Copy
Bekijk deze mail in uw browser
Nieuwsbrief nr 10 van IKC De Abacus
6 februari 2023
Volgende week vrijdag is het zover: dan vieren we carnaval op de Abacus! Maar voor die tijd leren we nog een héleboel op school. Met boekenbeurten in groep 3, meteorieten bij de kleuters en over het oorlogsmonument 'De Klok' dat we als school mogen adopteren. Wethouder Nick Hubers heeft voorgelezen bij de Stokstaartjes en bij de opvang is een hele bijzondere ruimte geopend. De Orka's onderzoeken (slopen?) ingewikkelde apparaten en ook het team zit niet stil: komende dinsdag (14 februari) is het voor ons weer een studiedag, alle kinderen van school zijn dan vrij. 

En heeft u toevallig een drone? Die u wilt komen vliegen bij de opening van het volgende project?

>>> Nog even extra aandacht voor onze flessenactie voor giro 555, de actie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije: de actie op school is gestart.
Doet u mee?
 


Op de koffie bij de Abacus
De verspil-me-niet kast, de verkeerssituatie bij de school, oudergesprekken, het schoolplein...het kwam allemaal voorbij. 

Tijdens het koffie-uurtje op vrijdag 27 januari was er volop tijd om kritische vragen te stellen en om nieuwe ideeen te delen. Eerder ontstonden al ideeën om ouders 'bij te spijkeren' tijdens  gastlessen of kennissessies. Andersom kunnen ouders ook gastlessen geven. Denk aan de atelierweken, maar waarom niet ook om kinderen kennis te laten maken met verschillende beroepen? En hoe kan de school de samenwerking opzoeken met ondernemers in Huissen voor activiteiten of projecten? Voldoende gespreksstof dus om dat uur te vullen. 

Volgende keer, op donderdag 9 maart, sluit er weer een andere ouder uit de IKC-raad aan. Ben je er ook bij?
Groeten, Fianne


LEGE FLESSENACTIE 
VOOR SYRIË EN TURKIJE
Lever je lege
statiegeldflessen
(of nog beter de statiegeld bonnen!)
in op school t/m 16 februari

Met deze actie steunen we de griro 555 actie voor de slachtoffers
van de aardbeving in Syrië en Turkije.


>> WE ZOEKEN NOG SPONSORS DIE HET OPGEHAALDE BEDRAG WILLEN VERDUBBELEN ;o) <<
Geef je hieronder op en sta de volgende
keer in het Vertelraam met naam en logo!

Ik verdubbel het bedrag!


Dammers naar de Gelderse finale
Voor de Kerstvakantie hebben twee teams van groep 7/8 van De Abacus meegedaan aan het schooldamtoernooi. Na een zware poulefase, waarin onder andere is gespeeld tegen de kampioen van vorig jaar, is een van de twee teams door naar de volgende ronde!

Afgelopen zaterdag was het zover in 't Koelhuus in Huissen. Deze keer werd er ook echt 'met de klok' gespeeld.. maar zelfs dat bracht Ayden, Thijmen, Pim en Luan niet van de wijs. Want ook deze ronde zijn de als winnaars geëindigd! En dat betekent dat ze naar de finale gaan! Op 11 maart nemen ze deel aan de 'Finale van Gelderland' in Almen! 
 Opening thema Ruimte! Er was een meteoriet geland op ons schoolplein. De planeten zweven door de groepen 1-2 en er wordt gekeken naar de sterren en de maan.De kinderen van groep 1/2 C hebben allemaal een zwerfboek gekozen en mee naar huis genomen. Ze gaan helpen om de boeken te laten zwerven door Huissen ( of ver daarbuiten) 🙂De groepen 3 zijn gestart met de boekenbeurt! Wat wordt er door de kinderen enthousiast verteld over hun leukste boek!Helau, het is weer bijna Carnaval!
De school is al feestelijk versierd, maar we moeten nog even wachten tot vrijdag 17 februari. Dan vieren we Carnaval op school! Iedereen mag dan eindelijk verkleed naar school komen.

Natuurlijk gaan we hossen met elkaar en in polonaise achter elkaar aan, mèt serpentines en zonder spuitbussen en confetti Maar we kijken ook, samen met onze eigen prins, prinses en raad van 11 naar de optredens.. En daarna met onze eigen optocht door de buurt! Met (en op) de prinsenwagen van Huissen! Om 9.45 vertrekken we. De route loopt via de van Gelrestraat, van Kleefplein en de Bredestraat. Dan steken we de van Voorststraat over en dan via de Korte Loostraat, Wijngaarden en Dr Ariënsstraat weer terug naar school. Komt u even kijken? De eindtijden zijn zoals op een normale vrijdag. Helau!!

Verkleedkleren ruilen?
Carnavalskleding wordt slechts één of enkele dagen per jaar gedragen. In het kader van duurzaamheid staat er vanaf 13 februari een kledingrek bij de receptie. Hang hier verkleedkleren op die u niet meer gebruikt en/of zoek een nieuwe outfit uit voor uw kind. Zo dragen we bij aan het milieu.  
 

Verkleedkleren ruilen?
Carnavalskleding wordt slechts één of enkele dagen per jaar gedragen. In het kader van duurzaamheid staat er vanaf 13 februari een kledingrek bij de receptie. Hang hier verkleedkleren op die u niet meer gebruikt en/of zoek een nieuwe outfit uit voor uw kind. Zo dragen we bij aan het milieu.  Drone?

Welke ouder met een drone kan ons helpen bij de opening
van het volgende project op
20 maart 2023?
(van 8.30-9.00 uur)
Ik heb een drone en kom helpen!De Orka's hebben een TV gesloopt!
En nee...niet per ongeluk maar met opzet en met toestemming van ons..

Kinderen waren erg nieuwsgierig wat zit er in die tv? Hoe ziet het eruit? Waarvoor is het nodig? Ze zijn nog niet uitgesloopt,dus de volgende
keer kunnen de werkhandschoenen en de bescherm brillen weer op. Een aantal andere Orka's hebben met Donald Ducks en Tina's een trapje en een kruk beplakt. Wat een fantastisch resultaat!
Groetjes van de Orka's.
We adopteren 'De Klok'
Als eerste en enige school in Huissen zijn wij gevraagd om met de kinderen van de bovenbouw de komende jaren het oorlogsmonument ‘De Klok’ te adopteren.


Doel van deze adoptie is de kinderen uit groep (6) 7 en 8 te betrekken bij de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en bij de traditie van herdenken in de eigen gemeenschap. Het verhaal van achter het monument wordt verteld en samen gaan we dieper in op het begrip vrijheid en wat voor de kinderen betekent in onze huidige tijd. En hoe je daar ook als kind aan kan bijdragen.

Het Huissen tijdens de tweede wereldoorlog komt tot leven met lessen lokale geschiedenis en creatieve opdrachten. Zo maken de kinderen mozaïeken die onderdeel gaan uitmaken van de ‘Tuin van de Vrijheid’ rondom het monument.
De Tuin van de Vrijheid is een project in de gemeente Lingewaard, dat al sinds 2007 in (de) verschillende kernen plaatsvindt.Wethouder Nick Hubers op bezoek bij de Stokstaartjes.. Niet alleen om de Nationale voorleesweken te openen met een mooi prentenboek, maar óók om te kijken hoe goed onze peuter-kleutergroep in de praktijk werkt. 'Ik heb ervan genóten en hele mooie dingen gezien!' aldus de wethouder.Helemaal zelf ontdekken en ervaren, echt op avontuur!
Sinds het begin van dit nieuwe jaar zijn wij in ons IKC een waardevolle ruimte rijker! Wat begon met een spontaan idee, werd een serieus plan... We hebben er namelijk een ruimte bij waar kinderen naar hartenlust kunnen ontdekken en ervaren op zintuigelijk gebied.

Het materiaal dat we daar aanbieden heeft een zogenoemd "open einde", wat wil zeggen dat het geen vaststaand doel heeft. Hierdoor krijgen de kinderen de ruimte, én worden ze gestimuleerd om hun eigen fantasie en creativiteit tot uiting te laten komen. Er is daarbij geen goed of fout. Binnen een paar kaders, zijn de kinderen echt vrij om zelf te bepalen wat ze met het materiaal gaan doen. 

Het gaat om al dan niet kosteloze materialen, die je vaak "gewoon" in of om het huis hebt. Zoals: bloem, rijst, zand, water, scheerschuim, takjes, dennenappels, bonen/linzen, schelpenzand en noem maar op.... Met wat bakjes en wat keukengerei erbij, zorgt dat al voor heel wat speel- en ontdekplezier. Kinderen zullen gaan voelen met de handen, bakjes volscheppen en weer leeggieten, kijken wat er gebeurt als je het door een zeefje of trechter laat stromen en nog veel meer...... Een ware ontdekkingstocht! Veelal zien we de kinderen hier tot rust komen, en met volle focus (soms zelfs met de tong uit de mond) bezig zijn met het ervaren van de materialen. Ze gaan er helemaal in op!
Daarnaast beschikken we hier over een prachtige lichttafel, waar we binnenkort ook mee gaan werken. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan gerust even kijken door het raam. Bij de ingang van de dagopvang/kleuters is het het eerste lokaal aan de linkerkant. Als je het ons vraagt is het een geweldige verrijking van onze Speelleeromgeving voor de kinderen, waar wij het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen op hun top zien! Oh ja... Wij zijn nog op zoek naar een passende naam voor deze ontdekruimte in ons IKC waar iedere groep een dierennaam heeft... Mocht je een leuke suggestie hebben, voel je dan vooral vrij om deze met ons te delen, en wie weet... Wat denken jullie van de Kameleon?

v.a. Maandag 13/2: inschrijven ouder gesprekken
Dinsdag 14/2: Studiedag alle kinderen van school vrij
Donderdag 16/2: Rapporten mee
Vrijdag 17/2: Carnaval op de Abacus!
18 t/m 26/2: Voorjaarsvakantie
 

Wat vindt u van deze Nieuwsbrief?
Klik en help ons om u nog beter te informeren.
Website
Email
abacus@wonderwijs.nl
www.de-abacus.nl

Pas uw mail voorkeuren aan of schrijf uit voor deze nieuwsbrief


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IKC De Abacus · Van Voorststraat 21 · Huissen, Ge 6851LT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp