Copy
Bekijk deze mail in uw browser
Nieuwsbrief nr 10 van IKC De Abacus
 9 februari 2022
Vertelraam nummer 10 is er! Deze keer met een flink artikel over hoe wij als Abacus de NPO gelden inzetten om onze leerlingen verder te brengen. Op de korte èn de lange termijn. Ook informeren we u over de manier hoe we de vervanging van zieke leerkrachten elke keer weer proberen op te lossen en dat bijna altijd tòch weer voor elkaar krijgen. Verder zijn de schilders aan het werk en wisselen we van lokalen, het  schoolfruit verrast, de IJsberen vieren de winter juffen, kinderen en poppen worden weer beter gemaakt bij de kleuters. En hoe is het om thuis op afstand les te krijgen? Suus, Megan en Tyrone vertellen..

Veel leesplezier!Ons onderwijs effectiever maken met de NPO gelden - deel 1

 
Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is een investeringsprogramma van de overheid om bij te dragen aan het herstel en de ontwikkeling van het Nederlandse onderwijs, van basisschool tot universiteit. Met extra financiële middelen krijgen scholen de mogelijkheid om de negatieve gevolgen van corona teniet te doen, leerlingen bij te spijkeren en weer vooruit te helpen. Daarbij gaat het dan om extra ondersteuning bij de basisvakken als taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen, maar zeker ook over méér inzet op begeleiden van leerlingen in hun sociaal emotionele ontwikkeling.

'Vaak hoor en lees je dat scholen tijdelijk extra mensen inzetten -en dat doen we op de Abacus natuurlijk ook- maar het gaat volgens ons vooral over het effectiever maken van onderwijs.'
 
Slim organiseren, professionaliseren en borgen
Denk dan bijvoorbeeld aan het slim organiseren van onze lessen zodat er volop mogelijkheden zijn -en blijven- voor instructie in kleine groepen, in en buiten de klas. Maar ook aan het opleiden en verder professionaliseren van medewerkers zodat instructie en werkvormen nog beter aansluiten bij de behoeften en leerstijlen van de leerlingen. Bijvoorbeeld door middel van Expliciete Directe Instructie (EDI). Daar heeft uw kind direct wat aan om ‘corona vertraging’ in te halen. En om deze kwaliteit vast te houden, te borgen en verder te verbreden werken we met de LeerKRACHT aanpak: leraren die van en met elkaar leren en samen het onderwijs stapsgewijs te verbeteren, gericht op het leren van zowel de professionals in de school als het leren van de leerlingen.
 
Investeren in ICT
Bij het verbeteren van de effectiviteit van ons onderwijs richten we ons ook op het automatiseren, het (bij voorkeur adaptief) inoefenen van bijvoorbeeld de tafels. Daarvoor hebben we extra oefensoftware en Chromebooks aangeschaft en direct ingezet. Veel meer kinderen kunnen nu tegelijk en op hun eigen niveau aan het werk.
 
Leren zichtbaar maken
Door te werken met schaduwtoetsen bij de rekenblokken sluiten we al goed aan op de instructiebehoefte van de individuele leerling. Kinderen die de stof al (deels) beheersen kunnen sneller door de stof heen en aan andere leerdoelen werken. De structurele inzet van de ‘doelenmuur’, maakt het leren zichtbaar en helpt de leerling inzicht te krijgen in eigen leerdoelen. Leerlingen die de doelen al beheersen kunnen hun klasgenoten hierbij ondersteunen.Lekker lezen!
Om het leesniveau van alle leerlingen te verhogen is (samen) oefenen belangrijk, maar plezier in het lezen is de ‘motor’. Daarom gebruiken we een deel van het NPO budget ook om een echte, goedgevulde schoolbieb te realiseren waar alle kinderen hun boeken kunnen lenen. We stellen bouwen de collectie op door goed te luisteren naar wat de kinderen leuk vinden om te leren en we zetten deskundigen in om het aanbod passen te maken voor alle leesniveaus.

Op deze manier gebruiken we de NPO gelden niet alleen om direct de negatieve gevolgen van corona aan te pakken, maar ook om de kwaliteit van ons onderwijs duurzaam te verbeteren. En daar hebben alle kinderen van onze school wat aan, nu en later.

In een volgend artikel vertel ik meer over onze extra investering in de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen: extra weerbaar en veerkrachtig door ‘Judo op school’ en ‘Rots en Water’ en een brede blik op de wereld door extra excursies en activiteiten.. [MJ]


Schoolfruit gaat door!
Jammer dat het niet met ouders kan maar de Ananas, Waspeen, Appel, Rettich, Sinaasappel, Watermeloen, Kaki, Avocado en nog véél meer goenten en fruit worden ondanks de beperkingen door corona nog steeds drie keer per week schoongemaakt en verdeeld door de conciërges Yvonne en Ben. De ene keer is het een succes en komt er weinig terug en de andere keer is de verrassing te groot en smaakt het niet zo.. Kan ook!
Meer infoMet het Chromebook voor de klas kunnen de thuiszitters ook meedoen!


Leg je verkleedkleren maar vast klaar, want het wordt gewoon weer carnaval!
Helaas toch weer anders georganiseerd dan anders.. maar we vieren het natuurlijk wèl!Vervanging in tijden van corona

Het is u vast niet ontgaan: de afgelopen hebben er veel kinderen en collega’s thuis gezeten omdat zij ziek waren van het coronavirus. Gelukkig mogen de kinderen gewoon naar school blijven komen wanneer zij klachten vrij zijn. Helaas komt het nog regelmatig voor dat een collega besmet raakt en dan voor minimaal een week thuis moet blijven. Op de Abacus vinden we het belangrijk dat de lessen zoveel mogelijk doorgang kunnen vinden.

Helaas is dit niet altijd even makkelijk. Het regelen van invallers vanuit een vaak bijna lege invalpool is een flinke uitdaging. Daarbij ontkomen sommige invallers die wèl voor onze school ingepland staan ook niet aan corona en vallen zij op het laatste moment uit.

Het is bewonderenswaardig hoe u als ouders nog steeds flexibel bent en oplossingen vindt om als het echt niet anders kan thuisopvang te organiseren. Ook het team is creatief en veerkrachtig in het bedenken van oplossingen. Heel veel collega’s zijn bereid om extra te werken of om dagen te ruilen. Zo kan het onderwijs zo normaal mogelijk doorgaan.

Daarnaast kiezen we er vanaf groep 3 ook voor om een KEK programma in te kopen. De kinderen krijgen op deze dag dan geen reguliere lessen maar een creatief programma aangeboden. Deze programma’s lopen uiteen van bewegen op muziek, tot ‘Film je eigen verhaal’ en ook knutsel opdrachten behoren tot de mogelijkheden.

Wanneer het echt niet anders op te lossen is zullen we een groep voor één tot enkele dagen thuis moeten laten blijven. Dit is gelukkig nog niet vaak voorgekomen en met het voorjaar in aantocht gaan we er van uit dat de kans hier op ook steeds kleiner wordt.
Nieuws van de IJsberen

Bij de peutergroep de IJsberen werken we met het thema 'Hartje winter'! 
We hebben een ontdektafel gemaakt met allerhande materialen. De kinderen hebben met veel plezier gespeeld met de spullen van de ontdektafel. Ook hebben we vogelhuisjes gemaakt. De kinderen hebben ze enthousiast beplakt en nu kunnen de vogels er lekker in wonen. Ook hebben we er nog vetbollen bij gehangen.
De Kleuters van groep 1/2 B zijn in afwachting van een mooi lokaal! Wel raar hoor om in de klas van groep 3 te spelen en werken. Gelukkig kennen ze het speelleerplein wel.


Het nieuwe thema: 'ziek zijn' is een groot succes! In het ziekenhuis worden juffen, kinderen en poppen weer beter gemaakt.
Eerder deze week in groep 5A: themawoorden Taal thuis en op school oefenen met een Kahoot! Quiz..

Weer fijn om lekker op school te zijn!

Suus en Megan zaten helaas afgelopen week thuis omdat er geen vervanging was en meester Rob ook ziek was door Corona..

Hallo, wij hebben zelf ook thuis gezeten en het was niet prettig. Er werd ook elke dag een nieuwe online programma klaargezet. We moesten ook 3 keer per dag in een online meeting, want dan ging de meester ons uitleg geven over bepaalde vakken. We vinden het fijner om op school te werken dan thuis te zitten. We waren blij toen we weer naar school mochten. We verveelden ons ook erg, daardoor was de motivatie weg en niet zoveel focus.
Wat wel fijn was is dat je de meester kon bereiken als je een vraag had. 
Groetjes van Suus en Megan!


Ook Tyrone uit dezelfde groep zat natuurlijk thuis: 
Ik en mijn klasgenoten hebben de laatste tijd thuis gezeten. We hebben wel elke dag een programma gehad, en online in een meeting gezeten. Voor de rest was het wel heel saai want online ben je sneller klaar, en daardoor verveel je je sneller.

Dus daarom is het fijner om lekker op school te zijn.
Lekker spelen op het speelleerplein terwijl de schilders de klas een mooi kleurtje geven!

De onlinestrijd is losgebarsten…

Gemeenten Lingewaard en Overbetuwe strijden om de meeste Cyber Agents in het online spel HackShield.
Als Cyber Agent leren kinderen van 8 t/m 12 jaar spelenderwijs alles over veilig internetten. De battle loopt t/m 20 maart. De drie beste spelers worden op 30 maart opgehaald door een politieauto en gehuldigd door de burgemeester en de kinderburgemeester.

Help jij gemeente Lingewaard aan de overwinning? Meedoen kan hier Zo maak je kans op een fantastische prijs. Meespelen is gratis.

Samen pakken we de badguys aan! En winnen we de wisseltrofee én de felbegeerde titel cyber veiligste gemeente.
(Ingezonden)Zijn jouw ouders niet meer samen of hebben ze je verteld dat ze gaan scheiden?

Elk jaar krijgen heel veel kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Je bent dus niet alleen!
Samen erover praten met andere kinderen is fijn en lucht op. Dat kan bij onze training '
En Nu Jij! Doe je ook mee?

'En nu jij' is een training gericht op kinderen van 7 t/m 12 jaar, en is gericht op het verwerkingsproces van scheiding. Met persoonlijke begeleiding is er de ruimte om verhalen te delen en te leren van elkaar. Daarnaast is er ook aandacht voor coaching van ouders ineen ouderbijeenkomst.
Klik hier voor de uitgebreide folder.

(Ingezonden)


18 februari: rapporten mee
21-24 februari: Oudergesprekken
24 februari: IKC Raad
25 februari: Carnaval!
26 feb. t/m 6 maart: Voorjaarsvakantie
 

Wat vindt u van deze Nieuwsbrief?
Klik en help ons om u nog beter te informeren.
Website
abacus@wonderwijs.nl
www.de-abacus.nl

Pas uw mail voorkeuren aan of schrijf uit voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IKC De Abacus · Van Voorststraat 21 · Huissen, Ge 6851LT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp