken op uitnodiging/verzoek
Maandag 22 november: OV vergadering
Dinsdag 30 november: IKC-raad vergadering

Wat vindt u van deze Nieuwsbrief?
Klik en help ons om u nog beter te informeren.
Website
abacus@wonderwijs.nl
www.de-abacus.nl

Pas uw mail voorkeuren aan of schrijf uit voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IKC De Abacus · Van Voorststraat 21 · Huissen, Ge 6851LT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp